Oogdruk te hoog

John
10 Min Read

Oogdruk te hoog : Definitie

Oculaire hypertensie verwijst naar elke situatie waarin de druk in het oog constant gelijk is aan of groter is dan 21 mmHg (opmerking: de parameter wordt als normaal beschouwd als deze tussen 10 en 20 mmHg ligt).

De intraoculaire druk wordt bepaald door de balans tussen de productie en afvoer van vloeistoffen in het oog. Vanuit fysiologisch oogpunt helpt het om de vorm van de oogbol stabiel te maken en de voorwaarden voor optimale breking te behouden.

Pathologische veranderingen in overdruk in het oog kunnen worden veroorzaakt door: onvoldoende drainage of verhoogde vochtproductie, langdurig gebruik van bepaalde medicijnen (bijv. corticosteroïden), oogtrauma en andere ziekten. Verschillende factoren kunnen de bloeddruk tijdelijk beïnvloeden, zoals hartslag, vochtinname, lichaamsbeweging, alcohol- en cafeïneconsumptie.

Een significante en aanhoudende verandering in oogdruk die niet goed wordt behandeld, kan problemen met het gezichtsvermogen veroorzaken en leiden tot oogaandoeningen.

Hoge waarden van intraoculaire druk zijn een belangrijke indicator bij de evaluatie van glaucoom, waarvan ze een risicofactor vormen (let op: we spreken alleen van glaucoom in het geval dat er ook schade is aan de oogzenuw en een tekort aan de oogzenuw gezichtsveld ) .

Lees ook :-Patella femoraal pijn syndroom

Hoe wordt de oogdruk bepaald?

Hoge oogdruk (IOP) wordt bepaald door de hoeveelheid heldere vloeistof die zich in de voorste en achterste kamers van het oog bevindt. Deze vloeistof wordt kamerwater genoemd en wordt geproduceerd door een deel van het corpus ciliare. Hoe meer vloeistof er in de oogbol zit, hoe hoger de drukwaarde. De methode die wordt gebruikt om het te kwantificeren, wordt tonometrie genoemd, die de meting uitdrukt in millimeters kwik (mmHg).

Lees ook :- Hand voet mond ziekte

Wat zijn de normale waarden?

De druk in de ogen moet tussen 12 en 22 mmHg blijven. Het wordt als laag beschouwd als het lager is dan 12 mmHg, dit kan het gevolg zijn van vloeistoflekkage uit de oogbol, wanneer u hypotone visuele problemen heeft. Als de waarde constant gelijk is aan of groter is dan 22 mmHg, is het oog hypertensief.

Het handhaven van de druk binnen dit fysiologische bereik is noodzakelijk om de optimale anatomische omstandigheden voor refractie te behouden, en dus om correct zicht mogelijk te maken. Houd er rekening mee dat, vanaf de leeftijd van 40 jaar, de oogdruk in het algemeen elke tien jaar met ongeveer 1 mmHg toeneemt.

Wat zijn de oorzaken van verhoogde oogdruk?

Mogelijke oorzaken voor een drukverhoging zijn omstandigheden waarbij ofwel te veel kamerwater wordt geproduceerd of bijvoorbeeld door een te nauwe hoek, met andere veranderingen in het drainagesysteem in het trabeculaire netwerk of in het gebied van het zogenaamde kanaal van Schlemm, evenals met veranderingen in het vasculaire systeem, komt een drainagestoornis. Daarnaast kunnen medicijnen ook verantwoordelijk zijn voor een verhoging van de druk.

Lees ook :- Pijn in schouderblad

Wat zijn de factoren die de oogdruk bepalen?

Normaal gesproken hebben gezonde mensen een oogdruk tussen 10 en 21 mmHg, als er drukveranderingen zijn, kunnen de factoren die dit bepalen verschillende zijn:

  • Anatomische problemen.
  • Sterke ontsteking.
  • Trauma
  • Infectie
  • Genetische factoren.
  • Geneesmiddel

In sommige situaties kunnen drukveranderingen van voorbijgaande aard zijn, bijvoorbeeld wanneer u last heeft van hoesten, braken of bij het tillen van zeer zware voorwerpen.

Symptomen van hoge oogdruk

Misselijkheid, pijn of braken kunnen soms optreden bij een plotselinge en zeer sterke stijging van de oogdruk.

Meestal zijn er weinig of geen symptomen van chronisch hoge oogdruk. De pathologie moet echter serieus worden genomen vanwege de gevolgen voor het gezichtsvermogen.

“Als de druk te hoog is, kan dit leiden tot verslechtering van de vezels van de oogzenuw, wat glaucoom vormt”, herinnert onze gesprekspartner zich. Deze oogziekte veroorzaakt een progressieve amputatie van het gezichtsveld die kan leiden tot blindheid als het niet op tijd wordt ontdekt. Het risico op het ontwikkelen van glaucoom hangt af van de mate van deze hypertonie.

“Maar ook andere factoren zoals de dikte van het hoornvlies, de vorm van de oogzenuw, het gezichtsveld, de aanwezigheid van hoge bijziendheid, een familiegeschiedenis van glaucoom, enz. Door dit risico in te schatten, kan de patiënt ofwel regelmatig monitoring als het risico laag is, of behandeling om het ontstaan van glaucoom te voorkomen als het risico hoog is ”.

Wat zijn de technieken om het te meten?

Applanatietonometrie vertegenwoordigt de “gouden standaard” voor het meten van de intraoculaire druk. Er kan een tonometrische curve worden uitgevoerd, d.w.z. metingen meerdere keren op verschillende tijdstippen van de dag, aangezien de drukwaarde van uur tot uur verandert.

Voor massale screening is de meest populaire technologie de ademtonometer, die geen contact met het hoornvlies vereist omdat er een kleine straal perslucht wordt gebruikt, maar niet zo nauwkeurig is als applanatietonometrie. Een andere methode die kan worden gebruikt, is pachymetrie, een onderzoek dat de dikte van het hoornvlies meet om de nauwkeurigheid van de drukgegevens te controleren.

Als er tijdens de test afwijkingen in de oogdruk worden gevonden, kan uw oogarts om aanvullende tests vragen met andere diagnostische tests:

  • Gonioscopie: gebruikt om de irishoek van het hoornvlies te onderzoeken. Zeer belangrijk bij de diagnose van glaucoom.
  • Oftalmoscopie: wordt gebruikt om de fundus te onderzoeken.
  • Gezichtsveld: gebruikt om het perifere zicht van het oog te onderzoeken. Zeer belangrijk bij de diagnose van glaucoom.
  • Pachymetrie: detecteert de dikte van het hoornvlies. Als u een dik hoornvlies heeft, is het mogelijk om een hogere oogdruk te hebben, maar niet zonder noodzakelijkerwijs oculaire hypertensie.

Wat zijn de risicofactoren voor hoge oogdruk?

Risicofactoren voor verhoogde oogdruk zijn:

  • Familiegeschiedenis (vooral als ook jongere familieleden worden getroffen, kan dit een indicatie zijn van een genetisch bepaald verhoogd risico)
  • leeftijd
  • eerdere verwondingen aan het oog
  • ernstige ontsteking van het oog
  • ernstige bijziendheid
  • sterke verziendheid
  • Etnische voorkeuren (mensen met een donkere huidskleur worden vaker en vaak op jongere leeftijd getroffen)
  • algemene ziekten zoals diabetes mellitus
  • migraine

Oogdruk te hoog behandelingen

  • Toediening van oogdruppels

De behandeling zal bestaan uit de dagelijkse toediening van oogdruppels, meestal voor het leven. Deze oculaire hypotensiva zijn bedoeld om de productie van kamerwater te verminderen of de drainage ervan te vergroten.

“Als de medische behandeling onvoldoende is, kan een operatie en/of laserbehandeling worden aangeboden door de oogarts”, zegt dr. Lamirel.

  • Chirurgische ingrepen

Trabeculoplastiek

Het wordt uitgevoerd door een laserstraal die op het trabeculum wordt aangebracht, waardoor het vermogen om kamerwater te evacueren toeneemt.

Niet-perforerende diepe sclerectomie en trabeculectomie

Dit zijn twee chirurgische technieken waarmee het waterige vocht kan worden geëvacueerd onder het bindvlies (de filtratiebel)

  • Iridoplastiek en iridotomie

Dit zijn laserbehandelingen van de iris om de stroom van kamerwater tussen verschillende delen van het oog te vergemakkelijken.

Conclusie: huismiddeltjes voor hoge oogdruk?

Met gezonde voeding, beweging en oogzorg in de vorm van visuele oefeningen, goede verlichting en regelmatige onderzoeken kun je al veel doen om een hoge oogdruk tegen te gaan. Toch moet u niet afzien van regelmatige controles door de oogarts, omdat dit de enige manier is om te bepalen of de zaak kritiek is.

Helaas is in sommige gevallen zelfgestuurde therapie niet voldoende. Daarom is het altijd raadzaam om naar medisch advies te luisteren en, indien nodig, medische maatregelen te accepteren. Laserchirurgie of een zogenaamde trabeculectomie kan glaucoom bestrijden – en met professionele partners zoals iClinic kunt u ook ontspannen uitkijken naar een operatie.

Wat gebeurt er als de oogdruk te hoog is?

Een te hoge oogdruk is gevaarlijk omdat glaucoom kan optreden – dit deel kan de visuele functie uitvallen, evenals de zenuwcellen van het netvlies en de oogzenuw worden beschadigd. In het ergste geval kan dit zelfs leiden tot blindheid!

Hoe ontstaat een hoge intraoculaire druk?

De oogdruk is een uitdrukking van de hydrostatische druk in het oog, die voornamelijk te wijten is aan het ontstaan van kamerwater. De waterige humor is een vloeistofreservoir dat zich in een delicaat evenwicht bevindt tussen productie en drainage.

Welke medicijnen verhogen de oogdruk?

Sommige geneesmiddelen verhogen de intraoculaire druk vanwege hun werkingsmechanisme: cortison, zowel als orale therapie als als oogdruppels. Biperiden (Akineton®, medicijn tegen Parkinson) Atropine.

Share This Article
Leave a comment