Hand voet mond ziekte

John
16 Min Read

De toepasselijke naam mond-hand-mond wordt gekenmerkt door kleine blaren in de mond en extremiteiten. Komt veel voor bij jonge kinderen omdat het erg besmettelijk is, deze virale infectie is gelukkig niet ernstig.

Wat is hand-, voet- en mondziekte?

Hand-, mond- en klauwzeer of syndroom is een besmettelijke virusziekte (van de enterovirusfamilie) die vooral jonge kinderen treft, maar ook volwassenen kunnen er last van krijgen. Het veroorzaakt kleine blaren in de mond en op de handpalmen en voetzolen. Deze ziekte komt vaker voor in de zomer en vroege herfst.

Zeer besmettelijk, de ziekte verspreidt zich gemakkelijk bij contact met de handen, voedsel of voorwerpen die zijn geïnfecteerd door het speeksel, afscheidingen of ontlasting van het kind. Het virus kan na het begin van de ziekte 8 tot 12 weken in de ontlasting leven. Als de koorts echter is gezakt, is het niet meer nodig om het kind thuis te houden.

Een kind dat in het verleden hand-, mond- en klauwzeer heeft gehad, is immuun voor het specifieke virus dat de infectie heeft veroorzaakt. Omdat er echter veel virussen zijn die hand-, mond- en klauwzeer kunnen veroorzaken, kan een peuter het opnieuw krijgen als het door een ander virus wordt veroorzaakt.

Deze ziekte is meestal goedaardig.

  • Leeftijd: Hoewel het virus zeer wijdverbreid is, treft de ziekte vooral kinderen onder de 10 jaar, vooral kinderen van 6 maanden tot 4 jaar. Het is echter mogelijk dat een volwassene deze infectie heeft.
  • Duur van de ziekte: Geneest meestal binnen 1 week. De laesies in de mond kunnen enkele weken aanhouden, maar de blaren op handen en voeten verdwijnen meestal binnen 4 tot 7 dagen.
  • Besmettingsperiode: De duur van de ziekte, ongeveer 7 dagen. Zelfs als de puistjes nog niet zijn verschenen, kan het kind besmettelijk zijn, vooral als het hoest en een loopneus heeft. Het virus kan 8 tot 12 weken in de ontlasting blijven.
  • Wijze van overdracht: Door direct en indirect contact met speeksel, afscheidingen of ontlasting van een geïnfecteerde persoon (voorwerpen, voedsel, enz.).
  • Incubatietijd : van 3 tot 6 dagen.

Lees ook :-Moeite met slikken

Wat veroorzaakt hand-mondziekte?

De malattia hand-mond-mond, ook bekend onder het acroniem MMPB en de Angelsaksische nomenclatuur Hand-, mond- en klauwzeer (HFMD) is een infectieziekte die endemisch is in Italië. Het is een virale infectie die voor het eerst werd gediagnosticeerd in de jaren 1940, overgedragen door verschillende stammen van de enorme Picornaviridae-familie, in het bijzonder door enkele elementen van het niet-Poliovirus Enterovirus-geslacht:

De Coxsackie A16 en Coxsackie B: het Coxsackie-virus dankt hun naam aan de stad ten zuiden van Albany, in de staat New York, waar ze voor het eerst zijn geïsoleerd en bestudeerd;
Enterovirus EV71.

Over het algemeen is Coxsackie-infectie in de wereld zeer wijdverbreid en komt het op de tweede plaats na verkoudheid in termen van incidentie. Een enterovirusinfectie verloopt meestal asymptomatisch.

De ziekte hand-voet-mond is niet gerelateerd aan mond- en klauwzeer, veterinaire pathologie die typisch is voor runderen, ook bekend onder de namen mond- en klauwzeer of klauwzeer.
De virussen van de hand-voet-mondziekte verspreiden zich alleen door overdracht van mens op mens, net zoals bij mond- en klauwzeer alleen besmetting tussen dieren plaatsvindt.

Het komt heel vaak voor bij kinderen onder de 5 jaar, die er waarschijnlijk nog niet aan zijn blootgesteld en daarom geen immuniteit hebben. Minder frequent echter bij adolescenten en volwassenen, die de infectie echter kunnen krijgen, maar deze gewoonlijk asymptomatisch ontwikkelen.

Enterovirussen hebben een specifiek seizoensgebonden verspreidingspatroon, dat varieert in relatie tot verschillende geografische gebieden. Verwerving van het virus in de Verenigde Staten en Europa vindt vooral plaats in de wisseling van seizoenen, met name tijdens de overgang tussen zomer en herfst. Zoals gerapporteerd door de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention, veroorzaakt deze ziekte vaak kleine uitbraken naarmate het seizoen verandert. In tropische landen komt het vooral voor tijdens het regenseizoen. Ten slotte circuleert op het Aziatische continent het hele jaar door hand-mondziekte.
Sinds 1997 hebben zich belangrijke uitbraken van de verspreiding van MMPB voorgedaan in de regio Azië-Stille Oceaan, met name in Japan en Maleisië, waar ze een volksgezondheidsprobleem van een zekere omvang hebben gevormd. De eerste Aziatische diagnose van MMPB werd in 1963 gesteld in Japan, waar de ziekte nog steeds onder toezicht staat. Tegenwoordig worden elk jaar meer dan een miljoen gevallen van hand-mondziekte geregistreerd, alleen al in de Aziatische regio’s waar de ziekte moet worden gemeld (Maleisië, Singapore, Thailand, Taiwan, Vietnam, China) of toezicht (Japan, Zuid-Korea). ). In Azië wordt hand-mondziekte veroorzaakt door de meest agressieve virale stam (EV71) en veroorzaakt jaarlijks vele ziekenhuisopnames en sterfgevallen, met een mortaliteit van 0,1%. In de Verenigde Staten en Europa zijn uitgebreide epidemieën niet gebruikelijk, hoewel er de laatste jaren een sterke toename is van het aantal gevallen van infectie, waarschijnlijk in verband met de vroege scholing van kinderen.

Een atypische epidemische vorm is onlangs beschreven, zowel in Italië als in andere landen, die door het Coxsackie A6-virus wordt veroorzaakt, met een uitgebreidere en ernstigere huiduitslag en langere genezingstijden. Deze vorm, ook wel Coxsackiosis genoemd, vertoont symptomen van uitgesproken ernst bij mensen die lijden aan atopische dermatitis. MMPB treft beide geslachten in gelijke mate, hoewel de volledige analyse van epidemiologische gegevens, die ook oude statistieken bevat, lijkt aan te tonen dat de ziekte iets vaker voorkomt bij mannen.

L ‘ immuniteithet wordt alleen verworven tegen de specifieke Enterovirus-stam die de ziekte veroorzaakte. Daarom is MMPB-reacquisitiebescherming alleen permanent als de stam hetzelfde is. Een terugval van de infectie is namelijk mogelijk na contact met een andere virusstam.

Lees ook :-Pijn in benen

Symptomen van Hand voet mond ziekte

De incubatietijd van hand-mondziekte varieert ongeveer tussen de 3 en 7 dagen.

Het eerste symptoom is over het algemeen koorts, tussen 38° en 39°, na 1-2 dagen gevolgd door een irritatie in de mond en/of keel en een algemeen gevoel van malaise; verminderde eetlust kan ook worden gedetecteerd.

De typische evolutie van de ziekte voorziet daarom na nog eens 1-2 dagen het verschijnen van de typische laesies op handen, voeten en soms liezen / billen; Afleveringen van braken zijn zeldzaam (vooral als ze worden veroorzaakt door het EV-71-virus).

Met betrekking tot de uitslag verschijnen laesies aanvankelijk op het mondslijmvlies, de tong en / of het gehemelte. Huidlaesies, in de vorm van vlekken of blaren, ontwikkelen zich in 75% van de gevallen; ze laten geen littekens achter, maar in sommige gevallen duurt het enkele weken voordat ze verdwijnen.

De cursus omvat een snelle transformatie in kleine blaasjes die exfoliëren en worden omgeven door een erythemateuze halo.

Symptomen van de ziekte genezen meestal na 7-10 dagen.

Indien aanwezig, zijn de symptomen bij volwassenen ernstiger, ook als gevolg van een vervelende jeuk die op pediatrische leeftijd over het algemeen onbekend is; bij jongere kinderen worden prikkelbaarheid en nervositeit waargenomen.

Wie loopt risico op hand-, voet- en mondziekte?

Jonge kinderen lopen het grootste risico om HFMD te krijgen. Het risico neemt toe als ze naar de kinderopvang of naar school gaan, omdat virussen zich snel kunnen verspreiden in deze voorzieningen.

Kinderen bouwen meestal immuniteit op tegen de ziekte nadat ze zijn blootgesteld aan de virussen die de ziekte veroorzaken. Dit is de reden waarom de aandoening zelden mensen ouder dan 10 jaar treft.

Het is echter nog steeds mogelijk voor oudere kinderen en volwassenen om de infectie te krijgen, vooral als ze het immuunsysteem hebben verzwakt.

Diagnose van hand-mond-klauwzeer

De diagnose is hoofdzakelijk gebaseerd op de klinische evaluatie door de kinderarts. Om een bepaalde diagnose van hand-mondziekte te krijgen, moet echter een kweek op een ontlastingsmonster of keeluitstrijkje worden gebruikt.

Het zoeken naar specifieke antilichamen kan worden uitgevoerd op serum (afgenomen met een bloedmonster), hoewel de serologische diagnose moeilijk te verkrijgen is, gezien de veelheid aan virale stammen die mogelijk verantwoordelijk zijn voor de infectie. De specifieke identificatie van de virale stam is alleen klinisch zinvol als wordt vermoed dat het EV71 is, de meest agressieve. In dit geval is de informatie instrumenteel voor de aanpassing van de therapie.

Het is belangrijk voor artsen om hand-voet-mondinfectie te onderscheiden van:

  • Ziekte van Kawasaki, waterpokken en vesiculaire stomatitis: alle drie zijn herpesvirusinfecties (de eerste van Epstein Barr, de tweede van Varicella zoster en de derde van Herpes simplex), maar ze hebben heel verschillende klinische implicaties tussen hen en met betrekking tot MMPB. Varicella en vesiculaire stomatitis produceren typische ulceraties die worden gedefinieerd als “cluster”, in tegenstelling tot MMPB;
  • Orale uitbarsting van drugs;
  • Mazelen en rubella, ook exanthemateuze virale ziekten: een van de verschillen in de manifestaties van de vijfde ziekte en van de hand-mondziekte wordt vertegenwoordigd door de uitslag op de handpalmen en de voetzolen, de echte onderscheidende parameter.

Wanneer de dokter bellen?

Het is noodzakelijk om de kinderarts te bellen als:

  • vindt u dat uw kind moet worden onderzocht,
  • het tandvlees van de baby is pijnlijk, rood en gezwollen,
  • hij heeft zweren en blaren op zijn lippen
  • meer dan 3 dagen koorts heeft gehad.

Het wordt aanbevolen om naar de eerste hulp te gaan als:

  • Het kind blijkt ernstig ziek te zijn (ernstige slaperigheid, ontroostbaar huilen, …).
  • Het kind heeft symptomen van uitdroging (zeer droge mond, geen tranen, meer dan 8 uur niet geplast, …)
  • Symptomen zijn onder meer een stijve nek, ernstige hoofdpijn of delirium (is verward).

Hand voet mond ziekte behandeling

Het is simpel, er is niets te doen om kinderziektes te genezen! Na 5 tot 6 dagen verdwijnen de puistjes vanzelf.

Prik vooral geen puistjes en doe er geen onnodig product op. “Om symptomen zoals koorts of eventuele pijn in het geval van een eruptie in de mond te verlichten, kunt u paracetamol aan uw kind geven, maar maak u geen zorgen, deze laatste zou niet te veel pijn moeten hebben”, voegt dr. Balzamo toe. . Antiseptica kunnen worden voorgeschreven om laesies als gevolg van de uitbarsting van puistjes te desinfecteren.

Zoals u zult hebben begrepen, vereist het hand-mond-mond-syndroom niet noodzakelijk een consult met de kinderarts, omdat de knoppen meestal zonder behandeling verdwijnen. Aarzel bij de minste twijfel of bij een complicatie zoals bijvoorbeeld een oorontsteking niet om een ​​afspraak te maken met uw arts.

Hydratatie is de sleutel, dus zorg ervoor dat u meerdere keren per dag voldoende vocht geeft om te drinken. Het helpt ook om de mond te hydrateren, die door de blaren meer droogt. Bied in het ideale geval water aan, aangezien vruchtensappen zuur kunnen zijn en de orale gevoeligheid kunnen verergeren.

Omdat vast voedsel moeilijk te eten kan zijn met de laesies, zijn soepen of pap geschikter terwijl de papels genezen. Pas op dat u geen maaltijden geeft die te heet zijn, omdat dit de pijn kan verergeren.

Lees ook:-Ischias en wandelen

Hoe te voorkomen?

  • Zorg ervoor dat uw kind de handen grondig en vaak wast, vooral na toiletgebruik en voor het eten. Doe het voor hem als hij te jong is.
  • Zorg ervoor dat iedereen die in contact komt met uw kind ook de handen wast. Was je handen nadat je hem naar het toilet hebt gebracht, nadat je zijn luier hebt verschoond, zijn neus hebt gesnoven en voordat je hem voedt, hem medicijnen geeft, enz.
  • Was en desinfecteer voorwerpen en plaatsen die in contact zijn geweest met het braaksel of de ontlasting van uw kind, zoals het toilet. Maak ook het speelgoed waar hij mee heeft gespeeld schoon nadat de puistjes zijn verschenen.
  • Om te voorkomen dat uw kind de ziekte overdraagt op de rest van het gezin, is het niet nodig om hem te isoleren. Volg enkel de hierboven beschreven hygiënemaatregelen.

Hand voet mond ziekte video :-

Hoe hand-voet-mondziekte behandelen?

De gevallen van hand-mond-mond genezen spontaan en er is geen behandeling of antibiotica tegen infectie. Probeer de blaren niet door te prikken. Ze verdwijnen na 4 tot 7 dagen.

Hoe wordt hand-voet-mondziekte genoemd?

De zogenaamde “mond-hand-mond”-infectie (HFMD) is een virale ziekte die vooral kinderen onder de 5 jaar treft. Het wordt overgedragen door direct contact tussen besmette kinderen en wordt gekenmerkt door koorts, uitslag van puistjes in de mond, handen, voeten en billen.

Wanneer mond-hand-mond raadplegen?

Een medisch consult met uw behandelend arts of kinderarts is echter noodzakelijk als de laesies talrijk zijn. Vooral omdat de ziekte kan worden verward met waterpokken. Maak ook een afspraak als de symptomen na een week niet verbeteren of zelfs verergeren.

Share This Article
Leave a comment