Pijn in onderbuik man

John
12 Min Read

Buikpijn is een veel voorkomend symptoom dat vele oorzaken kan hebben. Het is belangrijk om in te schatten wanneer u een arts moet raadplegen. We geven een overzicht van typische en minder typische situaties.

Wat is dat

Buikpijn, gevoeld in het gebied tussen het bekken en het begin van de ribben, is niet gemakkelijk te definiëren.
Het kan van verschillende typen zijn: meer of minder intens, continu of intermitterend, gelokaliseerd of bewegend, met of zonder spasmen, centraal of opzij. Het kan betrekking hebben op de rechterkant, de linkerkant, het kan diffuus zijn, alleen worden waargenomen door te gaan liggen, of alleen op bepaalde momenten van de dag, zoals bij het wakker worden, of na inspanningen zoals ontlasting.

Buikpijn gaat vaak gepaard met andere symptomen zoals misselijkheid, braken, gerommel, winderigheid en boeren, rugpijn en benen.
In de buik bevinden zich namelijk niet alleen de organen (maag, darmen, lever, galblaas, milt, pancreas, nieren, blaas en urogenitaal stelsel) maar ook spieren, botten, zenuwen.

De buikpijn die optreedt bij hoesten, misschien na intensieve lichamelijke activiteit, is anders dan continue pijn in de onderbuik of zijkant.
Als de pijn aanhoudt, zeer intens is of terugkeert, is het belangrijk om contact op te nemen met de arts om, dankzij het bezoek en mogelijk met behulp van specifieke tests (radiografie, CT-scan of resonantie), te begrijpen waar het vandaan komt, hoe verlicht het en genees wat wordt gegenereerd.

Lees ook :-Rug oefeningen thuis

Oorzaken van pijn in onderbuik man

Aan de basis van buikpijn kunnen, afhankelijk van de locatie, vele oorzaken zijn die kunnen voortvloeien uit trauma of pathologieën.
Aangezien dit een vaag symptoom is dat moet worden gedefinieerd, is de enige oplossing, vooral als de pijn lang aanhoudt en steeds heviger wordt, om naar de dokter te gaan voor specifieke tests.

Buikpijn kan worden onderverdeeld in acuut (als het plotseling ontstaat) en chronisch (als het minimaal 6 maanden min of meer continu aanwezig is). De aandoening kan worden veroorzaakt door een probleem in een van de organen of structuren van de buik, of het kan ook in een ander deel van het lichaam ontstaan ​​​​en vervolgens worden weerspiegeld in de buik. We spreken van gerefereerde pijn wanneer de oorsprong op een ander punt ligt dan waar het optreedt. Het fenomeen is te wijten aan het feit dat het symptoom wordt gemedieerd door dezelfde zenuw die zowel door het punt gaat waar het probleem zich voordoet als waar de pijn optreedt.

Een typisch voorbeeld is het optreden van pijn in de buik bij het hoesten. Deze veel voorkomende complicatie van hoesten omvat, naast het pijnlijke buiksymptoom, pijn op de borst, urine-incontinentie en uitputting. Gewelddadig hoesten, zelfs bij gezonde mensen, kan de buikspieren belasten, zodat ze pijnlijk zijn als ze moeten samentrekken om te hoesten.
Een buiksymptoom, zelfs een zeer slopende, kan te wijten zijn aan triviale aandoeningen of aan situaties die de kwaliteit van leven van de persoon die eraan lijdt kunnen verstoren, maar zonder hen bloot te stellen aan ernstige risico’s.

Lees ook :-Wat te doen tegen oorpijn

Symptomen van pijn in onderbuik man

Het belangrijkste symptoom is uiteraard pijn, die zich echter met verschillende kenmerken kan voordoen; ten eerste kan de ernst van de pijn variëren, gaande van een vaag gevoel van ongemak en spanning, min of meer continu, tot extreme gradaties, met doffe en chronische pijn; de pijn kan ondraaglijk worden met acute pijnscheuten die de onderliggende chronische pijn overlappen.

Soms is het mogelijk om de pijn te correleren met het vullen en ledigen van holle organen (colon en endeldarm, blaas), in andere gevallen verandert het als men de zittende of liggende houding aanneemt.

Hoewel pijn de belangrijkste manifestatie is, wordt het, afhankelijk van de oorzaak, vaak geassocieerd met andere symptomen zoals:

  • misselijkheid en overgeven ,
  • buikkrampen,
  • opgeblazen gevoel of opgezette buik,
  • bloed en slijm in de ontlasting (in geval van IBD of colorectale kanker),
  • moeite en pijn bij het plassen:

-dysurie (moeite met urineren),
-strangurie (intermitterend urineren),
-pollakisurie (verhoogde frequentie),
-nocturie (’s nachts wakker moeten worden om te plassen),

  • hematurie (bloeding in de urine),
  • koorts ,
  • asthenie en gegeneraliseerde malaise,
  • arthro-myalgie (gewrichts- en spierpijn).

Wanneer moet u uw arts raadplegen?

Het is raadzaam om de belangrijkste situaties te herkennen waarin een arts moet worden geraadpleegd, want hoewel er aan de basis van bekkenpijn vaak fysiologische en voorbijgaande situaties zijn, is het niet ongewoon dat er een veel ernstiger pathologische aandoening aan de basis kan zijn.

Het wordt daarom aanbevolen om een arts te raadplegen als:

  • De pijn zet plotseling scherp in en houdt enkele uren aan.
  • De pijn verergert onmiddellijk en is zeer intens en wordt niet verlicht door gebruikelijke therapeutische maatregelen.
  • Pijn gaat gepaard met belangrijke symptomen zoals bloedingen, bewustzijnsverlies, braken, …
  • Pijn komt voor bij kwetsbare personen (kinderen, zwangere vrouwen, patiënten met een onderliggende ziekte die mogelijk verergerd is).

Wanneer raadplegen?

Voor hevige buikpijn die zonder duidelijke reden optreedt, moet een afdeling spoedeisende hulp worden geraadpleegd om een klinisch onderzoek en beoordeling uit te voeren, meestal inclusief een bloedtest, abdominale echografie en soms een CT-scan. De aanwezigheid van koorts of bloed in de urine moet ook aanleiding geven tot overleg.

Voor welke diagnose pijn in onderbuik man?

Er zijn zoveel oorzaken van buikpijn dat om de arts in de juiste richting te leiden, een fundamenteel hulpmiddel de anamnese is, dat wil zeggen luisteren naar de geschiedenis van de patiënt.
Een juiste interpretatie van de kenmerken van pijn, tijdstippen van ontstaan, evaluatie van risicofactoren, andere aanwezige symptomen, zijn waardevolle informatie om, indien nodig, te helpen bij het correct voorschrijven van een therapie of meer gerichte onderzoeken. Het begin, de progressie, de migratie, het karakter, de intensiteit en de lokalisatie van pijn moeten aan de arts worden gemeld. In sommige omstandigheden kan ter bevestiging of uitsluiting van een bepaalde diagnose worden voorgeschreven: bloedonderzoek, urineonderzoek, ontlastingsonderzoek.

Instrumentele onderzoeken met “beeldvormende technieken” kunnen ook nodig zijn, dwz in staat zijn om organen en weefsels vrijwel altijd pijnloos te fotograferen. De keuze van het type onderzoek wordt gemaakt op basis van de te onderzoeken anatomische structuren.
De röntgenfoto’s (röntgenfoto’s) zijn bijzonder nuttig voor het identificeren van de functionaliteit in organen zoals de darm. Echografie maakt gebruik van echografie om organen en structuren (grote bloedvaten) van de buik te visualiseren en te bestuderen, waaronder de lever, galblaas, galwegen, nieren, pancreas, milt, aorta, blaas en interne geslachtsorganen. Omdat het minimaal invasief, veilig en goedkoop is, wordt het vaak voorgeschreven als eerstelijnsonderzoek, zelfs bij buikpijn.

De CT-scan (computer-axiale tomografie) is een zeer geavanceerde techniek die in staat is om met behulp van een computer radiografische beelden van het organisme in secties te verwerken. Het kan nuttig zijn bij het verifiëren van de werking van de urinewegen, lever en galwegen, voor de diagnose van pancreatitis of verschillende soorten kanker. Hoewel de methode zeer nauwkeurig is, stelt ze de patiënt bloot aan een aanzienlijke dosis straling die het gebruik ervan beperkt.

De MRI is een techniek vergelijkbaar met de TAC, maar gebruikt radiogolven en een speciale magneet om afbeeldingen van inwendige organen te maken. Het voordeel van het blootstellen van de patiënt aan een verwaarloosbare stralingsdosis komt echter overeen met de hoge kosten voor het uitvoeren van het onderzoek.
De endoscopische technieken maken gebruik van instrumenten die, wanneer ze in het spijsverteringskanaal worden geïntroduceerd, de organen van binnenuit visualiseren en daarom nogal invasieve tests zijn. Ze omvatten gastroscopie, voor de diagnose van gastritis of maagzweer, en colonoscopie, wanneer de oorzaken darm zijn.

Lees ook :- Cyste op eierstok

Natuurlijke geneeswijzen voor pijn in de onderbuik bij mannen

Natuurlijke behandeling wordt meer aanbevolen voor min of meer milde chronische pijn in de onderbuik. Er moet ook worden opgemerkt dat gespannen en gevoelige bekkenbodemspieren waarschijnlijk pijn in de onderbuik veroorzaken. De curatieve benadering van de behandeling van pijn in de onderbuik omvat daarom fysiotherapie, acupunctuur en transcutane neurostimulatie.

Deze therapieën kunnen de pijn aanzienlijk beperken of zelfs elimineren, afhankelijk van het geval. Bovendien kunnen zelfmanagementstrategieën zoals ontspanning, meditatie of cognitieve gedragstherapie ook effectief zijn bij het beperken van pijn in de onderbuik.

Remedies en behandeling

De behandeling van bekkenpijn omvat een etiologische therapie gebaseerd op het wegnemen van de onderliggende oorzaak.

Indien nodig is het mogelijk om symptomatische therapie uit te voeren die alleen gericht is op het wegnemen van de pijn, met klassieke pijnstillers zoals NSAID’s (ibuprofen, aspirine, ketoprofen) en paracetamol (Tachipirina), maar het wordt aanbevolen om dit altijd vooraf met uw arts te evalueren. arts of apotheker.

Wat zou pijn in de onderbuik veroorzaken?

Kramppijn kan het gevolg zijn van gasvorming, indigestie, ontsteking of infectie, of, bij vrouwen, menstruatiekrampen of endometriose. De hevige pijn die in golven komt, kan worden veroorzaakt door nierstenen. Trauma aan de lichaamswand, hernia’s en gordelroos kunnen ook pijn in de onderbuik veroorzaken.

Wat kan de oorzaak zijn van buikpijn?

Buikpijn kan door veel aandoeningen worden veroorzaakt. De belangrijkste oorzaken zijn echter infecties, abnormale gezwellen, ontstekingen, obstructie (verstopping) en darmstoornissen. Infecties in de keel, darmen en bloed kunnen ervoor zorgen dat bacteriën het spijsverteringskanaal binnendringen, met buikpijn tot gevolg.

Hoe voelt appendixpijn?

Het meest veelbetekenende symptoom van blindedarmontsteking is een plotselinge, scherpe pijn die begint aan de rechterkant van uw onderbuik. Het kan ook beginnen in de buurt van je navel en dan lager naar rechts gaan. De pijn kan in het begin als kramp aanvoelen en kan erger worden als u hoest, niest of beweegt.

Share This Article
Leave a comment