Grote bloeduitstorting gevaarlijk

John
16 Min Read

Je stootte maar één keer tegen de rand van de tafel en er zat een grote blauwe plek op je arm. Dagen later doet het nog steeds pijn, ook al was het geen zware blessure. In de regel zijn deze blauwe plekken echter niet bijzonder dramatisch, alleen vervelend. Maar waarom krijgen we de donkere bulten in de eerste plaats? En kunnen ze soms gevaarlijk zijn?

Wat is een blauwe plek?

Wat is een blauwe plek?

Een blauwe plek is een uitstulping van bloed die beperkt blijft tot de dikte van de huid. De medische betekenis van dit roodpaarse teken is variabel: de context waarin een blauwe plek kan worden gevonden, varieert van lokale en kleine pathologische gebeurtenissen (zoals een bult of kneuzing) tot ziekten waarbij het hele organisme betrokken is (hematopathieën, neoplasmata, leverziekten , enz.), soms zelfs potentieel fataal. In de meeste gevallen is de blauwe plek het gevolg van een trauma dat de huid niet heeft beschadigd (bult, kneuzing, enz.).

Kneuzing: wat is het verschil met hematomen, ecchymosen en petechiën?

Elementaire hemorragische laesies waarbij de huiddikte betrokken is, kunnen – in volgorde van grootte – worden onderverdeeld in:

  • Petechiën: ze verschijnen als zeer kleine bloedende plekken op de huid;
  • Ecchymose: medische term die wordt gebruikt als synoniem voor blauwe plek; het is dus een infiltratie van bloed in de dikte van de huid en in het onderhuidse weefsel.

Als de extravasatie een echte bloedverzameling veroorzaakt die gepaard gaat met een zichtbare en voelbare zwelling, spreken we in plaats daarvan van een hematoom.

Lees ook :- Wat is een infectie

Oorzaken en risicofactoren van bloeduitstorting

Een blauwe plek wordt veroorzaakt door een directe externe stompe krachtinslag. Dit kan bijvoorbeeld een klap, val, stoot, stoot door vallende voorwerpen of beknelling zijn.

Kneuzingen komen heel vaak voor tijdens sporten, vooral contactsporten zoals voetbal of ijshockey. Maar het is ook mogelijk om zo’n blessure op te lopen in sporten waar je geen direct contact hebt met medespelers. Dit gebeurt bijvoorbeeld als een tennisbal in uw oog vliegt (oogbolkneuzing).

Symptomen van bloeduitstorting

Afhankelijk van de locatie en de grootte van de beschadigde bloedvaten, leidt een lichte bloeding pas na enige tijd tot een blauwe plek. Aan de andere kant veroorzaken ernstige kneuzingen onmiddellijk na het trauma een gewelddadige lichamelijke reactie, meestal geassocieerd met zwelling (bult) en pijn.

Als er een uitwendig letsel is, wordt een hematoom aangegeven door de typische roodblauwe verkleuring en drukpijn. Hoewel hematomen in het lichaam van buitenaf niet te zien zijn, veroorzaken ze nog steeds pijn. Omdat het gelekte bloed op het omliggende weefsel drukt. Afhankelijk van waar en hoe ernstig de bloeding is, kan ook de functionaliteit van spieren en gewrichten worden beperkt.

Lees ook :- Antibiotica en ontstekingsremmers

Diagnose van bloeduitstorting

Om vast te stellen of een blauwe plek verband houdt met bepaalde pathologische aandoeningen die het ontstaan ervan kunnen bevorderen, is het raadzaam eerst uw huisarts te raadplegen.

Ten eerste omvat het proces van het vaststellen van de exacte oorzaak het verzamelen van anamnestische gegevens en lichamelijk onderzoek.

Blauwe plekken: welke onderzoeken zijn nodig?

Wanneer een blauwe plek gepaard gaat met andere symptomen van significant belang (bijv. koorts, dyspnoe, hoofdpijn, enz.) en de etiologie nog steeds onzeker is, kan de arts laboratorium- en instrumentele tests aangeven.

Deze testen omvatten:

  • Volledig bloedbeeld: maakt het mogelijk kwantitatieve veranderingen in bloedcellen en mogelijke trombocytopenie te identificeren;
  • Perifeer uitstrijkje – onderzoek van een bloedmonster onder een microscoop om te controleren op schade aan de bloedcellen, afwijkingen of onvolgroeidheid
  • Protrombinetijd (PT) en partiële tromboplastinetijd (PTT), die de activiteit van stollingsfactoren meten;
  • Erytrocytsedimentatiesnelheid (ESR), CRP en andere ontstekingsindices;
  • Schildklier-, lever- en nierfunctietesten;
  • Bepaling van tumormarkers.

Als bij een van de diagnostische onderzoeken een afwijking naar voren komt, is doorgaans nader onderzoek nodig om de exacte oorzaak van de blauwe plek vast te stellen, waarbij de verschillende klinische vermoedens worden bevestigd of uitgesloten.

Lees ook :- Rusteloze benen oorzaak

Welke blauwe plekken zijn gevaarlijk?

Heb je een pijnlijke blauwe plek maar weet je niet meer waar die vandaan kwam? Maak je geen zorgen, in de meeste gevallen hoef je je geen zorgen te maken als je een blauwe plek krijgt zonder duidelijke oorzaak. “Maar hematomen op bepaalde plaatsen of in ongebruikelijke aantallen kunnen wijzen op ernstiger problemen”, benadrukt herhalen. Let daarom op deze waarschuwingssignalen en raadpleeg bij twijfel een arts:

  • U krijgt vaker blauwe plekken dan normaal: Als uw bloed verandert en bijvoorbeeld dunner wordt, kunnen er meer blauwe plekken ontstaan. “Dit kan komen door bepaalde medicijnen, maar het kan ook komen door veranderingen in het lichaam”, zegt de hematoloog. Als u ongewoon vaak blauwe plekken krijgt of als ze niet lang weggaan, kan dit in het ergste geval duiden op een ziekte zoals een stollingsstoornis of leukemie, d.w.z. bloedkanker.
  • De blauwe plek zit in een gewricht: Als u uw knie, elleboog of andere gewrichten verwondt, kan er soms bloed tussen de botten en kapsels lopen. Het doet pijn als een hel en meestal kun je de plek niet verplaatsen. “In het geval van een zeer ernstige of onbehandelde blauwe plek in dit gebied, kan het gewricht vervormen en wordt dan permanent beperkt in zijn beweging”, waarschuwt herhalen.
  • Het hematoom bevindt zich in het hoofdgebied: de hersenen zijn erg gevoelig voor schokken. Als je een bult op je hoofd of een blauw oog krijgt, kan die bult ook hersenschadelijk zijn geweest. Als u kort het bewustzijn verliest, duizelig of misselijk wordt, of zich enkele ogenblikken na zo’n blessure niet meer herinnert, zijn dit duidelijke waarschuwingssignalen van een hersenschudding.
  • De blauwe plek bevindt zich in de buurt van organen: net als bij het hoofd moet u alert zijn op blauwe plekken op de borst of buik. Een blauwe plek kan niet alleen kleine bloedvaten beschadigen, maar ook een orgaan of grote bloedvaten zonder dat u het direct merkt. Zelfs als u geen blauwe plek ziet na een stomp in uw maag, moet u deze blijven controleren. “De buikholte is als een grot waar veel bloed in past zonder dat het van buitenaf zichtbaar is”, legt de arts uit. Als de pijn na een dergelijke blessure eerder erger dan beter wordt, zorg er dan voor dat u zich snel laat nakijken.
  • Je kuit wordt roodpaars: als je hele kuit verkleurt, pijnlijk gezwollen en warm wordt, is dit waarschijnlijk geen blauwe plek, maar een indicatie van een verstopte ader. Zo’n trombose kan zich naar andere gebieden verplaatsen en ook bloedvaten zoals die naar de longen verstoppen! Dan is het leven in gevaar: twijfel niet, ga naar de (spoed)arts.

Hoe lang duurt de blauwe plek?

Hoe lang een blauwe plek zichtbaar blijft, hangt af van de ernst van het vaatletsel. Het kan binnen een paar dagen verdwenen zijn, of het kan twee tot drie weken duren voordat de blauwe plek volledig is verdwenen. In zeer ernstige gevallen kan het zelfs langer duren voordat de blauwe plek geneest. Een bijzonder kenmerk zijn blauwe plekken onder de vingernagels of teennagels. De ophoping van bloed tussen het weefsel en de nagel gaat pas omhoog als de nagel teruggroeit, waardoor het zelfs enkele weken kan duren voordat de “blauwe plek” niet meer zichtbaar is.

Grote bloeduitstorting behandelen

Het gekneusde deel van het lichaam zwelt op, de bloeding gloeit zogenaamd in alle kleuren van de regenboog, de blauwe plek doet pijn en kan leiden tot een min of meer ernstige bewegingsbeperking. In feite is het juist behandelen van een blauwe plek essentieel om de omvang van de blauwe plek te verminderen en het genezingsproces te bevorderen, omdat niet elke blauwe plek medische aandacht vereist. Essentiële maatregelen in het geval van een blauwe plek zijn het immobiliseren, koelen en optillen van het gekneusde gebied. Drukverbanden gaan ook weefselbloedingen tegen en kunnen een pijnstillend effect hebben. Ook de behandeling met verschillende pijngels is bijzonder populair. Deze hebben niet alleen een verkoelende en pijnstillende werking, maar ook een ontstekingsremmende werking. In de alternatieve geneeskunde is behandeling met Arnica-bolletjes ook erg populair. Het homeopathische geneesmiddel zou een effect hebben op het cardiovasculaire systeem, maar ook op de huid en het bewegingsapparaat en wordt voornamelijk gebruikt bij ongecompliceerde verwondingen zoals kneuzingen of pijnlijke spieren.

Onmiddellijke maatregelen voor kneuzingen

In de regel worden kneuzingen behandeld volgens het zogenaamde PECH-schema, dat zonder veel moeite thuis kan worden uitgevoerd en geschikt is als de eerste onmiddellijke maatregel.

  • Pauze: Pauzes hebben de hoogste prioriteit bij kneuzingen en zijn essentieel! Als u tijdens een sportactiviteit een blauwe plek heeft opgelopen, moet u stoppen met bewegen, zodat het getroffen gebied niet verder wordt belast en kan worden geïmmobiliseerd.
  • IJs: Onmiddellijke afkoeling van het gekneusde lichaamsgebied verlicht niet alleen de pijn, maar vermindert ook de zwelling en is daarom uiterst raadzaam. Het enige wat u hoeft te doen is een ijspak (gelieve met een pad om bevriezing te voorkomen) op het getroffen gebied plaatsen en het een paar minuten laten afkoelen.
  • Compressie: Als je een blauwe plek hebt, handel je instinctief correct: je pakt onmiddellijk het geblesseerde gebied vast en oefent druk uit met je handen. De compressie, later in de vorm van een drukverband, kan weefselbloedingen in een vroeg stadium stoppen en de pijn verminderen.
  • Liggen: Bij het liggen werkt de zwaartekracht voor de blauwe plek: de bloedtoevoer wordt verminderd en vermindert zo het risico op zwelling in het aangetaste lichaamsgebied.

Sportzalven voor kneuzingen

Sportzalven zijn vooral populair bij kneuzingen vanwege hun verkoelende en pijnstillende werking. Maar hier is voorzichtigheid geboden, want sportzalven zijn niet aan te raden in de acute fase van een blauwe plek. Sportzalven verhogen de doorbloeding, waardoor blauwe plekken en zwellingen erger worden. In de regel verdwijnt de acute fase en daarmee de eerste genezingsfase na 48 uur en kunnen sportzalven gewoon worden gebruikt.

Verdere behandeling van kneuzingen

Het nemen van pijnstillers zoals ibuprofen of paracetamol voor blauwe plekken mag alleen worden gedaan in een noodgeval en wanneer de pijn hevig is. Het innemen van aspirine wordt echter afgeraden vanwege de bloedverdunnende werking. Het is ook niet aan te raden om warmte te gebruiken bij een acute blauwe plek, omdat dit de pijn en zwelling kan vergroten. Echter, nadat de acute fase is verdwenen, is warmte aan te raden. Quark wraps blijken een geschikt huismiddeltje te zijn. Koude kwark moet in een theedoek worden gedaan en op het gekneusde lichaamsgebied worden geplaatst. Daarnaast kan de bloedsomloop (bij lichte kneuzingen) na 48 uur langzaam weer gestimuleerd worden. Aanbevolen hiervoor zijn preparaten zoals warmtepleisters, paardenzalf, of homeopathische middelen zoals Traumeel (verkrijgbaar als tabletten of zalven).

Behandeling voor ernstige kneuzingen

Afhankelijk van het aangetaste lichaamsgebied kunnen kneuzingen ook leiden tot schade aan inwendige organen. Bijzondere voorzichtigheid is geboden als er een vermoeden bestaat van een blauwe plek in het hoofdgebied. Als de hersenen bijvoorbeeld gekneusd zijn, kunnen bewustzijnsverlies en neurologische symptomen optreden. In ieder geval dient bij twijfel direct een arts te worden geraadpleegd, bijvoorbeeld bij zeer ernstige zwellingen, zeer grote kneuzingen of ernstige vernauwingen van het bewegingsapparaat.

Duur en verloop van de ziekte

Kneuzingen zijn in de regel ongevaarlijke verwondingen en afhankelijk van het gekneusde lichaamsgebied geneest een blauwe plek na twee tot drie weken volledig zonder complicaties of gevolgen. Bij ernstige kneuzingen, zogenaamde kneuzingen, kan het genezingsproces in bijzondere gevallen tot vier weken duren. Zoals bij de meeste blessures geldt hetzelfde voor kneuzingen: hoe meer het aangetaste lichaamsdeel wordt gespaard, hoe sneller het geneest zonder gevolgen en sportliefhebbers kunnen hun activiteiten sneller en onbeperkt hervatten.

Voorkomen van bloeduitstorting

Speciale beschermende kleding kan de kans op kneuzingen en andere ernstige (sport)blessures verkleinen. Zo is het aan te raden om een helm te dragen bij het fietsen, skiën en inline skaten en scheenbeschermers bij hockey en voetbal. Rugbeschermers worden aanbevolen voor snowboarders en mountainbikers.

Kan een blauwe plek gevaarlijk zijn?

Wanneer u naar de dokter moet, is bijvoorbeeld: als de blauwe plek in de buurt van de ogen of in de buurt van gewrichten zit. voor ernstige kneuzingen op het hoofd of in het genitale gebied. als de blauwe plek beweegt, erg groot is of zonder duidelijke reden is verschenen.

Wat gebeurt er als een blauwe plek niet wordt behandeld?

Bij een blauwe plek wordt het weefsel onder de huid beschadigd zonder dat er eerst van buitenaf een blessure zichtbaar is. Het geweld veroorzaakt bloedingen uit beschadigde bloedvaten en als gevolg daarvan kneuzingen tussen het bot en de huid die het bot bedekt (periostium, periosteum).

Hoe lang duurt een ernstige blauwe plek?

Kneuzingen zijn in de regel ongevaarlijke verwondingen en afhankelijk van het gekneusde lichaamsgebied geneest een blauwe plek na twee tot drie weken volledig zonder complicaties of gevolgen. Bij ernstige kneuzingen, zogenaamde kneuzingen, kan het genezingsproces in bijzondere gevallen tot vier weken duren.

Wat te doen met huismiddeltjes voor blauwe plekken?

Als onmiddellijke maatregel voor kneuzingen, verrekkingen en verstuikingen moet altijd de LUCKY-regel worden toegepast. Naarmate de blessure vordert, kunnen eindelijk effectieve huismiddeltjes worden gebruikt. Geplette marjoleinblaadjes met honing zijn bijvoorbeeld bewezen effectief tegen een blauwe plek.

Share This Article
Leave a comment