Koortslip (herpes)

John
14 Min Read

De koortslip (herpes labialis) is de meest voorkomende manifestatie van herpes. Het wordt meestal veroorzaakt door het herpes simplex-virus type 1 en veroorzaakt pijnlijke blaren op de kruising tussen de lippen en de huid van het gezicht.

Wat is een koortslip?

Eerst tintelt of jeukt de lip, dan zwelt het op en uiteindelijk ontstaan er kleine blaren: veel mensen met een koortslip kennen deze symptomen. Een koortslip is vervelend. De ziekte verdwijnt echter meestal vanzelf na 1 tot 2 weken.

De ziekte wordt veroorzaakt door het besmettelijke herpes simplex-virus (HSV). Veel mensen dragen deze virussen bij zich, maar hebben geen symptomen. Iedereen die een koortslip heeft gehad, krijgt er echter vaak steeds weer mee te maken.

Wat zijn de oorzaken van koortsblaasjes?

Wat zijn de oorzaken van koortsblaasjes?

Koortsblaasjes worden veroorzaakt door een virus, het herpes simplex virus type 1 (HSV-1). Er zijn twee soorten herpes simplex-virus: HSV-1 en HSV-2. De eerste is verantwoordelijk voor koortsblaasjes, een herpes die zich rond de mond bevindt, meestal op de lippen. Dit type herpes is wat algemeen bekend staat als koortsblaasjes of lipkoorts, terwijl HSV-2 genitale herpes veroorzaakt. Over het algemeen is herpes huiduitslag en wordt deze gekenmerkt door roodheid van het getroffen gebied, gevolgd door blaarvorming, die kan barsten en korsten.

Primaire koortslipvirusinfectie treedt meestal op vóór de leeftijd van 20 jaar, en er zijn gevallen waarin baby’s vanaf 6 maanden besmet raken. Er zijn veel manieren om de infectie op te lopen: direct contact met het virus via speeksel, kussen of persoonlijke spullen delen of huid-op-huidcontact. Het is belangrijk om te weten dat een geïnfecteerde persoon op elk moment besmettelijk kan zijn, met of zonder een uitbraak van een koortslip. Het herpesvirus komt het lichaam binnen via een laesie in de huid rond of in de mond. Waarna binnen enkele dagen een uitbraak optreedt. Na deze eerste infectie blijft het virus sluimerend in de zenuwcellen van het gezicht. Bij ongeveer een derde van de mensen kan het virus “wakker worden” of reactiveren om terugkerende herpes te worden.

Koortsblaasjes kunnen worden veroorzaakt door: emotionele stress, vermoeidheid, slapeloosheid, een verzwakt immuunsysteem, een infectieziekte of koorts, operaties zoals tandheelkundige of mondchirurgie, lokaal huidtrauma, hormonale veranderingen zoals menstruatie of inname van anticonceptiepillen, en ook door blootstelling aan de zon of wind. Als u last heeft van een koortslip, kan het handig zijn om een dagboek of logboek bij te houden, te noteren: activiteiten, ziektes en dagelijkse ervaringen, om te begrijpen wat de manifestatie van het virus zou kunnen hebben veroorzaakt. Dit kan helpen bij het identificeren van mogelijke triggers voor de manifestatie van het virus. Bij mensen met terugkerende uitbraken,

Lees ook :- Bloed in ontlasting man

Wat zijn de symptomen van een koortslip?

Over het algemeen duren uitbraken van koortslippen tussen de 7 en 12 dagen. In het begin voelt u een kleine tinteling, jeuk of een branderig gevoel in de mond of rond de lippen. Deze symptomen houden een paar uur aan en dan verschijnen er kleine met vocht gevulde blaasjes. Het gebied wordt ontstoken, rood en pijnlijk. Vervolgens zullen de blaasjes die hun maximale grootte hebben bereikt, doordringen en sijpelen, wat een zeer pijnlijke ulceratie onthult, een fase waarin het risico op besmetting het grootst is. Ten slotte zal de wond uitdrogen en een korst vormen voordat hij geneest.

Lees ook :- Vlekken op rug

Complicaties van koortsblaasjes

Herpes op de lip is in principe ongevaarlijk, maar er kan een zogenaamde superinfectie optreden. De getroffen gebieden zijn ook besmet met bacteriën. Open wonden en een verzwakt immuunsysteem bevorderen een bacteriële infectie. Dit kan de symptomen verergeren en veel langer aanhouden.

Zelfs bij een eerste infectie met herpes simplex kunnen de symptomen soms meer uitgesproken zijn dan bij latere reactiveringen. Vooral bij kinderen kan het ziektebeeld dan lijken op een ernstige griepinfectie met hoge koorts en ernstige malaise.

Koortslip (herpes) : Diagnose

Ervaren artsen herkennen de typische koortsblaasjes meestal op het eerste gezicht en aan de beschrijving van de patiënt. De arts voor huid- en geslachtsziekten kan de herpesinfectie het beste classificeren en ook onderscheiden van tal van andere ziekten die vergelijkbaar zijn met de herpesinfectie. Ook de huisartsenpraktijk of praktijken voor kindergeneeskunde zijn geschikte aanspreekpunten, voor zwangere vrouwen en klachten in het genitale gebied, gynaecologie. Als er onduidelijkheden zijn omdat de klachten op atypische plekken voorkomen, kan een onderzoek van de inhoud van de blaar of een uitstrijkje van de huid of slijmvliezen helpen. Soms is het handig om het type virus te bepalen.

Lees ook :- Acne behandeling thuis

Koortslip (herpes) : Behandeling

Tot op de dag van vandaag is het niet mogelijk om koortslippen causaal te bestrijden, d.w.z. het virus uiteindelijk uit het lichaam te verdrijven. Herpes labialis geneest meestal toch vanzelf. Veel van de getroffenen behandelen zichzelf en kopen zalven of pleisters bij de apotheek.

Soms is een bezoek aan de dokter ook onvermijdelijk voor herpes labialis, bijvoorbeeld als er meerdere koortslipfasen per jaar optreden of als de blaren zich over grotere gezichtsgebieden verspreiden. Artsen stellen hun diagnose meestal op basis van het typische uiterlijk. Als de behandelend arts het niet zeker weet, neemt hij een uitstrijkje van het wondsecreet en neemt eventueel een bloedmonster af. In het bloed kunnen antistoffen tegen het virus worden gedetecteerd. Een dergelijk bloedonderzoek heeft echter alleen zin bij een eerste infectie met herpesvirussen, aangezien het grootste deel van de bevolking besmet is met het herpesvirus type 1.

Externe behandeling

Hoe eerder de getroffenen beginnen met de plaatselijke behandeling, hoe groter de kans op het verlichten van symptomen en het versnellen van de genezing. Gebruik in principe alleen droogmiddelen in de beginfase van koortslippen. Als de blaren zijn gebarsten en korsten zijn gevormd, zal ernstige droogte het genezingsproces tegenwerken. De wonden scheuren steeds open in plaats van te helen.

  • Antivirale zalven: Zodra de lippen gespannen of tintelend beginnen te voelen, kunnen antivirale zalven (met aciclovir, penciclovir) de vermenigvuldiging van het virus helpen remmen. Beide actieve ingrediënten blijven werken, zelfs nadat het virus de cellen is binnengedrongen, door de genezing te versnellen door snellere korstvorming.
  • Herpes blaarpleisters (pleisters): Op hydrocolloïd gebaseerde pleisters kunnen bijna onzichtbaar op de herpes worden geplakt en bedekt met make-up. Ze hebben geen antivirale werking, maar werken volgens het principe van vochtige wondgenezing. De pleisters zorgen voor een goede genezing, vooral in de late stadia van herpes met korstige wonden, omdat ze niet uitdrogen maar de wonden vochtig houden.
  • Citroenmelisse-extract: Droge extracten van citroenmelisse (Melissa officinalis) hebben antivirale eigenschappen. Componenten ervan remmen onder andere de penetratie van het virus in de cellen, waardoor ze alleen helpen in de beginfase van koortslippen.
  • Zinksulfaat: Zinksulfaat verhindert dat het virus de cel binnendringt en bevordert de wondgenezing door de blaasjes uit te drogen. Het starten van de therapie wordt alleen aanbevolen in de vroege stadia van koortsblaasjes.
  • Zink-heparine combinaties: Zalven met de actieve ingrediënten zink en heparine zijn bedoeld om uitdrogen en infecties van de aangrenzende huidcellen te voorkomen, zodat de blaren zich niet onnodig verspreiden.
  • Docosanol: De relatief nieuwe werkzame stof helpt alleen in de vroege fase van herpes en wordt vooral gebruikt wanneer de bekende zalven met aciclovir en penciclovir niet werken.

Interne behandeling

Bij ernstige herpes labialis of complicaties kan de arts een interne (systemische) behandeling met antivirale tabletten aanbevelen. Bij complicaties worden de antivirale middelen ook via injecties toegediend.

Hoe kan een koortslip worden voorkomen?

Bepaalde stimuli kunnen herpes simplex-virussen activeren en het uitbreken van een koortslip bevorderen. Voorbeelden van mogelijke triggers zijn:

  • UV-stralen, bijvoorbeeld van zonlicht of in het solarium
  • verkoudheid of koorts
  • kleine verwondingen en scheuren op de lippen
  • fysieke of mentale stress
  • Inname van ontstekingsremmende cortisonepreparaten
  • hormonale schommelingen, bijvoorbeeld als onderdeel van de vrouwelijke cyclus

Als u het risico op een koortslip wilt verkleinen, kunt u proberen dergelijke factoren te vermijden. Het is ook nuttig om zonnebrandcrème en goede lippenbalsems te proberen.

Mensen die vaak een koortslip hebben, kunnen mogelijk medicijnen gebruiken om dit te voorkomen. Er is echter weinig onderzoek gedaan naar hoe goed dergelijke maatregelen beschermen.

Om zichzelf en anderen tegen infectie te beschermen, moeten mensen met een koortslip de volgende maatregelen in acht nemen totdat deze volledig is genezen:

  • kus niemand
  • deel geen handdoeken, servies en bestek met anderen
  • Handen wassen na het aanraken van je lip, bijvoorbeeld na het aanbrengen van zalf
  • Vermijd contactsporten
  • Afzien van orale seks omdat het virus wordt overgedragen op de slijmvliezen van de geslachtsorganen en genitale herpes kan veroorzaken

Mensen met een koortslip kunnen andere mensen besmetten buiten een uitbraak. Omdat dit echter maar zeer zelden voorkomt, kunnen ze zonder voorzorgsmaatregelen, zolang ze niet acuut ziek zijn.

Hoe een koortslip voorkomen?

Het is niet mogelijk om jezelf tegen herpes zelf te beschermen, aangezien de meeste mensen drager zijn van het virus, soms zelfs zonder het te weten. Aan de andere kant is het mogelijk om de uitlokkende factoren te beperken die er waarschijnlijk de voorkeur aan geven.

Dit veronderstelt:

  • om te veel blootstelling aan de zon te vermijden (of in ieder geval om je lippen te beschermen met geschikte sticks),
  • goed afdekken in de winter als het bijzonder koud is,
  • om stress en vermoeidheid te beperken, waaronder enerzijds voldoende slaap krijgen, anderzijds regelmatige lichaamsbeweging (om het immuunsysteem te versterken en stress te elimineren),
  • gezond eten .

Het is ook door de uitlokkende factoren te hebben geïdentificeerd (die voor elke persoon specifiek kunnen zijn) dat het mogelijk zal zijn om het verschijnen van nieuwe koortslippen te voorkomen door de nodige maatregelen te nemen. Bovendien is het absoluut noodzakelijk om mensen met een koortslip niet te kussen, omdat het een zeer besmettelijk virus is en patiënten het kussen van hun dierbaren, baby’s of kwetsbare mensen moeten vermijden.

Wat veroorzaakt labiale herpes?

De infectie wordt meestal veroorzaakt door herpes simplex-virus type 1 (HSV-1), maar soms is herpes simplex-virus type 2 (HSV-2) verantwoordelijk. De HSV-2-infectie wordt meestal overgedragen door orale seks met iemand die een genitale herpesinfectie heeft.

Hoe weet ik de herpes?

De meest voorkomende symptomen van genitale herpes zijn een groep jeukende of pijnlijke blaren op uw vagina, vulva, baarmoederhals, anus, penis, scrotum (ballen), billen of de binnenkant van uw dijen. De blaren breken en veranderen in zweren. U kunt ook deze andere symptomen hebben: brandend gevoel als u plast als uw urine de herpeszweren raakt.

Kun je herpes hebben en het niet weten?

Het kan als een verrassing komen, maar het is mogelijk om herpes te hebben en het niet eens te weten. Veel mensen met herpes weten zelfs niet dat ze deze seksueel overdraagbare aandoening (soa of soa) hebben omdat ze geen symptomen ervaren. Dit is wat bekend staat als asymptomatische herpes.

Zal herpes ooit genezen worden?

Herpes simplex-virussen (HSV) maken deel uit van een grotere familie van herpesvirussen. Ze komen heel vaak voor – komen voor bij ongeveer 90% van de volwassenen wereldwijd – en kunnen pijnlijke zweren in of rond de mond of geslachtsdelen veroorzaken. Helaas is er geen remedie voor HSV-infecties en moeten mensen hun uitbraken met medicijnen beheersen.

Share This Article
Leave a comment