Gaatje in trommelvlies

John
10 Min Read

De trommelvliesperforatie is wanneer het trommelvlies een scheur of gaatje heeft. De meest voorkomende oorzaak is middenoorontsteking, soms extern geweld. Een perforatie van het trommelvlies veroorzaakt nauwelijks pijn, maar leidt wel tot een zekere mate van gehoorverlies. Bovendien kunnen ziekteverwekkers gemakkelijker het middenoor binnendringen. Een kleine scheur in het trommelvlies geneest vaak vanzelf, maar grotere schade vereist meestal een operatie.

Gaatje in trommelvlies : Invoering

Perforatie van het trommelvlies is de traumatische breuk van het trommelvlies, een structuur die het buitenoor van het middenoor scheidt.

De oorzaken kunnen zijn:

  • gecompliceerde middenoorontsteking (etterende middenoorontsteking), de meest voorkomende oorzaak,
  • drukveranderingen (barotrauma), voor klappen, onderdompelingen in water, explosie, …
  • trauma aan het hoofd met schedelbreuk,
  • inbrengen in het oor van traumatiserende elementen (wattenstaafjes, splinters en andere vreemde lichamen).

De symptomen van een ruptuur van het trommelvlies zijn:

  • plotselinge hevige pijn in het oor (oorpijn),
  • slechthorendheid (meestal tijdelijk),
  • afscheiding van pus of bloed uit het oor (otorroe).

Op basis van deze symptomen voert de KNO-arts een nauwkeurig otologisch onderzoek uit met behulp van de otoscoop, een instrument waarmee hij de binnenkant van het oor en, als die er was, het trommelvlieslaesie kan zien. Het kan nodig zijn om zowel voor als na de therapie een gehoortest te ondergaan.

Bij een trommelvliesperforatie is het van primair belang om het oor droog te houden en te voorkomen dat er water binnendringt. Bij kleine laesies geneest het trommelvlies zonder verdere behandeling binnen enkele weken.

Als medicamenteuze therapie kan het nodig zijn om antibiotica en pijnstillers te gebruiken.

Als de perforatie groot is en niet vanzelf kan genezen, kan een operatie nodig zijn om het trommelvlies te reconstrueren, miringoplastisch (of trommelvliesplastic) genoemd.

Beoordeling van anatomie

Anatomisch gezien is het mogelijk om het oor in 3 delen te verdelen:

  • buitenoor,
  • middenoor,
  • binnenoor.

Kort gezegd kan worden gezegd dat de functie van het oor erin bestaat geluidsenergie om te zetten in zenuwimpulsen, die de hersenen bereiken waar ze worden gecodeerd in de vorm van geluiden.

De andere belangrijke functie van het oor (vooral van het binnenoor) is het uitvoeren van de functie van evenwicht samen met het zicht en de proprioceptieve spier-articulaire uiteinden.

Het uitwendige oor bestaat uit de oorschelp en de uitwendige gehoorgang, met aan het einde het trommelvlies dat vervolgens het uitwendige oor van het middenoor scheidt.

Het trommelvlies is een dun elliptisch lidmaat dat hoofdzakelijk twee functies vervult:

  • het middenoor beschermen tegen de externe omgeving (en dus tegen water, ziekteverwekkers en andere vreemde stoffen);
  • zet de geluidsgolven om in mechanische trillingen die het slakkenhuis bereiken via de keten van gehoorbeentjes (hamer, aambeeld, stijgbeugel). Ter hoogte van het slakkenhuis worden de mechanische trillingen omgezet in elektrische impulsen die via de akoestische zenuw de hersenen bereiken.

Lees ook :-Bloed uit oor

Gaatje in trommelvlies : Oorzaken

Het trommelvlies kan onderhevig zijn aan scheuren en perforaties als gevolg van verschillende factoren: in feite wordt dit delicate membraan beïnvloed door elke kleinste verandering in zijn interne omgeving, of het nu gaat om een ophoping van vocht of het binnendringen van vreemde lichamen. Het is belangrijk om goed voor je oren te zorgen en ervoor te zorgen dat je ze niet te gewelddadig manipuleert. Enkele preventieve maatregelen om de gezondheid van de oren te bevorderen, zijn minder gebruik van wattenstaafjes voor reiniging of minder blootstelling aan intense geluidsbronnen.

Veelvoorkomende oorzaken van trommelvliesperforatie zijn:

  • Oorinfectie
  • Oorverwondingen
  • Plotseling hard geluid
  • Drukveranderingen

Een zorgvuldig medisch onderzoek is de enige manier om problemen met het gescheurde trommelvlies uit te sluiten. Wanneer de eerste symptomen optreden, is het belangrijk om contact op te nemen met uw arts om verergering van de aandoening te voorkomen en om de juiste behandeling te krijgen.

Lees ook :-Rode bultjes op huid

Gaatje in trommelvlies : Symptomen

Bij een trommelvliesperforatie kunnen de volgende symptomen optreden:

  • plotselinge en hevige pijn in het aangedane oor (oorpijn),
  • afscheiding van bloed of pus uit het oor (otorroe),
  • tinnitus (gevoel van fluiten, ritselen, kloppen of zoemen),
  • slechthorendheid (meestal tijdelijk),
  • duizeligheid, die van twee soorten kan zijn:

-doel (we zien de omgeving om ons heen bewegen),
-subjectief (wij zijn het die bewegen ten opzichte van de omgeving),

  • verhoogd risico op overinfectie (het gewonde trommelvlies verliest zijn beschermende “barrière” -effect).

In het geval van purulente middenoorontsteking, voorziet het klinische beeld de typische symptomen:

  • oorpijn,
  • koorts ,
  • gehoorverlies,
  • jeuk,
  • weigering van voedsel, prikkelbaarheid en ontroostbaar huilen (bij zeer jonge kinderen).

De ophoping van pus in het middenoor zal een continue druk uitoefenen op het trommelvlies tot het perforeert; in dit geval wordt de pus uit het middenoor naar buiten afgevoerd en dit veroorzaakt een typisch gevoel van pijnverlichting.

Dus paradoxaal genoeg in het geval van purulente middenoorontsteking, als de patiënt een plotselinge verlichting van pijn ervaart die tot dan toe continu was en verergerde, zal een perforatie van het trommelvlies sterk worden vermoed.

Lees ook :-Pijn in scheenbeen

Gaatje in trommelvlies : Complicaties

Bij gebrek aan genezing, wat in sommige gevallen een operatie kan vereisen, kan een gescheurd trommelvlies u het risico geven op:

  • gehoorverlies (dat echter meestal tijdelijk is)
  • infecties
  • cholesteatoom (cyste in de gehoorgang).

Gaatje in trommelvlies : Diagnose

  • Medische evaluatie

Tympanische perforatie kan door een arts worden vastgesteld door in het oor te kijken met behulp van een speciaal instrument dat een otoscoop wordt genoemd. Indien mogelijk worden voor en na de behandeling formele gehoortesten uitgevoerd.

Lees ook :-Pijn buitenkant knie

Gaatje in trommelvlies : Behandeling

De eerste, en ook de belangrijkste, voorzorgsmaatregel die moet worden genomen, is om het oor droog te houden en te voorkomen dat er water binnendringt; in feite, aangezien er een perforatie is, kunnen ziekteverwekkers gemakkelijk het trommelvlies passeren en een infectie veroorzaken.

Zwemmen in de zee of in het zwembad moet je vermijden en tijdens het douchen is het aan te raden een muts te dragen die de oren bedekt, of waterdichte pluggen.

Om pijn te verminderen kunt u klassieke pijnstillers gebruiken zoals:

  • paracetamol (bijvoorbeeld Tachipirina),
  • ibuprofen (Brufen, Moment),
  • ketoprofen (Oki).

In het geval van middenoorontsteking en om superinfecties te voorkomen, wordt gewoonlijk een antibiotische therapie voorgeschreven die strikt moet worden gevolgd tot volledig herstel. Het is mogelijk om antibiotica te gebruiken met verschillende formuleringen, maar vooral die in oordruppels, die een meer gerichte en effectieve lokale werking hebben, met minder bijwerkingen.

Bij een lichte verwonding treedt genezing binnen enkele weken spontaan op.

Als de laesie ernstiger is of als spontane genezing niet binnen twee maanden optreedt, is een chirurgische ingreep nodig om het trommelvlies te reconstrueren, myringoplastiek genaamd. Met deze ingreep wordt de trommelvliescontinuïteit gereconstrueerd door het gebruik van biologische of biomateriaaltransplantaten.

Het succes van de operatie is meer dan 95% van de gevallen, met een volledig herstel van het gehoor en een normale oorfunctie.

In ieder geval is het noodzakelijk om altijd aandacht te besteden aan het behandelde oor, waarbij overmatig barotrauma, onderdompeling of onderdompeling in water of overmatige geluiden worden vermeden.

Wat als je een gaatje in je trommelvlies hebt?

Een gescheurd trommelvlies kan leiden tot gehoorverlies. Het kan ook uw middenoor vatbaar maken voor infecties. Een traan in het trommelvlies geneest meestal binnen een paar weken zonder behandeling. Maar soms is er een pleister of chirurgische reparatie nodig om te genezen.

Kan een gaatje in het trommelvlies vanzelf genezen?

Een gescheurd (geperforeerd) trommelvlies geneest meestal vanzelf binnen enkele weken.In sommige gevallen duurt het maanden om te genezen. Bescherm uw oor door: Uw oor droog te houden totdat uw arts u vertelt dat uw oor genezen is.

Hoe voelt een gaatje in het trommelvlies aan?

Een traan in het trommelvlies, zoals een donderslag, kan plotseling optreden. U kunt een scherpe pijn in uw oor voelen of een oorpijn die u al een tijdje heeft, verdwijnt plotseling. Het kan ook zijn dat u geen aanwijzingen heeft dat uw trommelvlies is gescheurd.

Share This Article
Leave a comment