Steenpuist lies

John
13 Min Read

Furunculosis is een pathologie die wordt gekenmerkt door de vorming van talrijke steenpuisten geassocieerd met een significante ontstekingscomponent.

Meer in detail treedt furunculose op als gevolg van een diepe infectie waarbij verschillende haarzakjes en de respectieve peri-folliculaire weefsels zijn betrokken, met als gevolg een ontsteking van dezelfde gebieden.

Furunculose kan optreden in elk deel van het lichaam met haarzakjes, zelfs als de meest getroffen gebieden het gezicht, de nek, armen en billen zijn.

Behandeling van furunculose is in principe gericht op het elimineren van de ziekteverwekker die de infectie heeft veroorzaakt en vereist in ieder geval de tussenkomst van een arts.

Definitie: Wat is een kookpunt?

Een kookpunt is een puistje dat zich aan de wortel van een haar bevindt: “Het komt overeen met een infectie van de haarzakjes, die aanleiding geeft tot het haar. De bacterie in kwestie is meestal Staphylococcus aureus, waarvan slechts een deel van de bevolking drager is”, benadrukt dokter Marc Perrussel, dermatoloog en liberale venereoloog in Auray.

De steenpuist is herkenbaar aan zijn rode kleur, maar ook omdat hij is bekroond met een witachtige of geelachtige puist.

De kook is meestal net zo gewoon als goedaardig. Het wordt uiteindelijk zachter en verliest op natuurlijke wijze zijn vocht voordat het geneest. Sommige complicaties of ernstigere vormen van steenpuisten vereisen echter een orale antibioticabehandeling. “Hetzelfde geldt voor een simpele kook bij immuungecompromitteerde patiënten”, voegt de expert toe. Ten slotte, als de kook groot is of als er een cluster van steenpuisten is (ook wel karbonkel genoemd), kan een chirurgische incisie worden gemaakt gevolgd door drainage van de pus.

In theorie kan een kookpunt op elk deel van het lichaam verschijnen, maar het is vooral aanwezig bij mensen met haar en bij die waar de afscheiding van talg of zweten de bacteriën laat gedijen: het schaambeen, de T-zone van het gezicht, de oksels … “Het is niet ongebruikelijk dat een kookpunt een ingegroeide haar volgt”, aldus de deskundige.

Lees ook :-Ontstoken puist

Oorzaken: Wat veroorzaakt een kookpunt?

Een infectie van de haarfollikel

De kook is een puistje dat begint bij de wortel van een haar in het gebied van het haarzakje. Ter herinnering: de haarfollikel is een holte waarin het haar wordt gemaakt door het proces van keratinisatie. Deze holte bevat ook een klier die talg produceert (lipidefilm die de huid beschermt tegen uitdroging): de ” talgklier “.

De kook is een infectie van de haarzakjes die voornamelijk wordt veroorzaakt door de bacteriën van Staphylococcus aureus. De aanwezigheid van deze laatste op de huidflora is pathologisch: “Slechts bepaalde individuen zijn drager van Staphylococcus aureus die meestal vastzit in de voorste neusholte of op verschillende plaatsen van de huid zoals in de oksels”, aldus de arts. Marc Perrussel, liberale dermatoloog en venereoloog.

Van folliculitis tot kookpunt

“In het eerste stadium van infectie van de haarzakjes hebben we het over folliculitis. Deze ontsteking wordt bemoeilijkt door vernietiging (necrose) van het haarzakje”, aldus de deskundige. Deze vernietiging is eigenlijk gekoppeld aan de productie van toxines door de bacteriën. Er zal zich dan een werveling (witachtige knop) vormen die plaats maakt voor een rode krater.

Symptomen : Steenpuist lies

Een kookpunt kan overal groeien waar de huid behaard is. Het vormt zich echter vaak op het gezicht (zoals steenpuisten op het oor), nek en oksels. Kookt in de schaamstreek en op de dijen en kookt op de billen komen ook veel voor.

De kleine pusknobbeltjes uiten zich met de typische tekenen van ontsteking op het relevante punt:

  • pijn
  • Roodheid
  • oververhitting
  • zwelling

Het eerste wat patiënten opmerken is een ontsteking van de huid. Het begint als een pijnlijke, strakke knoop. Na een tijdje loopt de pus weg van de kook. Daarna verdwijnen de symptomen meestal.

Soms voelen kookpatiënten zich over het algemeen zwak en uitgeput. Anderen daarentegen hebben dergelijke algemene symptomen niet.

Wanneer zich meerdere steenpuisten naast elkaar vormen en samenvloeien, spreekt men van karbonkel. Als steenpuisten herhaaldelijk voorkomen op verschillende delen van het lichaam, is er sprake van furunculose.

Lees ook :- Abces schaam streek

De huidontsteking kan gevaarlijk zijn op het gezicht

Steenpuisten zijn etterende ontstekingen diep in de huid. Sommige gaan vanzelf weg, andere hebben medische hulp nodig. Wat onderscheidt een steenpuist van een puistje en welke complicaties kunnen optreden?
Op het eerste gezicht lijkt een steenpuist op een te groot puistje, maar het is veel pijnlijker. De etterende huidontsteking tast het haarzakje aan, een invaginatie waarbij de haar met wortel en een talgklier vast komen te zitten. In tegenstelling tot een puistje reikt de steenpuist diep in de verschillende huidlagen. Het huidweefsel in de steenpuist sterft af, de resulterende holte vult zich met pus – er treedt een abces op.

Wat zijn de risicofactoren?

De risicofactoren voor een kookpunt zijn die de verspreiding van ziektekiemen bevorderen, zoals:

  • een slechte hygiëne;
  • een vette huid of seborroïsch (vooral adolescenten en jonge jongens lopen een bijzonder risico);
  • overmatig zweten (hevig zweten);
  • een besmetting Staphylococcus aureus (de laatste wordt gehuisvest in gebieden zoals Ala, axillae, perineum …);
  • contact met de kook van een andere persoon (bijvoorbeeld tijdens geslachtsgemeenschap);
  • de wrijving van de huid veroorzaakt door strakke kleding of bepaalde sporten zoals fietsen en paardrijden;
  • een lokale infectie (wond, insectenbeet, enz.);
  • huidbehandeling op basis van corticosteroïden;
  • scheermes ontharing;
  • het gebruik van gebruikte scheerapparaten;
  • de aanwezigheid van ingegroeide haartjes.

Mensen met een risico op steenpuisten

Mensen die een bijzonder risico lopen op steenpuisten zijn:

  • immuungecompromitteerde patiënten (door het gebruik van immunosuppressiva, corticosteroïden, HIV-besmetting, diabetes, aangeboren ziekte, hoge leeftijd, ondervoeding, enz.);
  • adolescenten en jonge volwassenen (meestal mannen) met een vette huid en meer haar;
  • mensen met overgewicht of obesitas.

De kook is een besmettelijke infectie

De infectie wordt verspreid door contact met besmette pus. Er zijn klassieke besmettingssituaties:

  • tijdens geslachtsgemeenschap, in geval van contact (huid op huid) met een bult in de bil of een schaamstreek die pus verliest;
  • tijdens de opvang: als u bijvoorbeeld de steenpuist van uw kind behandelt. Zorg ervoor dat u uw handen goed wast of handschoenen draagt. Vermijd in het algemeen direct contact met de kook;
  • in geval van gedeeld badlinnen (bijvoorbeeld badhanddoeken) of ander persoonlijk personeel (ondergoed, cosmetica, etc.);
  • Als u zelf met uw steenpuist omgaat, loopt u het risico op superinfectie, uitbreiding, kroniek of zelfs zelfbesmetting van andere delen van het lichaam.

Behandeling van de steenpuist lies

Een occasionele enkele kook kan thuis worden behandeld:

  • In de allereerste fase van het puistje is het voldoende om de huid voorzichtig te wassen en warmwaterkompressen aan te brengen, wat helpt om het puistje te “rijpen”.
  • Wees voorzichtig, druk nooit met uw vingers op de knop, omdat dit de bacteriën nog dieper kan duwen.
  • Het gebied en de handen moeten elke keer dat u de kook aanraakt goed worden gedesinfecteerd om verspreiding te voorkomen.

Sommige mensen “prikken” hun steenpuisten wanneer de puist verschijnt, maar deze operatie wordt sterk afgeraden door artsen. Normaal gesproken trekt een kookpunt zich binnen een paar dagen vanzelf terug. Om het sneller te laten rijpen, is het mogelijk om meerdere keren per dag een heet kompres op de kook te zetten, ongeveer tien minuten. Op deze manier zal de pus na een paar dagen vanzelf weglopen.

Aan de andere kant, als de steenpuisten talrijk, te groot of echt te pijnlijk zijn, is het beter om contact op te nemen met een gezondheidsprofessional. De arts zal indien nodig antibiotica voorschrijven en chirurgische drainage uitvoeren.

Lees ook :- Fistel bilnaad

Wat zijn de complicaties van een kookpunt?

Een kookpunt kan aanleiding geven tot bepaalde complicaties:

  • Superinfectie (of abces): het is vooral van cruciaal belang voor immuungecompromitteerde patiënten of degenen die omgaan met de kook. Het risico is dan dat de penetratie van Staphylococcus aureus onder de huid een diepere infectie veroorzaakt. “In de meest ernstige gevallen kan een onbehandelde superinfectie zelfs tot sepsis gaan, dat wil zeggen de uitbreiding van de bacteriën naar het hele organisme”, waarschuwt de dermatoloog.
  • Kwaadaardige stafylokokkenziekte van het gezicht kan een kook in het midden van het gezicht bemoeilijken (vooral op de neusvleugel of op de hoeken van de lippen). “We hebben het ook over caverneuze sinustromboflebitis. Het treedt meestal op na het hanteren van een kookpunt op het gezicht. In dit geval loopt de infectie het risico onder de huid door te gaan en het centrale zenuwstelsel te bereiken “, aldus Dr. Perrussel. Kwaadaardige stafylokokkenziekte van het gezicht manifesteert zich plotseling met oedeem van het gezicht gepaard met hoge koorts. Deze potentieel dodelijke aandoening moet dringend worden behandeld. De therapeutische strategie bestaat uit het toedienen van antibiotica in hoge doses.

Voorkom het verschijnen van steenpuisten

Eenvoudige hygiënemaatregelen kunnen het risico op het ontstaan van een kookpunt beperken:

  • Was regelmatig uw handen (met zeep of een hydro-alcoholische oplossing);
  • Knip je vingernagels kort;
  • Dagelijks toilet van het lichaam;
  • Schone wonden, snijwonden en eczeemlaesies;
  • Bedek de laesies met een gaskompres;
  • Geef de voorkeur aan losse kleding om schuren te voorkomen.
Hoe behandel je een steenpuist in je lies?

Was je handen en leg daarna minimaal 3 keer per dag een warme, vochtige doek op de kook of karbonkel gedurende 10 tot 15 minuten. …
Als de steenpuist of karbonkel in je lies of op je bil zit, kun je 10 tot 15 minuten in een bad met warm water weken.

Hoe een kook te verwijderen?

Het hart van een kookpunt verwijderen is een poliklinische procedure die lokale anesthesie vereist. Zodra de kook en de omgeving verdoofd zijn, maakt de arts een kleine incisie in de kook. Door de incisie kan een deel van de pus weglopen. Een arts kan dan gaas in de incisie inbrengen om eventuele extra pus te helpen afvoeren.

Waarom heb ik steenpuisten in de liesstreek?

Een vaginale kook (ook wel een kook- of huidabces genoemd) is een pijnlijke, met pus gevulde knobbel die zich onder de huid in de schaamstreek ontwikkelt. Dit gebeurt meestal wanneer de bacterie Staphylococcus aureus (algemeen bekend als Staphylococcus) de zakjes infecteert die de haarwortels en de talgklieren (haarzakjes) bevatten.

Share This Article
Leave a comment