Hoe ontstaat kanker

John
11 Min Read

Ons lichaam bestaat uit verschillende celtypen, in totaal ongeveer 100 biljoen. Deze cellen delen zich alleen wanneer het lichaam het nodig heeft, bijvoorbeeld om oude of defecte cellen te vervangen. Een complex systeem in ons lichaam zorgt ervoor dat de benodigde cellen in de exacte hoeveelheid – en voorzien van de juiste genetische informatie – op de juiste plaats in het lichaam worden gevormd.

Waar een cel thuishoort, hoe vaak hij zich deelt en wanneer hij sterft, wordt opgeslagen in de celkern. Bij elke celdeling wordt deze informatie gekopieerd en overgebracht naar een zogenaamde dochtercel. Dit proces vindt elke seconde miljoenen keren plaats in ons lichaam.

Wat is kanker?

Wat is kanker?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is kanker (of tumor of neoplasma) niet zomaar een ziekte, maar een groep ziekten die in bijna elk orgaan of weefsel van het lichaam kan beginnen en wordt gekenmerkt door de ongecontroleerde groei van abnormale cellen die door hun gebruikelijke grenzen om aangrenzende delen van het lichaam binnen te dringen en/of zich naar andere organen te verspreiden, in een proces dat metastase wordt genoemd.

Kanker is een genetische ziekte die wordt veroorzaakt door de accumulatie van genetische anomalieën (mutaties en chromosomale veranderingen) en epigenetische modificaties van genen die de proliferatie, differentiatie, celdood en de integriteit van het genetisch erfgoed regelen. Mutaties kunnen spontaan zijn of het gevolg zijn van replicatiefouten of DNA-schade veroorzaakt door interne of externe “kankerverwekkende stoffen”.

Carcinogenese – de transformatie van een gezonde cel in een kankercel – is een lang en complex proces met meerdere stappen dat de accumulatie van meerdere mutaties in het DNA van de cel vereist. Mutaties die de cel heeft opgehoopt, maken het niet in staat om DNA-schade te herstellen of celdood te ondergaan; de daaruit voortvloeiende ongecontroleerde overleving en replicatie van de abnormale cel kan aanleiding geven tot een tumormassa. De mutatie is over het algemeen “somatisch”, d.w.z. het wordt niet overgedragen door overerving, maar in een minderheid van de gevallen kan een mutatie aanwezig zijn op het “constitutionele” niveau, dat wil zeggen in alle cellen van het individu en daarom hebben geërfd door een of beide ouders.

Er zijn drie stadia van carcinogenese:

  • Initiatie: cellen ondergaan mutaties op DNA-niveau
  • Promotie: de cellen met de mutaties beginnen zich te vermenigvuldigen en geven aanleiding tot andere cellen die ook de veranderingen in het DNA bevatten
  • Progressie: er wordt een cluster van kankercellen gevormd

Neoplasmata, goedaardig en kwaadaardig

Het is niet zeker dat de massa die zich als gevolg van dit proces heeft gevormd, kwaadaardig is. Vaak zijn de neoformaties goedaardig, dat wil zeggen dat ze goed gelokaliseerd blijven in het orgaan waar ze gevormd zijn, begrensd in een capsule en zonder nabijgelegen weefsels binnen te dringen.

Het zijn tumoren die worden gekenmerkt door langzame groei en een gunstige prognose.

De meest voorkomende goedaardige tumoren zijn:

  • Adenoom, papilloma: van epitheliale oorsprong
  • Lipoom, fibroom, angioom, chondroom, osteoom: van mesenchymale oorsprong
  • Meningeoom, neuroom: ze ontwikkelen zich in het zenuwweefsel
  • Naevus: ontwikkelt zich in de huid

Na verloop van tijd kan een goedaardige tumor goedaardig blijven of kwaadaardig worden en om deze reden is het niet ongebruikelijk dat een goedaardige massa wordt verwijderd.

Het proces van het transformeren van een goedaardige tumor in een kwaadaardige kan snel zijn of vele jaren duren.

We spreken alleen van kanker als de tumor kwaadaardig is.

Kwaadaardige neoformaties hebben, in tegenstelling tot goedaardige, het vermogen om zich ongecontroleerd te ontwikkelen, in sommige gevallen zonder zich te verspreiden naar andere weefsels dan die van oorsprong (voorbeelden van kanker in situ: borstkanker, melanoom, darmkanker, enz.): In andere gevallen , het vermogen van de tumor om op afstand uit te breiden, d.w.z. buiten de plaats waar de primaire tumor is ontstaan, maakt de invasie van verre organen mogelijk met een proces dat de naam metastase aanneemt en de nieuwe massa’s die zich vormen, worden metastase genoemd.

De prognose is vaak slecht. In de meeste gevallen wijst de aanwezigheid van metastasen zelfs op een zeer vergevorderd stadium van de ziekte.

De verspreiding van de tumor kan optreden:

  • Door bloed: door de bloedbaan
  • Via lymfatische route: via de lymfatische circulatie
  • Intracavitaire route: directe verspreiding in een lichaamsholte of natuurlijk kanaal

Ongeacht de verspreidingsroute kan de tumor zich naar elk deel van het lichaam verspreiden, hoewel de meest voorkomende plaatsen van metastasen de lever, longen, botten en hersenen zijn.

De meest voorkomende kwaadaardige vormen zijn:

  • Carcinoom: van epitheliale oorsprong
  • Sarcoom: van mesenchymale oorsprong
  • Myeloom, lymfoom, leukemie: ze ontwikkelen zich in het lymfohemateus weefsel
  • Astrocytoom en glio-neuro-retinoblastoom: ze ontwikkelen zich in het zenuwweefsel
  • Melanoom: ontwikkelt zich in de huid

Lees ook :- Hoe ziet bloed in ontlasting eruit

Oorzaken van kanker

Het is nog niet duidelijk waarom sommige mensen kanker krijgen en anderen niet. Inmiddels is echter bekend dat kanker ontstaat als gevolg van schadelijke genetische veranderingen. Deze genetische fouten in het genoom kunnen verschillende oorzaken hebben: omgevingsfactoren of verontreinigende stoffen beïnvloeden de celontwikkeling, waaronder sigarettenrook, UV-straling en andere. Afwijkingen in het celgenoom kunnen ook willekeurig optreden tijdens celdeling. De kans op zo’n willekeurige pathologische verandering in het genetisch materiaal (spontane mutatie) neemt toe met de leeftijd. Kanker komt daarom vaker voor bij oudere mensen.

Hoe ontstaat kanker?

Kanker kan ontstaan wanneer cellen zich ongecontroleerd vermenigvuldigen. De reden is meestal schade aan het genetisch materiaal van deze cellen of fouten bij het lezen van de genetische informatie. Dergelijke schade treedt om verschillende redenen op:

  • Veel genetische fouten ontstaan bij toeval tijdens celdeling of tijdens normaal celmetabolisme.
  • Het risico op het ontwikkelen van kanker wordt ook beïnvloed door de persoonlijke levensstijl.
  • Er zijn ook omgevingsfactoren en ziekteverwekkers die kanker bevorderen.
  • Ook erfelijke aanleg speelt een rol.

Bij individuele patiënten is het echter meestal niet mogelijk om achteraf te bepalen wat precies de oorzaak van hun kanker was.

Anderzijds is het ook zo dat niet iedereen die wordt blootgesteld aan de bekende risicofactoren automatisch kanker krijgt.

Gevolgen van veranderde genetische informatie

Fouten in het genoom van cellen veranderen de celbiologie:

  • Cellen groeien en delen wanneer ze dat niet zouden moeten doen.
  • Ze gaan niet dood terwijl ze normaal gesproken zouden moeten sterven.
  • Ze kunnen hun oorspronkelijke plaats in de stof achterlaten.

Hierdoor ontstaat een tumor die ongecontroleerd groeit, het omliggende weefsel vernietigt en zich uitbreidt naar andere delen van het lichaam.

Lees ook :- Grote bloeduitstorting gevaarlijk

Kan het immuunsysteem ook kanker bevorderen?

Het immuunsysteem kan ook een kankerbevorderende werking hebben: er zijn tal van onderzoeksresultaten die erop wijzen dat chronische – dus langdurige – ontstekingen bijdragen aan het ontstaan van kanker.

Specifieke aanwijzingen voor een verband worden geleverd door ziekten: Zo hebben mensen met de chronische inflammatoire darmaandoening colitis ulcerosa een verhoogd risico op darmkanker. Chronische ontsteking speelt vermoedelijk ook een rol bij sommige kankerverwekkende ziekteverwekkers: bijvoorbeeld bij het ontstaan van maagkanker door infectie met de bacterie Helicobacter pylori.

Een ander voorbeeld van een type chronische ontsteking is het zogenaamde metabool syndroom. Mensen met ernstig overgewicht kunnen last hebben van deze permanente metabole onbalans. Het leidt tot ontstekingsprocessen in weefsels, evenals veranderingen in het hormoonmetabolisme. Beide spelen waarschijnlijk een rol bij het ontstaan van kanker. De biologische mechanismen zijn echter nog niet volledig opgehelderd.

Hoe bevordert chronische ontsteking kanker? Bij ontstekingsreacties migreren immuuncellen naar het aangetaste weefsel en geven ze verschillende boodschappers en andere stoffen af.

Als de ontsteking chronisch wordt, kunnen dergelijke stoffen ook nadelige gevolgen hebben in plaats van het weefsel te genezen: er worden bijvoorbeeld vrije radicalen gevormd die het erfelijk materiaal kunnen beschadigen. Andere stoffen versnellen de celproliferatie of remmen celzelfmoordprogramma’s. Er is echter verder onderzoek nodig om deze processen beter te begrijpen.

Wat zijn de tekenen van kanker?

voelbare zwellingen, verharding of knobbels op de huid, slijmvliezen of in zachte weefsels, vaak zonder pijn. pijn van onbekende oorsprong. Veranderingen in borst of testikels. Uitbreiding van lymfeklieren in de oksels, liezen of nek.

Hoe krijg je kanker?

Een bepaalde levensstijl verhoogt het risico op kanker: roken, meer dan één alcoholische drank per dag drinken voor vrouwen en twee voor mannen, overmatige blootstelling aan de zon of frequente zonnebrand, riskant seksueel gedrag zijn gedragingen die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een tumor.

Wat te doen om kanker te voorkomen?

Preventie is het beste wapen om kanker te overwinnen en het ligt elke dag binnen ons bereik: gewoon niet beginnen met roken of zo snel mogelijk stoppen, een uitgebalanceerd en gezond dieet volgen, sporten en periodieke medische controles ondergaan.

Hoe voelt een kankergezwel?

In principe kunnen ze echter op elke leeftijd voorkomen. De grootte varieert van enkele millimeters tot enkele centimeters. De knoop voelt meestal rond en glad aan – vergelijkbaar met een knikker. Vaak kan het worden verplaatst en veroorzaakt het zelden klachten.

Share This Article
Leave a comment