Frozen shoulder oefeningen

John
8 Min Read

Problemen met frozen shoulder en schouderpijn? Hier zijn goede oefeningen voor de bevroren schouder die zorgen voor meer beweging, minder pijn en een betere functie. Voel je vrij om te delen met iedereen die last heeft van de plakkerige capsule.

Frozen shoulder zorgt voor een merkbare vermindering van beweging en pijn – over een langere periode. Het komt dan ook vaak voor dat je in je nek of schouderblad wordt geschoten terwijl de spieren het gebrek aan beweging proberen te compenseren. Wij raden daarom altijd aan om “hands-on” behandeling te combineren met oefeningen en training. Overleg gerust met uw arts over deze oefeningen. De bevroren schouder doorloopt ook verschillende “fasen” (fasen 1 tot 3), dus het is niet zeker of je al deze oefeningen kunt doen – het moet door het individu worden overwogen. Lees ook gerust het gedeelte over wat het onderzoek zegt over de behandeling van een frozen shoulder.

Wat is een bevroren schouder?

De bevroren schouder, of adhesieve capsulitis, is een pijnlijke aandoening die deze belangrijke articulatie aantast. Patiënten die er last van hebben, klagen over gewrichtsstijfheid, pijn en bewegingsbeperking. De oorzaken van het ontstaan ​​zijn nog niet volledig opgehelderd en vaak ontstaat de ziekte zonder aanwijsbare oorzaak.

De bevroren schouder tast het kapsel aan dat het gelijknamige gewricht omringt, waardoor de weefsels waaruit het bestaat, dikker worden en littekens veroorzaken.

Het gewrichtskapsel is een huls van dicht bindweefsel die het gewricht omringt en de twee benige koppen die het gewricht vormen ondersteunt en stabiliseert.

Onder normale omstandigheden maakt het schoudergewricht, dankzij zijn bijzondere anatomische vorm, een breed scala aan bewegingen mogelijk. Wanneer een patiënt echter een bevroren schouder ontwikkelt, wordt de capsule die hem omringt, op onverklaarbare wijze, stijf en vormt hij verklevingen. Het verlies van elasticiteit en de verslechtering van sommige anatomische structuren waarmee het in contact komt, veroorzaken de pijn en beperking van de bewegingen die typisch zijn voor de ziekte.

Met name bij een frozen shoulder neemt de mogelijkheid van zowel actieve als passieve beweging af. Met andere woorden, deze beperking is zowel aanwezig wanneer de patiënt de arm actief probeert te bewegen als wanneer deze door de arts of therapeut wordt bewogen. De afname van passieve beweging is een van de kenmerken die de frozen shoulder onderscheidt van andere pathologieën die dit gewricht aantasten, zoals een rotator cuff-blessure. De pijnlijke symptomen van de schouder worden in feite vaak verward met andere pathologieën zoals verkalkte tendinopathie, ruptuur van de rotator cuff, artritis of tendinitis. Een ander kenmerk van deze pathologie is dat gewrichtsbeperking optreedt op alle bewegingsvlakken en vooral in externe rotatie.

Lees ook :-Pijn bij slikken

Frozen shoulder oefeningen 1: Elleboog press

Ga rechtop staan of zitten. Gebruik uw niet-aangedane arm om de aangedane arm op borsthoogte te brengen, houd hem bij de elleboog vast en druk hem zachtjes tegen uw lichaam om de aangedane schouder te strekken. Houd deze positie ongeveer 20 seconden vast.

Lees ook :-Bloed uit oor

Frozen shoulder oefeningen 2 : Interne rotatie oefening

achter de rug: pak het bovenste uiteinde van de stang (of elastiek) vast met de hand van het niet-aangedane ledemaat en het onderste deel met dat van het te revalideren ledemaat. Breng het elastiek achter de rug zoals aangegeven in de afbeelding en til met de hand van het niet-aangedane ledemaat langzaam de stang en het andere ledemaat zo hoog mogelijk op. Houd de positie vijf seconden vast, keer dan langzaam terug naar de startpositie en herhaal tien keer.

Frozen shoulder oefeningen 3 : Vinger rennen

Ga tegenover een muur staan. Raak nu de muur op heuphoogte aan met de vingertoppen van uw aangedane arm en “rennen” langzaam met uw vingers zo ver mogelijk tegen de muur op zonder pijn in het schoudergewricht te veroorzaken. Laat de arm vervolgens langzaam weer zakken – eventueel met behulp van de gezonde arm.

Frozen shoulder oefeningen 4 : Schouder extensie oefening

terwijl je staat, pak je de stok achter het hoofd en houd je de ellebogen gestrekt op de heupen, zoals weergegeven in de afbeelding. De handpalmen moeten naar achteren gericht zijn (naar voren gebogen). Duw de toverstaf langzaam naar achteren zodat deze van uw lichaam af is zonder uw romp naar voren te buigen. Houd de positie van maximale extensie 5 seconden vast, keer dan langzaam terug naar de startpositie en herhaal tien keer. Begin vanuit dezelfde positie en herhaal de beweging door slechts één ledemaat tegelijk uit te strekken. Voer, net als in het vorige geval, 10 herhalingen uit aan elke kant, waarbij u de positie van maximale extensie vijf seconden aanhoudt; herhaal dan voor de andere kant. Tot slot, breng de toverstaf langzaam omhoog door deze met beide handen vast te pakken (in pronatie genomen) totdat de mobiliteit het toelaat (buig de ellebogen maar zonder de trapezius bij de beweging te betrekken; de sleutelbeenderen moeten daarom naar beneden worden gehouden).

Frozen shoulder oefeningen 5 : Cirkel armen

Ga naast een tafel staan ​​ongeveer heuphoogte. Ondersteun jezelf met je niet-aangedane arm op de tafel en leun naar voren zodat de aangedane arm losjes hangt. Zwaai nu de aangedane arm in kleine cirkelvormige bewegingen – afhankelijk van hoe ver de genezing is gevorderd, kan de grootte van de cirkels variëren, zolang u ervoor zorgt dat u de arm niet overbelast.

Conclusie: Een frozen shoulder moet je meteen behandelen

Zodra de arts het Frozen Shoulder-syndroom heeft vastgesteld, zijn er talloze therapiemogelijkheden en enkele symptoomverlichtende rekoefeningen die u gemakkelijk thuis kunt doen. Het is belangrijk om de oefeningen met uw arts/fysiotherapeut te bespreken en indien hij of zij ermee instemt te streven naar regelmatige uitvoering. Het Ergotopia-team wenst u een spoedig herstel.

Frozen shoulder oefeningen video :-

Hoe ontgrendel je een bevroren schouder?

Het kan ook helpen om pijn te verlichten. Een injectie van corticosteroïden in het schoudergewricht of in de weke delen kan worden aanbevolen.

Hoe een Frozen Shoulder te behandelen?

Verwerken. In het geval van een frozen shoulder zijn het vooral de symptomen die we bestrijden. Naast pijnstillers is het injecteren van cortisone in het gewricht in de eerste fase vaak een goede optie. Waarschuwing: tijdens deze fase moet de aangedane schouder worden gespaard!

Wat is een bevroren schouder?

De bevroren schouder, ook wel adhesieve capsulitis of gewoon capsulitis genoemd, wordt gekenmerkt door verminderde mobiliteit bij het glenohumerale gewricht.

Hoe lang duurt een frozen shoulder?

Bij 30 procent van de patiënten zijn beide schouders aangetast, maar meestal niet tegelijkertijd. Kortom, de frozen shoulder is een zelfbeperkende ziekte. Dit betekent dat het zelfs zonder medische behandeling kan genezen. Het herstel van een frozen shoulder duurt één tot drie jaar.

Share This Article
Leave a comment