Pijn buitenkant knie

John
17 Min Read

Kniepijn aan de buitenkant duidt op problemen met structuren in het buitenste (laterale) compartiment (gebied) van het kniegewricht. Ze kunnen worden geactiveerd door verlopen hardloopschoenen of slecht uitgelijnde voeten. Een podometrie (voetafdrukmeting) helpt bij de diagnose.

Ook een beschadiging van de meniscus kan uiterlijk de oorzaak zijn van de kniepijn. Het klinisch onderzoek en een magnetische resonantie scan (MRI) geven de kniespecialist aanwijzingen voor een geblesseerde meniscus. Röntgenfoto’s zijn met een meniscusscheur minder betekenisvol dan MRI.

Als u eenzijdige kniepijn heeft, moet u ook een verkeerde stand van de voeten of een verkeerde uitlijning in het kniegewricht controleren.

Externe kniepijn kan ook worden veroorzaakt door artrose van de knie in het buitenste (laterale) compartiment van het kniegewricht. Röntgenfoto’s en MRI’s laten hier de oorzaak zien.

Een beschadigde buitenste knieband kan deze pijn ook veroorzaken na een ongeval of sportblessure. Een MRI, echografie en klinisch onderzoek zullen helpen bij het stellen van de diagnose.

Lees ook :-Spruw bij baby

Pijn buitenkant knie : Meest voorkomende oorzaken

Kniepijn kan veel verschillende oorzaken hebben. Naast blessures omvat dit ook overmatige en onjuiste belasting van het gewricht. Er kan echter ook pijn ontstaan als een kniegewricht niet te vaak wordt gebruikt en de bijbehorende spieren niet worden getraind. Kniepijn kan ook worden veroorzaakt door slijtage, stofwisselingsstoornissen, auto-immuunziekten en infecties.

Blessures als oorzaak van kniepijn

Vaak is een verwonding aan het kraakbeen, ligamenten of menisci de oorzaak van kniepijn. Dergelijke blessures komen niet alleen voor bij sport of bij zwaar lichamelijk werk. Ook in het dagelijks leven kunt u uw knie geblesseerd raken. De combinatie van buigen en draaien en plotselinge stopbewegingen met verhoogde schuifkrachten zijn bijzonder riskant voor het kniegewricht. Hier een overzicht van de belangrijkste blessures:

  • Kneuzingen zijn een veelvoorkomende oorzaak van kniepijn. Een blauwe plek ontstaat meestal buiten het gewrichtskapsel als gevolg van een schok, klap of val. De huid in het getroffen gebied wordt blauwachtig rood van kleur.
  • Verrekkingen zijn overstrekkende spieren, ligamenten, het kapsel of de pezen rond het gewricht. U zult een blauwe plek en pijn opmerken. Daarnaast voelt de aangedane knie een tijdje minder stabiel aan voor de patiënt.
  • Spier- en peesscheuren in het kniegewricht ontstaan ​​bij verder gezonde mensen meestal alleen als de kracht in hoge mate wordt uitgeoefend – en daarom vooral vaak bij sporters. Collateraal ligament, peesaanhechting of patellapeesscheuren worden meestal geassocieerd met een blauwe plek en ernstige functionele beperkingen en verlies van stabiliteit.
  • Meniscusscheuren worden vaak veroorzaakt door een combinatie van flexie en rotatie in het kniegewricht. De meniscus kan het dak van het scheenbeen gedeeltelijk of volledig afscheuren. De patiënten ontwikkelen de typische “meniscuspijn” en een vaak bloederige gewrichtseffusie. Als een deel van de meniscus door een blessure in de gewrichtsruimte terechtkomt, zal het kniegewricht niet meer goed functioneren. Het kan zelfs volledig worden geblokkeerd. Gescheurde verwondingen treffen vooral vaak de meniscus aan de binnenkant van het gewricht (binnenmeniscus).
  • Sterke schuifkrachten in het kniegewricht kunnen de kruisband scheuren. Vooral stoppende bewegingen, richtingsveranderingen of geweld van buitenaf (zoals in het voetbal) zijn gevaarlijk. Als deze bewegingen en krachten niet kunnen worden opgevangen door de omringende spieren omdat ze te plotseling of te sterk zijn, kan een kruisband scheuren. De voorste kruisband wordt het vaakst aangetast.
  • Een knieschijfdislocatie (patellaire dislocatie) is wanneer de knieschijf uit zijn geleider springt. Dit kan leiden tot hevige pijn in de knie, kneuzingen, scheuren in het ligamenteuze apparaat van de knieschijf en beschadiging van het kraakbeen.
  • Gebroken botten kunnen ook de oorzaak zijn van kniepijn. De blessure kan de kop van het scheenbeen, de zogenaamde gewrichtsrollen (condylen) van het dijbeen of de knieschijf aantasten. Botletsel kan ook optreden bij een scheur in de kruisband als een stuk van de benige verankering wordt losgescheurd.
  • Open wonden zoals schaafwonden of snijwonden zijn veelvoorkomende en meestal ongevaarlijke verwondingen aan de knieën. Als de verwondingen dieper zijn, is er een verhoogd risico op infectie. Als de arts een verwonding aan het gewrichtskapsel bij een patiënt vermoedt en dus een opening van het inwendige van het gewricht, moet onmiddellijk een operatie worden uitgevoerd.

Ontsteking als oorzaak van kniepijn

Soms wordt kniepijn veroorzaakt door een niet-bacteriële ontstekingsziekte van het gewricht. Deze omvatten reumatische aandoeningen en bepaalde stofwisselingsstoornissen die de binnenkant van het kniegewricht aantasten:

  • Bij chronische, meestal intermitterende reumatoïde artritis (chronische polyartritis) vallen immuuncellen het synoviale membraan aan. Deze raakt ontstoken en produceert ontstekingsstoffen die het bindweefsel en het gewrichtskraakbeen vernietigen.
  • Ook spondylitis ankylopoetica (spondylitis ankylopoetica) is een van de reumatoïde ziekten ter wereld. Naast ontstekingen is er een toenemende kromming van de wervelkolom. Patiënten proberen deze kromming meestal te compenseren door hun heupen en knieën te buigen. Kniepijn is een van de mogelijke gevolgen.
  • Bij artrose wordt gewrichtsslijtage genoemd. De kraakbeenlaag op de gewrichten slijt geleidelijk totdat de botten zonder bescherming tegen elkaar wrijven.
  • Bij jicht is het urinezuurgehalte in het bloed sterk verhoogd. Het overtollige urinezuur wordt vervolgens in de gewrichten (zoals het kniegewricht) afgezet in zoutkristallen, irriterend en beschadigend het synoviaal membraan en kraakbeen. Jicht manifesteert zich in de knie in fasen met zeer pijnlijke zwelling en oververhitting.
  • Bij pseudojicht (chondrocalcinose) vormen zich calciumzoutkristallen, die in het kraakbeen worden afgezet. Dit heeft vaak vergelijkbare gevolgen als de afzetting van urinezuurkristallen bij jicht.
  • De reactieve artritis (voorheen het syndroom van Reiter of het syndroom van Reiter) is een andere vertegenwoordiger van reumatoïde ziekten. Het is een ontsteking die kan optreden na bepaalde bacteriële infecties van de darm, urinewegen of geslachtsorganen. Het kan onder andere kniepijn veroorzaken.
  • De reumatische koorts wordt veroorzaakt door bepaalde bacteriën, veroorzaakt een streptokokkentype. Het kan de knie en andere gewrichten aantasten, evenals het hart, de nieren en het zenuwstelsel.
  • De systemische lupus erythematosus is een auto-immuunziekte die aanvalt, een ziekte van het immuunsysteem van de lichaamseigen cellen. Uit antistoffen en de aangevallen celstructuren worden zogenaamde immuuncomplexen gevormd. Ze kunnen onder andere in de knie worden afgezet, wat kan leiden tot pijnlijke ontsteking van het synoviaal membraan.
  • De artritis psoriatica telt ook voor reumatoïde vorm een ​​cirkel. Het is een chronische ontsteking van de gewrichten die optreedt in verband met psoriasis. Als het kniegewricht wordt aangetast, zal de resulterende kniepijn geleidelijk verergeren. Maar er zijn ook langere symptoomvrije fasen.

Andere oorzaken van kniepijn

  • Het zogenaamde parapatellaire pijnsyndroom (chondropathia patellae) komt vrij vaak voor. De getroffenen voelen pijn in het gebied van de knieschijf. De redenen hiervoor zijn vaak onduidelijk. Soms is dit te wijten aan een verkeerde uitlijning van de knieschijf of een ontsteking van de pezen of slijmbeurs.
  • Pees- en bursitis kunnen worden veroorzaakt door verwondingen, infecties of overmatig gebruik.
  • De hardlopersknie (ilio-tibiaal ligamentsyndroom of tractussyndroom) is vaak de oorzaak van stressgerelateerde kniepijn aan de buitenkant van het gewricht, vooral bij hardlopers. De symptomen worden veroorzaakt door irritatie van het brede, strakke vezelkoord dat aan de buitenkant van de dij loopt en zich hecht aan het scheenbeen (tractus iliotibialis). De irritatie is te wijten aan herhaalde onjuiste of overmatige belasting van de knie.
  • Een plooi van het slijmvlies op de achterkant van de knieschijf (plica mediopatellaris) schuift voortdurend over het gewrichtskraakbeen wanneer het gewricht beweegt. Dit kan op den duur leiden tot kraakbeenschade en pijn in de knie.
  • Ook een verweking van het kraakbeen achter de knieschijf (chondromalacia patellae), een vroege vorm van kraakbeenslijtage, kan knieproblemen veroorzaken.
  • Osteochondroses zijn aandoeningen van de botvorming bij kinderen. Ze ontstaan ​​tijdens de groeifase en zijn onder andere merkbaar bij kniepijn.
  • Een osteonecrose verwees naar de dood van een botgedeelte. De oorzaak kan een septische (veroorzaakt door bacteriën) of aseptische voedingsstoornis van het bot zijn. Voorbeelden van aseptische osteonecrose zijn de ziekte van Osgood-Schlatter en de ziekte van Ahlbaeck. Verwondingen kunnen ook leiden tot osteonecrose als de botvoeding wordt onderbroken.
  • De term Baker’s cyste verwijst naar uitsteeksels in het achterste gewrichtskapsel dat tussen de spieren van de knieholte doordringt. Een bakkerscyste manifesteert zich meestal als een zachte zwelling in de achterste knie en pijn in de holte van de knie.
  • Een disfunctie in het heupgewricht kan leiden tot kniepijn. Ofwel ontstaat de pijn eigenlijk in de heup en straalt alleen uit naar de knie. Of de verstoring van de heupfunctie belemmert de bewegingsketen en veroorzaakt een onjuiste belasting van de knie. Dit kan na verloop van tijd kniepijn veroorzaken.
  • De hemofilie (hemofilie) is een erfelijke ziekte waarbij de bloedstolling verstoord is. Dit kan onder andere leiden tot plotselinge gewrichtsbloedingen.
  • Zowel kwaadaardige als goedaardige tumoren kunnen ook de oorzaak zijn van kniepijn. Ze kunnen voorkomen in botten, vet- of bindweefsel, in bloedvaten of in de binnenkant van de gewrichten.
  • Soms zit er een psychosomatische oorzaak achter chronische kniepijn.

Lees ook :-Wat te doen tegen oorpijn

Wat zijn de symptomen van pijn buitenkant knie?

De orthopedisch chirurg onderscheidt in principe vier soorten kniepijn, die kunnen optreden in het voorste kniegebied, aan de binnen- en buitenkant van de knie en in het kniegewricht. Acute pijn kan binnen enkele uren of dagen spontaan verdwijnen, vooral als het kniepijn is als gevolg van een korte, ongewone overbelasting van sport of andere fysieke activiteiten.

In de regel zal een orthopedisch chirurg echter kniepijn die enkele dagen tot weken aanhoudt, moeten ophelderen om blijvende schade te voorkomen. Het is belangrijk om een geschikte therapie te gebruiken om de ontwikkeling van tekenen van slijtage tegen te gaan en om chronische pijn te voorkomen.

Voor een juiste diagnose heeft de orthopedisch chirurg nauwkeurige informatie nodig over:

  • Kwaliteit en lokalisatie van kniepijn
  • Pijn in rust? Stresspijn?
  • Zo ja, op welk niveau treedt pijn op?
  • Oververhit? Roodheid? Zwelling?
  • Gevoel van instabiliteit?
  • Uitlooppatroon van de schoenzool? Eenzijdige slijtage van het zoolprofiel
  • Zijn er andere begeleidende symptomen?

Komen al deze klachten niet één keer voor, maar meerdere keren of vaker, maak dan een afspraak in ons orthopedisch specialistisch consult. Dit geldt in het bijzonder als je ouder bent dan 25 jaar, een actieve sporter (vooral een hardloper) en/of werkt in een fysiek zware baan.

Lees ook :- Hyperventilatie symptomen ’s nachts

Wat zijn de waarschijnlijke diagnoses voor kniepijn?

De orthopedisch chirurg kan op basis van de kniepijn, de vorm en frequentie en met behulp van (beeldvormende) diagnostiek een exacte diagnose stellen en zo de therapie initiëren. Hiervoor wordt een exacte anamnese uitgevoerd door middel van ondervraging van de patiënt en lichamelijk onderzoek, eventueel met diverse functietesten.

Pijn buitenkant knie

Uitwendige kniepijn, de orthopeed spreekt ook van laterale kniepijn, is een indicatie voor mogelijke diagnoses zoals:

  • Verwondingen aan het buitenste ligament
  • Verwondingen aan de uitwendige meniscus
  • Knieafwijkingen (vooral als gevolg van knikknieën)
  • Artrose van de externe kniegewrichtsruimte
  • geïrriteerde en versleten pezen (vooral bij duursporters) evenals de zogenaamde “runner’s knee”

Hoe wordt kniepijn behandeld?

Afhankelijk van de oorzaak en diagnose van de kniepijn heeft de orthopedisch chirurg de keuze uit verschillende therapieën.

Versterking rond de knieën door fietsen of zwemmen leidt vaak tot een significante verbetering van de klachten. Gerichte krachttraining kan ook helpen. Vanwege het drijfvermogen van het water en de sedentaire activiteit tijdens het fietsen, wordt een activiteit gebruikt die bijzonder zacht is voor de gewrichten. Soms kan het gebruik van een goed passende kniebrace leiden tot aanzienlijke symptoomverlichting. Let op een goede pasvorm. Het verband moet goed passen, maar mag niet “knijpen” als het wordt gebogen. Het mag in geen geval verschuiven tijdens sportieve activiteiten.

In individuele gevallen kan een medicijn of zalfpreparaat verlichting bieden. Bij bijzonder hevige pijn kan een gewrichtsspuit wonderen doen. Het gebruik van hyaluronzuurpreparaten is zeer effectief gebleken bij lichte en matige artrose. Het gebrek aan productie van de vloeistof die de gewrichten voedt, kan tijdelijk synthetisch worden geleverd en helpt het resterende kraakbeen in volume te vergroten en het oppervlak glad te maken, wat snel leidt tot een merkbaar positief effect.

Het primaire doel is altijd een strategie voor het behoud van gewrichten en het vermijden van operaties, die zo zachtaardig, effectief en vrij van bijwerkingen mogelijk moet zijn en het hele probleem moet dekken.

Lees ook :-Bult op hoofd

Kniebescherming ter preventie

Een zekere mate van bescherming tegen blessures aan de knie wordt geboden door geschikt schoeisel, speciale kniebeschermers en eventueel kniesteunen (de laatste zijn aan te raden voor gevoelige mensen die bijvoorbeeld vaak knieproblemen hebben gehad). Gebruik deze echter alleen als het absoluut noodzakelijk is – bijvoorbeeld tijdens trainingen, wedstrijden of wedstrijden.

Voor het voorkomen van knieblessures is een regelmatige en evenwichtige training van de gehele musculatuur rond het kniegewricht belangrijker. Sterke spieren stabiliseren het kniegewricht en kunnen kniepijn vaak voorkomen.

Pijn buitenkant knie video :-

Hoe weet je of je het wissersyndroom hebt?

Het belangrijkste en meest karakteristieke teken van deze pathologie is pijn gelokaliseerd aan de buitenkant van de knie, boven het gewricht tussen het dijbeen en de fibula. Welke sport ook wordt beoefend, deze verschijnt meestal tijdens de race en ontwikkelt zich geleidelijk.

Hoe het kniewissersyndroom te behandelen?

Om de pijn te verlichten, moet u in het begin absoluut een sportrust in acht nemen: minimaal 2 tot 3 weken. Deze tijd is nodig om de aanwezige ontsteking te verminderen. – Breng een coldpack aan op de buitenkant van de knie. Dit zal de pijn en ontsteking verminderen.

Wie te raadplegen voor het ruitenwissersyndroom?

Bij de meeste ruitenwissersyndromen is het raadplegen van een sportpodoloog de beste remedie op lange termijn voor deze aandoening. De podotherapeut analyseert met name de ondersteuning van de sporter en de morfologie van zijn voeten.

Share This Article
Leave a comment