Pijn bij slikken

John
16 Min Read

Moeite met slikken is vaak onderdeel van een verkoudheid of tonsillitis. Slikstoornissen (dysfagie) ontwikkelen zich daarentegen vaak met de leeftijd. Heeft u pijn bij het slikken?

Pijn bij slikken, hoe te herkennen?

Odynofagie verwijst naar de pijn die wordt gevoeld bij het slikken, bij het doorslikken van voedsel of vloeistof in de slokdarm. De pijn is niet per se erg sterk, maar is wel erg hinderlijk voor de patiënten.
Niet te verwarren met dysfagie, moeite hebben met het doorslikken van voedsel (niet noodzakelijk gepaard gaand met pijn).

Het onderscheid is belangrijk: heb je moeite met slikken (met ongemak als het eten vordert) of pijn, maar zonder enig gevoel van belemmering als je iets doorslikt?

Odynophagia komt van de combinatie van de Griekse termen odunê (voor pijn) en fageïne (voor de betekenis van eten, slikken).

De slokdarm bevindt zich tussen de keel en onze maag. Deze buis is daarom de eerste fase van het spijsverteringsstelsel, het is daar dat al het voedsel en de vloeistoffen die we binnenkrijgen, passeren. Pijn treedt op bij het slikken van speeksel of bij het passeren van voedsel.

Lees ook :-Carpaal tunnel syndroom operatie

Pijn bij slikken : Oorzaken

Er zijn veel verschillende oorzaken voor keelpijn en pijn bij het slikken. Dit zijn de belangrijkste:

Keelpijn door infecties

Virussen en bacteriën zijn meestal verantwoordelijk voor keelpijn en keelpijn:

  • Keelpijn komt bijna altijd voor bij verkoudheid en griepachtige infecties. Samen met een loopneus, vermoeidheid, koorts, hoesten, hoofdpijn en lichaamspijnen draagt ​​de zere keel bij aan het uitgesproken ziektegevoel.
  • Zelfs bij de echte griep (influenza) is een zere keel vaak een uitgesproken symptoom.
  • Een ontsteking van de amandelen (tonsillitis) is te herkennen aan de witgele afzettingen op de gezwollen, meestal zeer pijnlijke amandelen.
  • De ontsteking van de epiglottis (epiglottitis) lost meestal hoge koorts, keelpijn, moeite met slikken, kortademigheid, bleekheid en een fluitend geluid op bij inademing.
  • Difterie is een besmettelijke bacteriële infectie van de bovenste luchtwegen. Het kan ook gepaard gaan met ernstige keelpijn en moeite met slikken.
  • Glandulaire Pfeiffer-koorts wordt veroorzaakt door het Epstein-Barr-virus en is meestal ongevaarlijk. Veel van de getroffenen dragen de ziekteverwekker, maar worden niet ziek. Symptomen zijn onder meer griepachtige symptomen en vaak een zere keel.
  • Ontsteking van de schildklier veroorzaakt door virussen of bacteriën kan ook een zere keel veroorzaken. Daarnaast is er meestal moeite met slikken en is de schildklier gevoelig voor druk. Soms zijn het geen ziektekiemen, maar een auto-immuunreactie in het lichaam die een schildklierontsteking veroorzaakt. Dan kan ook een zere keel of moeite met slikken ontbreken.

Andere oorzaken

Andere mogelijke oorzaken van keelpijn of pijn bij het slikken zijn:

  • Ontsteking van de luchtpijp, de bronchiën of de slokdarm: het kan leiden tot pijn in de keel en achter het borstbeen en slikproblemen.
  • Refluxziekte: zure maaginhoud stroomt terug in de slokdarm. Dit kan pijn en moeite met slikken veroorzaken voor de getroffenen. Frequente zure oprispingen of ontsteking van het strottenhoofd suggereert refluxziekte.
  • Vreemde voorwerpen in de keel of slokdarm: Ze kunnen irritatie, ontsteking, pijn en slikproblemen veroorzaken.
  • Chemische brandwonden en brandwonden aan de keel of slokdarm: ze kunnen ook de oorzaak zijn van keelpijn en moeite met slikken.
  • Insectenbeten of -steken in de keel: ze kunnen pijn en ernstige zwelling van het slijmvlies veroorzaken, die zelfs levensbedreigend kan zijn!
  • Tumoren: Tumoren zoals keel-, slokdarm-, tonsil-, strottenhoofd- of tongtumoren behoren tot de ernstigste oorzaken van aanhoudende keelpijn.
  • Irriterende middelen: Chronische keelpijn (ruwe, droge keel, slikproblemen, heesheid, klonterig gevoel) ontstaan ​​vaak door langdurige of herhaalde blootstelling van de keelholte aan schadelijke invloeden zoals nicotine, alcohol, chemicaliën, stof, irriterende gassen of bepaalde medicijnen.

Keelpijn bij kinderen

Vooral kinderen hebben vaak last van keelpijn. Naast een verkoudheid kunnen de triggers kinderziektes zijn, zoals de bof, mazelen of rubella. Maar roodvonk en tonsillitis komen ook vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen. Een zere keel, moeite met slikken en zwelling in de keel kunnen zo ernstig worden dat de jonge patiënten geen vast voedsel meer willen eten.

Hier is een samenvatting van de meest voorkomende oorzaken van keelpijn bij kinderen:

  • Spruw is een schimmelziekte met wit-grijze coatings op het slijmvlies van de mond en keel. Het komt vooral veel voor bij baby’s in de eerste zes maanden van hun leven. Als u de tandplak probeert te verwijderen, kan er gemakkelijk bloedverlies optreden. Naast een zere keel kunnen koorts en slecht drinken voorkomen.
  • Hoewel roodvonk geen typische kinderziekte is, komt het vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen. De bacteriële infectie manifesteert zich als geel-witte stippen op de amandelen en rode vlekken op de huid.
  • Bof is een kinderziekte die wordt veroorzaakt door virussen die (naast andere symptomen) vaak keelpijn veroorzaken.
  • Ook, rodehond, mazelen melden zich vaak door verkoudheidssymptomen en keelpijn.
  • De herpangina veroorzaakt door het Coxsackie-virus is een ontsteking van het mondslijmvlies, die vooral de palatinale bogen en amandelen aantast. Koorts, vermoeidheid, braken, hoofdpijn en keelpijn zijn typische symptomen.

Lees ook :-Patella femoraal pijn syndroom

Pijn bij slikken : Symptomen

Van een onaangename brok in de keel (globus pharyngis) met verkoudheid tot ernstige slikproblemen: problemen met slikken kunnen heel anders aanvoelen. In principe zijn er twee verschillende categorieën te onderscheiden, slikproblemen en slikstoornissen – beide zijn niet noodzakelijk geassocieerd met pijn.

Symptomen van moeite met slikken zijn onder meer:

  • Hoest en keelpijn
  • Keel in de keel (bijvoorbeeld als onderdeel van een verkoudheid)
  • krassend of vreemd lichaamsgevoel
  • Pijn bij het doorslikken van vloeistof of voedsel
  • onschadelijke inname

De symptomen van een slikstoornis (dysfagie) zijn daarentegen meestal ernstiger. De reden hiervoor is dat getroffen ouderen problemen hebben met slikken. Op basis hiervan ontstaan vaak een aantal vervelende klachten, zoals:

  • veelvuldig slikken en hoesten tijdens of na het eten
  • hoest kracht
  • Verandering in stem (een kokende of ratelende stem)
  • Voedsel komt terug in de neus of mond (regurgitatie)
  • verhoogde speekselvloed
  • Voedsel blijft in de keel steken
  • koorts

Mensen met slikstoornissen vermijden vaak eten vanwege de pijn, zodat er in ergere gevallen sprake is van een aanzienlijk gewichtsverlies.

Risicofactoren voor pijn bij het slikken

Soms is niet duidelijk waardoor de pijn bij het slikken wordt veroorzaakt. Maar sommige aandoeningen die de slokdarm beïnvloeden, hebben vergelijkbare risicofactoren. Deze omvatten de volgende factoren:

  • Druk op de slokdarm: als een persoon aanhoudend hoest, vaak braakt, zware voorwerpen optilt of zich inspant tijdens de stoelgang, legt dit druk op de spieren van de slokdarm. Dit kan het risico op hiatale hernia vergroten.

– Geneesmiddelen: Geneesmiddelen die de spieren van de slokdarm irriteren of ontspannen, kunnen pijn veroorzaken bij het slikken. Benzodiazepinen ontspannen bijvoorbeeld de spieren, waardoor zuur kan terugstromen in de slokdarm en irritatie kan veroorzaken. Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen zoals aspirine kunnen ook de slokdarm irriteren. Terwijl opioïden een veelvoorkomende oorzaak zijn van motiliteitsstoornissen.

  • Zwangerschap: Zure reflux komt vaak voor tijdens de zwangerschap en kan leiden tot GERD. Ook kan frequent braken als gevolg van ochtendmisselijkheid oesofagitis veroorzaken.
  • Obesitas: Een hoger lichaamsgewicht is een risicofactor voor hiatale hernia, zure reflux en GERD. Voor sommigen kan het bereiken van een matig gewicht de symptomen verlichten.
  • Roken en alcohol: roken, blootstelling aan passief roken en alcohol kunnen ook de slokdarm irriteren en dit zijn risicofactoren voor zure reflux, GERD en slokdarmkanker.
  • Familiegeschiedenis: aandoeningen zoals angio-oedeem kunnen in gezinnen voorkomen.

Pijn bij slikken : Mogelijke complicaties

De meeste keelpijn, hoewel ongemakkelijk, verdwijnt vanzelf binnen 5-7 dagen. Een bacteriële keelpijn kan tot bepaalde complicaties leiden.

  • Een peritoneaal abces (rond de amandelen) of retrofaryngeaal (achter de keelholte).
  • Ontsteking van de nieren (glomerulonefritis).
  • Reumatische koorts, die de kleppen in het hart en andere organen kan beschadigen.

Lees ook :- Hand voet mond ziekte

Wanneer een arts raadplegen?

In de meeste gevallen is de oorzaak van een zere keel een zogenaamde kleine infectie – een griepachtige ziekte die meestal wordt veroorzaakt door virussen. De zere keel duurt maar een paar dagen. Een doktersbezoek is meestal niet nodig. Als de keelpijn echter niet binnen enkele dagen verbetert of zelfs maar erger wordt en mogelijk gepaard gaat met ernstigere symptomen (zoals zwelling van de lymfeklieren of koorts), moet u een arts raadplegen.

Ernstige keelpijn met koorts, duidelijk rode en ontstoken amandelen en moeite met slikken moeten ook serieus worden genomen. U moet een arts raadplegen, vooral als u ernstige symptomen heeft zoals hoge koorts of kortademigheid.

Het is ook raadzaam om een ​​arts te raadplegen als u een refluxziekte vermoedt. De getroffenen klagen vaak over een zere keel, heesheid en de drang om hun keel te schrapen, vooral ’s ochtends.

Harde zwellingen in de keel of de wortel van de tong die niet na korte tijd verdwijnen, evenals uitwendig voelbare zwellingen in de lymfeklieren, kunnen wijzen op een ernstige ziekte (zoals een tumor). De oorzaak van dergelijke klachten moet daarom zo snel mogelijk door een arts worden opgehelderd.

Pijn bij slikken : Diagnostisch

Soms is het moeilijk om een bacteriële infectie te onderscheiden van een virale infectie met alleen de symptomen van een zere keel. De aanwezigheid (of afwezigheid) van meer dan één symptoom wordt meestal door een arts gebruikt om de waarschijnlijkheid te beoordelen dat het een bacteriële infectie is. Het is onwaarschijnlijk bij kinderen jonger dan 3 jaar of wanneer het gepaard gaat met rhinitis of conjunctivitis. Vervolgens kan de arts detecteren of het een infectie is. streptokokken door een snelle diagnostische test, de RDT gemaakt door een uitstrijkje in de keel. In dit geval is behandeling met antibiotica noodzakelijk.

Pijn bij slikken : Behandeling

Behandel je indigestie
Indigestie kan worden behandeld na overleg met een arts. De behandeling bestaat uit maagzuurremmers of gastro-intestinale spierhulpmiddelen om de spijsvertering te bevorderen.

In geval van infectie
In het geval van candidiasis-infectie wordt de ziekte behandeld met antischimmelmiddelen. Deze behandeling zal de infectie verminderen en op zijn beurt zal het odynofagie-symptoom verdwijnen.

Raadpleeg de dokter
Dit is de oplossing als de pijn aanhoudt, of als er andere symptomen optreden.

Pijn bij slikken : Genezing

De therapie hangt volledig af van de oorzaak achter het uiterlijk dell’odinofagia. Als de pijn wordt veroorzaakt door een infectie in de keel, amandelen, mond of slokdarm, kan het helpen om antibiotica te nemen. Om pijn en een branderig gevoel te verlichten, kunnen mondspoelingen worden gebruikt, die het slikken gemakkelijker maken. Er zijn ook sprays op de markt die werken in het ontstoken gebied. Om ontstekingen verder te verminderen, kunnen ontstekingsremmende medicijnen worden gebruikt.

Wanneer odynofagie wordt veroorzaakt door zure reflux of gastro-oesofageale reflux, moeten in plaats daarvan maagzuurremmers, meestal producten waarvoor geen recept vereist is, worden ingenomen.

Om pijn in de keel en de slokdarm te verlichten, zijn er ook natuurlijke remedies om af te wisselen met medicijnen, maar het is belangrijk om ze niet te veel te misbruiken: keelsprays en zuigtabletten komen namelijk in de maag terecht en als ze in grote hoeveelheden worden ingenomen , kan tot ergernissen leiden.

Om de ontsteking te kalmeren, kan kruidenthee worden bereid met kalmerende en hydraterende ingrediënten. Hier kan de klassieke melk en honing aangenaam zijn (honing heeft veel eigenschappen). Een kruidenthee met gember, salie, eucalyptus, propolis, citroen of iets anders is ook nuttig.

In de kruidengeneeskunde kun je bergpijnboomsiroop kopen die pijn verlicht. Ten slotte kun je proberen strips of fumigaties te maken, die de remedie van een oude grootmoeder vertegenwoordigen en daarom tot de bekendste behoren voor de behandeling van verkoudheid en koortsachtige toestanden die ook odynofagie veroorzaken. Waterdamp op smaak gebracht met eucalyptus of echinacea helpt de neus te zuiveren en verlicht de keel.

In ernstige gevallen waarin slikken onmogelijk is vanwege pijn, kan kunstmatige voeding van de patiënt worden aanbevolen om gewichtsverlies te voorkomen.

Wanneer de oynofagie wordt veroorzaakt door kanker of GERD, is een operatie een behandelingsoptie.

Hoe lang duurt keelpijn?

De zere keel verdwijnt meestal binnen twee tot drie dagen, de rest van de verkoudheidssymptomen na een week.

Heeft slikken keelpijn?

Doet slikken en soms praten pijn? Dit zijn typische keelpijn. De symptomen kunnen in ernst variëren, afhankelijk van welke delen van de keel en keelholte zijn aangetast. Dan kan heesheid een ander symptoom zijn.

Als ik slik, doet mijn slokdarm pijn?

Dysfagie is ongemak of pijn die u voelt wanneer u voedsel doorslikt. Het is een gevoel van voedselblokkade in de slokdarm tijdens het eten. Aanvankelijk wordt het ongemak gevoeld met vast voedsel, maar wanneer de ziekte voortschrijdt, hebben vloeistoffen ook moeite om te passeren.

Share This Article
Leave a comment