Opvliegers bij ouderen

John
13 Min Read

Nu de temperaturen beginnen te stijgen en het hoogtepunt van de zomer markeert, zijn ouderen de eersten die last hebben van de effecten van opvliegers en nemen ze risico’s voor hun eigen gezondheid. We hebben het vooral over ouderen die niet zelfvoorzienend zijn of met bepaalde pathologieën en juist om deze reden bijzonder kwetsbaar zijn.

Opvliegers bij ouderen : Definitie

Opvliegers bij ouderen : Definitie

Een opvlieger is een onvoorspelbaar gevoel van intense hitte, meestal geassocieerd met hevig zweten en een verhoogde hartslag. De huid, vooral die van het gezicht en de hals, kan rood en warm aanvoelen.

Een caldana verschijnt plotseling in het bovenlichaam, te beginnen met het gezicht, de nek of de borst. Elke aflevering duurt enkele minuten en als je klaar bent, kan zweten plaats maken voor koude rillingen.

Opvliegers kunnen ’s nachts optreden als nachtelijk zweten, waardoor problemen met slapeloosheid kunnen ontstaan.

Le vampate di calore sono il sintomo più tipico della menopausa, momento in cui si manifestano per cambiamento dei livelli ormonali (curiosamente, sebbene più raramente, può verificarsi anche la situazione opposta, ovverousa corsage di alla freddo). In questo caso, possono presentarsi occasionele o più volte durante il giorno e diminuire con il passare del tempo. Anche gli uomini possono sperimentare le vampate di calore in andropausa, per una riduzione del testosteron. Per lo stesso motivo, le caldane possono insorgere nei pazienti con tumore alla prostata of ai testicoli sottoposti een terapia ormonale androgeen-suppressive.

Opvliegers kunnen zich ook ontwikkelen als bijwerking van sommige medicijnen en soms als symptoom van ernstige infecties. Andere situaties die deze manifestatie bevorderen zijn paniekaanvallen en, bij vrouwen, de menstruatie of premenstruele periode. In sommige gevallen zijn opvliegers een symptoom van een hypofyse-, hypothalamus- of schildklierprobleem vanwege hun implicaties voor het beheersen van de lichaamstemperatuur.

Lees ook :- Vermoeide ogen stress

Opvliegers bij ouderen

Opvliegers bij mannen zijn in de eerste plaats een teken van andropauze. Deze aandoening treft vooral mannen tussen de 45 en 65 jaar. Het is te wijten aan een vertraging in de productie van testosteron, een geslachtshormoon. In tegenstelling tot de menopauze, die alle vrouwen treft, treft andropauze slechts 20% van de mannen. “Bepaalde medicijnen die worden voorgeschreven voor prostaatkanker kunnen ook een rol spelen”, voegt Dr. Nys toe.

Oorzaken opvliegers bij ouderen

flitsen kunnen verschillende oorzaken hebben. Een daarvan betreft bijvoorbeeld vrouwen die de menopauze of de eerste drie maanden van de zwangerschap doormaken en daardoor te maken hebben met periodieke hormonale onevenwichtigheden.

Bij ouderen kunnen opvliegers optreden als gevolg van:

  • sommige medicijnen tegen cholesterol of dementie
  • psychisch ongemak dat aanleiding geeft tot angst en nachtelijk zweten
  • de ziekte van Hodgkin
  • suikerziekte
  • hypotensie

Lees ook :- Aneurysma halsslagader symptomen

Symptomen en gevolgen van opvliegers

Opvliegers zijn voornamelijk te wijten aan een hormonale onbalans. Ze verschijnen ook ’s nachts, nachtelijk zweten genoemd, op een oncontroleerbare en variabele manier.

Klinische symptomen variëren van persoon tot persoon. In de meeste gevallen leiden opvliegers tot overmatig zweten in het gezicht, voornamelijk in de neus, het voorhoofd, de wangen, de borstkas, de benen die het hele lichaam kunnen binnendringen. Een verwarming van de extremiteiten ter hoogte van de handen en de voeten wordt gevoeld.

Opvliegers worden gekenmerkt door een onvoorspelbare en oncontroleerbare golf van intense hitte, een gevoel dat het gezicht, de nek en de borst ontstoken zijn. Dit zweten kan tussen de dertig seconden en drie minuten duren en eindigen in koud zweet.

Opvliegers die overdag optreden kunnen hinderlijk zijn omdat ze zich manifesteren door overmatig zweten en ongemak, glans in het gezicht en vaatverwijding van bloedcapillairen in de jukbeenderen.

Een gevoel van warmte gaat gepaard met aanzienlijke transpiratie die de kleding letterlijk nat maakt, ter hoogte van de buste, de oksels en de rug en kan zweten van het hele lichaam veroorzaken.

De hartslag wordt verhoogd en tintelingen door het hele lichaam verschijnen.

Een kloppend en angstig gevoel kan ook optreden.

Vochtigheid maakt kleding plakkerig en make-up smelt. Een fenomeen dat ongemakkelijk is, maar niet per se wordt opgemerkt door de mensen om je heen.

Nachtelijk zweten leidt tot een slechte slaapkwaliteit, stress, vermoeidheid, overwerk.

Opvliegers kunnen rosacea veroorzaken. Mensen die last hebben van rosacea zijn tussen de 30 en 50 jaar oud, hebben een lichte huidskleur en als oorzaak: erfelijkheid.

Acne rosaceais wordt gekenmerkt door witte puistjes en comedonen die gepaard gaan met acne. Teleangiëctasieën, dwz fijne haarvaten die rode lijnen vormen die geleidelijk verschijnen tijdens opvliegers. Tintelingen, jeuk en een branderig gevoel in het gezicht kunnen worden gevoeld. Rosacea kan oogaandoeningen veroorzaken, zoals conjunctivitis, ooglidirritatie. Ten slotte veroorzaakt onbehandelde rosacea kleine vezelige bultjes die zich op de neus ontwikkelen, rhinophyma genaamd.

Lees ook :- Spierpijn kuiten wandelen

Diagnose van opvliegers

Een gedetailleerde ondervraging door de arts vormt de basis voor een individuele therapie. In het gesprek komt de arts te weten over de intensiteit en duur van de opvliegers, over het tijdstip, hij vraagt naar mogelijke andere ziekten, medicijnen of levensgebeurtenissen die mogelijk de oorzaak van de symptomen kunnen zijn. Onregelmatige menstruatie kan een teken zijn van het begin van de menopauze en dus de oorzaak van opvliegers.

Tijdens een lichamelijk onderzoek wordt de bloeddruk gemeten, de schildklier gepalpeerd en de functies van het hart en de longen gecontroleerd. Bij vrouwen komt daar nog een onderzoek door de gynaecoloog bij. Om de exacte oorzaken van opvliegers te diagnosticeren, worden speciale onderzoeken uitgevoerd, zoals:

  • Bloedonderzoek (hormoonstatus)
  • ECG (elektrocardiogram, als hartziekte wordt vermoed)
  • Schildklierscintigrafie (of er sprake is van een schildklieraandoening)
  • CT (computertomografie als kanker aanwezig kan zijn)

Pas na een uitgebreid onderzoek kan de op de ziekte gerichte behandeling worden uitgevoerd.

Behandelingen van opvliegers bij ouderen

Het hangt allemaal af van de oorzaak.

In het geval van andropauze met invaliderende effecten, kan de arts een hormoonbehandeling voorschrijven om het tekort aan testosteron te corrigeren. Deze behandeling is echter niet systematisch, voor zover ze het risico op prostaatkanker kan verhogen.

Hyperthyreoïdie vereist een specifieke behandeling, die op zijn beurt opvliegers zal verlichten.

Bij stress of angstaanvallen kan het beoefenen van ontspannende activiteiten of sporten u helpen. Indien nodig is psychologische opvolging mogelijk.

Als de opvliegers het gevolg blijken te zijn van medicamenteuze behandeling, kan de arts een verandering in het medicijn voorstellen.

Behandel opvliegers tijdens de menopauze

De volgende tips, maatregelen en medicijnen verminderen hitteopflakkeringen tijdens de menopauze. Sommige hiervan zijn ook geschikt voor opvliegers geassocieerd met PMS (premenstrueel syndroom).

  • Kneipp-behandelingen met afwisselend koude en warme douches, deeldouches, modderbaden, afwisselend warme voetenbaden
  • Kruidengeneesmiddelen: kuisboom, zilverkaars, salie, lavendel, duizendblad, vrouwenmantel
  • Plantaardige oestrogenen (fyto-oestrogenen): Voorbeelden zijn soja, rabarberwortel, rode klaver, tarwekiemen, hop of lijnzaad
  • Opvliegers en homeopathie: bijv. Sanguinaria of Lachesis. Doktoren zijn echter controversieel over de effectiviteit van homeopathische middelen
  • Schuessler-zouten kunnen het proberen waard zijn, maar het effect is niet wetenschappelijk bewezen
  • Acupunctuur: de naalden kunnen positieve effecten lijken te hebben
  • Hormoonvervangende therapie (HST): Bespreek de voordelen en risico’s altijd volledig met uw arts. Bij zeer ernstige klachten is het (voor een zo kort mogelijke periode) slikken van hormonen een optie.
  • Andere medicijnen: Antidepressiva en sommige medicijnen tegen hoge bloeddruk (clonidine) en epilepsie (gabapentine) kunnen een positief effect hebben op opvliegers.

Opvliegers: Wanneer moet je naar de dokter?

De menopauze gaat over het algemeen gepaard met onaangename symptomen. Deze omvatten slaapstoornissen, depressieve symptomen, verlies van libido, gewichtstoename en hitte-uitbarstingen. Opvliegers veroorzaken meestal slechts matige symptomen. Als de opflakkeringen (en mogelijk andere symptomen van de menopauze) echter zo ernstig zijn dat ze een aanzienlijke impact hebben op het dagelijks leven en de kwaliteit van leven, moet u uw arts raadplegen.

Als de menopauze niet de reden kan zijn voor de opvliegers, moet u ook een arts raadplegen. Het is belangrijk om mogelijke ziekten zoals hypothyreoïdie, diabetes, allergieën of tumoren als oorzaak uit te sluiten.

Zijn er medicijnen voor opvliegers?

Als eenvoudige maatregelen niet voldoende zijn en de kwaliteit van leven ernstig wordt beperkt door opvliegers, kunnen de opvliegers ook met medicijnen worden behandeld.

Hormoonvervangende therapie (HST) is een optie voor vrouwen die door de menopauze gaan. Hier wordt het oestrogeengehalte, dat van nature daalt tijdens de menopauze, weer verhoogd door de toediening van oestrogenen. Op deze manier wordt het vermogen van het lichaam om de temperatuur te reguleren hersteld. Een combinatie van oestrogeen en een corpus luteumhormoon of toediening van tibolon, een oestrogeenachtige stof, is ook mogelijk. Opgemerkt moet worden dat HST gepaard gaat met bijwerkingen en gezondheidsrisico’s kan zijn. Deze omvatten bijvoorbeeld een verhoogd risico op borstkanker en trombose. HST kan ook het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Of HST een optie is, moet worden besproken met de arts die u behandelt.

Er zijn ook plantaardige oestrogenen, de zogenaamde fyto-oestrogenen, b.v. B. van soja of rode klaver. Hun effectiviteit is echter nog niet voldoende bewezen en ook kruidenpreparaten kunnen bijwerkingen veroorzaken.

Als een van de genoemde ziekten, b.v. Als bijvoorbeeld een overactieve schildklier of een allergie verantwoordelijk is voor de opvliegers, kan behandeling van de aandoening vaak leiden tot het volledig verdwijnen van de opvliegers.

Wat te doen met opvliegers op oudere leeftijd?

Eet licht verteerbare voedingsmiddelen zoals veel fruit, groenten en salades. Vermijd pittig eten – het zal je nog meer laten zweten. Drink vooral ’s avonds minder koffie, zwarte thee en alcohol. Zorg voor voldoende beweging: soms helpt een wandeling in de frisse lucht.

Welke ziekten veroorzaken opvliegers?

Dit kan verschillende oorzaken hebben, de hormonale verandering tijdens de menopauze is een van de meest voorkomende. Opvliegers en zweten kunnen echter ook optreden bij stressvolle situaties, maar ook bij andere ziekten, zoals een overactieve schildklier, hoge bloeddruk of na inname van medicijnen.

Welke kruidenremedies helpen tegen opvliegers?

Sojasupplementen zijn de best onderzochte kruidengeneesmiddelen voor symptomen van de menopauze. Ze bevatten zogenaamde isoflavonen, die behoren tot de “fyto-oestrogenen” of “plantaardige oestrogenen”. Er is zwak bewijs dat soja-isoflavonen de frequentie en ernst van opvliegers enigszins kunnen verminderen.

Welke ziekte veroorzaakt opvliegers?

Hypothyreoïdie. Wanneer de schildklier vertraagt, zoals bij hypothyreoïdie (thyreoïditis van Hashimoto, de ziekte van Graves, enz.), kan het hormoontekort de regulering van de lichaamstemperatuur beïnvloeden en opvliegers veroorzaken naast andere symptomen.

Wanneer stoppen opvliegers?

Ze kunnen spontaan verdwijnen, gemiddeld na 4 of 5 jaar, maar naar schatting houdt de helft van de vrouwen die last hebben van echte opvliegers ze heel lang, tot tien jaar als ze niet worden behandeld.

Share This Article
Leave a comment