Zonne allergie pillen

John
14 Min Read

Zonneallergie of fotoallergie is een reactie van het immuunsysteem op zonlicht. Deze aandoening komt meestal voor met huiduitslag en jeuk. Er zijn verschillende soorten zonneallergieën: de meest voorkomende vorm is polymorfe zonnedermatitis.

Wat is zonneallergie?

Wat is zonneallergie?

Zonneallergie (of fotoallergie) is een reactie van het immuunsysteem die wordt veroorzaakt door zonlicht.

Er zijn verschillende vormen, zoals:

  • Polymorfe zonne-dermatitis: de meest voorkomende, het treft vooral vrouwen. Geleidelijke en herhaalde blootstelling aan de zon tijdens de lente- en zomermaanden leidt tot een afname van de gevoeligheid voor zonlicht.
  • Erfelijke zonne-polymorfe dermatitis: de symptomen zijn belangrijker dan de niet-erfelijke vorm en beginnen vaak in de kindertijd of adolescentie.
  • Fotoallergische dermatitis: veroorzaakt door de interactie tussen zonlicht en bepaalde chemicaliën (zoals medicijnen) die op de huid worden ingenomen of aangebracht.
  • Zonne-urticaria: zeldzame vorm, die optreedt bij netelroos op de huid die is blootgesteld aan de zon.

Lees ook :- Chlamydia symptomen vrouw

Zonne allergie pillen : Definitie

Zonneallergie is een reactie van het immuunsysteem na blootstelling van de huid aan zonlicht. Het wordt ook wel goedaardige zomerluciet genoemd (een vorm van zonneallergie, lees onder symptomen), fotoallergie of fotodermatose.
De gerenommeerde Mayo Clinic is van mening dat er verschillende vormen van zonneallergie zijn die worden gekenmerkt door een roodachtige uitslag op de huid die is blootgesteld aan zonlicht. Nog steeds volgens dit Amerikaanse referentie-instituut (Mayo Clinic), is de belangrijkste vorm van allergie voor de zon de polymorfe lichtuitbarsting of polymorfe lucite.

Zonne allergie pillen : Oorzaken

Sundermatitis wordt veroorzaakt door een overreactie van het immuunsysteem op bepaalde cellen of stoffen die op de huid aanwezig zijn en worden gewijzigd door de zon en ultraviolette stralen. Het lichaam valt deze deeltjes aan en veroorzaakt een huidreactie die zich uit in roodheid en soms blaren.
Zonneallergie is geen besmettelijke ziekte, maar kan optreden als gevolg van genetische aanleg. Naast bekendheid zijn andere factoren die kunnen bijdragen aan het optreden van zonneallergieën:

  • het gebruik van bepaalde chemicaliën op de huid (zoals parfums, vochtinbrengende crèmes en zonneproducten)
  • het gebruik van drugs

Over het algemeen kan zonnedermatitis al in de kindertijd optreden, maar het komt vaker voor vanaf de leeftijd van 20 jaar en treft vooral vrouwen en mensen met een lichte huid.

Lees ook :- Schurft bij mensen

Zonne allergie pillen : Symptomen

Zonneallergie presenteert zich meestal met uitslag, die meestal 30 minuten na de eerste blootstelling aan UV-stralen verschijnt, en wordt aangetroffen op de borst, nek, armen, benen en zelden op het gezicht.

De aandoening gaat vaak gepaard met enkele symptomen, zoals:

  • roodheid;
  • jeuk en pijn;
  • verschijnen van blaren of luchtbellen;
  • aanwezigheid van zwellingen vergelijkbaar met die van een muggenbeet.

In zeldzamere gevallen kunnen meer ernstige symptomen optreden, zoals:

  • rillingen
  • aanhoudende hoofdpijn;
  • ernstige misselijkheid;
  • gevoel van algemene malaise dat ongeveer 2 uur aanhoudt.

Symptomen van zonneallergie treden meestal op tussen het 20e en 40e levensjaar en komen vaker voor in de lente, wanneer de huid nog niet gewend is aan blootstelling aan de zon, hoewel het eigenlijk op elk moment van het jaar kan voorkomen.

Zonneallergie is een pathologie die mensen met een bijzonder gevoelige huid treft en die in de meest ernstige gevallen kan worden veroorzaakt door blootstelling aan UV-stralen, zelfs maar voor slechts enkele minuten; het treft zelden kinderen in de kindertijd, tenzij er gevallen van overerving zijn. Zwangerschap triggert niet en verandert de aandoening niet.

Het is belangrijk om niet te onderschatten dat UV-stralen en zichtbaar licht ook door glas en de meeste zonnebrandmiddelen kunnen gaan, dus het is mogelijk dat een allergische reactie ook kan worden veroorzaakt door blootstelling via een raam.

Lees ook :- Wat is lipoedeem

Zonne allergie pillen : Diagnose

Als u lijdt aan de milde symptomen van zonne-polymorfe dermatitis, kunt u het probleem mogelijk zelf diagnosticeren door uzelf af te vragen:

  • Heb ik huiduitslag die jeukt en alleen de delen van de huid treft die aan de zon zijn blootgesteld?
  • Begint de uitslag altijd binnen twee uur na blootstelling aan de zon?
  • Verschijnen de symptomen eerst in het vroege voorjaar en nemen dan geleidelijk af (of verdwijnen) in de komende dagen of maanden?

Als het antwoord op al deze vragen ja is, lijdt u mogelijk aan polymorfe zonnedermatitis.

Als de symptomen veroorzaakt door zonlicht ernstiger zijn en netelroos, blaren en kleine bloedingen onder de huid omvatten, moet de diagnose door uw arts worden gesteld. In de meeste gevallen kan uw arts bevestigen dat u polymorfe zonne-dermatitis of actinische prurigo heeft op basis van uw symptomen, medische geschiedenis, familiegeschiedenis (vooral als uw afkomst Indiaans is) en een eenvoudig dermatologisch onderzoek. In sommige gevallen zijn echter verdere tests vereist, waaronder:

  • Huidbiopsie, waarbij een klein stukje huid wordt verwijderd en in het laboratorium wordt onderzocht.
  • Bloedonderzoek om systemische lupus erythematosus (lupus of SLE) of discoïde lupus erythematosus uit te sluiten.
  • Fotobiologisch onderzoek (lichtgevoeligheidstest), waarbij een klein deel van de huid wordt blootgesteld aan een gecontroleerde hoeveelheid ultraviolet licht. Als er na deze blootstelling huidsymptomen optreden, bevestigt onderzoek dat de uitslag wordt veroorzaakt door zonlicht.

Als u last heeft van de symptomen van de fotoallergische uitslag, kan een grondig onderzoek nodig zijn voor de diagnose. Uw arts zal beginnen met het samenvatten van alle medicijnen, huidlotions, zonnebrandmiddelen en parfums die u gebruikt. Hij kan dan voorstellen dat u tijdelijk van medicatie verandert of bepaalde huidverzorgingsproducten verwijdert om te zien of de symptomen verdwijnen. Indien nodig zal uw arts een dermatologisch bezoek aanraden aan een collega die gespecialiseerd is in huidaandoeningen. De dermatoloog kan een fotodermatose-pleistertest uitvoeren, een diagnostische procedure waarbij een klein deel van de huid wordt blootgesteld aan zowel ultraviolette stralen als een kleine hoeveelheid chemicaliën, die meestal worden aangetroffen in medicijnen of cosmetica.

Als u symptomen van zonne-urticaria heeft, kan uw arts de diagnose bevestigen met behulp van fotometrie om te zien of de urticaria opnieuw verschijnt.

Zonne allergie pillen : Behandeling en therapie

Als u last heeft van zonneallergie, moet de therapie altijd beginnen met de preventiestrategieën die in de volgende paragraaf worden beschreven. Als u ze opvolgt, vermindert u uw blootstelling aan de zon en voorkomt u dat uw symptomen verergeren. Andere therapieën zijn afhankelijk van het type allergie:

  • Polymorfe zonnedermatitis. Gebruik bij milde symptomen een koel kompres (zoals een natte handdoek met koud water) op de jeukende huid, of bevochtig de huid door met koud water te besprenkelen. Het is ook mogelijk om orale antihistaminica te gebruiken, zoals difenhydramine of chloorfeniramine (verkocht onder verschillende namen), of een cortisonecrème om jeuk te verminderen. Voor ernstigere symptomen kan uw arts sterkere medicijnen voorschrijven, zoals orale antihistaminica of crèmes met corticosteroïden. Als deze remedies niet effectief blijken te zijn, kan uw arts fototherapie aanbevelen, een poliklinische therapie die de huid versterkt door deze geleidelijk bloot te stellen aan toenemende doses ultraviolette stralen. Normaal gesproken moet u gedurende een periode van drie weken vijf sessies per week ondergaan. Als zelfs standaard fototherapie niet effectief blijkt te zijn, kan de arts zijn toevlucht nemen tot de combinatie van psoraleen en ultraviolette stralen, de zogenaamde PUVA, of tot antimalariamiddelen of bètacaroteentabletten.
  • Actinische prurigo (erfelijke DPS). Onder de mogelijke therapieën noemen we: corticosteroïden (met receptplicht), thalidomide, PUVA, antimalariamiddelen en bètacaroteen.
  • Fotoallergische dermatitis. Het belangrijkste doel van therapie is het identificeren en elimineren van het medicijn of de cosmetica die de allergische reactie veroorzaakt. Huidklachten kunnen meestal worden behandeld met een corticosteroïdencrème.
  • Zonne-urticaria. Bij milde urticaria kunt u proberen de jeuk te verlichten met een oraal antihistaminicum dat zonder recept verkrijgbaar is bij de apotheek of met een crème op basis van cortisone. In ernstige gevallen kan uw arts sterkere medicijnen voorschrijven, zoals antihistaminica of crèmes met corticosteroïden. In extreme gevallen kan ze fototherapie, PUVA of antimalariamiddelen aanbevelen.

Hoe zonneallergie voorkomen?

Om dit type allergie te voorkomen:

  • Beperk je verblijf in de zon en vermijd de heetste uren, tussen 10 en 16 uur.
  • Vermijd het zogenaamde “zonnebaden”, dit is plotselinge blootstelling aan veel zonlicht. Bij veel mensen verschijnen de symptomen juist omdat de blootstelling aan de zon niet geleidelijk is geweest: door geleidelijk meer tijd buitenshuis door te brengen, kunnen de huidcellen zich aanpassen.
  • Draag een zonnebril en beschermende kleding.
  • Gebruik geen zonnebrandcrème met crèmes die chemische filters bevatten, omdat deze vaak lichtgevoeligheid veroorzaken.

Zonne allergie pillen : Natuurlijke geneeswijzen en remedies

Helaas is er momenteel geen therapie om de allergie voor de zon permanent te genezen, maar er zijn natuurlijke remedies om de symptomen te verminderen en te beperken, die het verdwijnen van de uitslag bevorderen en verlichting geven, zoals:

  • verse kompressen op door allergie aangetaste gebieden om jeuk te verlichten;
  • bad / douche met vers of lauw water, omdat de hitte het erger kan maken;
  • breng een op aloë vera gebaseerde gel aan op de huid waar de uitslag optreedt.

Bij personen bij wie de zonneallergie bijzonder ernstig is, kan de behandelend arts een cortisonecrème of antihistaminica of op cortisone gebaseerde geneesmiddelen via de mond voorschrijven; in het laatste geval is het raadzaam om blootstelling aan de zon te vermijden, aangezien dit lichtgevoelige geneesmiddelen zijn.

Sommige dermatologen stellen een desensibiliserende behandeling met fototherapie voor, dwz een geleidelijke en gecontroleerde blootstelling aan UV-stralen: deze therapie wordt uitgevoerd in een ziekenhuis of in uitgeruste centra en bestaat uit het uitvoeren van 3 tot 5 sessies per week gedurende maximaal 6 weken, gedurende de lente. Helaas verdwijnen de voordelen van fototherapie in de herfst en zal het daarom noodzakelijk zijn de therapie elk jaar te herhalen. Bij personen met een milde vorm van zonneallergie worden echter uitstekende resultaten verkregen, waardoor de allergische reactie tot een minimum wordt beperkt.

Bovendien lopen veel personen die lijden aan zonneallergie het risico op een hoog vitamine D-tekort, aangezien deze vitamine door ons lichaam wordt aangemaakt door blootstelling aan de zon; daarom wordt vaak externe integratie gesuggereerd.

Welke medicatie helpt tegen zonneallergie?

Medicijnen worden gebruikt in ernstige gevallen van zonneallergie. Zogenaamde antihistaminica in zalf- of tabletvorm kunnen de jeuk verlichten, bijvoorbeeld bij Mallorca-acne of zonne-urticaria. Soms schrijft de arts ook preparaten voor die cortisone bevatten om de ontstekingsreacties van de huid te stoppen.

Wat helpt snel tegen zonneallergie?

Aloë Vera: Aloë Vera kalmeert de huid en verlicht jeuk, waardoor het een ideaal huismiddeltje is voor zonneallergieën. De gel werkt het beste als hij gekoeld is, maar je kunt ook het sap van het blad van de aloë vera plant op de aangetaste plekken aanbrengen.

Wat te doen tegen zonneallergie huismiddeltjes?

Aloë vera gel helpt tegen de symptomen van zonneallergie. Koude kompressen: De kompressen helpen tegen de ontsteking en verlichten de jeuk. Kwarkkompressen: Kwark werkt ontstekingsremmend, verkoelt en verlicht jeuk.

Kun je van een zonneallergie afkomen?

De neiging tot zonneallergie kan niet worden genezen met de methoden van de conventionele geneeskunde. De symptomen kunnen echter op verschillende manieren heel goed worden verlicht. Preventieve maatregelen kunnen een uitbraak in het voorjaar of op vakantie voorkomen.

Share This Article
Leave a comment