Wat is een internist

John
8 Min Read

Interne geneeskunde is een van de meest veelzijdige en uitgebreide van alle medische gebieden. De taken die op een internist in het professionele leven voorkomen, zijn dienovereenkomstig uitgebreid en gedifferentieerd. Dit artikel beschrijft precies wat een internist definieert, wat hij doet en zijn taken, en welke behandelmethoden hij gebruikt.

Wat is een internist? : Definitie

Een internist is per definitie een specialist in de interne geneeskunde. Om de titel specialist interne geneeskunde te mogen voeren, moet de arts eerst het specialistisch onderzoek op dit gebied met goed gevolg afleggen. Hiertoe volgt de arts na het behalen van zijn arts-assistent-arts een specialistische opleiding. De bijscholing tot specialist interne geneeskunde duurt in totaal 60 maanden, wat overeenkomt met vijf jaar voordat het specialistisch examen kan worden afgelegd.

Van de gehele opleidingsperiode van de internist wordt 36 maanden gevolgd in de intramurale basisopleiding op het gebied van interne geneeskunde, waar zowel algemene zaken als gezondheidsadvisering en opsporing van ziekten als speciale therapieën zoals tumorbehandeling en diabetes behandeling worden geleerd.

Daarnaast zijn er 24 maanden klinische opleiding in interne geneeskunde. Hier worden verdere kennis en vaardigheden geleerd, zoals het diagnosticeren en behandelen van gezondheidsproblemen van de inwendige organen. Met deze bijscholing interne geneeskunde kun je vervolgens ongefocust het examen doen tot specialist interne geneeskunde en later aan de slag als internist.

Als je je specialiseert in een deelgebied of je focust op interne geneeskunde (bijvoorbeeld cardiologie), wordt het tweede deel van de bijscholing in het betreffende specialisme afgerond. In de prioriteitsgebieden is de opleidingsperiode langer en duurt 36 maanden. De inhoud van de bijscholing wordt beschreven in het bijscholingsreglement van de Duitse Medische Vereniging.

Lees ook :-Trombocyten te hoog

Wat doet een internist?

Wat een internist precies doet, hangt dus sterk af van de subspecialisatie. Er zijn heel verschillende werkvelden voor een internist.

De angioloog is gespecialiseerd in vaatziekten. De ziekten kunnen slagaders, aders of lymfevaten aantasten. Er zijn occlusieve ziekten, spataderen, trombose, veneuze insufficiëntie, maar ook bijzondere aandoeningen van de bloedsomloop waar de angioloog mee te maken heeft.
Gastro-enterologie is het vakgebied van gastro-intestinale aandoeningen. Het omvat de diagnose en therapie van alle organen van het spijsverteringskanaal.
Een hematoloog en oncoloog houdt zich bezig met kankers en ziekten van bloed, bloed en beenmerg.

Cardiologie is het onderwijzen van de fysiologie en pathofysiologie van het hart. Alle hart- en vaatziekten worden behandeld door de cardioloog.
Nefrologie is de tak van nierziekten, longziekten en reumatologie van ontstekingsziekten van spieren, pezen en gewrichten.

Lees ook :-Buikpijn na seks

Wat zijn de procedures die de internist het meest gebruikt?

De internist verzamelt de anamnese en voert een objectief medisch onderzoek uit. Dit is een voorbezoek om op een later moment constructief onderzoek te kunnen doen. Deze inzichten kunnen een van de volgende procedures gebruiken:

  • EcoDoppler
  • echografie
  • hemodialyse
  • Bloeddruk Holter
  • spirometrie
  • glucosetest
  • lactose-fructose expiratoire test
  • UBT-test
  • diabetisch bezoek
  • endocrinologisch bezoek
  • gastro-entheologisch bezoek
  • infectieziekte bezoek
  • intern bezoek
  • reumatologie bezoek

Lees ook :-Vlokken in urine

Wat doet een internist? – Taken en verantwoordelijkheden

Een internist heeft een zeer breed takenpakket. Hij diagnosticeert tal van ziektebeelden en voert vervolgens zelf de behandeling en therapie van de ziekten uit. De specialist interne geneeskunde is een allround arts die veel taken zelf kan uitvoeren, maar ook wordt aangevuld met speciale specialisten in grote klinieken of patiënten kan doorverwijzen naar een bijzondere specialistenpraktijk (bijvoorbeeld naar een specialist reumatologie).

De taken van de internist omvatten het voorkomen, diagnosticeren en behandelen van de volgende ziekten en klachten:

  • Vaatziekten (slagaders, haarvaten, aders, lymfevaten) zoals spataderen of perifere arteriële occlusieve ziekte (PAD)
  • Hormonale en stofwisselingsziekten zoals jicht, hypothyreoïdie en hyperthyreoïdie of diabetes
  • Hart- en vaatziekten zoals aandoeningen van de bloedvaten en directe ziekten van het hart zoals een hartaanval
  • Maagdarmstelselaandoeningen zoals problemen met het spijsverteringsstelsel, gastro-intestinale griep, darminfecties of maagkanker
  • Long- en luchtwegaandoeningen zoals ziekten die de luchtwegen, bloedvaten, longblaasjes of het borstvlies en het borstvlies aantasten, zoals acute bronchitis of longontsteking
  • Nier- en urinewegaandoeningen zoals acuut of chronisch nierfalen, nierontsteking zoals pyelonefritis, nierstenen of tumoren
  • Bind- en ondersteunende weefselziekten zoals reuma, fibrose, sclerose en scheurbuik
  • Ziekten van het bloed en bloedvormende organen zoals leukemie of bloedkanker.

Uit dit takenpakket blijkt dat de internist een heel breed terrein moet bestrijken. Dit betekent ook dat de internist kleine chirurgische ingrepen zelf kan uitvoeren. Voor grote operaties verwijst hij zijn patiënten door naar een specialist chirurgie.

Wat onderzoekt en behandelt de internist?

De internist heeft een groot werkveld. Hij is specialist in de preventie, detectie, behandeling en revalidatie van ziekten van de volgende lichaamssystemen:

  • Metabolisme en hormonen (endocrinologie, diabetologie):

hormonale stoornissen en stofwisselingsziekten zoals jicht, osteoporose, hyperthyreoïdie of hypothyreoïdie en diabetes

  • Vasculair systeem (angiologie):

Vaatziekten zoals spataderen, perifere arteriële occlusieve ziekte (PAOD) en andere ziekten die verband houden met slagaders, haarvaten, aders en lymfevaten

  • Botten en bindweefsel (reumatologie): Connective

en ondersteunende weefselziekten zoals reuma, fibrose, sclerose en scheurbuik

  • Spijsverteringsorganen (gastro-enterologie):

gastro-intestinale ziekten en andere klachten van de spijsverteringsorganen

  • Bloed en bloedvormende organen (hematologie / oncologie):

ziekten van bloedvormende organen, leukemie of bloedkanker

  • Hart en bloedsomloop (cardiologie):

hart-en vaatziekten

  • Nier en urinewegen (nefrologie):

Nier- en urinewegaandoeningen bijvoorbeeld ontsteking van de nieren zoals pyelonefritis, nierstenen of tumoren, ook: acuut of chronisch nierfalen

  • Ademhalingsorganen (pulmonologie):

ziekten van de longen en luchtwegen, zoals bronchitis en longontsteking

Hoe verloopt een consult intern geneeskunde?

De internist ziet de patiënt als geheel. Deze benadering vereist vaak talrijke onderzoeken om een diagnose te stellen en de gezondheidstoestand van de patiënt nauwkeurig te beoordelen alvorens behandeling te overwegen. De internist kan een beroep doen op andere specialisten (cardioloog, endocrinoloog, specialist infectieziekten, neuroloog, etc.), afhankelijk van de aandoeningen waaraan de patiënt lijdt en de gevolgen daarvan. Voor een betere patiëntenzorg in haar vestigingen ontwikkelt Elsan interne geneeskunde, op het kruispunt van huisartsgeneeskunde en orgaanspecialiteiten.

Wat doe je bij een internist?

Wat is een internist? Het specialisme van de internist is het voorkomen, diagnosticeren en behandelen van inwendige ziekten. Hij voert veel behandelingen zelf uit, maar verwijst patiënten ook door naar speciale medische praktijken zoals angiologen (vaatartsen) of reumatologen.

Wanneer ga je naar de internist?

Nier- en urinewegaandoeningen zoals acuut of chronisch nierfalen, nierontsteking zoals pyelonefritis, nierstenen of tumoren. Bind- en ondersteunende weefselziekten zoals reuma, fibrose, sclerose en scheurbuik. Ziekten van het bloed en bloedvormende organen zoals leukemie of bloedkanker.

Wat houdt interne geneeskunde in?

De interne geneeskunde (Engelse interne geneeskunde) houdt zich bezig met de gezondheidsstoornissen en ziekten van de inwendige organen en hun preventie, diagnose, conservatieve en interventionele behandeling en revalidatie en nazorg. Internisten worden ook wel internisten genoemd.

Share This Article
Leave a comment