Bloed in ontlasting man

John
13 Min Read

De aanwezigheid van bloed in de ontlasting ligt ten grondslag aan tal van symptomen, omdat de bloedingsplaatsen meerdere kunnen zijn. Afhankelijk van de plaats van het bloedverlies zijn er drie verschillende symptomen die de patiënt kan manifesteren: melaena, rectorragie en hematochezia. In sommige gevallen kan een bloeding aanwezig zijn maar niet zichtbaar zijn: dit is het geval waarbij het onderzoek naar het zoeken naar occult bloed in de ontlasting positief is.

Ze worden meestal gediagnosticeerd tijdens instrumentele onderzoeken die zijn voorgeschreven voor andere oorzaken of tijdens screening op colorectale kanker. De aanwezigheid van bloed in de ontlasting kan met het blote oog duidelijk zichtbaar zijn of alleen onder een microscoop of met laboratoriumonderzoek (in dit geval spreken we van occult bloed in de ontlasting). Bloed in de ontlasting veroorzaakt heel vaak veel zorgen bij de getroffenen. Hoewel het geen prettige situatie is (en soms zelfs niet in korte tijd op te lossen), laten we meteen beginnen met te zeggen dat er zeldzame gevallen zijn waarin het een echt ernstige pathologie is, en daarom een echte en gemotiveerde zorg vereist.

Waar kan het helderrode bloed in de ontlasting van afhangen? Als u helderrood bloed in uw ontlasting opmerkt, is dit niet altijd het geval.

Hematurie, d.w.z. de aanwezigheid van bloed in de urine, kan zowel wijzen op problemen van niet-verontrustende aard, zoals ontsteking van de urinewegen, maar ook op ernstigere pathologieën zoals een neoplasma van de nier en de blaas. Misschien vindt u bloed in uw ontlasting, maar schrik niet meteen! We spreken van occult bloed in de ontlasting wanneer de uitwerpselen vrij kleine bloedsporen bevatten, zoals niet zichtbaar voor het blote oog, maar alleen merkbaar door specifieke laboratoriumanalyses.

Het zoeken naar occult bloed in de ontlasting is een belangrijke screeningstest voor colorectale kanker, die jaarlijks of om de twee jaar wordt aanbevolen. De meest voorkomende oorzaken van de aanwezigheid van bloed in de urine bij mensen.

Als u voortdurend bloedt uit het rectum dat niet lijkt te worden veroorzaakt door aambeien of tranen, is het een goed idee om contact op te nemen met uw arts voor een controle. Normale ontlasting ziet er bruin uit, maar kan variaties ondergaan in relatie tot de meest uiteenlopende oorzaken: bijvoorbeeld witachtig bij hepatitis, groen of groengeel bij tyfus, roodachtig bij aambeien, donker door de aanwezigheid van verteerd bloed. In het algemeen kan er echter, samen met het slijm in de ontlasting, ook pijn in de onderbuik, gezwollen buik, onaangename geur van de ontlasting, bloed in de ontlasting, zachte consistentie daarvan, fecale incontinentie, een donkerdere kleur zijn.

Een opgeblazen gevoel, misselijkheid en een dringende en constante behoefte om te evacueren behoren ook tot de meest voorkomende symptomen. Hematurie wordt gedefinieerd als de aanwezigheid van bloed in de urine. Bloed kan met het blote oog of onder een microscoop worden gezien, in de vorm van rode bloedcellen.

In de loop van het leven is de aanwezigheid van macroscopisch zichtbaar bloed in de ontlasting of op het papier na de ontlasting een gebeurtenis die met een bepaalde frequentie voorkomt: tenminste de mensen presenteren vroeg of laat dit symptoom, geïsoleerd of terugkerend, meer of minder frequent en belangrijk. Wanneer moet u met bloed in de ontlasting naar uw arts? Als u merkt dat er aanzienlijke hoeveelheden bloed aanwezig zijn, is het altijd raadzaam om een ​​arts te raadplegen.

Hoe herken je bloed in ontlasting?

Het bloed in de ontlasting kan met het blote oog zichtbaar zijn (op toiletpapier, in het toilet of gemengd met de ontlasting) of het kan “verborgen” zijn, dwz niet zichtbaar en alleen gedetecteerd met een specifieke laboratoriumtest (zoeken naar occult bloed in de ontlasting).

Lees ook :-Pijn links onder ribben

Soorten Bloed in ontlasting man

Als de ontlasting een teerzwarte kleur heeft, is dit in de aanwezigheid van wat “melena” wordt genoemd en de oorzaak van de bloeding ligt meestal in het bovenste deel van het spijsverteringsstelsel, dat wil zeggen: slokdarm, maag, twaalfvingerige darm, dunne darm of het rechtergedeelte van de dikke darm als de blindedarm.

De zwarte kleur wordt bepaald door de aanwezigheid van bloedpigmenten die het gevolg zijn van de transformaties die hemoglobine ondergaan tijdens zijn passage in het maagdarmkanaal (“verteerd” bloed). De uitwerpselen hebben niet alleen een piceo-zwarte kleur, maar geven ook een bijzonder stinkende, misselijkmakende geur af.

Als het uitgestoten bloed daarentegen, met of zonder ontlasting, helderrood of bruinrood is, is het in de aanwezigheid van wat “hematochezia” wordt genoemd (van het Griekse “aima”, bloed en “kezèin”, poepen) en de oorzaak ligt meestal in het lagere spijsverteringskanaal (colon en rectum).

Er moet echter rekening mee worden gehouden dat in de aanwezigheid van ernstige bloedingen in het bovenste deel van het spijsverteringskanaal, het uitgestoten bloed snel het rectum kan bereiken terwijl de rode kleur onveranderd blijft.

De felrode kleur van de ontlasting duidt over het algemeen op een lage, rectale bloeding, wat een symptoom kan zijn van aambeien, kloven, maar ook van poliepen, een tumorvorm of een inflammatoire of zelfs vasculaire pathologie.

Dokter en patiënt

De kleur is helderrood en duidt daarom over het algemeen op een lage rectale bloeding, wat een symptoom kan zijn van aambeien, kloven, maar ook van poliepen, een tumorvorm of een inflammatoire of zelfs vasculaire pathologie.

De arts voor een patiënt die rood bloed in de ontlasting meldt, zal onmiddellijk een evaluatie maken, rekening houdend met de leeftijd en eventuele bijbehorende symptomen.

Het is gemakkelijk om een ​​hemorrhoidale bloeding te vermoeden wanneer hij wordt geconfronteerd met een jongere die, na een ontlastingsinspanning, meldt dat hij rode bloedvlekken op het toiletpapier of in de beker heeft opgemerkt. Terwijl als een patiënt ouder dan 50 jaar (of zelfs jonger!) meldt dat hij wat bloed vermengd met de ontlasting heeft opgemerkt en als dit gepaard gaat met de aanwezigheid van slijm en een mogelijke verandering van de evacuatie (obstipatie en/of diarree), of zelfs een bloedarmoede, hier wordt de gedachte donkerder omdat er echt het vermoeden is van een tumorpathologie.

Bij de melding aan de arts moet de patiënt duidelijk de kenmerken en modaliteiten van de bloeding aangeven (hoeveelheid uitgestoten bloed, geassocieerde symptomen, aan- of afwezigheid van slijm, enz.) op basis van de kenmerken van het uitgestoten bloed kan men formuleren een eerste hypothese diagnostiek. Er moet echter worden opgemerkt dat alleen de specialistische beoordeling (proctologisch onderzoek, anorectoscopie, colonoscopie, etc.) kan leiden tot de definitieve diagnose.

Lees ook:-Helderrood bloed bij ontlasting

Diagnostische hypothesen van bloed in ontlasting man

  • Bloed op toiletpapier (“papierbloeding”)
    Als de ontlasting normaal is en het bloed alleen zichtbaar is op het toiletpapier, kan tijdens de reinigingsfase worden aangenomen dat aambeien bloeden.
  • Bloed dat “druppelt”
    Als de uitgestoten ontlasting normaal is en het bloed aan het einde van de ontlasting zichtbaar is en je ziet het in de beker “druppelen”, zijn het hoogstwaarschijnlijk aambeien.
  • Bloed en pijn
    Als de bloeding gepaard gaat met anale pijn, tijdens en na de ontlasting, kan gedacht worden aan een anale fissuur die gecompliceerd wordt door een bloeding.
  • Bloed op de ontlasting
    Als het bloed helderrood is en de ontlasting met strepen omhult, is de oorzaak hoogstwaarschijnlijk aambeien, maar het vermoeden van veel ernstiger oorzaken (tumoren van het laatste deel van de darm) kan niet worden weggenomen.
  • Bloed in (gemengde) ontlasting
    Als de kleur van het bloed donkerrood is en vermengd is met ontlasting, dan is de bloeding in de dikke darm (colon). De pathologieën die dit soort problemen kunnen veroorzaken, zijn poliepen, tumoren, divertikels, inflammatoire en vasculaire pathologieën.
  • Geklonterd bloed
    Duidt op langzame maar significante bloeding van een pathologie stroomopwaarts van het rectum (diverticula, angiodysplasie, Dieulafoy-laesies). De patiënt moet zo snel mogelijk een arts raadplegen.
    Helder rood bloed, overvloedig en zonder ontlastingDit is een ernstige oorzaak van bloedingen die in korte tijd leidt tot hemodynamische instabiliteit (daling van de bloeddruk, enz.). Aanvankelijk gaat het bloed gepaard met de ontlasting, maar na een paar evacuaties is er alleen het lekken van bloed (meestal is het een diverticulaire of vasculaire bloeding). De patiënt heeft een ziekenhuisopname nodig.
  • Bloed, slijm (en diarree)
    De afgifte van slijm met bloed, mogelijk in combinatie met diarree, is typerend voor chronische ontstekingsziekte (RCU).

Lees ook:-Lage rugpijn oefeningen

Hoe het verschijnen van bloed in de ontlasting te voorkomen?

Er is geen wondermiddel voor preventie. Aan de andere kant is het mogelijk om het risico op gastro-intestinale ziekten te verminderen. Een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan vezels en voldoende vocht binnenkrijgt, kan harde ontlasting en overtollig maagzuur helpen voorkomen. Regelmatige lichamelijke activiteit voorkomt ook constipatie. Het spreekt voor zich dat overmatig alcoholgebruik schadelijk is. Last but not least: laat u regelmatig screenen op darmkanker.

Conclusies

Bij aanwezigheid van bloed in de ontlasting is het ALTIJD noodzakelijk om naar de arts te gaan die, na een passende klinische evaluatie (die anale inspectie en digitale verkenning van het rectum moet omvatten) de geschikte diagnosemiddelen (rectoscopie, colonoscopie) zal voorschrijven.

De veelgemaakte fout van de patiënt (en soms ook van artsen!) is om de aanwezigheid van rectale bloedingen te onderschatten, omdat we vaak de neiging hebben om te minimaliseren en te denken dat het triviale aambeien zijn. In de meeste gevallen zullen het aambeien (of een andere goedaardige oorzaak) zijn, maar dat kunnen we pas zeggen na het bezoek van de specialist.

Wat veroorzaakt bloed in de ontlasting van mensen?

Helder rood bloed of kastanjebruine ontlasting duiden meestal op een probleem in het onderste deel van het spijsverteringskanaal, zoals aambeien of diverticulitis. Na het verkrijgen van een medische geschiedenis en het doen van een lichamelijk onderzoek, kan de zorgverlener tests bestellen om de oorzaak van de bloeding te bepalen.

Kan pittig eten bloederige ontlasting veroorzaken?

Wel, als je gekruid eten eet tijdens een anale fissuur, wordt je wond indirect erger. De reden is dat het nuttigen van gekruid voedsel de intensiteit van de stoelgang kan verhogen, waardoor de wond in de anus verder wordt ingewreven en de ontlasting gaat bloeden. Als deze aandoening slechts af en toe voorkomt, is deze niet gevaarlijk.

Hoe heet bloed in de ontlasting?

Gastro-intestinale (GI) bloeding wordt meestal gecategoriseerd als melena of hematochezia. Melena verwijst naar zwarte ontlasting, terwijl hematochezia verwijst naar vers, rood bloed in uw ontlasting.

Bloed in stoelgang man video-

Share This Article
2 Comments