Vijfde ziekte zwanger

John
8 Min Read

De vijfde ziekte kan zowel kinderen als volwassenen infecteren. Als de aanstaande moeder het tijdens de zwangerschap oploopt, kan de gezondheid van de foetus in gevaar komen.

Tijdens de zwangerschap, vaker wanneer de verwachte baby het tweede kind is, kan de aanstaande moeder in contact komen met virussen en bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de meest voorkomende infectieziekten in de kindertijd. Als de moeder deze ziekten niet als kind heeft opgelopen of niet is gevaccineerd, bestaat het risico dat de infectie zich tijdens de negen maanden van de zwangerschap ontwikkelt. Van de infectieziekten die het meeste risico lopen tijdens de zwangerschap, is de eerste en vooral rubella. Rubella is een virale ziekte die, indien opgelopen in de eerste 16 weken van de zwangerschap, zeer gevaarlijk kan zijn voor de foetus. Vijfde ziekte, zesde ziekte, waterpokken, etc. zijn ziekten die het welzijn van de baby die in de buik groeit ernstig kunnen verstoren.

Vijfde ziekte zwanger : Symptomen

Vijfde ziekte zwanger : Symptomen

Symptomen van de vijfde ziekte tijdens de zwangerschap beginnen zich te verspreiden na een infectie. Zelfs een simpele hoest of nies kan in deze zin gevaarlijk zijn. De manifestatie ervan is echter over het algemeen zeer mild en veel mensen zijn zich er nauwelijks van bewust dat ze deze ziekte oplopen, vooral de jongere. Tegelijkertijd kan het verschijnen met de symptomen van verkoudheid, koorts met tienden en hoofdpijn. De wangen hebben de neiging erg rood te worden, wat zich ook naar de rest van het lichaam kan verspreiden. De andere delen die het meest door roodheid worden getroffen, zijn de onderste en bovenste ledematen, maar zelfs de romp is niet volledig immuun voor deze manifestatie. Ten slotte mogen zwelling en pijn in de gewrichten niet worden verwaarloosd.

Lees ook :- Is colchicine gevaarlijk

Foetale complicaties en diagnose van vijfde ziekte zwanger

Aangezien het Parvovirus B19-virus alleen groeit in actief vermenigvuldigende cellen zoals foetale lever-, navelstreng- en medullaire voorlopercellen, worden de belangrijkste fatale complicaties weergegeven door bloedarmoede en myocarditis die foetale hydrops en decompensatie kunnen veroorzaken. cardio-congestief dat bij 10-20% foetale dood kan veroorzaken.

De prenatale diagnose van Parvovirus B19-infectie wordt voornamelijk gesteld op basis van hydrops fetalis (gedefinieerd als vochtophoping in ten minste 2 foetale compartimenten) en het risico op ontwikkeling is groter in het 2e trimester (3,9%), vooral als de maternale infectie vindt plaats vóór de 20e week.

De behandeling voor een zeer vervelende pathologie

Helaas is preventie in sommige gevallen niet voldoende. De vijfde ziekte tijdens de zwangerschap moet goed worden behandeld om te voorkomen dat deze schade toebrengt aan het ongeboren kind. De echte risico’s worden vooral tijdens de eerste zes maanden gevonden, omdat de baby bij zijn toekomstige geboorte vatbaar kan zijn voor bloedarmoede. Over het algemeen is het raadzaam om gedurende de negen maanden een periodieke echografie te ondergaan en de toestand van de foetus te controleren, om risico’s zelfs van een hoge entiteit te vermijden.

Als de baby bloedarm wordt geboren, is een geldige maatregel de transfusie van de foetus in de baarmoeder. In de praktijk wordt via de navelstreng bloed in de foetus geïnjecteerd. Een nogal delicate en invasieve ingreep, die echter pas mag worden uitgevoerd na een reeks zorgvuldige ultrasone analyses. In de meeste gevallen lost de hydrops spontaan en zonder tussenkomst op.

Lees ook :- Hoe ziet bloed in ontlasting eruit

Vijfde ziekte tijdens de zwangerschap: Risico’s en gevolgen

Het megaloerytheem dat optreedt bij het oplopen van de vijfde ziekte is op zich niet erg gevaarlijk. Als de infectie met Parvovirus B19 echter tijdens de negen maanden van de zwangerschap wordt opgelopen, bestaat het risico dat de foetus in 2-3% van de gevallen ernstige symptomen krijgt, zoals:

  • zeer uitgesproken bloedarmoede;
  • hartfalen;
  • hydrops fetalis, als gevolg van een ophoping van vloeistoffen buiten de bloedsomloop;
  • abortus of intra-uteriene foetale dood.

Lees ook :- Hoe kom je van aambeien af

Hoe de vijfde ziekte tijdens de zwangerschap te voorkomen?

Meestal zijn de meeste aanstaande moeders al immuun voor parvovirus tijdens de zwangerschap, omdat het een infectie is die op jonge leeftijd wordt opgelopen.

Echter, gezien de ernst van de gevolgen voor de foetus als de vijfde ziekte tijdens de dracht wordt opgelopen, wordt de aanwezigheid van antistoffen tegen Parvovirus B19 vooraf gecontroleerd door middel van een bloedmonster.

In feite valt de vijfde ziekte in de categorie Anderen van het TORCH-onderzoek ( Toxoplasmose , Anderen, Rubella, Cytomegalovirus, Herpes), dat dient om de aanwezigheid van specifieke antilichamen in het bloed te controleren en daarom te begrijpen of de toekomstige moeder al de ziekte of als er daarentegen een risico bestaat op het oplopen van infecties die mogelijk gevaarlijk zijn voor het ongeboren kind (dwz de aanwezigheid van antilichamen wordt niet gedetecteerd).

Aan de andere kant, als u de vijfde ziekte nog niet heeft gehad en aangezien deze, zoals we hebben gezien, wordt overgedragen via speekseldruppels, om de overdracht van de infectie te beperken, is het noodzakelijk om elementaire hygiëneregels vast te stellen, zoals frequente handhygiëne. wassen.

Welke gevaarlijke kinderziekte zwangere vrouw?

Cytomegalovirus, toxoplasmose, listeriose, rubella, waterpokken… Als ze tijdens de zwangerschap worden opgelopen, vormen deze infecties risico’s voor zowel moeder als kind. Gelukkig zijn ze zeldzaam en vooral gemakkelijk te vermijden.

Hoe weet je of je immuun bent voor de 5e ziekte?

De enige manier om te weten of u beschermd bent tegen deze infectie, is door een bloedtest te laten doen. De vijfde ziekte treft vooral schoolgaande kinderen en is over het algemeen ongevaarlijk.

Hoe vang je de 5e ziekte?

Wijze van overdracht: De ziekte wordt overgedragen door druppeltjes van afscheiding in de lucht wanneer een geïnfecteerde persoon hoest, niest of sputtert, of door contact met voorwerpen of de handen van een geïnfecteerde persoon. Gevallen komen vaker voor in de late winter en lente.

Hoe de 5e ziekte te behandelen?

Er is geen remedie voor de vijfde ziekte. De infectie moet zijn gang gaan. Er kunnen echter stappen worden ondernomen om de symptomen te verlichten. Geef uw kind voldoende vocht.

Welke ziekte is gevaarlijk voor zwangere vrouwen?

De volgende pathogenen vormen een risico voor de foetus tijdens de zwangerschap: Bacteriën: chlamydia, listeria, B-streptokokken, gonokokken, Treponema pallidum (syfilis) Virussen: cytomegalovirus (CMV), rubellavirus, parvovirus B19, hepatitisvirussen, varicella-zostervirus, herpes simplex-virus, hiv.

Share This Article
Leave a comment