Symptomen blaasontsteking man

Symptomen blaasontsteking man

De mens is anatomisch minder blootgesteld aan het risico op urineweginfecties, maar is er toch niet immuun voor. Hier is een diepgaande studie over het onderwerp en een aantal nuttige adviezen voor de preventie van urineweginfecties.

Symptomen blaasontsteking man : Algemeenheid

Mannelijke cystitis is de medische term voor ontsteking van de blaas bij mensen.

Minder vaak voor dan cystitis bij vrouwen, mannelijke cystitis kan bacterieel zijn (dwz door bacteriën), geneesmiddelgeïnduceerd, bestralingstherapie (dwz als gevolg van bestralingstherapie), vreemd lichaam (in dit geval is de oorzaak meestal het gebruik van de katheterblaas ), chemisch (dwz door blootstelling aan giftige chemicaliën) of interstitiële (oorzaken onbekend).
Mannelijke cystitis veroorzaakt een aantal kenmerkende symptomen, waaronder: een dringende en aanhoudende drang om te urineren, branderig gevoel bij het urineren, pollakisurie (vaak urineren, maar met kleine hoeveelheden urine) en dysurie (moeite met urineren).
Meestal is de diagnose cystitis bij de man en de oorzaken ervan gebaseerd op informatie uit: het lichamelijk onderzoek, de medische geschiedenis en enkele meer specifieke onderzoeken, zoals urineonderzoek, cystoscopie en echografie van de onderbuik.
De therapie van mannelijke cystitis varieert afhankelijk van de onderliggende oorzaak; dit verklaart waarom artsen tijdens de diagnose proberen de precieze oorzakelijke factor te begrijpen.

Lees ook :-Zweverig gevoel in hoofd

Wat is blaasontsteking man ?

The cystitis is an annoying inflammation of the bladder mucosa that mainly affects women and is often accompanied by a continuous and painful need to urinate.

The male cystitis occurs sometimes without obvious symptoms, sometimes occurs because of some contraceptive practices or unprotected sex.

The urinary tract infections (also called UTI, ie urinary tract infections) are caused in most cases by bacteria which originate from their intestine .

While they do not cause problems inside the intestine, they can cause an infection when they migrate to other parts of the body.

Such infections are rare in men under the age of 50, but become more common in older men, while they are very common in women of all age groups.

There may be several urinary tract infections; some are rarer, such as hemorrhagic cystitis (with blood loss) or interstitial cystitis (also called pelvic pain syndrome), others more frequent such as common cystitis.

Lees ook :- Jeuk tussen tenen

Waarvan zijn de oorzaken blaasontsteking man ?

De oorzaken van blaasontsteking (redenen waarom de blaas ontstoken raakt) zijn talrijk. We zullen alleen praten over cystitis door infectieuze oorzaken en in het bijzonder over bacteriële cystitis, de meest voorkomende en de meest voorkomende, aangezien de andere vormen van cystitis gemakkelijk door de arts kunnen worden herleid tot hun oorzaken.

Het is belangrijk om te onthouden dat:

  • wanneer cystitis na verloop van tijd terugkeert, is het essentieel om uw arts te raadplegen. Het moet worden uitgesloten dat er veranderingen zijn die infecties bevorderen.
  • de bacteriën die blaasontsteking veroorzaken zijn normaal gesproken aanwezig in de darmflora en komen van hieruit om de urinewegen te koloniseren.
  • de grotere frequentie van cystitis wordt waargenomen bij vrouwen, vooral in de vruchtbare leeftijd, in verband met de anatomische bouw en gedragsgewoonten.
  • Blaasontsteking moet niet worden onderschat als ze vaak voorkomen: raadpleeg uw arts om complicaties en nieraantasting te voorkomen.

Blaasontsteking man : Symptomen en complicaties

Cystitis veroorzaakt dezelfde symptomen bij zowel mannen als vrouwen; dit betekent dat mannelijke cystitis verantwoordelijk is voor dezelfde symptomen die worden veroorzaakt door vrouwelijke cystitis.

Symptomen en tekenen van cystitis bij mannen: wat zijn ze?

Meer specifiek zijn de meest voorkomende symptomen en tekenen van mannelijke cystitis:

  • Dringende behoefte om te plassen, zelfs als u dit onlangs heeft gedaan;
  • Branden bij het plassen;
  • Frequent urineren, maar met de afgifte van kleine hoeveelheden urine (polakiurie);
  • Moeite met urineren (dysurie).

Als mannelijke cystitis bijzonder ernstig is, worden de volgende aandoeningen toegevoegd aan de bovengenoemde aandoeningen:

  • Bloed in de urine (hematurie)
  • Pus in de urine (pyurie)
  • Bewolkte, stinkende urine
  • Bekkenpijn;
  • Gevoel van druk in de onderbuik;
  • Lichte koorts .

Complicaties van mannelijke cystitis

Bij gebrek aan tijdige en geschikte behandeling, bij mannelijke cystitis van bacteriële oorsprong, kunnen de pathogenen die verantwoordelijk zijn voor de infectie de nieren bereiken en deze op hun beurt infecteren, wat resulteert in een aandoening die bekend staat als pyelonefritis .

Pyelonefritis is een infectie van de nieren; deze aandoening vormt een belangrijk gevaar voor de gezondheid van de nieren, omdat het, als het niet goed wordt behandeld, de nieren permanent kan beschadigen en hun functies permanent in gevaar kan brengen.

Aandoeningen die verband houden met mannelijke cystitis

Wanneer het wordt veroorzaakt door bacteriën, wordt mannelijke cystitis heel vaak geassocieerd met bacteriële prostatitis.

Bacteriële prostatitis is een ontsteking van de prostaat door bacteriën.

Om deze frequente associatie te rechtvaardigen, is de nabijheid tussen de blaas en de prostaat, de nabijheid die de verplaatsing van bacteriën van het ene orgaan naar het andere vergemakkelijkt.

Wanneer een arts raadplegen?

Mannelijke cystitis-experts raden aan om medische hulp in te roepen als symptomen zoals:

  • Hematurie (d.w.z. bloed in de urine);
  • Pijn in de heupen of rug (dit is een typische manifestatie van pyelonefritis, nierinfectie);
  • Koorts geassocieerd met koude rillingen;
  • Misselijkheid en braken (dit zijn twee andere manifestaties van pyelonefritis);
  • Frequent, dringend en / of pijnlijk urineren dat enkele uren aanhoudt.

Blaasontsteking man : Diagnose

Om de diagnose van mannelijke cystitis (evenals cystitis bij vrouwen) te formuleren en de oorzaken van het ontstekingsproces vast te stellen, de informatie afkomstig van de analyse van de symptomen die door de patiënt zijn gemeld ( lichamelijk onderzoek ), van de anamnese ( anamnese) en meer specifieke onderzoeken, waaronder urineonderzoek, cystoscopie en/of echografie van de onderbuik.

Urineonderzoek

Urineonderzoek is de laboratoriumtest voor het zoeken naar bacteriën of andere ziekteverwekkers in een urinemonster.

In een context van mannelijke cystitis stelt de urinetest ons in staat om vast te stellen of de ontsteking al dan niet te wijten is aan een bacteriële infectie en, in het geval van een ontsteking van infectieuze oorsprong, wat de precieze infecterende ziekteverwekker is.

Elke negatieve reactie op het zoeken naar bacteriën in de urine is reden voor diagnostisch onderzoek, waaronder de eerder genoemde cystoscopie of echografie van de onderbuik.

Cystoscopie

Cystoscopie is het endoscopisch onderzoek dat het mogelijk maakt om de gezondheidstoestand van de blaas te evalueren, door de blaas van binnenuit te observeren en soms door een monster van de blaaswand te verzamelen dat moet worden onderworpen aan een daaropvolgende laboratoriumanalyse.

In een context van mannelijke cystitis is cystoscopie een nuttige test voor het identificeren van de tekenen van het lopende ontstekingsproces en voor het herkennen van cystitis die negatief zijn getest op urinecontrole.

Echografie van de onderbuik

Echografie van de onderbuik is een beeldvormend onderzoek waarmee u naar de organen en zachte weefsels van het bekkengebied kunt kijken.

In een context van mannelijke cystitis maakt echografie van de onderbuik een analyse mogelijk van de organen en weefsels rond de blaas, om te begrijpen of deze een rol spelen in het aanhoudende ontstekingsproces.

Opgemerkt moet worden dat dit onderzoek, in het diagnostische pad dat leidt tot de identificatie van cystitis bij mannen (evenals cystitis bij vrouwen), een ongebruikelijke praktijk is.

Diagnose van mannelijke cystitis: het belang van de oorzaken

Het herkennen van de precieze oorzaken van mannelijke cystitis is essentieel voor het plannen van het meest geschikte behandelplan.
Zonder informatie over de aard van de aanhoudende ontsteking is het inderdaad onmogelijk om een effectieve genezing tot stand te brengen.

Lees ook :-Zeurende pijn onderrug

blaasontsteking man : Risicofactoren

De belangrijkste risicofactoren voor een urineweginfectie zijn geslachtsgemeenschap, anatomische veranderingen in de urinewegen, urinekatheters en eerdere ziekten zoals diabetes:

  • Bij onbeschermde seks kan dit leiden tot infectie door verschillende bacteriën, schimmels en virussen. Sommige van deze ziekteverwekkers kunnen in de urethra opstijgen en blaasontstekingen veroorzaken.
  • Anatomische veranderingen, zoals een vernauwing van de urethra, kunnen het moeilijker maken voor urine om uit te stromen. Urine die te lang in de blaas blijft, is een goede voedingsbodem voor bacteriën, die zich kunnen vermenigvuldigen en blaasontsteking kunnen veroorzaken.
  • Ook een vreemd lichaam in de urethra of blaas, zoals urinekatheters, bevordert cystitis, omdat het zich kan hechten aan de bacteriën op het plastic oppervlak.
  • Bovendien kunnen systemische ziekten zoals diabetes mellitus bijdragen aan de ontwikkeling van urineblaasontsteking. Als de bloedsuikerspiegel te hoog is, wordt suiker uitgescheiden in de urine. In deze “zoete” urine kunnen bacteriën zich heel goed vermenigvuldigen.

De onderkoeling van de urinewegen is zelden de oorzaak van een infectie. Koude kan er echter voor zorgen dat bacteriën door de urethra opstijgen.

Behandeling van blaasontsteking man

Na het afnemen van een anamnese (patiëntenonderzoek) doet de arts meestal eerst een urineonderzoek. Zo kan hij bepalen om welke bacteriën het gaat en hoe ernstig de blaasontsteking is.

Als de blaasontsteking bij mannen steeds weer optreedt, spreken experts van een chronisch beloop. Hier voert de uroloog verder onderzoek uit zoals echografie (echografie) of computertomografie (CT) om andere oorzaken van blaasontsteking, zoals een misvorming van de urinewegen, uit te sluiten.

Afhankelijk van het type blaasontsteking is een andere behandeling mogelijk. Voor bacteriële cystitis schrijft de arts meestal een antibioticum voor. Als het een blaasontsteking is die wordt veroorzaakt door schimmels, zal de uroloog zijn toevlucht nemen tot antischimmelmiddelen (antimycotica). Ongecompliceerde cystitis (mild beloop) kan vaak worden behandeld met pijnstillers, zoals ibuprofen, en huismiddeltjes. Voor zelftherapie – maar ook als aanvulling op medicatie – dienen getroffen mannen dagelijks twee tot drie liter vocht te drinken en vaak te plassen. Hierdoor kunnen de boosdoeners uit de blaas worden gespoeld. In plaats van water is er ook een speciale bubble tea van de apotheek. Deze bevat vaak berendruifbladeren, waarvan wordt gezegd dat ze een antibacteriële werking hebben.

blaasontsteking man : Preventie

De belangrijkste regels die door artsen worden aanbevolen voor de preventie van cystitis bij mannen zijn:

  • Veel en vaak drinken. Het consumeren van water helpt blaasontsteking te voorkomen, omdat het voorkomt dat urine in de blaas stagneert;
  • Vermijd te lang de aandrang om te plassen tegen te houden. Het vrijwillig achterhouden van de drang om te urineren lijkt de vermenigvuldiging van bacteriën te vergemakkelijken;
  • Volg een gezond en uitgebalanceerd dieet, vermijd stress door ontspannende pauzes te nemen en regelmatig aan lichaamsbeweging te doen. Deze gedragingen zijn essentieel voor het welzijn van het immuunsysteem;
  • Zorg voor persoonlijke hygiëne. Bijzonder belangrijk is de reiniging van de geslachtsdelen, na de ontlasting;
  • Zodra u de kans heeft, urineert u na de geslachtsgemeenschap en wast u de geslachtsdelen;
  • Vermijd het algemeen gebruik van handdoeken en ondergoed, thuis, in het hotel of in andere omstandigheden;
  • Liever een douche dan een bad in het bad. Baden in het bad is een factor die bijdraagt aan cystitis, vooral bij mensen met een risico op chemische cystitis.

Symptomen blaasontsteking man video :-

Hoe lang duurt cystitis bij de mens?

De gemiddelde duur van stoornissen voor elke cystitis-episode is zes dagen. De meest voorkomende symptomen zijn: Pijn en branderig gevoel bij het plassen. Frequent urineren van kleine hoeveelheden urine.

Waarom krijg je blaasontsteking?

In veel gevallen is de bacterie die verantwoordelijk is voor ontsteking van de blaas Escherichia coli, vaak afkomstig uit de darm. Infecties kunnen echter ook worden veroorzaakt door stafylokokken, of door bacteriën van het geslacht Proteus of Klebsiella. Minder vaak wordt cystitis veroorzaakt door virale of schimmelinfecties.

Hoe urineweginfecties op natuurlijke wijze te genezen?

Het drinken van een glas cranberrysap of het eten van vers fruit is de beste preventie tegen de verspreiding van pathogene bacteriën van urineweginfecties. In feite wordt bosbes beschouwd als een natuurlijk antibioticum dat het optreden van cystitis en urethritis voorkomt.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*