Wat te doen tegen oorpijn

John
12 Min Read

Oorpijn is een veelvoorkomend symptoom, vooral bij kinderen, maar ook bij volwassenen. Pijn kan worden veroorzaakt door een breed scala aan ziekten. Het kan alarmerend en zeer invaliderend zijn, maar het is meestal niet ernstig en kan binnen een paar dagen beter worden zonder behandeling.

Beschrijving van tegen oorpijn

Oorpijn (ook wel oorpijn genoemd) is pijn die in beide oren tegelijk kan worden gevoeld of, vaker, slechts in één oor. Deze pijn kan constant of onregelmatig zijn en in de loop van de tijd variëren. Oorpijn komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen, omdat ze meer vatbaar zijn voor oorinfecties of oorinfecties.

Bij zuigelingen en jonge kinderen kan het moeilijk zijn om een ooraandoening te herkennen, zelfs als dit de oorzaak van pijn is. Er zijn echter enkele tekenen die u op het pad kunnen zetten:

  • toegenomen schreeuwen en huilen en moeite om ze te troosten;
  • verstoorde slaap en in het algemeen verminderde slaap;
  • verlies van eetlust, wat gepaard kan gaan met gewichtsverlies;
  • koorts
  • een hoest, loopneus of ander teken van verkoudheid of infectie
  • onoplettendheid die kan wijzen op gehoorverlies;
  • of zelfs verlies van evenwicht.

Lees ook :-Bult op hoofd

Oorzaken van tegen oorpijn

Oorpijn kan worden veroorzaakt door veel medische aandoeningen. Omdat ons oor een zeer complexe structuur heeft, worden vaak verschillende delen van het gehoororgaan aangetast: ofwel de buitenste gehoorgang, het trommelvlies, het middenoor of het binnenoor. Pijn wordt meestal veroorzaakt door een ontsteking veroorzaakt door bacteriën of virussen. Maar ook verwondingen veroorzaakt door mechanische prikkels kunnen de oorzaak zijn van de pijn in het oor. In sommige gevallen liggen de oorzaken van de klachten helemaal niet in of op het oor, maar ontstaan ze bijvoorbeeld door tonsillitis of verkeerd belaste kaakgewrichten (vaak na tandheelkundige ingrepen). Maar klachten kunnen zich ook verspreiden van de cervicale wervelkolom naar het oor.

Ontsteking en infecties als oorzaak van oorpijn

  • acute of chronische middenoorontsteking
  • Ontsteking rond de uitwendige gehoorgang, bijvoorbeeld ontsteking van de gehoorgang, oor- en gehoorgang furunkels, gordelroos (herpes zoster) of keelpijn (erysipelas)
  • Ontsteking van het mastoïdproces (mastoïditis)
  • Ontsteking van het oor veroorzaakt door griep (fluotitis)
  • Ontsteking van de oorschelp (perichondritis)
  • Ontsteking van de gehoorgang in het kader van diabetes (otitis externa necroticans)
  • Tonsillitis (tonsillitis)
  • Ontsteking van de tanden
  • Parotisklierontsteking (bof, mazelen)
  • Oorkanaal furunkels

Niet-inflammatoire oorzaken van oorpijn

  • Barotrauma (verschillen in luchtdruk in de oorholte, mogelijk een extra traan in het trommelvlies, meestal met verkoudheid bij het reizen door de lucht of tijdens het duiken)
  • Trommelvliesverwondingen
  • Poptrauma: korte stekende oorpijn, gehoorverlies, tinnitus
  • Explosietrauma: ernstige en aanhoudende oorpijn, oorsuizen, gehoorverlies, mogelijk gescheurd trommelvlies met bloeding
  • Oorverwondingen
  • Vreemd lichaam in de gehoorgang of oorsmeerplug
  • Tumor in de oorschelp of in de gehoorgang

Tegen oorpijn : Symptomen

Net als de duur en intensiteit, hangt de symptomatologie van oorpijn ook af van de oorsprong ervan. Naast de klassieke pijn in de oren, die van persoon tot persoon anders waarneembaar is (bijvoorbeeld als intermitterend, continu, ritmisch, gedempt of bonzend), komen over het algemeen de volgende symptomen bij:

  • verminderde gehoorcapaciteit vaak gepaard gaand met een gevoel van gedempt of gerommel, voornamelijk door de aanwezigheid van slijm (bijvoorbeeld in het geval van catarrale otitis media) of oorsmeer bij het trommelvlies
  • oorsuizen (tinnitus)
  • hoofdpijn
  • jeuk en zwelling in het oor
  • pijn bij het slikken
  • duizeligheid of duizeligheid als de ontsteking ook betrekking heeft op het deel van het oor dat verantwoordelijk is voor het evenwicht
  • afscheiding van etterig materiaal als gevolg van kleine laesies van het trommelvlies.

Als, zoals vaak gebeurt, oorpijn oorontsteking is, kunnen koorts, koude rillingen, hoesten, loopneus, braken of misselijkheid ook optreden. In het geval van externe otitis kan pijn worden gevoeld, zelfs bij aanraking van de uitwendige oorschelp of tijdens de beweging van de kaak.

Tegen oorpijn : Wanneer naar de dokter?

Als de oren ontstoken zijn en geen huismiddeltje werkt, vragen patiënten zich af wanneer ze met oorpijn naar de dokter moeten gaan. In het geval van aanhoudende pijn, verdenking van middenoorontsteking of verwondingen, is het absoluut noodzakelijk om een arts te raadplegen. Dit verduidelijkt de oorzaak van de oorpijn en geeft advies hoe er vanaf te komen. Als baby’s of peuters last hebben van oorpijn, kunnen ouders een bezoek aan de dokter niet vermijden.

Lees ook :-Ziekte van bowen

Tegen oorpijn : Diagnose

Na de gebruikelijke anamnese (het opnemen van de medische anamnese) zal de arts verdere vragen stellen om de oorzaak van de ziekte en de oorpijn te achterhalen. Van belang is onder meer informatie over de duur van de klachten, de ernst ervan en het verloop. De arts zal ook vragen naar het soort pijn. Zijn ze dof, stekend, stampend of brandend? Heeft of heeft de patiënt onlangs een infectie (griep, verkoudheid met loopneus) of een ongeval gehad? Wat is er al aan de pijn gedaan? Heeft de getroffen persoon onderliggende ziekten, zoals diabetes mellitus, hiv of huidaandoeningen? – Op basis van al deze interviewresultaten kan de behandelend arts nu een volledig beeld krijgen van de ernst van de symptomen en mogelijk ook van de oorzaak van de ziekte.

Lees ook :-Brok in de keel

Onderzoek voor Tegen oorpijn

Om een ​​exacte diagnose te kunnen stellen zijn meestal de volgende onderzoeken geïndiceerd: Mond en keel worden onderzocht, de lymfeklieren in de hals worden gescand en ook een otoscopie kan zinvol zijn. Bij middenoorontsteking ziet de KNO-arts dat het trommelvlies rood wordt of uitpuilt door vocht in het middenoor. Ook een vreemd voorwerp of een prop oorsmeer is snel te herkennen.

Om te testen of de buis van Eustachius (oortrompet) open is, wordt de patiënt gevraagd krachtig uit te ademen met gesloten mond en gesloten neus. Tijdens deze zogenaamde Valsalva-test (buisfunctietest) gaat een eventueel gesloten oortrompet weer open.

Als de oorzaak van het ongemak in het kaakgewricht, de benige gehoorgang of het mastoïdproces wordt vermoed, kan een röntgenonderzoek of computertomografie (CT) informatie opleveren.

Een gehoortest kan ook helpen bij het vinden van de oorzaak van de pijn. Want de verschillende verstoringen in de geluidsgeleiding of verwerking van het geluid vertonen typische resonantie- en frequentiepatronen.

Afhankelijk van het soort klacht verwijst de keel-, neus- en oorarts zijn patiënt door naar een andere specialist. Dit kan een orthopedisch chirurg zijn, een tandarts of een specialist op een ander gebied.

Tegen oorpijn : Behandeling en preventie

De oorsprong van oorpijn kan heel divers zijn en hoeft niet altijd medisch behandeld te worden.

Er zijn oordruppels die zonder recept verkrijgbaar zijn en die kunnen helpen het gevoel van pijn te verminderen, maar de oorzaak ervan niet behandelen. Pijnstillers zoals ibuprofen en paracetamol kunnen ook tijdelijke verlichting bieden. Het is ook mogelijk om ongeveer twintig minuten een kompres of een koude doek op het oor aan te brengen om de pijn te kalmeren. Als dit echter aanhoudt, is het raadzaam om een arts te raadplegen die bij een bacteriële infectie antibiotica kan voorschrijven.

Als de pijn wordt veroorzaakt door een verandering in hoogte, zoals tijdens het reizen in een vliegtuig, kan kauwgom kauwen of slikken de druk in het oor verlichten en de pijn verminderen. We kunnen dus gewoon doorslikken of drinken (baby’s laten drinken uit de fles of borstvoeding geven).

Enkele eenvoudige handelingen kunnen ook oorproblemen helpen voorkomen, vooral bij kinderen:

  • vermijd roken in de buurt van kinderen, passief roken is een belangrijke oorzaak van oorinfecties bij kinderen;
  • vermijd het inbrengen van voorwerpen in het oor, zoals bijvoorbeeld een wattenstaafje;
  • Spoel na het baden of zwemmen goed af met schoon water en droog de oren om infecties of het ophopen van zeep- en shampooresten te voorkomen;
  • vermijd contact met allergenen zoveel mogelijk.

Denk eraan om een arts te raadplegen in geval van:

  • hoge koorts of aanhoudende koorts;
  • afvoer van vocht uit het oor;
  • plotseling en onverwacht stoppen van pijn, omdat dit kan duiden op een gescheurd trommelvlies.

Tegen oorpijn : Tips om het te voorkomen

U kunt ook iets preventiefs doen tegen oorpijn. Drink bijvoorbeeld voldoende. Dit helpt het lichaam om afscheidingen te vormen en ziektekiemen uit de slijmvliezen te spoelen. Voor een volwassene moet het twee tot drie liter vocht per dag zijn.

Vermijd tocht – zeker als je gevoelig bent – en bescherm je oren eventueel met een muts. Dit is ook aan te raden bij koud weer.

Als u verkouden bent, moet de afscheiding kunnen wegvloeien. Decongestivum-neusdruppels kunnen in dergelijke gevallen helpen. Maar gebruik het maar voor een beperkte periode!

Tijdens het zwemmen kunnen speciale pluggen of oordruppels helpen om het water vast te houden of uit je oren te krijgen. Omdat water in het oor pijnlijk kan zijn en ook kan leiden tot middenoorontsteking.

Iedereen die met oordopjes slaapt, moet deze regelmatig vervangen, zodat er geen ziektekiemen op kunnen groeien en in het oor kunnen komen.

Als drukgerelateerde oorpijn optreedt tijdens een vlucht, kan het helpen als u bewust slikt, uw kaak beweegt, kauwgom kauwt of uw neus en mond sluit en uitademt.

Wat te doen als uw oor pijn doet?

Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Bij ernstige klachten kunnen pijnstillers zoals paracetamol helpen. Warmte, door uienzakken, rood licht of kersenpitkussens te plaatsen, is meestal goed voor je. Decongestivum-neussprays kunnen de zieken verlichting bieden.

Kan oorpijn vanzelf verdwijnen?

De pijn komt plotseling en kan zeer ernstig zijn. Doordat de slijmvliezen van het middenoor gezwollen zijn, kan de afscheiding niet wegvloeien, doet de druk op de binnenkant van het trommelvlies pijn en kunnen ook gehoorstoornissen optreden. Maar studies hebben aangetoond dat otitis media vanzelf geneest bij vier van de vijf getroffen mensen.

Wat kun je doen aan oorpijn ’s nachts?

Oorpijn is ’s nachts vooral hevig omdat de vloeistof zich beter in het oor kan ophopen en meer druk uitoefent op het ontstoken weefsel. Druppels aanbevolen door de kinderarts, pijnstillers en een warm washandje op het oor kunnen hierbij helpen.

Share This Article
Leave a comment