Abces schaam streek

John
15 Min Read

Een abces is een gelokaliseerde, ingekapselde verzameling pus die meestal wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie.

Bijna iedereen heeft op een bepaald moment in zijn leven een abces. Abcessen gaan gepaard met aanzienlijke pijn. Het aangetaste weefsel zwelt op en wordt rood. Vaak zie je ook een blauwachtige verkleuring van het weefsel.

Typische tekenen van ontsteking, die ook abcessen vertonen, zijn pijn, opwarming, roodheid, zwelling en functiebeperkingen in de aangetaste delen van het lichaam.

Abcessen worden eerst behandeld met trekzalven en/of antibiotica. Chirurgische behandeling, een splitsing, kan ook nodig zijn om de afscheiding van secreties te induceren. Het komt ook voor dat het lichaam zelf een doorgang creëert van waaruit de afscheiding naar buiten kan stromen. Deze kanalen worden fistels genoemd.

Waar abcessen zich overal kunnen vormen

Abcessen kunnen zich overal vormen: op de huid, in de hersenen, in de lever.
Aan de andere kant kunnen zich abcessen vormen op de huid van het hoofd, de romp, armen en benen, onder de oksels, op het gezicht, op de rug, maar ook in de anale en genitale gebieden. Geen enkel lichaamsdeel wordt uitgesloten, abcessen kunnen zelfs in de mond of neusholte voorkomen.

Lees ook :- Fistel bilnaad

Wat zijn de oorzaken van een abces?

De belangrijkste oorzaak van abcessen zijn bacteriën die in het weefsel komen – bijvoorbeeld door kleine verwondingen aan de huid en slijmvliezen of door vreemde voorwerpen die zijn binnengedrongen. Om te voorkomen dat de ziektekiemen zich verspreiden, wordt het immuunsysteem actief en veroorzaakt het een ontstekingsreactie.
Daarbij smelten de afweercellen het aangetaste weefsel en kapselen het in vanuit de gezonde omgeving. Hierdoor ontstaat een holte die is gevuld met pus. De pus zelf bestaat uit dood weefsel, afweercellen en de overblijfselen van bacteriën.

Abcessen kunnen zich in principe overal in het menselijk lichaam ontwikkelen. In sommige regio’s ontwikkelen ze zich echter bij voorkeur omdat er omstandigheden zijn die hun opkomst bevorderen.

Dit bevat:

Abces op de billen en anus

Abcessen op de bodem komen vooral veel voor door contact met de ontlasting, die rijk is aan bacteriën. Ze bevinden zich meestal in het gebied van de anus. Omdat er goede omstandigheden zijn voor de groei van bacteriën vanwege de beklemming en de anaalklieren die een afscheiding afscheiden.

Als het gevoelige slijmvlies beschadigd raakt – bijvoorbeeld door veelvuldig toiletbezoek of hard toiletpapier – kunnen de ziektekiemen vanuit de darmen binnendringen en ontstekingen veroorzaken. Dit type abces, dat mannen tussen de 30 en 50 jaar met een bovengemiddelde frequentie treft, is wat artsen perianaal of periproctisch abces noemen. Een abces op de billen of anus kan ook een teken zijn van een inflammatoire darmaandoening zoals de ziekte van Crohn.

Abces in het genitale gebied en lies

Door de trend om het genitale gebied te scheren, komen abcessen op de vagina, het scrotum en in de liesstreek steeds vaker voor. Scheren veroorzaakt kleine verwondingen die een poort zijn voor bacteriën om binnen te komen. Strakke, schurende kleding en slechte hygiëne bevorderen ook de ontwikkeling van abcessen in dit gebied. Hetzelfde geldt voor acne inversa, een vorm van de huidziekte acne, die zeer belastend kan zijn voor de getroffenen.

Abces onder de oksel

Door de verhoogde transpiratie en de slechte ventilatie biedt de oksel goede groeicondities voor bacteriën. Net als bij het genitale gebied wordt de ontwikkeling van de vaak zeer pijnlijke abcessen onder de oksels bevorderd door scheren en schurende kleding.

Abces op het gezicht en oor

Gezichtsabcessen bij mannen worden vaak veroorzaakt door scheergerelateerde verwondingen en ingegroeide snorharen. Andere mogelijke oorzaken die beide geslachten kunnen treffen, zijn acne en chronische huidziekten zoals neurodermitis. Abcessen op of in de neus en in het oor zijn meestal steenpuisten, waarachter zich een bacteriële infectie in het gebied van het haarzakje bevindt.

Abces op de buik en andere delen van de huid

Abcessen komen minder vaak voor op delen van de huid die niet erg behaard zijn en niet tot het genitale gebied of het anale gebied behoren, maar ze komen ook voor. Een te strakke tailleband of een te strakke riemgesp kan een abces op de buik veroorzaken.

Abces in de borst

De belangrijkste reden voor een borstabces is puerperale mastitis, een ontsteking van de borstklier. De eigenlijk ongevaarlijke ziekte, die snel verdwijnt met de juiste behandeling, wordt veroorzaakt doordat bacteriën tijdens het geven van borstvoeding de klierkanalen van de vrouwelijke borst binnendringen en daar een ontsteking veroorzaken. In het ergste geval zal het zich ontwikkelen tot een abces in de borstkas.

Lees ook :- Ontstekingen huid

Wat zijn de symptomen abces schaam streek

Het eerste teken van een oppervlakkig abces is een vaag gevoel van druk en pijn onder de huid. Naarmate de ziekte vordert, nemen de symptomen toe en verschijnen de klassieke tekenen van ontsteking.

Typische symptomen: Het getroffen gebied is

  • rood,
  • gezwollen en
  • extreem gevoelig voor druk.

Soms is de kook onder de huid te herkennen aan zijn witgele kleur – vergelijkbaar met een groot puistje. Abcessen zijn echter veel roder van kleur dan normale puistjes. De zwelling en pus zijn ook aanzienlijk groter.

Vanwege de ontsteking onder de huid zijn abcessen meestal extreem pijnlijk – vooral wanneer ze worden verplaatst of aangeraakt. Met een abces op de billen kunnen de getroffenen bijvoorbeeld niet gaan zitten zonder pijn te ervaren. Soms treedt de pijn synchroon met de pols op.

Als een rode streep zichtbaar op de huid wegleidt van het abces, heeft de ziekteverwekker zich verspreid naar het lymfestelsel. In dit geval spreekt men van wat bekend staat als lymfangitis.

Grotere abcessen of abcessen die de inwendige organen aantasten, kunnen ook:

  • Koorts ,
  • Uitputting
  • evenals het veroorzaken van hoofdpijn en pijn in het lichaam.

Abcessen in het lichaam gaan echter niet altijd gepaard met pijn – koorts kan het enige herkenbare symptoom zijn.

Hoe herken je een abces?

Als de arts een abces vermoedt, zoekt hij eerst naar de typische tekenen van ontsteking. De disfunctie van het aangetaste lichaamsdeel of orgaan kan ook worden opgemerkt. Als er bijvoorbeeld een ontsteking in de hersenen is, kunnen zenuwstoringen optreden. Dit is merkbaar door tintelingen, pijn of verlamming.

Als onderdeel van de diagnose kan de arts bloedonderzoek of een echografie doen en het abces doorboren.

De arts verduidelijkt ook of de abcesvorming (bijvoorbeeld een anaal abces) te wijten is aan een specifieke onderliggende ziekte. Dit kan bijvoorbeeld bij een inflammatoire darmaandoening of acne inversa. Patiënten met acne inversa hebben vaak last van terugkerende abcessen en littekens in het gebied tussen de anus en de uitwendige genitaliën (perineum).

Wat zijn de complicaties?

De meest ernstige vormen manifesteren zich door de vermenigvuldiging van steenpuisten:

  • Wanneer de kook terugkeert, hebben we het over furunculose. Dit kan maanden duren;
  • Miltvuur wordt gedefinieerd als een diepere en ernstigere infectie dan een simpele kook. Het is een agglomeratie van verschillende steenpuisten. Dit cluster is paarsachtig, pijnlijk en bezaaid met puisten. Deze symptomen gaan soms gepaard met zwelling, klieren, koude rillingen en koorts. Anthrax laat bijna altijd een uitgebreider litteken achter dan dat van een simpele steenpuist.
  • Uitzonderlijk lopen verzwakte en onbehandelde patiënten een risico op sepsis of bacteriële endocarditis.

Lees ook :- Onderhuidse steenpuist

Wanneer een arts raadplegen?

De steenpuist is gelokaliseerd op de neusvleugels of rond de natuurlijke openingen, in het algemeen moeten een of meer steenpuisten in het gezicht medisch worden onderzocht. Vooral steenpuisten in de ogen zijn problematisch.

– U heeft koorts of lymfeklieren.

– U ziet terugvallen.

– De steenpuist vermenigvuldigt zich of de steenpuist wordt groter (meer dan 5 cm).

– De steenpuist wordt snel erger of is extreem pijnlijk

– De laesie houdt aan (na 2 weken) of de pijn overweldigt u.

– U wordt blootgesteld aan risicofactoren zoals diabetes, immunosuppressie, zwaarlijvigheid of specifieke behandelingen.

Hoe kan een abces worden behandeld?

Op zeldzame uitzonderingen na, is de enige effectieve behandeling om de arts het abces te laten verwijderen. Dit betekent dat de abcesholte operatief wordt geopend en geleegd. Hoe de arts dit doet, hangt af van waar het abces is en hoe uitgesproken de pusverzameling is.

Abces: chirurgische behandeling

Bij niet te grote abcessen op van buitenaf toegankelijke gebieden zoals de huid of het tandvlees, wordt het aangedane gebied meestal eerst plaatselijk verdoofd. De arts snijdt vervolgens het abces met een scalpel op de plaats waar het het sterkst uitpuilt. Vervolgens verwijdert hij de pus en het bindweefselkapsel dat zich mogelijk rond de holte heeft gevormd en spoelt de wond. Om te voorkomen dat pus zich opnieuw ophoopt, laat de arts de wond meestal open genezen na zo’n abcessplitsing.

Als het abces dieper in de huid of in het lichaam zit, moet het tijdens de operatie worden verwijderd. Om ervoor te zorgen dat de abcesholte niet sluit voordat alle pus is afgevoerd, kan de arts de eerste dagen na de operatie een abcesdrainage inbrengen waardoor het secreet wegvloeit.

Naast de chirurgische behandeling en in de periode daarna krijgen de patiënten soms een antibioticum. Het medicijn voorkomt dat de veroorzakende ziektekiemen zich buiten het abces in het lichaam verspreiden en verdere infecties veroorzaken. Antibiotica zijn echter niet geschikt om alleen abcessen te behandelen.

Zalven, pleisters, huismiddeltjes en homeopathie

Met name bij huidabcessen is het soms nodig te wachten tot ze volledig gevuld zijn met pus en dus “rijp” zijn om te openen. Trekzalven en pleisters kunnen dit proces versnellen. Hoewel ze zonder recept verkrijgbaar zijn in apotheken, mogen ze toch alleen worden gebruikt in overleg met de behandelend arts. Dit geldt ook voor homeopathie en huismiddeltjes, waarvan de werkzaamheid bij abcessen niet wetenschappelijk is bewezen.

Open nooit zelf abcessen!

Het is erg belangrijk dat de getroffenen niet zelf proberen een abces uit te drukken of te prikken. Dit kan ertoe leiden dat de ziekteverwekkers in de bloedbaan terechtkomen en veel gevaarlijkere ziekten veroorzaken, zoals bloedvergiftiging (sepsis) of een hersenabces. Vanwege dergelijke risico’s behoort de behandeling van abcessen altijd in de handen van de arts. Dan zijn complicaties zeldzaam en geneest het abces volledig en zonder gevolgen na de therapie.

Hoe het te voorkomen?

Om herhaling te voorkomen, wordt aanbevolen om:

  • onberispelijke hygiëne;
  • korte nagels hebben;
  • om ondergoed te dragen dat niet te strak zit;
  • huidlaesies niet achterlaten zonder desinfectie of bescherming door een gaasje.

Omdat het extreem besmettelijk is, is het ook het beste om seks te vermijden totdat de steenpuist is genezen.

Hoe een schaamabces te behandelen?

Gebruik een lokaal antibioticum gedurende 7-10 dagen en breng het 2-3 keer per dag aan. Bijvoorbeeld fusidinezuur (Fucidine® crème of zalf) of mupirocine (Mupiderm® 2% zalf). Leg een verband over de kook. Dit verband zal elke keer dat het lokale antibioticum wordt aangebracht, worden verwisseld.

Hoe een privé kook te behandelen?

Soms is het voldoende om een antisepticum aan de kook te brengen. Vervolgens bescherm je de laesie met een verband. Het is beter om een vettig verband te gebruiken om de huid niet te irriteren. Het aanbrengen van een antibioticum in de vorm van een zalf of crème is ook effectief bij de behandeling van een kookpunt.

Waarom een schaamstreek?

Een kookpunt op het schaambeen kan eenvoudig worden veroorzaakt door een ingegroeide haar die dit kookpunt veroorzaakt. Het wordt daarom vaker gelinkt aan het harsen of knippen van het haar. Wanneer we dit soort praktijken uitvoeren, moeten we de huid vooraf desinfecteren, juist om steenpuisten of andere infecties te voorkomen.

Hoe kom je van een abces af?

Maak een lineaire incisie langs de lengte van het abces met behulp van een # 11 scalpel, indien mogelijk de huidplooien volgen. Knijp zachtjes in de wond om de pus eruit te persen.

Share This Article
Leave a comment