Cholesterol en alcohol

John
10 Min Read

Kunnen een paar drankjes na het werk het cholesterol beïnvloeden? Hoewel alcohol door de lever wordt gefilterd, dezelfde plaats waar cholesterol wordt geproduceerd, hangt het effect op de gezondheid van het hart af van hoe vaak en hoeveel je drinkt.

Cholesterol is een wasachtige substantie die je lichaam zelf aanmaakt, maar je krijgt het ook uit de voeding. Een type cholesterol, LDL-cholesterol (low-density lipoprotein) genoemd, of “slechte” cholesterol, hoopt zich op in de slagaders en vormt plaque.

Hoe beïnvloedt alcohol het cholesterolgehalte?

Hoe beïnvloedt alcohol het cholesterolgehalte?

De relatie tussen alcohol en gezondheid is ingewikkeld en hangt af van veel factoren, waaronder hoeveel en hoe vaak je drinkt.

Hoewel lichte tot matige alcoholinname meestal niet schadelijk is, kan zwaar alcoholgebruik ernstige gevolgen hebben. In feite is zwaar alcoholgebruik een van de belangrijkste risicofactoren voor ziektelast wereldwijd, waardoor het risico op bepaalde vormen van kanker, leveraandoeningen en hartaandoeningen toeneemt (3).

Alcoholinname beïnvloedt het cholesterolgehalte verschillend, afhankelijk van het niveau en de frequentie van inname.

Lichte tot matige alcoholinname kan HDL (goed) cholesterol verbeteren

Lichte alcoholconsumptie kan het HDL-cholesterol verhogen.

HDL beschermt de gezondheid van het hart omdat het overtollig cholesterol verzamelt en naar uw lever transporteert, waar het kan worden verwijderd of gerecycled. Dit vermindert de vorming van plaque in uw bloedvaten.

Hogere niveaus van HDL-cholesterol kunnen helpen beschermen tegen hartaandoeningen en gerelateerde sterfte.

In feite wordt lichte tot matige alcoholconsumptie bij de meeste populaties geassocieerd met een verminderd risico op coronaire hartziekten, beroertes en aan hartaandoeningen gerelateerde sterfte.

Zware alcoholinname verhoogt de risicofactoren voor hart- en vaatziekten

Zwaar drinken is consequent gekoppeld aan negatieve gezondheidsresultaten, waaronder hoge LDL (slechte) cholesterol, triglyceriden en bloeddruk.
Een onderzoek onder 1.519 mensen associeerde binge-drinken met hoge intensiteit – 8 of meer drankjes voor vrouwen en 10 of meer drankjes voor mannen per dag – met een 2-8-voudig verhoogd risico op hoge triglyceriden- en totale cholesterolwaarden.

Bovendien kan overmatige alcoholinname bijdragen aan een verhoging van de bloeddruk en middelomtrek, die ook als risicofactoren voor hart- en vaatziekten worden beschouwd.

Dit is de reden waarom zwaar drinken in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op hartaandoeningen en sterfte door hartaandoeningen.

Lees ook :- Aneurysma aorta abdominalis

Alcohol en cholesterol

De incidentie van alcohol is bewezen in de toename van triglyceriden (lipidelichamen, verschillend van cholesterol). Lipidemie is de meting van het niveau van lipiden in het lichaam. Het omvat cholesterol- en triglycerideniveaus. We kunnen dus volgens de gegeven informatie zeggen dat alcohol een invloed heeft op de toename van lipidemie. De incidentie tussen alcohol en cholesterol is echter niet echt bepaald.

Lees ook :- Brandend gevoel borst

Hoog cholesterol: Welke tekenen?

We spreken van hypercholesterolemie om een cholesterolgehalte te kwalificeren dat hoger is dan de indicatieve waarden die zijn vastgesteld door de gezondheidsautoriteiten. Verkregen door analyse van een bloedmonster, wordt de bloedconcentratie van totaal cholesterol (HDL- en LDL-cholesterolwaarden) als normaal beschouwd als deze lager is dan 2 g/l. Alleen het realiseren van een regelmatige lipidenbalans kan een te hoog cholesterolgehalte detecteren. Hypercholesterolemie vormt op zichzelf inderdaad geen pathologie. Hierbij manifesteert het zich niet door significante symptomen, maar kan het op de lange termijn een belangrijke risicofactor zijn voor het optreden van een cardiovasculaire aandoening zoals een beroerte of een myocardinfarct.

Heeft alcohol alleen een negatief effect op het cholesterolgehalte?

Als het gaat om de zogenaamde hypercholesterolemie, d.w.z. de permanente verhoging van het cholesterolgehalte in de zin van een stoornis in de vetstofwisseling, en de invloed van alcoholgebruik, zijn de meningen spreekwoordelijk verdeeld. Terwijl veel medische professionals er al jaren van overtuigd zijn dat voeding of ongezonde voeding een belangrijke rol spelen en dat grote hoeveelheden alcohol het cholesterolgehalte in het lichaam kunnen verhogen, laten veel onderzoeken een ander beeld zien. Er zijn onderzoeken die hebben aangetoond dat matige alcoholconsumptie een zogenaamd positief effect kan hebben op de prestatie van HDL-cholesterol. Verhoogde niveaus van HDL-cholesterol zouden helpen om het LDL-cholesterolgehalte in het bloed te verlagen, d.w.z. de slechte niveaus.

Daarnaast zijn er tal van onderzoeken die moeten bewijzen dat bijvoorbeeld een glas wijn per dag het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten vermindert. De zogenaamde Franse paradox wordt vaak aangehaald om deze studies te ondersteunen. Dit beschrijft de situatie in Zuid-Frankrijk, waar het aantal mensen met hart- en vaatziekten zeer laag is, ondanks een dieet met veel verzadigd vet. Veel studies schrijven dit toe aan de positieve effecten van rode wijn, die hier bijna dagelijks wordt gedronken.

In feite zijn de meeste medische professionals nu van mening dat niet de wijn zelf, maar de polyfenolen die het bevat, verantwoordelijk zijn voor het positieve effect. Dit is een stof die oorspronkelijk voorkomt in de schil van druiven. Om de positieve effecten van de polyfenolen te kunnen benutten, zou het voldoende zijn om druivensap te drinken. Een andere veelgehoorde hypothese is dat de antioxidanten in rode wijn de oxidatie van LDL-cholesterol voorkomen. Ten slotte wordt vermoed dat geoxideerd LDL-cholesterol het risico op hart- en vaatziekten nog significanter verhoogt.

Lees ook :- Dichtgeslibde aderen schoonmaken

Het effect van alcohol op cholesterol

Ethanol is de specifieke alcohol die in alle alcoholische dranken wordt aangetroffen. In de loop der jaren hebben onderzoekers een aanzienlijke hoeveelheid bewijs gevonden dat suggereert dat matige hoeveelheden alcohol van welke aard dan ook het risico op coronaire hartziekte verminderen, wat ook gedeeltelijk wordt toegeschreven aan het effect op cholesterol.

Zelfs deze studie van vorig jaar erkent, ondanks de kern dat geen enkele hoeveelheid alcohol goed is voor het menselijk lichaam, de positieve effecten van matige alcoholconsumptie op het cardiovasculaire systeem.

Een mogelijke verklaring is dat alcohol de niveaus van apolipoproteïne verhoogt, dat een belangrijke rol speelt bij zowel het transport van “goede” HDL-cholesterol als het verhogen van de transportsnelheid. Als gevolg hiervan wordt het LDL-cholesterolgehalte verlaagd, omdat het effectiever uit de bloedbaan kan worden verwijderd door HDL-cholesterol.

Veranderingen in andere biomarkers geassocieerd met lipiden, waaronder HDL-cholesterol, werden ook gevonden.

Deze onderzoeken suggereren dat alcohol deze voordelen biedt, ongeacht het type alcoholische drank dat wordt geconsumeerd. Er zijn onderzoeken waarin onder meer wodka, bier of wijn werd geconsumeerd.

Echter, voor elke studie die de gelijkheid van alle alcoholische dranken benadrukt, is er een andere die de superioriteit van sommige alcoholische dranken benadrukt. In het bijzonder wordt rode wijn vaak benadrukt als bijzonder effectief.

Cholesterol en alcohol: Wat zijn de aanbevelingen?

“Mensen die alcohol drinken, wordt aangeraden hun consumptie te beperken tot één of twee drankjes per dag. Wat betreft mensen die geen alcohol drinken, is er geen reden om alcoholgebruik aan te bevelen, zelfs niet matig”, zegt dr. Boris Hansel.

Zelfs als alcohol geen effect heeft op het slechte cholesterol, is dit niet het geval voor de “bijgerechten” die worden geconsumeerd tijdens aperitieven, zoals cakes en schotels met vleeswaren of kaas. Het is bekend dat deze het slechte cholesterol (LDL) verhogen en zo het bed van hart- en vaatziekten vormen.

Geneesmiddelbehandelingen voor alcohol en cholesterol

“Er zijn relatief weinig interacties tussen matige alcoholconsumptie en statines die geïndiceerd kunnen zijn bij sommige mensen met hypercholesterolemie geassocieerd met cardiovasculair risico”, zegt Dr. Boris Hansel. Ook met betrekking tot fibraatbehandelingen is geen interactie gemeld.

Hoe beïnvloedt alcohol het cholesterolgehalte?

Nee – er is geen direct verband tussen alcohol en cholesterol, althans niet als we het hebben over “slechte” cholesterol. Hoewel het drinken van meer alcohol niet noodzakelijk het LDL-cholesterol verhoogt, hebben sommige onderzoeken aangetoond dat het het “goede” HDL-cholesterol kan verhogen.

Waarom verhoogt alcohol het cholesterolgehalte?

Er is geen direct verband tussen alcohol en cholesterol, maar eerder indirect door de verhoogde calorie-inname. Ook de theorie dat wijn het risico op hart- en vaatziekten verkleint, is niet te bewijzen.

Welke drankjes als je een hoog cholesterolgehalte hebt?

Iedereen die ’s ochtends graag groene thee drinkt, zal opgelucht zijn – voor alle anderen: warme dranken bij het ontbijt bevorderen de bloedsomloop en laten je de dag aangenamer beginnen.

Welke wijn verlaagt cholesterol?

Rode wijn bevat de tannine tannine. Tannine is een antioxidant, wat betekent dat het een antioxiderende werking heeft in het bloed en daardoor de vorming van het zogenaamde slechte LDL-cholesterol (low-density lipoproteïne) tegengaat.

Wat verlaagt het cholesterol op natuurlijke wijze snel?

Eet een laag cholesterolgehalte met een uitgebalanceerd dieet. voldoende beweging en regelmatig sporten. Verminder obesitas en behoud een gezond lichaamsgewicht. nicotine opgeven.

Share This Article
Leave a comment