Spierpijn kuiten wandelen

John
15 Min Read

Kuitpijn is geen ongewoon verschijnsel in de fysiotherapiepraktijk. Ze komen vooral veel voor bij atleten zoals hardlopers en fietsers. Maar ook mensen die minder lichamelijk actief zijn, kunnen last krijgen van kuitpijn. Naast de oorzaak verschilt ook de manier waarop de symptomen tot uiting komen: ze kunnen een trekkend, saai, prikkend of branderig gevoel hebben en kunnen verschillende tijdsduur aanhouden. Welke behandeling de juiste is, hangt af van de trigger of

de oorzaak van de pijn. Het is daarom belangrijk om eerst de functie van de kuitspieren te kennen om vervolgens het type en de oorzaak van de klachten te kunnen identificeren.

Kuitpijn: Wanneer het van spieroorsprong is

Kuitpijn: Wanneer het van spieroorsprong is

Kuitpijn die een spieroorsprong heeft, treft meestal slechts één been. Inderdaad, een aanval van de twee onderste ledematen geeft over het algemeen aan dat de oorzaak van het probleem meer algemeen is.

Kuitkrampen en pijn

Krampen zijn de meest voorkomende spierpijn in de kuit. Krampen in de benen treffen inderdaad veel mensen, en meer in het bijzonder atleten, zelfs als iedereen eraan kan worden blootgesteld.

Wanneer kuitkrampen optreden bij atleten, treden ze op na intensieve en langdurige inspanning. Vooral voetballers kunnen tegen het einde van een wedstrijd of zelfs vaker bij verlengingen last krijgen van kuitkrampen. De krampen zijn inderdaad te wijten aan een gebrek aan zuurstofvoorziening van de spieren die niet langer voldoende bloed krijgen.

Krampen kunnen ook te wijten zijn aan een tekort aan kalium en magnesium, hetzij door onvoldoende inname of door overmatige eliminatie.

Kuitpijn: spierbeschadiging

De kuit kan ook pijn hebben bij spierscheuring of rek. Nogmaals, kuitbelasting is een veel voorkomende blessure bij atleten. Deze spierlaesie herstelt echter over het algemeen vrij snel en zonder noemenswaardige gevolgen.

Spierscheuren zijn ernstiger, maar komen zeldzamer voor in de kuit dan in de achterkant van de dij (hamstringspieren).

Lees ook :- Pijn in maag en rug

Oorzaken van kuitpijn

Wanneer kuiten pijn doen, zijn de meest voorkomende oorzaak de kuitspieren. De drie krachtige spieren aan de achterkant van het onderbeen zijn bij elke stap actief. Afhankelijk van wanneer de kuitpijn optreedt, zijn er verschillende mogelijke oorzaken:

  • Kuitpijn bij het lopen kan worden veroorzaakt door een gespannen spier, een gescheurde spiervezel of een verharde spier.
  • Kuitpijn in rust kan wijzen op een probleem in de bijbehorende bloedvaten of zenuwen.
  • Als u ’s nachts kuitpijn of kuitkrampen heeft, moet u denken aan stoornissen in de bloedzoutbalans (mogelijk verlies van elektrolyten of vocht).

Nachtelijke kuitkrampen, evenals pijn, rusteloosheid en tintelingen in de kuit kunnen ook tekenen zijn van het Restless Legs Syndroom. De neurologische aandoening treft de kuiten en benen tijdens perioden van rust en ontspanning, en dus vooral tijdens de slaap ’s nachts.

Onderliggende ziekten zoals diabetes mellitus kunnen ook (nachtelijke) kuitkrampen bevorderen. Andere mogelijke triggers voor krampen in de kuit zijn ziekten van de schildklier of nieren. Er zijn ook bepaalde medicijnen, zoals bètablokkers of kunstmatige oestrogeen, die als bijwerking spierkrampen kunnen veroorzaken.

Spierspanning veroorzaakt pijn in kuit

Spierspanningen zijn ook een veelvoorkomende oorzaak van kuitpijn in verband met sporten. De pijn schiet meestal plotseling omhoog in de kuit, omdat het spierweefsel plotseling wordt uitgerekt door overmatige stress of bepaalde bewegingen, zoals abrupt remmen of sprinten. Een spierverrekking is dan ook een typische blessure die verantwoordelijk kan zijn voor kuitpijn tijdens het sporten.

Bij overbelasting moet de spier eerst worden uitgerust. Koeling zorgt voor pijnverlichting en vermindert de bloedtoevoer naar de spier. Of spierblessures kunnen worden voorkomen door een warming-up, is controversieel.

Lees ook :- Droge mond

Kuitpijn en gerelateerde symptomen

De eerste stap bij het identificeren van de oorzaken en mogelijke remedies van kuitpijn is het nauwkeurig identificeren van het type pijn dat u ervaart. Is het steken en steken? Is het plotseling (zoals bij kramp) of diep en dof? Is het gelokaliseerd op één plek of uitgebreid tot het hele been? Is het ontstaan door lichamelijke inspanning of is het een moeiteloze kuitpijn? Zodra deze vragen zijn beantwoord, kunnen we doorgaan met het identificeren van de andere symptomen die kunnen worden toegeschreven aan specifieke aandoeningen van dit deel van het been, zoals:

  • Zwelling of oedeem
  • Bleke en koude huid in het getroffen gebied
  • Tintelingen, gevoelloosheid, verlies van gevoel;
  • Spier zwakte
  • Roodheid en zwelling onder de huid met een gevoel van warmte.

Pijn in kuiten en tenen kan wijzen op een vaatziekte

Het is typisch voor beenpijn veroorzaakt door stoornissen in de bloedsomloop dat het optreedt in de kuiten tijdens het lopen en weer verdwijnt bij stilstaan. De pijnvrije loopafstand neemt in de loop van de ziekte significant af, in hogere stadia van de ziekte is deze minder dan 200 meter. Bovendien kan bij het liggen pijn in het gebied van de tenen optreden, die bij het opstaan ​​weer afneemt. Men moet echter niet volledig vertrouwen op deze beschrijving van pijn. Symptomen kunnen ook in andere delen van het been voorkomen; bijvoorbeeld in de dijen of in de billen. De oorzaak hiervan is meestal arteriosclerose, in de volksmond ook wel vasculaire calcificatie genoemd. Bij deze ziekte vormen zich afzettingen in de bloedvaten, wat kan leiden tot chronische stoornissen van de bloedsomloop. De ziekte kan overal in het lichaam voorkomen. Wanneer het de benen aantast, wordt het “perifere arteriële ziekte” (PAD) genoemd. Het is een van de meest voorkomende ouderdomsziekten. Ongeveer 3% van de bevolking in Duitsland wordt getroffen door stoornissen in de bloedsomloop in de benen, en naar schatting 15-20% bij ouderen ouder dan 70 jaar. Het is ook in de volksmond bekend als “raamziekte” – getroffenen moeten vaak pauzeren tijdens het lopen vanwege het ongemak en doen dit blijkbaar vaak voor een etalage om het probleem te verbergen. Ongeveer 3% van de bevolking in Duitsland wordt getroffen door stoornissen in de bloedsomloop in de benen, en naar schatting 15-20% bij ouderen ouder dan 70 jaar. Het is ook in de volksmond bekend als “raamziekte” – getroffenen moeten vaak pauzeren tijdens het lopen vanwege het ongemak en doen dit blijkbaar vaak voor een etalage om het probleem te verbergen. Ongeveer 3% van de bevolking in Duitsland wordt getroffen door stoornissen in de bloedsomloop in de benen, en naar schatting 15-20% bij ouderen ouder dan 70 jaar. Het is ook in de volksmond bekend als “raamziekte” – getroffenen moeten vaak pauzeren tijdens het lopen vanwege het ongemak en doen dit blijkbaar vaak voor een etalage om het probleem te verbergen.

Lees ook :- Doof gevoel in handen

Diagnose van kuitpijn

Bij spierpijn in de triceps surae zal de kuit zacht en hard aanvoelen. De pijn zal toenemen bij het strekken. Over het algemeen is kuitpijn gemakkelijk vast te stellen bij klinisch onderzoek.

Toch is het soms nodig om ter bevestiging van de diagnose een echografie uit te voeren, vooral als men een ernstig letsel zoals een traan vermoedt. Het kan ook nodig zijn om medische beeldvorming uit te voeren om een bloedstolsel op te sporen in het kader van veneuze trombose. Ten slotte kunnen specifieke tests worden uitgevoerd om diabetes aan het licht te brengen.

Hoe kan kuitpijn worden behandeld met fysiotherapie?

Fysiotherapie maakt gebruik van verschillende technieken om kuitpijn te behandelen. Welke van deze het beste is, hangt voornamelijk af van de oorzaak van de symptomen.

Naast de klassieke fysiotherapeutische behandelmethode manuele therapie, behoort ook de zogenaamde fasciatherapie (myofascial release) tot de mogelijkheden. Beide behandelingen dienen om de te richten en te behandelen
aangetaste spieren en het bijbehorende bindweefsel met zijn fasciale structuur.
Met behulp van speciale manuele druktechnieken kunnen blokkades, verkeerde bewegingspatronen en vastzittende fascia worden opgeheven. Dit kan handig zijn in het gebied van de pijnlijke kuit zelf, maar ook in andere gebieden die verbonden zijn met de kuit en daar ongemak kunnen veroorzaken.

Schokgolftherapie kan nuttig zijn om spierspanning te verlichten. Kinesiotaping kan ook een positief effect hebben op de spierspanning en -functie en helpen om pijn te verlichten. Afhankelijk van het type en de oorzaak van de pijn is ook lasertherapie geschikt. Gerichte bestraling met een lichtstraal bestaande uit verschillende golflengten en energieniveaus kan pijn verlichten en het zelfgenezend vermogen van het lichaam stimuleren.

In principe is het altijd zinvol om fysiotherapeutisch de houding van de patiënt onder de loep te nemen. Een mogelijke slechte houding en verkeerde uitlijning vereisen aanvullende behandelmethoden die het ongemak in het kuitgebied (en mogelijk daarbuiten) kunnen verlichten en vooral het risico op herhaling kunnen verminderen.

In het geval van sporters (vooral hardlopers) met pijn in de kuiten, is het ook over het algemeen
raadzaam om hun looptechniek en schoenen te controleren. Er is vaak een groot potentieel voor optimalisatie. Vooral bij patiënten die net zijn begonnen met joggen. Fysiotherapeutische maatregelen kunnen effectief worden ondersteund door het verbeteren van uw looptechniek en het kiezen van geschikte schoenen.

Voorkom kuit- en beenkrampen

Bepaalde preventieve maatregelen kunnen het ontstaan of terugkeren van een kuitkramp voorkomen:

  • Drink voldoende en regelmatig water;
  • Oefen lichamelijke activiteit met matige intensiteit;
  • Vermijd het aanhouden van een slechte houding;
  • Kruis uw benen niet terwijl u zit;
  • Adopteer een gezond en uitgebalanceerd dieet.

Huismiddeltjes om kuitpijn te verlichten

Behandelingsmethoden voor kuitpijn variëren afhankelijk van de oorzaak, maar de meeste oorzaken kunnen thuis worden aangepakt. Voor kuitpijn veroorzaakt door overmatig gebruik of licht tot matig trauma, volgen hier enkele tips:

  • Rust, ijs, compressie en elevatie.
  • Beenverhoging zijn twee veel voorkomende principes die nuttig zijn voor kuitpijn. Probeer het been boven of boven het niveau van het hart te heffen om zwelling te verminderen.
  • Het kan ook nuttig zijn om een ijspak aan te brengen met tussenpozen van 20 minuten.
  • OTC-medicijnen
  • Kuitpijn kan ook worden verzacht met gewone pijnstillers zoals ibuprofen of naproxen.
  • Licht rekken kan de kuitpijn helpen verlichten. Nadat de symptomen enigszins zijn verdwenen, moet u uw kuitspieren strekken. Veelvoorkomende oefeningen om dit te bereiken zijn: Kalf verhoogt heupen
  • in de hondhouding rechte kuiten

Bekijk voor meer informatie deze been- en enkelrekoefeningen.

Voor ernstigere verwondingen kan uw arts fysiotherapie aanbevelen.

Voor kuitpijn veroorzaakt door aandoeningen zoals DVT, compartimentsyndroom of DPN, zijn medische interventies, waaronder chirurgie en medicijnen, vereist.

Als de pijn heviger wordt of niet binnen een paar dagen verdwijnt, moet u uw arts raadplegen.

Waarom doet de kuit van het been pijn?

Onder de oorzaken van kuitpijn kan spiertrauma zijn, maar ook toestanden van ontsteking, acuut of chronisch, die de pezen in dit anatomische gebied aantasten.

Hoe de kuitspieren losmaken?

Til je hielen langzaam van de grond zodat ze op je tenen en/of de voorkant van je voeten blijven. Je zou de rek in de kuitspieren moeten voelen. Houd deze positie een paar seconden vast; ontspan dan en herhaal de oefening totdat je een set van 10 herhalingen hebt voltooid.

Wanneer is kuitpijn gevaarlijk?

Pijn in kuiten en tenen kan wijzen op een vaatziekte. Het is typisch voor beenpijn veroorzaakt door stoornissen in de bloedsomloop dat het optreedt in de kuiten tijdens het lopen en weer verdwijnt bij stilstaan.

Waar komt spierpijn in de kuiten vandaan?

Vooral spierkrampen in de kuiten komen veel voor. Ze kunnen in pijnlijke spieren of kuitpijn veranderen. Spierkrampen zijn meestal het gevolg van een magnesiumtekort, wat weer kan worden veroorzaakt door lichamelijke inspanning tijdens het sporten. Doordat het lichaam veel magnesium verliest door hevig zweten tijdens het sporten.

Wanneer moet je naar de dokter voor kuitpijn?

Ga echter naar een arts als de krampen je meer hinderen en rekken geen effect heeft. Als dergelijke krampen vaker voorkomen, erg pijnlijk zijn en langer dan een paar seconden duren, bespreek dit dan met je huisarts of internist.

Share This Article
Leave a comment