Wat is lipoedeem

John
12 Min Read

Lipoedeem is een vetverdelingsstoornis op de benen en/of armen. Vaak wordt ook water in het aangetaste weefsel opgeslagen (oedeem). Lipoedeem komt bijna uitsluitend voor bij vrouwen. Het wordt behandeld met conservatieve maatregelen (zoals fysiotherapie) en chirurgische procedures. Lees hier alles wat u over het onderwerp moet weten: Hoe herken je lipoedeem? Hoe ontstaat lipoedeem? Welke arts is de juiste voor diagnose en behandeling? Wat kan er gedaan worden tegen de vetverdelingsstoornis?

Wat is lipoedeem?

Ons lichaam slaat permanent vet op om energiereserves op te bouwen. Een lipoedeem duidt op een abnormaal gelokaliseerde opslag van deze vetten. Lipo verwijst hier naar “lipocyte”, een medische term voor vetweefsel, terwijl oedeem abnormale zwelling is. Tijdens lipoedeem wordt het vet meestal verdeeld van de heupen naar de enkels, zonder de voeten aan te raken.

Dit syndroom treft vooral vrouwen, van 15 tot 30 jaar of na zwangerschap of menopauze. Het wordt ook vaker gevonden bij zwaarlijvige mensen, maar kan heel goed voorkomen bij een vrouw met anorexia: in dit geval zal het bovenlichaam dun zijn terwijl de benen een “kolom”-uiterlijk hebben. Er moet echter worden opgemerkt dat lipoedeem tegenwoordig wordt gebruikt om iedereen met “postbenen” aan te duiden, maar deze simpele factor is niet voldoende om lipoedeem te diagnosticeren, wat een zeldzamere aandoening is.

Hoe ontstaat lipoedeem?

Hoe ontstaat lipoedeem?
  • De exacte oorzaken van lipoedeem zijn nog niet volledig onderzocht.
  • Erfelijke aanleg en hormonale veranderingen zoals puberteit of zwangerschap spelen een rol bij het ontstaan van de ziekte.
  • Naast de proliferatie en vergroting van vetcellen, worden de bloedcapillairen beter doorlaatbaar, waardoor vocht zich in het weefsel kan verzamelen.
  • Samen leiden deze ziekte-typische factoren tot een verhoogde druk in het onderhuidse vetweefsel, wat vervolgens symptomen als spanning en pijn veroorzaakt.

De oorzaken van lipoedeem zijn nog niet definitief opgehelderd. Eén ding is echter zeker: voeding en lichaamsgewicht kunnen de ziekte verergeren, maar hebben geen grote invloed op de ontwikkeling ervan. Dat blijkt nu al uit het feit dat slanke vrouwen de vetverdelingsstoornis kunnen krijgen, net als normale mensen met overgewicht.

Opvallend is dat vaak twee of meer vrouwelijke leden van een gezin worden getroffen. Erfelijke aanleg speelt dus blijkbaar een rol bij het ontstaan van de ziekte. Hetzelfde geldt voor de vrouwelijke hormonen. In principe kan lipoedeem op elk moment in het leven voorkomen. Het begint echter meestal na hormonale veranderingen zoals de puberteit, zwangerschap, het gebruik van hormonale anticonceptiva of, zeldzamer, met de menopauze.

Meer vetcellen, permeabele bloedcapillairen

Er zijn twee redenen voor de ziektetypische proliferatie van onderhuids vetweefsel. Enerzijds neemt het aantal vetcellen toe, anderzijds worden ze ook groter. Bovendien neemt de doorlaatbaarheid van de fijne bloedvaten, ook wel haarvaten genoemd, toe in de getroffen gebieden. Als gevolg hiervan komt er meer vloeistof uit het vasculaire systeem in het omringende weefsel. Als deze ophoping van water niet meer voldoende kan worden verwijderd, ontstaat oedeem.

Dit alles betekent dat bij lipoedeem de druk in het weefsel toeneemt. Het resultaat is een gevoel van spanning, verhoogde gevoeligheid voor druk en aanraking, en pijn. Bovendien zijn patiënten vatbaar voor hematomen vanwege de kwetsbaardere haarvaten. Zelfs nauwelijks waarneembare schokken kunnen kneuzingen onder de huid veroorzaken, algemeen bekend als kneuzingen.

Lees ook :- Herpes zoster huidziekten

Oorzaken van lipoedeem

Lipoedeem is nog niet voldoende onderzocht om precies te weten wat de oorzaak is. Op dit moment hebben de vermoedens betrekking op een mengelmoes van verschillende oorzaken:

Genetische aanleg
Met de expressie van bepaalde genen die de slechte verdeling van vetten bevorderen.

Hormonale stoornis
Bij vrouwen, nogmaals, wat kan leiden tot een slechte vetverdeling.

levensstijl
Minder voor de hand liggend omdat in sommige gevallen het lipoedeem verschijnt zonder dat er sprake is van overgewicht. Het is echter veel waarschijnlijker dat het zich ontwikkelt met slechte eetgewoonten en lage fysieke activiteit. Dit zal ook leiden tot een vicieuze cirkel, gezien het mobiliteitsverlies als gevolg van het ontstaan van lipoedeem.

Lees ook :- Wat zijn aften

Symptomen van lipoedeem

Lipoedeem kan de kwaliteit van leven van de getroffenen ernstig beperken. Naast de lichamelijke klachten kan de ziekte ook mentaal erg belastend zijn. De ongebruikelijke verhoudingen zijn vaak erg ongemakkelijk voor de getroffenen en ze voelen zich meestal ongemakkelijk met hun uiterlijk.

Lipoedeem wordt gekenmerkt door symmetrische, zadeltasachtige en sponsachtige vettoename. De term “sponsachtig” beschrijft ook het typische, zeer zachte bindweefsel en de bijbehorende sinaasappelhuid (ook wel cellulitis genoemd). Visueel verschilt lipoedeem van andere vormen van oedeem doordat handen en vingers of voeten en tenen niet worden aangetast. Bij beenlipoedeem eindigt de vetophoping bij de enkels, zodat in een gevorderd stadium het vetweefsel de enkel overlapt. Daarom spreekt men ook van het fenomeen Suavenbroeken (of harembroeken).

De getroffenen hebben significante symptomen, vooral na lang staan ​​en zitten of ’s avonds. Ze zijn erg gevoelig voor druk en aanraking en krijgen gemakkelijk blauwe plekken (blauwe plekken). De armen of benen voelen zwaarder en gezwollen door het vasthouden van vocht. Bovendien beschrijven de patiënten een gevoel van spanning tot het punt van barstende pijn.

De grote omtrek van de dijen kan het hardlopen belemmeren en de huid aan de binnenkant van de dijen schuren door tegen elkaar te wrijven. Daarnaast kan het toegenomen gewicht van de ledematen leiden tot scheefstand van de gewrichten, tot en met artrose aan toe.

Wat is lipoedeem : Diagnose

Het komt vaak voor dat lipoedeem wordt verward met obesitas of met lymfoedeem (stagnatie van lymfe in sommige delen van het lichaam, inclusief de onderste ledematen, als gevolg van aangeboren afwijkingen van het lymfegebied). Bovendien is er in veel landen, waaronder Italië, nog steeds geen standaardprotocol voor de diagnose van deze ziekte.
Voor een juiste diagnose van lipoedeem is het daarom essentieel om contact op te nemen met een deskundige en competente arts.

Lees ook :- Allergische reactie huid jeuk

Behandelingen voor lipoedeem

De meeste behandelingen voor lipoedeem pakken de symptomen aan en niet de oorzaak van het probleem (a priori hormonaal). Deze technieken bieden dus geen genezing, maar laten wel een vermindering toe van de klinische manifestaties van lipoedeem: pijnlijke en lelijke symptomen. Behandelingsoplossingen tegen cellulitis en sinaasappelhuid zijn dus denkbaar.

Verlicht oedeem en vochtophoping

Conservatieve behandeling van lipoedeem bestaat uit fysieke behandeling van het oedeem. Er zijn verschillende technieken mogelijk, zoals uitgelegd door Pr. Vaillant:

  • Crenotherapie: Dit zijn behandelingen met thermaal water. De resultaten van deze methode blijven gemengd, zelfs als “psychologische voordelen over het algemeen door de patiënten worden gevoeld”, volgens de analyses van dokter Vaillant;
  • Manuele lymfedrainage: Dit is een manuele massagetechniek die gericht is op het verbeteren van de lymfecirculatie. Deze behandeling is niet erg effectief, behalve in het geval van geassocieerd lymfoedeem;
  • Pressotherapie: Het bestaat uit het aantrekken van reusachtige stoffen schoenen, opgeblazen met lucht en die het hele been bedekken. Ze worden “pressotherapielaarzen” genoemd. Ze zullen met regelmatige tussenpozen sterke druk uitoefenen op de benen. Deze drukken zullen de bloedcirculatie bevorderen, maar ook de drainage door de vloeistoffen die zich in de weefsels bevinden te evacueren;
  • Steun- en compressiekousen: Ze kunnen de symptomen dagelijks verlichten. “Ik raad mijn patiënten aan om compressiekousen te dragen, ze verbeteren hun levenscomfort aanzienlijk”, vertrouwt Loïc Vaillant toe;
  • Goede voedselhygiëne: “Als diëten niets kunnen doen tegen lipoedeem, kan het beoefenen van sport het uiterlijk van de huid en de aangetaste ledematen verbeteren. Opgemerkt moet worden dat een te rijk dieet en overgewicht lipoedeem kan verergeren “, specificeert onze expert.

Technieken tegen cellulitis en sinaasappelhuid

Sommige behandelingen maken een esthetische verbetering mogelijk:

  • Endermologie met de Cellu M6 LPG-behandeling: dit massageapparaat werkt op cellen en bindweefsel om het proces van natuurlijke vetoplossing in vetweefsel opnieuw te starten. Deze techniek kan het uiterlijk van aangetaste ledematen verbeteren;
  • Afslankcrèmes : Deze kunnen wat helpen. De resultaten laten zien dat ze kunnen helpen het vetweefsel met meer dan 1,2 cm te verminderen, constateerde de beoefenaar.
  • De vernietiging van vet door radiofrequentie, laser, infrarood of ultrageluid: ze lijken een vermindering van maximaal 2,45 cm van de lelijke uitstulping mogelijk te maken.

Liposuctie (liposuctie), de meest effectieve behandeling

Voor Pr. Vaillant, de enige effectieve manier om lipoedeem te behandelen, blijft liposuctie (liposuctie). “Vanaf nu kan het onderhuidse vetweefsel worden verwijderd door middel van liposuctie die wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving door middel van tumescentie (ALT) en vibrerende canules6. Alleen deze chirurgische techniek maakt het mogelijk om lipoedeem te overwinnen”, bevestigt dokter Vaillant.

Volgens onze expert: “Als deze behandeling alleen het belangrijkste symptoom van lipoedeem (dwz de vetmassa) wegneemt en niet de hormonale oorzaak, verplaatst deze vetmassa zich niet echt of heel langzaam. De ziekte zou met ongeveer 8 jaar worden vertraagd. In tegenstelling tot andere conventionele behandelingen, zorgt liposuctie voor een vermindering of zelfs een verdwijning van symptomen na slechts één of enkele interventies”. De specialist kan op verzoek van de patiënt deze behandeling overwegen, afhankelijk van het stadium en het al dan niet conservatief behandelen van de patiënt.

Wat kunt u doen tegen lipoedeem?

Wat helpt tegen lipoedeem? Artsen bevelen in eerste instantie een conservatieve behandeling aan. Denk hierbij aan reguliere manuele lymfedrainage en op maat gemaakte compressiekousen. Bij lymfedrainage ontlast de fysiotherapeut benen of armen met zachte bewegingen en vermindert de zwelling onder de huid.

Hoe lipoedeem te genezen?

Lipoedeem wordt behandeld met gecombineerde decongestivumtherapie (CDT) met manuele lymfedrainage (MLD) en compressietherapie (conservatieve procedure) mogelijk in combinatie met intermitterende pneumatische compressietherapie (IPC).

Hoe lipoedeem te verslaan?

Een van de meest gebruikte TAL-technieken voor de behandeling van lipoedeem is de zogenaamde WAL, waterstraalondersteunde liposuctie; sommige varianten gebruiken laser of ultrageluid om vetcellen te necrotiseren en te emulgeren vóór aspiratie.

Kan lipoedeem erger worden?

Het valt op dat lipoedeem meestal uitbreekt of erger wordt als de vrouw hormonale veranderingen doormaakt: Heel vaak tijdens de puberteit, maar ook tijdens de zwangerschap. Soms bij het wisselen van anticonceptie.

Share This Article
Leave a comment