Longontsteking naar buiten

John
15 Min Read

Longontsteking is een infectie van de longen, meestal veroorzaakt door bacteriën of virussen. Vaak goedaardig, kan het verantwoordelijk zijn voor een hoge mortaliteit bij invasieve pneumokokkeninfectie of acuut respiratoir distress syndroom (ARDS), met name in de context van pandemische griep of coronavirusinfectie.

Wat is longontsteking naar buiten?

Longontsteking naar buiten is een infectie van de onderste luchtwegen, in de longen, in de longblaasjes. Verschillende soorten ziektekiemen kunnen hiervoor verantwoordelijk zijn: bacteriën, virussen of, zeldzamer, parasieten en schimmels. Meestal wordt een longontsteking veroorzaakt door een bacterie, de pneumokokken, behalve in het geval van een griepepidemie of een pandemisch virus zoals het coronavirus.
De infectie treft de bronchiën, de luchtpijpen van de longen, evenals de “longblaasjes”, de kleine ballonnen aan het einde van de luchtwegen (“bronchiën” en “bronchiolen”), die opzwellen en leeglopen. afhankelijk van de ademhaling: in de longblaasjes vindt de uitwisseling van zuurstof en kooldioxide (“koolmonoxide”) tussen de buitenlucht en het bloed plaats. Het is daarom de essentiële plaats van ademhaling.
Naarmate de infectie zich ontwikkelt, veroorzaakt het ontsteking van alle structuren in het aangetaste longgebied, afscheiding van ontstekingsvloeistof en de vorming van pus (ontstekingsvloeistof met afval van cellen, bacteriën of virussen en witte bloedcellen) die de longblaasjes en zuurstofvoorziening van het bloed op deze plaats te voorkomen. Als een groot deel van de long is aangetast, is oxygenatie niet meer mogelijk. De pus is gevuld met eiwitten die giftig zijn om bacteriën te vernietigen en het kan ook de longblaasjes beschadigen. en onherstelbare schade aanrichten.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen buiten het ziekenhuis opgelopen pneumonie opgelopen in stedelijke of landelijke gebieden en nosocomiale pneumonie opgelopen in het ziekenhuis. We moeten ook epidemische longontsteking, meestal virale, apart zetten in het geval van een epidemie of pandemie.
De longen zijn verdeeld in vijf lobben, drie in de rechterlong en twee in de linker. Wanneer de infectie slechts één kwab treft, wordt dit lobaire pneumonie genoemd. Wanneer de bronchiën ook worden aangetast, is het bronchopneumonie.

Lees ook :-Miskraam 4 weken

Wat zijn de oorzaken van longontsteking?

Longontsteking wordt meestal veroorzaakt door een virus of bacterie. Wanneer een infectie optreedt, activeert het lichaam een ontstekingsreactie om de indringer af te weren. In sommige zeldzamere gevallen kan longontsteking worden veroorzaakt door een schimmel of schimmel.

Sommige mensen lopen een groter risico op het ontwikkelen van longontsteking, waaronder:

  • kinderen;
  • oudere mensen;
  • mensen die lijden aan aandoeningen van de luchtwegen (astma, cystische fibrose, emfyseem, enz.);
  • rokers;
  • mensen van wie het immuunsysteem verzwakt is door verschillende aandoeningen (hiv, diabetes, kanker, enz.).

Een recente virale infectie, zoals griep of COVID-19, maakt ook vatbaar voor longontsteking.

Lees ook :-Kun je een aneurysma voelen

Wat zijn de symptomen van longontsteking?

De volgende symptomen maken volwassen patiënten vaak bewust van hun longontsteking:

  • koorts
  • rillingen
  • Moeite met ademhalen
  • hoest

Soms zijn sommige symptomen echter afwezig of zijn ze slechts mild, er is bijvoorbeeld een longontsteking zonder hoesten. Artsen spreken daarom van typische en atypische longontsteking.

Typische longontsteking

Typische longontsteking begint vaak heftig en snel met uitgesproken symptomen zoals koude rillingen en een snelle stijging van de lichaamstemperatuur. De koorts kan oplopen tot 40 graden. Andere typische symptomen zijn hoesten met roestbruin sputum. Patiënten voelen zich vaak zwak en moe. Vooral ouderen zijn vaak verward of slaperig.

Ook ademafhankelijke pijn op de borst kan worden toegevoegd, dan is dit een teken van extra ontsteking van het borstvlies. Afhankelijk van de ernst van de ziekte wordt de ademhaling in meer of mindere mate belemmerd. Het lichaam probeert de verminderde zuurstofopname te compenseren door de ademhaling te verhogen, en ook de polsslag wordt verhoogd. Als deze maatregelen van het lichaam niet voldoende zijn om het zuurstofgebrek te verhelpen, kunnen de lippen en het nagelbed blauwachtig verkleuren.

Zonder antibiotica daalt de koorts tegen het einde van de eerste ziekteweek als er geen complicaties zijn. Artsen spreken over de crisis. Het cardiovasculaire systeem wordt zwaar belast en de hartslag vertraagt ​​aanzienlijk. Na nog eens één tot twee weken heeft de patiënt idealiter de ziekte overleefd, hoewel het algemene gevoel van zwakte en een lichte kortademigheid nog langer kunnen aanhouden.

Atypische longontsteking

Atypische longontsteking wordt meestal veroorzaakt door virussen of zogenaamde mycoplasma’s, dit zijn de kleinste bekende bacteriën. In tegenstelling tot de typische longontsteking, waarvan de klassieke ziekteverwekker het type bacterie pneumokokken is, ontwikkelen de symptomen zich veel langzamer, zodat het volledige klinische beeld meestal enkele dagen nodig heeft om zich te ontwikkelen.

Patiënten zijn over het algemeen jonger en gezonder dan patiënten met klassieke longontsteking. Bij atypische longontsteking staan hoofdpijn en pijn in de ledematen op de voorgrond, hoewel de algemene toestand meestal weinig wordt beïnvloed. Rillingen komen zelden voor, de temperatuurcurve is niet erg steil. De getroffenen lijden veel minder vaak aan kortademigheid dan bij klassieke bacteriële longontsteking. De hoest is droog en langdurig, artsen spreken van een zogenaamde onproductieve droge hoest, omdat patiënten geen slijm ophoesten.

Detecteer “koude” longontsteking zonder koorts

Bij een andere variant van longontsteking is koorts als symptoom volledig afwezig. Om deze reden staat dit type longontsteking zonder koorts in de volksmond bekend als ‘koude longontsteking’. Hier kunnen ook symptomen optreden die bij andere vormen van longontsteking niet voorkomen: bijvoorbeeld rugpijn bij koude longontsteking en koude handen bij kinderen kunnen aan de typische symptomen worden toegevoegd.

Symptomen van koude longontsteking zijn onder meer:

  • droge, irriterende hoest, geen slijm ophoesten
  • geen koorts of zeer lage koorts
  • schokkerige, zware ademhaling
  • Kortademigheid
  • Gevoel van beklemming op de borst

Verwarring: longontsteking of bronchitis

Het is voor artsen vaak moeilijk om onderscheid te maken tussen ontsteking van de longen en bronchitis. Bij bronchitis zijn de slijmvliezen van de bronchiën of de luchtpijp ontstoken en zijn de symptomen vergelijkbaar met die van longontsteking. Virussen veroorzaken meestal bronchitis, terwijl longontsteking vaak wordt veroorzaakt door bacteriën.

Antibiotica kunnen daarom helpen tegen longontsteking. Een röntgenfoto van de borstkas helpt artsen onderscheid te maken tussen bronchitis en longontsteking: Longontsteking verschijnt als zogenaamde schaduw in de borststreek: ontstekingshaarden kunnen worden gezien als een compressie en veroorzaken een bliksem in het beeld. Op een röntgenfoto is bronchitis echter niet te zien.

Lees ook :-Gaatje in trommelvlies

Longontsteking bij kinderen

Kinderen en volwassenen ontwikkelen vaak verschillende tekenen van longontsteking. Symptomen die vrijwel alleen bij kinderen voorkomen zijn bijvoorbeeld een opgeblazen buik, hoofdpijn en lichaamspijnen. Longontsteking bij kinderen is vaak te herkennen aan gedragsveranderingen, vooral als de kleintjes nog niet kunnen praten. Zuigelingen met bacteriële longontsteking hebben hoge koorts, terwijl bij longontsteking veroorzaakt door virussen de temperatuurcurve nauwelijks hoger is dan 38,5 ° C. De eerste tekenen kunnen zijn:

  • Kind ziet er dof en bleek uit
  • soms hoge koorts
  • opgeblazen buik en huidretractie van de borst
  • rechtopstaande neusgaten bij inademing
  • snelle ademhaling (tachypneu), vooral bij zuigelingen en jonge kinderen
  • Onwil om te drinken
  • verminderde eetlust
  • bijzonder hoge hartslag

Ook bij kinderen behoren een sterke hoest, die, afhankelijk van de oorzaak van de longontsteking, gepaard gaat met slijm of droogheid, en een algemene malaise tot de klassieke tekenen van longontsteking. Net als bij volwassenen gaat de hoest bij kinderen vaak gepaard met groenachtig of geelachtig sputum. Bij het ophoesten kan pijn op de borst optreden, die zich soms uitbreidt tot de rechter onderbuik. Bij kinderen kan ook vaak een ontsteking van het middenoor of trommelvlies worden waargenomen. Afhankelijk van het beloop moet een longontsteking bij peuters en baby’s vaak in het ziekenhuis worden behandeld.

Hoe de diagnose wordt gesteld?

De diagnose is voornamelijk gebaseerd op het verzamelen van de anamnese en het bezoek van het kind.
De thoraxfoto mag niet routinematig worden gemaakt, maar moet worden gereserveerd voor gevallen van twijfel, bij vermoeden van complicaties of in geval van longontsteking met langdurig beloop of die niet reageren op de voorgeschreven therapie.

Wat zijn de risicofactoren voor complicaties door longontsteking?

Longontsteking is een potentieel ernstige ziekte en is de belangrijkste oorzaak van infectieuze sterfte in ontwikkelde landen. De mortaliteit in verband met longontsteking varieert afhankelijk van de verantwoordelijke kiem (bacterie of virus) en de plaats, leeftijd ouder dan 65 jaar, hartfalen, beroerte, nierfalen of leverziekte, immunosuppressie, sikkelcelziekte, chronische obstructieve longziekte (COPD) ) .

Wat is het verband tussen luchtvervuiling en longontsteking?

Luchtverontreiniging kan het risico op luchtweginfecties aanzienlijk verhogen, inclusief het risico op longontsteking. Bijna de helft van de kindersterfte door longontsteking houdt verband met luchtvervuiling.

Luchtvervuiling buitenshuis vormt een risico voor kinderen, vooral omdat de verstedelijkingsgraad blijft stijgen in landen die zwaar getroffen zijn door longontsteking. Luchtvervuiling binnenshuis, veroorzaakt door het gebruik van brandstoffen van slechte kwaliteit voor koken en verwarmen, vormt echter wereldwijd een nog grotere bedreiging. Dit soort vervuiling is verantwoordelijk voor 62% van de kindersterfte die te wijten is aan longontsteking die verband houdt met luchtvervuiling.

Risico’s van longontsteking

De complicaties van longontsteking kunnen zeer ernstig zijn als ze niet op tijd worden gediagnosticeerd en behandeld. Hiervan moeten in het bijzonder de volgende worden onthouden:

  • pleuritis: ontsteking van het membraan (pleura), dat de longen en de binnenwand van de borstkas bekleedt, waardoor de ademhaling wordt belemmerd;
  • longabces: een pus-bevattende laesie in de longen, die in ongeveer 1 op de 10 gevallen een operatie vereist voor reiniging en verwijdering;
  • bloedvergiftiging: als de infectie zich naar het bloed ontwikkelt en zich door het lichaam verspreidt.

De meer kwetsbare populatie ouder dan 65 jaar of getroffen door comorbiditeiten zoals diabetes, hart- en vaatziekten, nierinsufficiëntie, oncologische ziekten, kan een ernstiger klinisch beeld ondergaan met een groter risico op ziekenhuisopname en, in de meest ernstige gevallen, mechanische beademing bij reanimatie.

Hoe wordt longontsteking naar buiten behandeld?

Als u een door bacteriën veroorzaakte longontsteking heeft, krijgt u een antibioticum voorgeschreven. Dit type medicatie helpt de betrokken bacteriën te bestrijden, op voorwaarde dat het op de juiste manier wordt ingenomen. Uw apotheker kan u hierbij enorm helpen door uw vragen te beantwoorden en u advies te geven over het gebruik ervan.

Als de kans groter is dat uw longontsteking door een virus wordt veroorzaakt, zal een antibioticum niet helpen. Behandeling van de symptomen is dan geïndiceerd. Een geneesmiddel zoals paracetamol zal bijvoorbeeld helpen bij het verlichten van koorts. In sommige gevallen kunnen geneesmiddelen die samen met inhalatoren (pompen) worden ingenomen, worden voorgeschreven om de luchtwegen te verwijden of de ontsteking in de longen te verminderen om de ademhaling te vergemakkelijken. Indien nodig kan uw apotheker u informatie geven over het gebruik van inhalatoren.

Hoestsiropen worden niet aanbevolen voor longontsteking; door hoesten te voorkomen, belemmeren ze de eliminatie van secreties in de luchtwegen. Als u van plan bent er een te gebruiken, kunt u het beste eerst uw apotheker raadplegen.

Preventie om longontsteking naar buiten

Het is verstandig om u met een vaccinatie tegen griepvirussen (griep) te beschermen. Longontsteking treedt vaak op als gevolg van een virusgriep, die meestal hoogtij viert in het koude seizoen. Naast de griep is er een bijkomende bacteriële infectie met pneumokokken. Bepaalde groepen mensen, zoals oude mensen, jonge kinderen en mensen met eerdere ziekten, moeten zich met een vaccinatie beschermen tegen pneumokokken.

Algemene gezondheidszorg dient ook ter bescherming van de luchtwegen:

  • Niet roken
  • Creëer een goed binnenklimaat
  • Voldoende vitamine C-inname (groenten en fruit)
  • Voldoende beweging in de frisse lucht
Wat moet je niet doen als je een longontsteking hebt?

Een longontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën. Typische symptomen zijn hoge koorts, hoesten en zwakte. De behandeling wordt meestal gedaan met antibiotica. Hygiënische maatregelen zoals veelvuldig handen wassen kunnen beschermen tegen infectie.

Kun je eruit als je een longontsteking hebt?

Doe nu wat lichamelijke activiteit, kleed je warm aan en ga wandelen in de frisse lucht. Hierdoor normaliseert uw ademhalingsgedrag en voelt u zich al snel beter.

Wat te doen bij Corona-longontsteking?

Antibiotica, die de ziekteverwekkers doden, worden meestal toegediend om de ziekte te behandelen. Behandeling in het ziekenhuis is meestal niet vereist, maar het kan raadzaam zijn, vooral voor oudere mensen met eerdere ziekten.

Share This Article
Leave a comment