Ziekte van bowen

John
13 Min Read

Wat is de ziekte van Bowen?

De ziekte van Bowen is een in situ vorm van carcinoom, dat wil zeggen “een vroeg stadium van kanker dat zich ontwikkelt in de epidermis, maar nog niet door het basale membraan in de dermis is gegaan”, legt dermatoloog Dr. Perussel uit. Ter herinnering: de dermis is een diepe laag van de huid, terwijl de epidermis zich op het oppervlak bevindt.

De ziekte van Bowen manifesteert zich door het verschijnen van rode schilferige vlekken met onregelmatige contouren. Dit is het enige symptoom van de ziekte.

Het te vrezen risico is de evolutie naar huidkanker: “als de ziekte het basaalmembraan passeert, hebben we het niet meer over de ziekte van Bowen, maar over epidermaal carcinoom”, legt de specialist uit. De transformatie naar huidkanker vertegenwoordigt echter slechts 3 tot 5% van de gevallen. De progressie van de ziekte is inderdaad erg traag en de behandelingen zijn effectief (met name chirurgische excisie).

Lees ook :-Polycysteus ovarium syndroom

Ziekte van bowen : Definitie

De ziekte van Bowen is een premaligne huidziekte die zich manifesteert met het verschijnen van een of meer verheven, roodbruine, schilferige of korstige plekken. Het treft voornamelijk personen van volwassen leeftijd en wordt beschouwd als een voorstadium van plaveiselcelcarcinoom (ook wel plaveiselcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom, huidkanker plaveiselcelcarcinoom of spinale kanker genoemd). De laesies van de ziekte van Bowen zijn in feite de uitdrukking van een atypische proliferatie van de plaveiselcellen van de epidermis, die zich echter niet uitbreidt tot de onderliggende basale lagen (tenminste gedurende een bepaalde periode).

De ziekte van Bowen komt vooral voor in gebieden die worden blootgesteld aan zonlicht, zoals de benen, romp, gezicht of handen; het kan echter ook in de huid en slijmvliezen in elk deel van het lichaam ontstaan.

Naast zonlicht zijn risicofactoren die verband houden met het ontstaan ​​van de ziekte van Bowen blootstelling aan arseen- en papillomavirusinfecties.

De ziekte van Bowen manifesteert zich door het verschijnen van geïsoleerde of meerdere roodbruine, verheven, erythemateuze laesies met een goed gedefinieerde rand. Deze verdikkingen zijn bedekt met keratineschubben of korstjes. De langzaam groeiende laesie kan vele jaren aanhouden voordat ze eerlijk gezegd kanker wordt. Kwaadaardige evolutie is duidelijk door het verschijnen van infiltratie, knobbeltjes en ulceratie.

De diagnose wordt gesteld door middel van een biopsie. Laesies bij de ziekte van Bowen kunnen het verschijnen van psoriasisplekken, dermatitis of een dermatofytische infectie nabootsen.

De behandeling hangt af van de kenmerken van de ziekte en kan worden gedaan met lokale chemotherapie (5-fluoruracil), cryotherapie en chirurgische resectie.

Lees ook :-Ruis in oor

Ziekte van bowen : Oorzaken

Net als andere vormen van kanker is de ziekte van Bowen ook het gevolg van een langzame accumulatie van genetische mutaties door het DNA van een van de cellen waaruit het aangetaste orgaan of weefsel bestaat (de epidermis, in het geval van Bowen). Deze mutaties zijn in feite verantwoordelijk voor het karakteristieke fenomeen van ongecontroleerde proliferatie dat de vorming en groei van kwaadaardige tumoren kenmerkt.
Ondanks de talrijke onderzoeken over dit onderwerp, hebben artsen de precieze oorzaken van de bovengenoemde genetische mutaties nog niet geïdentificeerd; ze zijn er echter vrij zeker van dat factoren zoals:

  • L’ overmatige blootstelling aan zonlicht. De UV-stralen van de zon bevorderen het uiterlijk van huidkanker, inclusief de ziekte van Bowen;
  • L’ overmatige blootstelling aan de zon lamp. Bruiningslampen zenden dezelfde UV-stralen uit als de zon, daarom vertegenwoordigen ze, net als blootstelling aan laatstgenoemde, een factor die de ziekte van Bowen en huidkanker in het algemeen bevordert;
  • Eerlijke huid. Iedereen kan de ziekte van Bowen krijgen; Statistieken tonen echter aan dat mensen met een lichte huid aanleg hebben om de bovengenoemde kanker (en huidkanker in het algemeen) te ontwikkelen.
  • De aanleg voor de ziekte van Bowen en huidkanker in het algemeen bij mensen met een lichte huid wordt verklaard door de lagere hoeveelheid melanine op huidniveau, dat is het pigment dat de huid beschermt tegen de UV-stralen van de zon;
  • Infecties veroorzaakt door het humaan papillomavirus (of HPV). Het humaan papillomavirus is een vrij algemeen virus, dat bekend staat als geassocieerd met baarmoederhalskanker en peniskanker;
  • De aanwezigheid van een zwak immuunsysteem (staat van immunodeficiëntie of immunosuppressie). Het menselijke immuunsysteem is wat het menselijk lichaam beschermt tegen infecties en andere bedreigingen van de externe of interne omgeving. Daarom, wanneer dit beschermingssysteem zijn effectiviteit verliest, neemt de kans op het ontwikkelen van verschillende soorten pathologische aandoeningen toe voor de betrokken persoon, waaronder de ziekte van Bowen en huidkanker in het algemeen.
  • De aanwezigheid van een zwak immuunsysteem is meestal een probleem van: degenen die immunosuppressiva gebruiken (dit zijn geneesmiddelen die het immuunsysteem verlagen), ouderen (om fysiologische redenen) en mensen die lijden aan ziekten die immunosuppressie veroorzaken (bijv. AIDS-patiënten);
  • L’ blootstelling aan bepaalde chemicaliën. Uit sommige onderzoeken bleek dat een stof als bijvoorbeeld arseen het ontstaan van de ziekte van Bowen en andere soortgelijke huidkankers zou bevorderen.

Epidemiologie

Momenteel is er een gebrek aan nauwkeurige gegevens over de incidentie van de ziekte van Bowen in de algemene bevolking.
De enige epidemiologische zekerheid betreft de mensen die het meest getroffen zijn door de ziekte van Bowen: ouderen van 60-70 jaar.

Lees ook :- Galstenen verwijderen met appelsap

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Bowen?

“De ziekte van Bowen manifesteert zich door verschillende symptomen die patiënten meestal niet waarschuwen. Deze denken vaak dat het een episode van eczeem of psoriasis is. De diagnose is daarom vaak laat”, legt de behandelaar uit. We observeren in het bijzonder:

  • huidlaesies: verschijning van kleine platen squameuze kleur roodbruin en onregelmatige randen. Ze kunnen meervoudig of solitair zijn. Ze kunnen elk deel van het lichaam aantasten, maar zijn vaak gelokaliseerd op de delen die aan de zon worden blootgesteld: het hoofd, de nek, de handen of de onderbenen. Ze gaan soms gepaard met een verdikking van de opperhuid (hyperkeratose). Deze laesies verspreiden zich, maar hun groei is erg traag;
  • genitale laesies: de aanval is vulvair (bij vrouwen) of op de penis (bij mannen). De pleisters zijn erg rood, glad, glanzend en pijnloos. “Ze kunnen gaan bloeden en kwetsbaar blijken te zijn”;
  • laesies op de nagels: langsband van roze kleur op een of meer nagel(s);
  • gele, schilferige vlekken vormen zich vervolgens op de aangetaste gebieden.

Ziekte van bowen : Complicaties

Zoals eerder vermeld, kan de ziekte van Bowen zich ontwikkelen tot een echte huidkanker, plaveiselcarcinoom genaamd, als deze niet goed wordt behandeld of verwaarloosd.
Aangezien het in staat is om zijn eigen tumorcellen (metastasen) te verspreiden in nabijgelegen en verre lymfeklieren, en in vitale organen zoals de lever en hersenen, is plaveiselcarcinoom een zeer gevaarlijke aandoening die, bij gebrek aan geschikte en tijdige behandeling, leidt tot tot de dood.

Ziekte van bowen : Diagnose

Voor de diagnose van de ziekte van Bowen zijn lichamelijk onderzoek, geschiedenis en een weefselbiopsie van het gebied van de huid dat door de abnormale pleister is aangetast, essentieel.

Lichamelijk onderzoek en anamnese

Het lichamelijk onderzoek voorziet in de zorgvuldige observatie van de afwijkende vlek en dient om de kenmerken ervan af te bakenen; de anamnese daarentegen bestaat uit een onderzoek naar de gezondheidstoestand en gewoonten van de patiënt en dient om vast te stellen of de voorwaarden aanwezig zijn voor het ontstaan van een huidtumor zoals de ziekte van Bowen.

Weefselbiopsie

Weefselbiopsie is de enige diagnostische test die in staat is om de ware aard van de abnormale vlek op de huid vast te stellen.
Weefselbiopsie houdt in dat een klein stukje weefsel rechtstreeks van het verdachte huidgebied wordt genomen en dit weefsel onder een microscoop wordt bekeken; aan het instrument zien alle aanwezige tumorcellen er onmiskenbaar uit.

Lees ook :-Metaalsmaak in mond

Wat zijn de behandelingen voor de ziekte van Bowen?

Er zijn verschillende min of meer effectieve behandelingsopties:

  • chirurgische excisie die bestaat uit excisie van laesies: “dit is verreweg de meest effectieve behandeling. Het kan genezing brengen, hoewel recidieven vaak voorkomen. In dit geval zal het nodig zijn om de excisie opnieuw uit te voeren. Sommige locaties laten geen operatie toe “. Micrografische chirurgie maakt het echter mogelijk om excisie te overwegen op gevoelige gebieden zoals het gezicht of genitale gebieden;
  • lokale chemotherapie voor lokale toepassing (fluorouracil): “deze effectieve crèmes kunnen al dan niet in verband worden gebracht met chirurgie”;
  • cryoablatie of cryochirurgie: deze procedure maakt gebruik van extreme kou (vloeibare stikstof of vloeibare kooldioxide) om aangetaste cellen of weefsels te bevriezen en te vernietigen;
  • radiotherapie;
  • elektrodessicatiecurettage: een elektrische stroom wordt gebruikt om de laesies te verwijderen;
  • Fotodynamische therapie: het vernietigt kankercellen.

Ziekte van bowen : Preventie

De ziekte van Bowen is een vorm van kanker waarvoor meerdere preventieve maatregelen bestaan; in detail bestaan deze preventieve maatregelen uit:

  • Stel jezelf niet bloot aan te veel zon in de centrale uren van de heetste dagen;
  • Gebruik beschermende zonnecrèmes, vooral bij een lichte huid;
  • Bedek de lichaamsdelen die gewoonlijk het meest worden blootgesteld aan zonlicht en draag een zonnebril;
  • Maak geen misbruik van of, beter nog, gebruik geen bruiningslampen;
  • Controleer de huid regelmatig, op zoek naar abnormale plekken;
  • Negeer geen huidafwijking die plotseling en zonder duidelijke reden optreedt;
  • Laat uw huid regelmatig controleren als u in het verleden de ziekte van Bowen of andere huidkankers heeft gehad.
Is de ziekte van Bowen kwaadaardig?

De ziekte van Bowen wordt beschouwd als een precancereuze aandoening, hoewel het risico op het ontwikkelen van huidkanker minder dan 10% is. De aandoening treft meestal ouderen. De exacte oorzaak van de ziekte van Bowen is onbekend, hoewel risicofactoren zoals chronische blootstelling aan de zon zijn geïdentificeerd.

Komt de ziekte van Bowen terug?

Bij de meeste behandelingen voor de ziekte van Bowen is er waarschijnlijk een kans van 1 op 10 dat de ziekte van Bowen na de behandeling terugkomt (terugval). Daarom is regelmatige follow-up nodig om te zoeken naar tekenen van recidief. Als dit gebeurt, kan verdere behandeling nodig zijn.

Kan de ziekte van Bowen zich verspreiden?

De ziekte van Bowen kan zich uitbreiden naar de diepere huidlagen. Uw arts (een dermatoloog die gespecialiseerd is in huidverzorging en behandeling) zal waarschijnlijk iets aanbevelen dat een chirurgische excisie wordt genoemd. Ze zullen voorzichtig het kankergebied verwijderen en ongeveer een centimeter van elkaar verwijderd.

Share This Article
Leave a comment