Patella femoraal pijn syndroom

John
10 Min Read

Wat is patellofemoraal pijnsyndroom?

De verzamelnaam patellofemoraal pijnsyndroom verwijst naar pijnklachten in het gebied van de voorste knie en de knieschijf (patella). Deze komen meestal achter de knieschijf voor, maar kunnen ook uitstralen naar gebieden voor en rond de knieschijf.

Patellofemoraal pijnsyndroom is wijdverbreid en een van de meest voorkomende klachten aan de voorste knie. In de regel treedt de pijn voor het eerst op tijdens inspanning, zoals traplopen, bergtochten of skiën.

Patellofemoraal pijnsyndroom treft vaak jonge, sportieve vrouwen, maar ook liefhebbers van sporten waarbij de knieën zwaar belast worden door springen, demping en remmen.

Bovendien kunnen verkeerde uitlijningen zoals knikkende knieën, anomalieën zoals de verhoging van de knieschijf, spieronevenwichtigheden of zwakke spieren om de knieschijf te stabiliseren een trigger zijn voor het patellofemorale pijnsyndroom.

Lokalisatie van de pijn

Patellofemoraal pijnsyndroom (PFSS) veroorzaakt pijn in het patellaire geleidingskanaal tussen de dij en de knieschijf. Als de knieschijf niet precies in dit glijkanaal loopt, ontstaat er vooral bij belasting kniepijn.

Patellofemoraal pijnsyndroom heeft vele namen

Veel mensen kennen het patellofemorale pijnsyndroom nog steeds onder de vroegere naam chondropathie of chondropathia patellae. In dit land wordt het ziektebeeld ook wel anterieure kniepijn, retropatellaire pijnsyndroom, retropatellaire gewrichtspijn en retropatellaire pijn genoemd. Maar parapatellar pijnsyndroom, chondromalacia patellae, chondromalacia patellae, chondromalacia komen ook vaak voor. Daarnaast worden de afkortingen PFSS voor patellofemoraal pijnsyndroom en FPS voor femoropatellair pijnsyndroom gebruikt.

Lees ook :-Symptomen blaasontsteking man

Wat te doen bij het patellofemoraal pijnsyndroom?

  • Pauze: Vermijd pijnlijke stress zoveel mogelijk in de acute fase en verminder je werklast totdat je knie de stress weer aan kan en je fysiotherapeut of arts het OK geeft.
  • Verkoeling: Verkoelende maatregelen kunnen een pijnstillende en ontstekingsremmende werking hebben.
  • Training: Versterkings- en rekoefeningen zijn belangrijk. Uw fysiotherapeut van het Fysiozentrum adviseert u graag.
  • Hulpmiddelen: Bandages of inlegzolen kunnen helpen om de belasting te optimaliseren of de knie te stabiliseren.
  • Medicatie: deze kunnen helpen pijn en ontsteking te verminderen. Ze zijn echter op geen enkele manier een vervanging voor de behandeling van de oorzaak.
  • Chirurgie: in de meest zeldzame gevallen is een knieoperatie noodzakelijk.
  • “De spuit”: Om de symptomen, in dit geval de pijn, te behandelen, is er altijd de mogelijkheid om pijnstillers te injecteren, bijvoorbeeld een “cortisone-injectie”.

In één onderzoek kregen mensen met kniepijn gedurende twee jaar elke drie maanden cortisone-injecties. Maar deze mensen ervoeren niet minder pijn. Bovendien was de kraakbeenmassa bij deze mensen aanzienlijk verminderd.

Oorzaken van patella femoraal pijn syndroom

Sommige gevallen van SFP kunnen te wijten zijn aan fysiek trauma, zoals een val op de knie. De meeste gevallen worden echter veroorzaakt door verschillende predisponerende factoren die leiden tot een verkeerde uitlijning van de knie en irritatie van de knieschijf.

Hier zijn enkele veelvoorkomende voorbeelden van biomechanische factoren die het patellofemoraal syndroom kunnen veroorzaken:

  • Een afwijking van de as van de knie (bijv. de knievalgum)
  • Gebrek aan flexibiliteit in de spieren van het been en de onderste ledematen
  • Verhoogde pronatie van de voet
  • Slechte houding op een dagelijkse basis
  • Hypermobiliteit van de knieschijven

Wat zijn de symptomen van het patellofemoraal pijnsyndroom?

Vaak komt de kniepijn bij het patellofemoraal pijnsyndroom voor het eerst voor bij traplopen, sportactiviteiten met hoge belasting van het kniegewricht of bij het bergaf lopen. Diffuse, stekende of doffe pijn wordt gevoeld in het voorste kniegebied, zowel in rust als onder stress. In de diagnostiek wordt de pijn gereproduceerd door de knieschijf (patella) tegen het kniegewricht te drukken of door de knieschijf handmatig naar buiten te trekken (uitlijningstest). Bij het comprimeren met beweging van de knieschijf treedt drukpijn op. Het kan ook gepaard gaan met crunches, fijne zandige pannenkoeken en blauwe plekken.

Soms treedt het patellofemoraal pijnsyndroom pas op nadat de betrokkene eerder rugpijn of plantaire fasciitis heeft gehad. Functioneel ligt de oorzaak in de spierfunctie, omdat het een decompensatie of gevolgschade is van de oorspronkelijke klachten.

Lees ook :-Ruis in oor

Patella femoraal pijn syndroom : Risico’s en complicaties

Zelfs als deze ingreep niet als “zwaar” wordt beschouwd, zoals een ingreep bij hartchirurgie of bij spijsverteringschirurgie, moet rekening worden gehouden met specifieke risico’s, naast de risico’s die verband houden met chirurgische ingrepen en anesthesie:

  • een hematoom van de knie, hemartrose genaamd, kan optreden na de operatie van de operatie en kan chirurgische evacuatie vereisen als het erg pijnlijk en/of erg groot is.
  • een effusie ter hoogte van de knie kan aanhouden of optreden tijdens revalidatie, meestal getuigend van een ontstekingsreactie die hervatting van de ontstekingsremmende behandeling en het rusten van de knie gedurende enkele dagen vereist.
  • flebitis kan optreden na een operatie, die zich uit in kuitpijn en gezwollen enkels en waarvoor curatieve anticoagulantiabehandeling nodig is. Deze complicatie herinnert ons aan het belang van respect voor het dragen van compressiekousen en het volgen van een preventieve antistollingsbehandeling.
  • stijfheid van de knie kan optreden in het geval van onvoldoende revalidatie en kan chirurgische behandeling (artrolyse) vereisen om de normale mobiliteit van de knie te herstellen.
  • het optreden van een infectie van het kniegewricht is zeldzaam, maar ernstig en vereist een passende behandeling, zowel chirurgisch (wassen en/of revisie) als medisch (therapie met antibiotica).

Hoe kunt u het patellofemoraal pijnsyndroom behandelen?

Aan het begin van de behandeling is het van belang dat de pijnveroorzakende bewegingen worden vermeden of, indien onjuist uitgevoerd, onder toezicht worden gecorrigeerd. Een klassieke trigger voor de pijn zijn bijvoorbeeld squats met extra gewichten. Vaak kunnen squats worden uitgevoerd zonder extra gewichten. Is dit ook niet het geval, dan dient u de oefening voorlopig uit het trainingsprogramma te schrappen of indien mogelijk te vervangen door een oefening met dezelfde volgorde van bewegingen in een niet-slaghouding.

Nadat de pijnveroorzakende beweging is geïdentificeerd, kan een fysiotherapeut bepalen welke spieren verantwoordelijk zijn voor de betreffende beweging. Spier- en bewegingstests geven vervolgens informatie over maximale kracht, functie, bewegingsbereik en spierbalans. Ontsteking van de iliotibiale band (iliotibiaal ligamentsyndroom) moet zeker worden genezen en behandeld met verkoelende maatregelen.

Triggerpointbehandeling van de omliggende spieren kan ook helpen om de pijn te verminderen. In ieder geval is het nuttig om de spieren rond het kniegewricht te trainen en te stabiliseren en om de coördinatie van de spieren met elkaar te trainen (intramusculaire coördinatie). Een operatie bij patellofemoraal pijnsyndroom is alleen geïndiceerd als de oorzaak door de behandelend arts met zekerheid kan worden opgehelderd.

Lees ook :-Metaalsmaak in mond

Patellofemoraal syndroom voorkomen

Zoals bij elke musculoskeletale aandoening van de onderste ledematen, is preventie de meest effectieve remedie voor patellofemoraal syndroom.

Natuurlijk moeten atleten net zo alert zijn op de waarschuwingssignalen van het syndroom als oudere mensen.

Een paar eenvoudige stappen kunnen echter iedereen helpen zichzelf te beschermen.

Hier zijn enkele aanbevolen technieken om de risico’s van het patellofemoraal syndroom te minimaliseren:

  • Verminder sportactiviteiten die herhaalde knieflexie vereisen
  • Vermijd langdurige fysieke activiteiten zoals wandelen.
  • Pas een goede warming-uproutine toe voor een training en doe een volledige stretchsessie na een training
  • Draag schoenen die zijn aangepast aan de morfologie en beweging van de voeten
  • Als er lichte pijn ontstaat, breng dan ijs aan op pijnlijke knieën
  • Matig de toename van het intensiteitsniveau van een oefening

Ondanks het nemen van dit soort preventieve maatregelen, kunnen de complicaties die worden veroorzaakt door het patellofemoraal syndroom de tussenkomst van een gezondheidswerker vereisen.

Hoe lang duurt patellapijn?

Het kan tot 5 maanden duren om volledig te herstellen, vooral als het patellofemoraal syndroom werd veroorzaakt door fysiek trauma.

Is lopen slecht voor het patellofemoraal pijnsyndroom?

Patellofemoraal pijnsyndroom veroorzaakt pijn onder en rond de knie. De pijn verergert vaak bij lopen, knielen, hurken, traplopen of rennen, of rennen. Het kan ook pijn doen na lang zitten met een gebogen knie, zoals tijdens een lange autorit of naar de bioscoop.

Hoe test ik op patellofemoraal pijnsyndroom?

Het belangrijkste kenmerk van PFPS is pijn in of rond de voorste knie die erger wordt wanneer de knie wordt gebogen tijdens gewichtdragende activiteiten. De pijn van PFPS verergert vaak bij langdurig zitten of traplopen. Het meest gevoelige resultaat van lichamelijk onderzoek is pijn bij squats.

Share This Article
Leave a comment