Ontstoken puist

John
13 Min Read

Een ontstoken puistje is vaak pijnlijk. Meestal zal het drukken op hem de ontsteking alleen maar erger maken.

Wat is een ontstoken puistje?

Een ontstoken puistje is zo anders dan een normaal puistje dat het geen “kopje” heeft. Het huidgebied is dagenlang opgezwollen en kan er niet uit worden geperst. Dat moet je ook nooit doen! Want in het ergste geval kan dit leiden tot bloedvergiftiging. Het is gezwollen en rood en maakt je gek.

De volgende stappen kunnen het beste ’s nachts worden gebruikt, omdat er geen make-up op benzeenperoxyl mag worden aangebracht.

  • Begin met salicylzuur

Salicylzuur wordt in verschillende soorten planten aangetroffen en helpt hen ziekten te bestrijden. In cosmetica profiteren we van het ontstekingsremmende en exfoliërende effect, omdat het de huid helpt te regenereren. De salicylzuurpeeling van Paulas Choice voor ongeveer 14 euro verwijdert overtollig talg en laat een schone huid achter die een goede basis vormt voor de volgende producten. Als je een droge huid hebt, blijf dan bij je normale reinigingsmiddel en gebruik de salicylzuurpeeling alleen op het ontstoken puistje.

  • Bestrijd de zwelling

Koude temperaturen helpen de bloedvaten te vernauwen. Wikkel een ijsblokje in een papieren boek en houd het tegen het ontstoken puistje. Dit verzacht de zwelling een beetje.

  • Dood de bacteriën

“Benzoylperoxide vernietigt de acne-veroorzakende bacteriën die gevangen zitten in de follikel en die ontstekingen veroorzaken”, zegt Joshua Zeichen, directeur van cosmetisch en klinisch onderzoek in dermatologie in het Mount Sinai Hospital in New York City. Om irritatie te voorkomen, eerst de huid voorbehandelen met een lichte vochtinbrengende crème en daarna het ontstoken puistje behandelen met een heel dun laagje – echt heel dun – van het laagste percentage benzoylperoxide. Uit ervaring kunnen we de BPO-gel van Cordes aanbevelen voor ongeveer 10 euro. “Als je prikt of prikt wanneer je het aanbrengt, weet je dat het te sterk is en moet je het meteen afwassen”, zegt Drafter.

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in deze onderwerpen: Hoe zich te ontdoen van ondergrondse puistjes en salicylzuur?

Lees ook :- Fistel bilnaad

Ontstoken puist : Het probleem

In tegenstelling tot normale mee-eters en puistjes zitten deze bijzonder pijnlijke varianten onder en niet aan de oppervlakte. De huid is vaak slechts licht rood en het puistje is niet direct herkenbaar; De getroffenen voelen de diepgewortelde ontsteking echter als een kloppende en pijnlijke plek heel duidelijk, plus een onaangenaam gevoel van spanning en warmte als typische symptomen. De reden kan een verstopping van talg, make-upresten en zweet dat relatief diep in de porie zit, evenals bacteriële besmetting zijn; soms veroorzaken ingegroeide of slechts gedeeltelijk geplukte haren de diepe ontsteking.

  • Blijf weg

Druk niet (nooit!) met je blote vingers op het diepgewortelde puistje – deze basisregel geldt nu nog meer dan bij oppervlakkige puistjes en mee-eters. Iedereen die het probeert los te maken van de porie maakt het alleen maar erger, duwt de ontsteking steeds dieper in de huid en beschadigt het voorheen onopvallende huidoppervlak. Doordat het puistje al heel diep in de huid zit en moeilijk te bereiken is, wordt het opgehoopte talg steeds dieper in het weefsel verdeeld en verergert het geheel. Een aanvankelijk puntvormige ontsteking verandert dan in een vrij grootschalige zaak die des te pijnlijker, voller en rooder is in de huid en die aanzienlijk meer tijd nodig heeft om te genezen.

  • De ontsteking systematisch doven

Concreet: de aangedane huid meerdere keren per dag deppen met bewezen ontstekingsremmende middelen zoals salicylzuur, tea tree olie en zink en zo de ontsteking letterlijk uit de porie trekken. Als alternatief kunnen beproefde huismiddeltjes zoals citroenmelisse, pepermuntolie of een gezichtstonic op alcoholbasis ook acute ontstekingen verlichten. Dep in zuivere vorm selectief op het puistje, bij voorkeur met een wattenstaafje. Zorg ervoor dat u alleen het ontstoken gebied bevochtigt, zodat de omliggende huid niet uitdroogt of irritatie veroorzaakt.

  • Ondersteun het genezingsproces

Naast het antiseptisch deppen van het ontstoken puistje, is het aan te raden om het genezingsproces gericht te ondersteunen. Bewezen therapieën zijn onder meer stoombaden met de essences van geneeskrachtige kruiden zoals kamille, calendula, salie, munt of citroenmelisse, evenals zachte bestraling van de huid met rood licht – dit bevordert de bloedcirculatie en ontgifting van de huid en helpt het lichaam om ontsteking verminderen. Stoombaden openen ook de poriën, maken de huid zacht en soepel en maken het talg uit de porie los, ook als preventieve behandeling voor een onzuivere huid.

Lees ook :- Ontstekingen huid

Ontstoken puistje : Raak het gewoon niet aan

Een ontstoken puistje zit meestal relatief diep onder de huid. Van de buitenkant zie je vaak alleen een klein rood bultje, maar voel je toch de kloppende en pijnlijke ontsteking. Ingegroeide haartjes of verstopte poriën met zweet, talg of make-up zijn vaak de oorzaak van een ontstoken puistje.

Hoezeer de pijn en jeuk je ook op de zenuwen werken, je moet zeker niet aan het puistje krabben. Want onder je vingernagels zitten kleine vuildeeltjes die in de wond kunnen komen en de ontsteking verergeren. Bovendien, als je scherpe randen aan je nagels hebt, kun je je huid snel verwonden, wat de genezing van het ontstoken puistje zal vertragen.

Blijf dus met je handen van het puistje af en gebruik een van de volgende huismiddeltjes om de pijn te verlichten en de ontsteking te bestrijden.

  • Dep ontstoken puistjes met tea tree olie

Voor ontstoken puistjes kan tea tree olie je ongemak verlichten. Er wordt gezegd dat de essentiële olie ontstekingsremmende effecten heeft en ook nuttig is voor acne. Dat blijkt uit een onderzoek waarin de proefpersonen een gel met tea tree olie gebruikten en daardoor minder puistjes en mee-eters kregen. Of tea tree olie een betrouwbare remedie is voor ontstoken puistjes moet nog worden geverifieerd in verdere wetenschappelijke studies. Als je de olie wilt gebruiken, doe dan het volgende:

  • Doe een paar druppels tea tree olie op een schoon wattenschijfje. In plaats van wattenschijfjes kunt u ook zelfgemaakte gezichtsdoekjes gebruiken.
  • Dep voorzichtig het ontstoken puistje en laat de tea tree olie erop zitten, bij voorkeur een nacht.
  • Was het residu ’s morgens grondig af met schoon water.
  • Aloë Vera voor ontstoken puistjes

Als je een pijnlijk puistje wilt aanpakken, vind je het misschien zelfs in je eigen tuin. De bladeren van aloë vera bevatten een gelachtig sap waarvan wordt gezegd dat het helpt bij huidontstekingen, brandwonden en insectenbeten. Dit effect is nog niet duidelijk bewezen.

Heb je een aloë vera in huis? Dan kun je er snel een huismiddeltje van maken tegen ontstoken puistjes:

  • Snijd voorzichtig een van de aloë vera bladeren af.
  • Was uw handen grondig.
  • Druk de gel op uw vinger en dep deze zachtjes op het puistje.
  • Herhaal de behandeling ongeveer twee keer per dag gedurende een week.
  • Honing als natuurlijke ontstekingsremmer voor ontstoken puistjes

Er wordt gezegd dat honing ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen heeft. Daarom is het ook geschikt als je een ontstoken puistje wilt behandelen. Met honing kun je niet alleen het puistje ontsmetten, je bevordert ook de wondgenezing.

Het is echter beter om geen conventionele honing te gebruiken op open wonden. Hiervoor is medische wondhoning beter geschikt, aangezien hij ook gesteriliseerd is. Je kunt het ook gebruiken om puistjes te voorkomen door een zere huid met een beetje honing te deppen voordat je een puistje kunt zien.

  • Bestrijd ontstoken puistjes met stoombaden

U kunt ook een gezichtsstoombad nemen om het genezingsproces van een ontstoken puistje te bevorderen. De warme stoom opent je poriën en verfijnt je huid. Daarnaast kunnen vuil en overtollig talg beter worden verwijderd. Stoombaden met kamille hebben ook een antiseptische werking en laten het puistje sneller verdwijnen.

Hoe maak je zelf een stoombad met kamille:

  • Vul de waterkoker met ongeveer een liter water en breng het aan de kook.
  • Giet het kokende water in een pan.
  • Voeg een paar gedroogde kamillebloemen toe aan het water.
  • Leg een handdoek over je hoofd en buig deze 10 tot 15 minuten over de pot. Zorg ervoor dat je je gezicht niet te dicht bij het hete water houdt en dat je je niet verbrandt aan de pan.
  • Helende klei voorkomt ontstoken puistjes

Helende klei is een ingrediënt in veel gezichtsmaskers en staat vooral bekend om zijn antibacteriële eigenschappen. Je kunt ook helende klei gebruiken om verstopte poriën en dus ook ontstoken puistjes te voorkomen, omdat het overtollig talg opneemt.

Met geneeskrachtige klei maak je heel eenvoudig zelf een masker. Je kunt geneeskrachtige aardepoeder krijgen in bijvoorbeeld natuurvoedingswinkels of in de drogisterij.

Zo maak je het masker:

  • Meng de geneeskrachtige klei in een kom met een beetje water tot het een papperige consistentie heeft. De hoeveelheid water die je hiervoor nodig hebt, kan per grondsoort verschillen. Een goede richtlijn is de verhouding van zeven delen geneeskrachtige aarde op drie delen water.
  • Breng de pasta aan op je gereinigde gezicht.
  • Na 20 tot 30 minuten is de massa volledig droog. Nu kunt u het masker voorzichtig met warm water verwijderen en voorzichtig wrijven.
  • Het beste is om het masker altijd één keer per week te gebruiken.
Welke zalf voor ontstoken puistjes?

ilon zalf classic – de kruidenspecialist tegen etterende huidontstekingen – bestrijdt puistjes op een zachte maar effectieve manier. De speciale actieve ingrediënten, zoals essentiële oliën van lariks en dennen, zorgen ervoor dat de zwelling en dus de ontsteking en eventuele ongemakken verminderen.

Wat gebeurt er als een puistje geïnfecteerd raakt?

De huid is vaak slechts licht rood en het puistje is niet direct herkenbaar; Degenen die getroffen zijn, voelen de diepgewortelde ontsteking echter heel duidelijk als een kloppende en pijnlijke plek, plus een onaangenaam gevoel van spanning en warmte als typische symptomen.

Kan een puistje gevaarlijk zijn?

“Alsjeblieft NOOIT puistjes uiten zich Dit creëert vacatures die bacteriën kunnen toelaten en ontstaan als ontstekingen en etterende zwellingen! Kan Dit kan leiden tot bloedvergiftiging Dit is inderdaad uiterst zeldzaam, maar het risico van -.. Vooral voor grotere puistjes.

Wanneer is een puistje een abces?

Het geheel is niet smakelijk: op het eerste gezicht lijkt het op een puistje op de huid. Alleen dat het gebied in kwestie gezwollen en rood is. Bovendien bonkt het en is het gevoelig voor druk – een abces , een ophoping van pus in het weefsel.

Share This Article
Leave a comment