Huiduitslag rode vlekjes

John
17 Min Read

Een uitslag kan plotseling op verschillende delen van het lichaam verschijnen en er heel anders uitzien: van rode vlekken tot striemen en blaren tot schubben op de huid.

Een huiduitslag (exantheem) daarentegen duidt meestal op een proces in het lichaam: een allergie, infectie, immuunreactie of huidziekte.

Typisch voor huiduitslag zijn rode vlekken, die vaak gepaard gaan met onaangename jeuk (pruritus). Andere zichtbare huidveranderingen (uitbloeiingen) zoals striemen (zwelling in de bovenste huidlagen), huiduitslag met blaren (met vocht gevulde bultjes) of roos (ophoping van hoorncellen van de hoofdhuid) kunnen ook voorkomen.

Hierbij geldt: Een jeukende uitslag kan tal van oorzaken hebben. Als striemen verschijnen als een begeleidend symptoom, kan het netelroos zijn – een van ’s werelds meest voorkomende huidziekten.

Huiduitslag veroorzaakt door ontsteking

Huiduitslag veroorzaakt door ontsteking

Er zijn maar liefst vijf huiduitslag na een ontstekingsreactie.

Netelroos

Urticaria volgt een biochemische of allergische reactie en presenteert zich als scherpgerande rode of verheven, gekartelde laesies. De laatste groeperen dan plaques en papels die erg jeuken (pruritus). Er wordt ook opgemerkt dat dit type uitslag snel evolueert, omdat de laesies soms van uur tot uur over het lichaam bewegen.
Urticaria kan gevaarlijk en zelfs dodelijk worden als het gepaard gaat met oedeem van de slijmvliezen (lippen, tongen, ooglid, luchtwegen, enz.).
De oorzaken van urticaria zijn talrijk, dat wil zeggen dat het kan ontstaan ​​na het innemen van medicijnen (we spreken dan van medicinale urticaria) zoals antibiotica of ontstekingsremmers. De inname van bepaalde voedingsmiddelen zoals noten, eieren of zeevruchten komt ook vaak voor (voedselurticaria) evenals contact met een stof die een allergie veroorzaakt (contacturticaria).
In de context van allergische urticaria zijn soms andere pathologieën zichtbaar zoals rhinitis of astma.
Er is ook de zogenaamde pneumallergene urticaria die wordt veroorzaakt door het inademen van pollen, schimmels, stof of huidschilfers van dieren in de omgevingslucht.
Er moet rekening worden gehouden met emotionele stress en insectenbeten, net zoals infecties zoals rubella-hepatitis of infectieuze mononucleosis onderliggende oorzaken van urticaria zijn.
Urticaria is in principe slechts beperkt in de tijd, maar het kan chronisch worden en terugkeren.

Luieruitslag bij zuigelingen

De billetjes van je baby zijn rood, rauw met of zonder puistjes? Het is hoogstwaarschijnlijk een erytheem. Het is een irritatie die voornamelijk wordt veroorzaakt door luiers die niet vaak genoeg worden verschoond, urine of ontlasting (diarree). Het presenteert zich meestal op de binnenkant van de dijen, billen en schaambeen. Erytheem kan zich naar de onderrug en buik verplaatsen en in de plooien van de dijen van een peuter wanneer het door urine verschijnt. Als het de ontlasting is die verantwoordelijk is, is het erytheem meestal ook aanwezig rond de anus.
Een branderig gevoel en kleine scheurtjes of zelfs zweren kunnen het erytheem vergezellen.

De intertrigo

Intertrigo is een irriterende dermatitis veroorzaakt door obesitas en vochtigheid. Het wordt gekenmerkt door sijpelende rode vlekken met schubben en een branderig gevoel. Het treft vooral huidplooien zoals die onder de kin, oksels, knieën, onder de borsten, enz.

Contactdermatitis

Zoals de naam al doet vermoeden, is contactdermatitis een allergische reactie die optreedt wanneer de patiënt in direct contact komt met een stof zoals bijvoorbeeld zeep. Het is gemakkelijk te zien dankzij zijn blaasjes, roodheid en zeer sterke jeuk. Korsten en schubben kunnen worden toegevoegd.

De medicijnreactie

Een paar uur of zelfs dagen na inname van een medicijn kan uitslag optreden. Bij een lichte reactie is er jeuk en is er geen koorts. Wanneer de reactie een medisch noodgeval is, zijn er luchtbellen, koorts en betrokkenheid van de slijmvliezen (oedeem).

Huiduitslag veroorzaakt door een infectie

Huiduitslag van infectieuze oorsprong komt vaak voor en duidt op de aanwezigheid van een virus, bacterie, schimmel of parasiet.

Herpes

Herpes kan oraal (koortslip) en genitaal zijn. Het is zeer besmettelijk en veroorzaakt periodieke recidieven. De overdracht ervan is mogelijk en recidieven zijn relatief ongevaarlijk, aangezien het lichaam, dat aan het virus gewend is, de nodige antistoffen zal aanmaken om zich te verdedigen. Het presenteert zich enkele dagen na seks met een geïnfecteerde persoon en is jeukend, evenals laesies (blaasjes) en brandend.

Kinderziektes

Waterpokken, rubella, roseola en mazelen zijn ziekten die in het algemeen kinderen treffen. Waterpokken begint met macules en blaasjes en eindigt dan met papels en puisten die vervagen tot korstjes. Het komt eerst op de romp en breidt zich vervolgens uit naar de rest van het lichaam. Rubella wordt gekenmerkt door rode bultjes op het gezicht en de nek voordat ze zich naar de romp verspreiden. Roseola begint met koorts die verdwijnt met het begin van uitslag (macules in de nek en romp). Mazelen geeft rode papels op het gezicht die binnen 3 dagen het hele lichaam bereiken en na maximaal 15 dagen verdwijnen.

Gordelroos

Veroorzaakt door hetzelfde virus als waterpokken, wordt gordelroos herkend door blaasjes of bubbels die zijn gegroepeerd in de vorm van rode vlekken. Ze veranderen uiteindelijk in korsten.

Andere ziekten

Veel andere ziekten zoals schurft, schaamluis, wratten, schimmelinfecties, roodvonk of zelfs impetigo kunnen synoniem zijn met huiduitslag. Uw arts zal u helpen ze te ontmaskeren tijdens een diepgaand klinisch onderzoek, aarzel niet om een afspraak te maken met uw huisarts als u zich ergens zorgen over maakt.

Lees ook :- Hoe ziet schurft eruit

Huiduitslag rode vlekjes : Symptomen en complicaties

Huid die wordt aangetast door uitslag kan de plaats zijn van:

  • Zwelling;
  • Pijn;
  • Jeuk. De jeuk kan constant (altijd aanwezig) of intermitterend (komen en gaan), acuut (d.w.z. zeer intens) of nauwelijks genoemd enz. zijn.
  • Wanneer het bijzonder hevig is, kan de jeuk ervoor zorgen dat de patiënt zo hard en herhaaldelijk krabt dat ze huidwonden veroorzaken met risico op infectie.
  • blaasjes. Bijna altijd licht van kleur, de blaasjes zijn huidlaesies van kleine afmetingen (maximaal 10 millimeter) en verheven ten opzichte van de huid, die een sereuze of serum-hematische vloeistof bevatten. Ze tasten de meest oppervlakkige lagen van de opperhuid aan;
  • Bubbels. Ze zijn in totaal gelijk aan de blaasjes, met het enige verschil dat hun afmetingen groter zijn dan 10 millimeter;
  • Puisten. Het zijn huidlaesies die sterk lijken op blaasjes en bellen, die echter, in tegenstelling tot de laatste, pus bevatten;
  • Gekleurde papels en/of macules. Papels zijn huidlaesies die zijn verheven ten opzichte van het huidvlak; de macules daarentegen zijn platte laesies, dat wil zeggen niet verheven of ingedrukt.

De grootte van papels en vlekken varieert afhankelijk van het type huiduitslag (het kan variëren van enkele millimeters tot zelfs honderd millimeters).
Papels en vlekken kunnen goed van elkaar worden onderscheiden of ze kunnen heel dicht bij elkaar lijken (clusterconformatie);

  • Schubben. Het zijn gebieden met dode cellen, die droge plekken produceren;
  • Kookt. Het zijn bijzondere uitsteeksels, die ontstaan als gevolg van een ontsteking van bacteriële oorsprong van de haarzakjes;
  • zweren. Het zijn diepe huidlaesies die het gevolg zijn van het verlies van de epidermis, delen van de oppervlakkige dermis en soms zelfs de diepere huidlagen.
  • Huidzweren zijn buitengewoon pijnlijk en vertonen vaak geen normale neiging tot spontane genezing;
  • Veranderingen in de normale huidskleur. Frequente kleuren van een mogelijke uitslag zijn rood, felroze en paars; kleuren zoals blauw neigt naar zwart of geel zijn echter ook mogelijk.
  • Over het algemeen zijn veranderingen in huidskleur een voorrecht van vlekken, papels of gezwollen gebieden;
  • Warmte.

Zoals gezegd is de aanwezigheid van een of meer van deze veranderingen – die in feite de mogelijke kenmerken van huiduitslag vertegenwoordigen – strikt afhankelijk van de uitlokkende aandoening. Om het bovenstaande te begrijpen, kan een bepaalde medische aandoening huiduitslag veroorzaken die wordt gekenmerkt door jeukende (dat wil zeggen, jeukende) papels, terwijl een andere specifieke medische aandoening kan leiden tot huiduitslag die wordt gekenmerkt door warme, pijnlijke en gezwollen rode vlekken.

Andere eigenaardigheden van huiduitslag

Er zijn huiduitslag met een besmettelijke aard, dat wil zeggen dat ze zich kunnen verspreiden tussen degenen die drager zijn (de zogenaamde zieke persoon) en degenen die dat niet zijn (de zogenaamde gezonde persoon).
Deze besmettelijke huiduitslag heeft altijd een besmettelijke oorsprong. Het is daarom onmogelijk om bijvoorbeeld een allergische reactie-uitslag tussen individuen te verspreiden.

Complicaties

Contactdermatitis veroorzaakt ongecompliceerde huiduitslag; intense acne, aan de andere kant, kan huiduitslag veroorzaken die de vorming van merkbare littekens op de huid veroorzaakt.
Deze twee voorbeelden dienen om te bevestigen dat de degeneratie tot complicaties door uitslag gerelateerd is aan de trigger.

Lees ook :- Wat is psoriasis

Huiduitslag rode vlekjes : Diagnose

“Voor een goede en betrouwbare diagnose is een arts-patiëntgesprek, een lichamelijk onderzoek en in sommige gevallen een huiduitstrijkje of weefselverwijdering met histopathologisch onderzoek noodzakelijk”, benadrukt de arts. “De therapie hangt dan af van de oorzaak van de uitslag.”

Afhankelijk van de oorzaak kan medicatie in de vorm van tabletten of actuele crèmes de symptomen verlichten. Hoewel antibiotica meestal effectief zijn tegen bacteriële infecties, is huiduitslag veroorzaakt door een virus moeilijker te behandelen. Zalven met antihistaminica helpen tegen de jeuk. Cortison vertraagt het immuunsysteem en heeft zo een ontstekingsremmende werking bij allergieën en huidziekten. Andere immunosuppressiva of nieuwe antilichaamtherapieën kunnen ook nuttig zijn, bijvoorbeeld bij neurodermitis.

Huiduitslag rode vlekjes : Behandeling

Huiduitslag wordt vaak veroorzaakt door virale of bacteriële infecties. Hoewel antibiotica meestal effectief zijn tegen bacteriële infecties, is huiduitslag veroorzaakt door een virus moeilijker te behandelen. Tot nu toe was het alleen mogelijk om de uitlokkende virussen specifiek te bestrijden met medicijnen voor sommige van deze ziekten, bijvoorbeeld herpesinfecties en waterpokken. Voor andere virale ziekten is de behandeling beperkt tot het verlichten van symptomen.

Als de uitslag werd veroorzaakt door een schimmelinfectie, zijn er antischimmelmedicijnen beschikbaar. Geneesmiddelen kunnen ook worden gebruikt om de uitslag veroorzaakt door een allergie te behandelen. Het vermijden van allergenen (vermijden van contact met het betreffende allergeen) speelt in principe een belangrijke rol bij de behandeling van allergieën. Bij huidreacties op medicatie, bijvoorbeeld in de vorm van rode vlekken, dient in overleg met de arts de betreffende medicatie te worden gestaakt en te worden vervangen door een beter verdragen preparaat.

Huiduitslag kan ook het gevolg zijn van auto-immuunreacties in het lichaam. Als er een ziekte van het reumatische type of het immuunsysteem is, wordt deze behandeld met geneesmiddelen die de activiteit van de afweer van het lichaam beïnvloeden. Deze omvatten ontstekingsremmende, cortisone-bevattende of immunosuppressiva.

Hoe de “ziekte” te genezen?

Afhankelijk van de oorzaak kan huiduitslag zich in zeer verschillende vormen voordoen. Dit fenomeen kan zich uitstrekken over het hele lichaam of geïsoleerd blijven. De verspreiding van laesies kan snel of zeer langzaam zijn. Het is daarom belangrijk om ze te laten onderzoeken om een passende behandeling te krijgen.

Hoe uw uitslag kan worden behandeld, hangt daarom volledig af van het soort aandoening dat u heeft. Het kan een anti-inflammatoire, anti-allergische of anti-infectieuze behandeling zijn. Behandelingen kunnen lokaal zijn en komen in de vorm van crèmes, zalven, lotions of poeders. Ze kunnen oraal zijn in de vorm van tabletten, vooral bij bepaalde allergische of infectieuze oorzaken.

  • In geval van medicijnallergie wordt het verantwoordelijke medicijn gestopt;
  • Bij milde reacties worden antihistaminica of crèmes met corticosteroïden gebruikt om jeuk te verlichten;
  • Soms worden intraveneuze medicatie en ziekenhuisopname overwogen voor ernstige reacties;
  • Bij huidallergie geen crème of zalf bij zelfmedicatie aanbrengen zonder gunstig advies van een arts. Je weet niet hoe je huid zal reageren. Vermijd contact met het allergeen. U kunt een natuurlijke behandeling gebruiken om uw pijn en jeuk te verzachten door een kompres gedrenkt in koud water op uw huidlaesies te leggen.

Lees ook :- Rode vlekken op handen

Huiduitslag rode vlekjes : Preventie

Het voorkomen van huiduitslag is om voor de hand liggende redenen gebaseerd op het voorkomen van de uitlokkende oorzaken.
Om bijvoorbeeld huiduitslag als gevolg van een allergie te voorkomen, is het essentieel om de factor te vermijden die die allergie veroorzaakt.

Huismiddeltjes voor jeukende uitslag

Een uitslag op de juiste manier behandelen is soms moeilijk vanwege de vele mogelijke oorzaken. Huismiddeltjes kunnen helpen om symptomen zoals jeuk te verlichten, de huid te kalmeren en ontstekingen te remmen.

  • Aloë vera remt jeuk en verlicht pijn. Daarnaast stimuleert het de regeneratie van de huid, heeft het een ontstekingsremmende werking en hydrateert het de huid. Aloë Vera kan op de huid worden aangebracht in de vorm van een crème of gel.
  • Olijfolie kan ook worden gebruikt om huiduitslag te verzachten. Het heeft een ontstekingsremmende werking, hydrateert en ondersteunt de genezing van de huid. Bij regelmatig gebruik kan het ook worden gebruikt om huiduitslag te voorkomen, omdat het de huid verzorgt en beschermt tegen uitdroging.
Wat betekenen rode vlekken?

Huiduitslag is meestal een uiting van infectieziekten of immuunreacties in het lichaam. De meest voorkomende oorzaken zijn onder meer virale en bacteriële infecties, gevolgd door bijwerkingen van medicijnen, allergieën en huidziekten.

Waar komen rode vlekken op de huid vandaan?

Een allergie kan ook huiduitslag veroorzaken. Bij een zogenaamde contactallergie reageert je huid allergisch op iets waar je mee in aanraking bent gekomen. Dit kunnen bijvoorbeeld geurstoffen of metalen (zoals nikkel) zijn. Naast rode vlekken kan er bijvoorbeeld ook jeuk optreden.

Wat te doen tegen rode vlekken?

Het is mogelijk om de rode vlekken op het gezicht tegen te gaan door simpelweg geen cosmetische producten te gebruiken. Andere middelen tegen mondroos zijn: Crèmes met adapaleen of azelaïnezuur. antibiotica.

Kan huidkanker ook rood zijn?

Basaalcelcarcinomen kunnen verschijnen als open zweren, rode vlekken, roze gezwellen, glanzende bultjes, littekens of gezwellen met licht verhoogde, opgerolde randen en/of een centrale depressie. Soms kunnen basaalcelcarcinomen vocht, korst, jeuk of bloeding afgeven.

Share This Article
Leave a comment