Longembolie symptomen rugpijn

John
15 Min Read

Een longembolie, ook wel bekend als een longinfarct, treedt meestal plotseling op. Symptomen verschijnen meestal zonder waarschuwing en zijn ook moeilijk te interpreteren – en als dit ook ’s nachts gebeurt, komt hulp vaak te laat. Bij een longembolie is snel handelen vereist.

Een embolie treedt op wanneer een bloedstolsel of andere afzetting ergens in het lichaam losbreekt en in een bloedvat terechtkomt en het blokkeert. Bij een longembolie blokkeert zo’n stolsel een slagader in de longen. Hierdoor kan zuurstofarm bloed niet meer van het hart naar de longen. Emboli in de longen komen meestal voort uit stolsels in de aderen, trombose. Naast bloedstolsels kunnen ook vetophopingen, lucht, cellen, zelfs vruchtwater of vreemde lichamen een embolie veroorzaken. Als de slagader verstopt raakt, moet snel actie worden ondernomen.

Longembolie symptomen rugpijn : Definitie

 Longembolie symptomen rugpijn : Definitie

Een embolus is een materiaal, bijvoorbeeld een bloedstolsel, vet, vruchtwater, een luchtbel of een vreemd lichaam, dat door het bloed wordt vervoerd naar een punt in een vat waar het stopt, waardoor het verstopt raakt (embolie) . Het meest voorkomende type embolie is longembolie, waarbij het “stolsel” stopt in een longslagader, waarvan het biologische belang de uitkomst van de gebeurtenis bepaalt. De meeste van deze stolsels ontstaan ​​in de benen als gevolg van diepe veneuze trombose.
In de meeste gevallen is een longembolie niet dodelijk; het blijft echter een van de belangrijkste oorzaken van sterfgevallen in ziekenhuizen en een groeiende zorg voor degenen die lange tijd met het vliegtuig reizen, vooral als ze dat doen in economy class. Het is erg belangrijk om te weten hoe u de symptomen van een longembolie gemakkelijk kunt herkennen, omdat de huidige antistollingsbehandelingen, indien tijdig ondernomen, het risico op overlijden aanzienlijk verminderen; even belangrijk zijn de algemene preventieregels, die in dit artikel uitgebreid worden opgesomd. Symptomen van longembolie worden vaak geassocieerd met diepe veneuze trombose (oedeem en pijn in de onderste ledematen, vooral bij palpatie) en hun intensiteit hangt af van de ernst van het obstructieve proces en de mogelijke, gelijktijdige aanwezigheid van long- of hartziekte. De pijnlijke borstsymptomen die gepaard gaan met longembolie lijken op die van een hartaanval; ze kunnen dan uitstralen naar de schouder, arm, nek of kaak, nemen niet af bij rust maar kunnen verergeren bij lichamelijke inspanning, evenals bij diep ademhalen, hoesten en kauwen.

Lees ook :- Opvliegers bij ouderen

Longembolie symptomen rugpijn : Oorzaken

Het meest voorkomende type longembolie is a

  • Bloedprop

Meestal vormt zich een bloedstolsel in een been of bekkenader wanneer de bloedstroom vertraagt ​​of stopt, zoals kan gebeuren in de aderen van de onderste ledematen wanneer mensen lange tijd in dezelfde positie blijven na een blessure. bijv. een heupfractuur) of een grote operatie, of zitten tijdens het reizen. Andere oorzaken zijn aandoeningen waardoor het bloed sneller stolt of de aanwezigheid van een vreemd lichaam in de bloedbaan (bijvoorbeeld een intraveneuze katheter).

De oorzaak van bloedstolsels is niet altijd identificeerbaar, maar er zijn vaak duidelijke predisponerende aandoeningen (risicofactoren). Deze voorwaarden omvatten:

  • Gevorderde leeftijd, vooral ouder dan 60 jaar
  • Bloedstollingsstoornis (verhoogd risico op stolling, bekend als de hypercoaguleerbare toestand)
  • Kanker
  • Katheters die in een grote ader worden ingebracht om medicijnen of voedingsstoffen af ​​te geven (inwonende veneuze katheters)
  • Aandoeningen van het ruggenmerg die het bloed te dik maken
  • Aandoeningen die het bloed vatbaar maken om gemakkelijk te stollen (stollingsstoornissen of trombotica genoemd)
  • Hartfalen
  • Verminderde mobiliteit (bijvoorbeeld na een operatie of ziekte, of tijdens een lange auto- of vliegtuigrit)
  • Infecties (sommige ernstige infecties veroorzaken systemische ontsteking die vatbaar is voor stolling, het SARS-CoV-2-virus is bijzonder vatbaar voor het veroorzaken van stolselvorming)
  • Trauma aan het bekken, heup of been
  • Nierziekte bekend als nefrotisch syndroom
  • Grote operatie in de afgelopen 3 maanden
  • zwaarlijvigheid
  • Zwangerschap of postpartumperiode
  • Vorige trombotische vorming
  • Sikkelcelanemie
  • Rook
  • Hartinfarct
  • Gebruik van oestrogeen, bijvoorbeeld als behandeling van symptomen van de menopauze of als anticonceptiemiddel (in welk geval het risico bijzonder hoog is bij vrouwen ouder dan 35 of rokers)
  • Gebruik van selectieve oestrogeenreceptormodulatoren (zoals raloxifen of tamoxifen)
  • Testosteronvervangingstherapie

Mensen die lange tijd zitten zonder ooit hun benen te strekken (bijvoorbeeld tijdens het vliegen) lopen een licht verhoogd risico.

Mensen met COVID-19 hebben een hoger risico op een longembolie. Het risico kan groter zijn omdat de mobiliteit van mensen die ziek zijn of in het ziekenhuis zijn opgenomen over het algemeen verminderd is, maar de ziekte zelf kan mensen ook vatbaarder maken voor het ontwikkelen van bloedstolsels.

Veel minder vaak vormen zich bloedstolsels in de aderen van de bovenste ledematen. Soms worden stolsels gevonden in de rechterkant van het hart, die wordt doorkruist door bloed dat naar de longen gaat. Zodra het bloedstolsel loskomt, reist het vrij door de bloedbaan en bereikt het meestal de longen.

Ongebruikelijke soorten embolie

Plotselinge verstopping van een slagader in de long wordt niet alleen veroorzaakt door de aanwezigheid van bloedstolsels. Emboli kan ook ontstaan door de aanwezigheid van ander materiaal.

  • Bij het breken van een lang bot of bij botoperaties kan vet in het bloed ontsnappen, waardoor een embolie ontstaat. Soms kan vet ook afvallen tijdens procedures zoals liposuctie en vetoverdracht.
  • De embolus kan ook ontstaan ​​door het geforceerd binnendringen van vruchtwater in de bekkenaderen tijdens een moeilijke bevalling.
  • En nogmaals, de vorming van embolie kan te wijten zijn aan de fragmentatie van klonterige kankercellen.
  • Zelfs de aanwezigheid van luchtbellen kan leiden tot de vorming van embolie, als een katheter die in een van de grote aderen (centrale aderen) is ingebracht, onbedoeld wordt blootgesteld aan de lucht. Daarnaast kunnen er ook gasembolie ontstaan ​​wanneer een ader operatief wordt behandeld (zoals na het verwijderen van een bloedstolsel). Een bijkomend risico wordt gevormd door het beoefenen van duiken (decompressieziekte).
  • De aanwezigheid van geïnfecteerd materiaal kan ook embolie vormen en de longen bereiken. Oorzaken zijn onder meer intraveneus drugsgebruik, bepaalde hartklepinfecties en ontsteking van een ader met vorming van bloedstolsels en infectie (tromboflebitisepticum).
  • De vorming van embolie kan te wijten zijn aan de introductie van een vreemd lichaam in de bloedbaan, meestal door intraveneuze injectie van anorganische stoffen zoals talk, door mensen die intraveneuze stoffen gebruiken, van waaruit de embolus de longen kan bereiken.
  • Af en toe kan cement in de bloedbaan terechtkomen na een procedure die vertebroplastiek wordt genoemd (waarbij medisch botcement wordt gebruikt).

Lees ook :- Vermoeide ogen stress

Wat zijn de symptomen van een longembolie?

Een longembolie treedt op wanneer er een bloedprop ontstaat in een van de slagaders van de longen, waardoor de bloedstroom wordt geblokkeerd. De symptomen kunnen variëren afhankelijk van de grootte van de prop en de omvang van de blokkade. Enkele veelvoorkomende symptomen van een longembolie zijn:

  • Plotselinge kortademigheid: Dit is vaak het meest opvallende symptoom van een longembolie. Het kan plotseling optreden en ernstig zijn, waardoor het moeilijk is om adem te halen.
  • Pijn op de borst: U kunt pijn op de borst ervaren, variërend van een scherpe, stekende sensatie tot een doffe pijn. De pijn kan verergeren bij diep ademhalen, hoesten of inspanning.
  • Hoest: U kunt een hoest ontwikkelen die slijm produceert met bloedvlekken. Niet iedereen met een longembolie heeft echter last van hoesten.
  • Snelle of onregelmatige hartslag: U kunt het gevoel hebben dat uw hart snel klopt of onregelmatig klopt, een aandoening die bekend staat als hartkloppingen.
  • Licht in het hoofd of duizeligheid: Verminderde bloedstroom naar de longen kan leiden tot een afname van het zuurstofgehalte, waardoor gevoelens van licht in het hoofd of duizeligheid ontstaan.
  • Flauwvallen of syncope: In ernstige gevallen kan een longembolie leiden tot bewusteloosheid of flauwvallen.
  • Pijn of zwelling in het been: In sommige gevallen kan een bloedprop ontstaan in het been voordat deze naar de longen reist. Dit kan pijn, gevoeligheid, zwelling of roodheid in het getroffen been veroorzaken.

Het is belangrijk op te merken dat deze symptomen ook kunnen voorkomen bij andere aandoeningen. Daarom is het van cruciaal belang om onmiddellijk medische hulp te zoeken als u een van deze tekenen ervaart. Een longembolie kan een levensbedreigende aandoening zijn en een snelle diagnose en behandeling zijn essentieel.

Diagnose van een longembolie

Om de diagnose te bevestigen en de gevolgen van de longembolie te beoordelen, kunnen aanvullende onderzoeken worden uitgevoerd:

  • Een thoraxfoto;
  • Een elektrocardiogram;
  • Een arteriële bloedgasanalyse;
  • Een bloedtest: bepaling van D-dimeren (stof die vrijkomt in het bloed wanneer een bloedstolsel afbreekt), meting van de hoeveelheid zuurstof en kooldioxide in het bloed (een stolsel leidt tot een verlaging van het zuurstofgehalte en een verhoging in koolstofdioxide in het bloed).

Om de aanwezigheid van de trombus in de pulmonale arteriële boom te visualiseren en om de ernst van de obstructie te beoordelen, worden een CT-scan van de thorax en een longscintigrafie (en meer zelden een pulmonale angiografie) uitgevoerd.

De ernst van longembolie kan worden beoordeeld door de impact op de hartfunctie te evalueren door middel van echocardiografie. Met dit onderzoek kan ook worden nagegaan of er al dan niet een stolsel in het hart aanwezig is.

Een scan maakt analyse van longventilatie/perfusie mogelijk en beoordeelt de oxygenatie van al het longweefsel. Deze test kan een mogelijke longembolie detecteren.

Ten slotte wordt systematisch een veneuze echo-Doppler van de onderste ledematen uitgevoerd, op zoek naar flebitis.

Lees ook :- Aneurysma halsslagader symptomen

Behandeling: Hoe te behandelen, wanneer ziekenhuisopname te overwegen?

Bij een longembolie is een ziekenhuisopname onvermijdelijk. Het zal een beoordeling en een optimale behandeling mogelijk maken met monitoring om complicaties te voorkomen. De patiënt krijgt zuurstof en anticoagulantia om het verschijnen van nieuwe stolsels en de uitbreiding van reeds aanwezige stolsels te voorkomen. In de meest ernstige gevallen kan een operatie worden uitgevoerd. Na genezing zal de patiënt enkele maanden of zelfs levenslang anticoagulantia moeten nemen.

• Behandeling met antistollingsmiddelen, heparines, vitamine K-antagonisten…

“Na de operatie kunnen injecties met anticoagulantia nodig zijn als de immobilisatie wordt verlengd. Aanvankelijk wordt subcutane of intraveneuze heparine voorgeschreven”, geeft Dr. Claire Lewandowski aan. Orale vitamine K-antagonisten of laagmoleculaire heparine (LMWH) nemen dan de heparine over en worden in het algemeen voor minimaal 3 maanden voorgeschreven. Fibrinolytica kunnen in ernstige vormen worden voorgeschreven: ze zorgen ervoor dat trombolyse van het geneesmiddel enkele van de stolsels die de longslagaders verstoppen, kan oplossen

Voorkom de longembolie symptomen rugpijn

Preventie omvat het lopen en mobiliseren van de benen bij langdurige immobilisatie (vliegreizen, enz.), evenals vroeg opstaan na een riskante chirurgische ingreep, door het dragen van compressiekousen om terugkeeraders van de onderste ledematen te bevorderen en het optreden van trombose. ” Opstaan, lopen, steunkousen dragen en goed gehydrateerd blijven, vooral in het vliegtuig, helpt het risico op flebitis en dus longembolie tijdens het reizen te beperken”, beveelt Dr. Claire Lewandowski aan. In geval van een risicovolle situatie kunnen antistollingsmiddelen worden preventief toegediend. Alle cardiovasculaire risicofactoren moeten worden aangepakt: tabak, overgewicht, hypercholesterolemie, strikte balans van diabetes of hoge bloeddruk.

Waar rugpijn bij longembolie?

Longinfarct (longembolie): De oorzaak van een longembolie is een vastgehecht bloedstolsel dat de bloedstroom in een longslagader blokkeert. Als gevolg hiervan is er pijn op de borst die zich naar achteren verspreidt en rugpijn in de borststreek kan veroorzaken.

Kan trombose rugpijn veroorzaken?

Ook is het niet altijd duidelijk dat klachten als rugpijn onderdeel kunnen zijn van een trombose. De klassieke waarschuwingssignalen zijn: pijn maar ook zwelling en spanning in de benen. Vaak zijn er ook blauwachtige of roodachtige verkleuringen.

Hoe erg is de pijn van een longembolie?

Als de longembolie slechts een klein bloedvat in de longen aantast, zijn er geen of slechts lichte symptomen. Als het stolsel echter een groter vat in de longen blokkeert, kan dit dodelijk zijn. Symptomen zoals kortademigheid, pijnlijke ademhaling en tachycardie kunnen hierop wijzen.

Hoe lang duurt het voordat je een longembolie krijgt?

De behandeling duurt ongeveer zeven tot tien dagen. U neemt dan drie tot zes maanden antistollingsmiddelen in tabletvorm. Lysistherapie: in ernstige gevallen kan de arts u een medicijn injecteren dat het bloedstolsel oplost.

Share This Article
Leave a comment