Wat is psoriasis

John
17 Min Read

Psoriasis is een chronische inflammatoire huidziekte van auto-immuun oorsprong, waarvan stress een trigger of een pejoratieve oorzaak kan zijn. Alleen al in Italië lijden bijna 3 miljoen mensen tussen 15 en 45 jaar eraan.

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een huidziekte waarvan de etiologie nog niet helemaal bekend is, maar met een grote impact op het sociale leven van de getroffen patiënten.

De belangrijkste manifestatie bestaat uit de vorming van rode of zelfs zilverachtige huidplaques, verheven, vaak jeukende, gelokaliseerd in sommige karakteristieke regio’s zoals

Psoriasis is geen besmettelijke of besmettelijke ziekte.

Er zijn dan verschillende classificaties van psoriasis in de ondersoort, gebaseerd op de meerdere varianten die bij patiënten kunnen voorkomen.

De belangrijkste oorzaak lijkt te worden vertegenwoordigd door een verandering van het immuunsysteem (daarom behoort het tot de grote groep van auto-immuunziekten) bij genetisch gepredisponeerde patiënten. De trend is chronisch en progressief, dus het doel van medicamenteuze behandeling is om de frequentie en intensiteit waarmee de laesies optreden te verminderen.

Psoriasis wordt soms geassocieerd met andere multifactoriële ziekten zoals:

  • suikerziekte,
  • hart-en vaatziekten,
  • veranderde ontstekingsreacties,

wat aantoont dat het gemeenschappelijke element een ontregeling is van het vermogen van het immuunsysteem om om te gaan met externe en / of interne beledigingen van het organisme.

Het beloop en de prognose hangen nauw samen met het type psoriasis en de ernst waarmee het optreedt; in het algemeen hebben de huidverschijnselen een variabele duur van enkele weken tot enkele maanden. Evenzo is de duur van klinische remissie onvoorspelbaar en in veel gevallen is de exacerbatie niet toe te schrijven aan een specifieke gebeurtenis.

Psoriasis : Oorzaken

Psoriasis : Oorzaken

Psoriasis is een huidziekte die in de macrocategorie dermatitis valt (algemene term die wordt gebruikt om alle huidontstekingen te definiëren).

Psoriasis is een multifactoriële pathologie die voortkomt uit de interactie tussen talrijke predisponerende factoren. Het is daarom niet mogelijk om met zekerheid één oorzaak van oorsprong vast te stellen, ook al lijken in de meeste gevallen de genetische component en stress een zeer belangrijke rol te spelen.

Incidentie: hoe vaak komt psoriasis voor?

Volgens schattingen lijdt in Italië ongeveer 2-3% van de bevolking aan psoriasis, dat wil zeggen ongeveer twee miljoen mensen. Psoriasis heeft dezelfde incidentie bij beide geslachten.

Op welke leeftijd komt het voor?

  • Psoriasis kan op elke leeftijd voorkomen, maar treedt meestal voor het eerst op tussen de leeftijd van 20 en 30 jaar. Een vroege aanvang – vóór de leeftijd van 15 jaar – wordt meestal geassocieerd met ernstigere vormen.
  • Een tweede piek in de incidentie van de ziekte wordt geregistreerd in de leeftijdsgroep tussen 50 en 60 jaar.
  • Psoriasis is zeldzaam bij kinderen.

Wat zijn de oorzaken van psoriasis?

De oorzaken zijn nog niet helemaal bekend. Het is echter bekend dat psoriasis wordt beïnvloed door genetica en, meer bepaald, door de aanwezigheid van meerdere defecte genen. Waarschijnlijk houdt deze kwetsbaarheid verband met een veranderde activiteit van het immuunsysteem: in de loop van psoriasis is het waarschijnlijk dat het per ongeluk auto-antilichamen gaat produceren die de huid aanvallen.

De “triggers” van de ziekte zijn ook bekend, dat wil zeggen de uitlokkende factoren die het optreden ervan kunnen veroorzaken bij mensen die vatbaar zijn om het te ontwikkelen.

Genetische aanleg

Psoriasis is een ziekte met een plurigene aanleg, dat wil zeggen, het is gerelateerd aan informatie die aanwezig is op meerdere genen. Om deze reden hebben kinderen van een ouder met psoriasis meer kans (maar niet zeker) om de aandoening te ontwikkelen.

Het bestaan van een predisponerende genetische component wordt aangetoond door het feit dat 30% van de mensen met psoriasis familieleden heeft die in gelijke mate getroffen zijn. Verder is aangetoond dat de invloed van de genetische component groter is bij vormen van psoriasis met vroege aanvang (vóór 15-20 jaar).

Bekendheid of genetische aanleg zijn echter niet in staat om psoriasis alleen uit te lokken: om de ziekte te manifesteren, moeten andere uitlokkende factoren ingrijpen, zoals intense psycho-fysieke stress.

Rol van stress

Psoriasis is een ziekte die aanzienlijk wordt beïnvloed door zowel fysieke als mentale stress. In het bijzonder is waargenomen dat psoriasis binnen zes maanden na de stressvolle gebeurtenis (bijv. sterfgeval of bijzonder droevige momenten in het leven) verschijnt of de neiging heeft te verergeren bij mensen met aanleg of bij wie de ziekte in een latente toestand verkeerde. Psoriasis kan ook optreden of verergeren na een trauma, operatie en in het algemeen in al die situaties waarin het lichaam verzwakt is (infecties, ziekten, maar ook slechte voeding, drugs, roken of alcoholmisbruik, enz.).

Triggerende en/of verzwarende factoren

Factoren die de symptomen kunnen verergeren of psoriasis kunnen reactiveren na een periode van remissie of tijdens een latente toestand zijn onder meer:

  • Trauma, accidentele wonden en chirurgische wonden: elke stoot of accidentele klap kan een ontstekingsreactie veroorzaken bij mensen die vatbaar zijn voor of last hebben van psoriasis. Dit verschijnsel, bekend als het fenomeen van Koebner (reactief isomorfisme), kan zelfs na verschillende perioden optreden, in gebieden die zijn getroffen door zelfs minimaal trauma. Het is geen toeval dat plaque psoriasis (de meest voorkomende vorm) vaak direct op de ellebogen begint, beruchte delen van het lichaam die worden blootgesteld aan onbedoelde stoten. Het lijkt er dus op dat naast het geweld van de klap ook de frequentie waarmee de partij getraumatiseerd wordt bepalend is voor het ontstaan ​​van de ziekte:
  • Infecties: in het bijzonder van streptokokken en van virussen van de herpesfamilie (bijv. herpes simplex type 1 en 2, herpes zoster, cytomegalovirus, Epstein barr enz.);
  • Psycho-fysieke stress: zoals verwacht, kan de reeks reacties die in het lichaam optreden bij destabiliserende gebeurtenissen in de emotionele en/of fysieke sfeer bijdragen aan het ontstaan ​​van psoriasis;
  • Zonnebrand: hoewel ultraviolette stralen een van de meest effectieve therapieën voor psoriasis zijn, is het belangrijk om het niet te overdrijven met bruinen of het gebruik van UV-lampen. Er moet rekening worden gehouden met het feit dat tijdens de zomerperiode de symptomen van psoriasis de neiging hebben af ​​te nemen bij correcte blootstelling aan de zonnestralen als gevolg van de regenererende werking van vitamine D, terwijl in de winter atmosferische stoffen de door deze irritaties aangetaste huid verder belasten;
  • Roken en alcoholmisbruik: roken is een belangrijke risicofactor, vooral bij sommige vormen van psoriasis en zelfs alcohol, omdat het een krachtige vasodilatator is, kan de ziekte veroorzaken of verergeren;
  • Sommige geneesmiddelen, waaronder bètablokkers, chloroquine, lithium, ace-remmers, interferon-alfa, abrupte stopzetting van corticosteroïden.

Andere factoren die symptomen kunnen veroorzaken, zijn hormonale veranderingen en slechte eetgewoonten. Het ernstige overgewicht kan het ontstaan van psoriasis bevorderen; aan de andere kant helpt het bereiken en behouden van het ideale gewicht om de ziekte beter onder controle te houden.

Geassocieerde ziekten en aandoeningen

Psoriasis wordt vaak in verband gebracht met andere ontstekings- en/of auto-immuunziekten of aandoeningen.

Een van de meest voorkomende associaties zijn die met:

  • Angst en depressie;
  • Coeliakie;
  • Inflammatoire darmziekte, waaronder de ziekte van Crohn;
  • obesitas;
  • suikerziekte;
  • Hypertensie;
  • Vette lever (indien onbehandeld, vooral bij obese patiënten, kan deze zich ontwikkelen tot steatohepatitis en cirrose);
  • Hyperhomocysteïnemie;
  • Hoog cholesterol en dyslipidemie in het algemeen.

Lees ook :- Eczeem rond ogen

Wat zijn de symptomen ?

Psoriasis verschijnt op bepaalde delen van de huid, die rood worden en bedekt zijn met korsten die “squames” worden genoemd, witachtige rooslagen. Deze huidlaesies kunnen jeuken en pijnlijk zijn. Er zijn gematigde vormen van de ziekte en meer ernstige vormen waarbij de aanval belangrijker is.

• Psoriasis in de knieën, ellebogen, handen, rug

Psoriasis in zijn karakteristieke vorm is meestal gelokaliseerd in de knieën, ellebogen, hoofdhuid, nagels en onderrug. Bij ongeveer de helft van de mensen met psoriasis zijn er manifestaties van de vingernagels en teennagels, die verkleurd, geribbeld of bevlekt kunnen lijken, vanwege de depressies die de ziekte veroorzaakt onder het oppervlak van de nagel. nagels. De nagels zijn dan brozer en broos.

• Psoriasis hoofdhuid, gezicht

In meer dan de helft van de gevallen wordt de hoofdhuid aangetast door psoriasis. Vervolgens worden zogenaamde “flake”-films waargenomen. Psoriasisplaques kunnen ook uit de hoofdhuid steken en het voorhoofd, rond de oren of de achterkant van de nek bereiken. Psoriasis in het gezicht tast de delen van het gezicht aan die zich dicht bij de slijmvliezen bevinden, dat wil zeggen de neusvleugels, de mondrand of de rand van de hoofdhuid. Door zijn zichtbaarheid heeft psoriasis in het gezicht een aanzienlijke impact op het sociale leven en is het bijzonder moeilijk te verdragen.

• Psoriasis op de voeten

De aanwezigheid van psoriasisplaques op de voeten vereist een onberispelijke hygiëne om bacteriële superinfectie of het verschijnen van een mycose te voorkomen: draag meestal sandalen of schoenen met een opening, als het weer het toelaat, om de voeten in de open lucht te laten. De nagels van de tenen of handen zijn vaak de plaats van psoriasislaesies waardoor ze kunnen loslaten of afbrokkelen. Alle door psoriasis aangetaste huidgebieden, maar vooral de nagels, zijn vatbaar voor bacteriële infecties en schimmelinfecties. Verzorg je nagels goed door ze regelmatig te knippen. Droog je handen en voeten na het wassen en vergeet niet om ook de gebieden rond de nagels af te drogen.

Lees ook :- Netelroos warmte uitslag

Diagnose van psoriasis

De diagnose psoriasis is voornamelijk klinisch. Het loutere uiterlijk van de laesies is voldoende voor de arts om de diagnose te stellen. Als de patiënt een zeldzame vorm heeft, wordt soms een huidbiopsie gedaan.

Soms is het zoeken naar een bijbehorende pathologie geïndiceerd. De arts kan op zoek gaan naar diabetes type 2, een abnormaal lipidenprofiel of een abnormale leverfunctie.

Betrokkenheid van de hoofdhuid moet worden onderscheiden van seborrheic dermatitis met zijn diffuse, olieachtige en geelachtige schilfering (roos).

Verwarring is ook mogelijk met:

  • Een plaveiselcelcarcinoom;
  • secundaire syfilis;
  • Mycose; _
  • Een lupus;
  • eczeem; _
  • Een persoonlijk plan;
  • Jeukende dermatitis.

Biopsie is soms nuttig om de diagnose te bevestigen.

Lees ook :- Rode vlekken op handen

Psoriasis behandeling

Er is momenteel geen remedie voor psoriasis. Met behulp van medische therapie en persoonlijk initiatief kan de frequentie en intensiteit van opflakkeringen echter aanzienlijk worden verminderd.

Medische therapie

Op de rode delen van de huid worden ontstekingsremmende zalven en crèmes aangebracht. Ze bevatten bijvoorbeeld de actieve ingrediënten cortison of dithranol. Er zijn geschikte shampoos beschikbaar voor de zieke hoofdhuid. De overmatige activiteit van het immuunsysteem wordt afgeremd door injecties en tabletten met kalmerende middelen en preparaten zoals acitretine, MTX of ciclosporine. Genetisch gemanipuleerde antilichamen, zoals THF-α-antagonisten, zijn een nieuw type therapie om auto-immuunreacties in de huid te voorkomen (systemische therapie).

Huidverzorging

Mensen met psoriasis moeten meer aandacht besteden aan een grondige en regelmatige verzorging van hun huid. Hydraterende crèmes en zalven met ureum en salicylzuur als actieve ingrediënten, die de huid ondersteunen bij het vasthouden van vocht, zijn effectief gebleken. Er zijn speciale shampoos voor de verzorging en behandeling van een harige hoofdhuid.

Lichttherapie en spabehandelingen

Therapie met zonlicht en zout water heeft positieve effecten op de ontwikkeling van psoriasis. Sommige pekelbaden bieden geschikte kuren. Fototherapie, bij voorkeur in de bergen of aan zee, vermindert meestal de huiduitslag. Genezingen aan de Dode Zee die de effecten van zonlicht en zout water combineren, zijn algemeen bekend geworden.

Ontspanningstechnieken

Stress is een belangrijke oorzaak van psoriasis. Yoga, autogene training, meditatie of progressieve spierontspanning kunnen dit heel goed tegengaan. De ondersteuning van een psychotherapeut kan helpen om beter om te gaan met het stressvolle dagelijkse leven en om te gaan met de stressvolle symptomen van psoriasis.

Dieet verandering

Voedsel en dranken die ontstekingsprocessen in het lichaam kunnen bevorderen, moeten worden vermeden door psoriasispatiënten. Dit omvat met name vlees en worst, maar ook alcohol en nicotine. Overgewicht heeft ook een negatieve invloed op de ernst en frequentie van opflakkeringen. Maar er zijn ook voedingsmiddelen die goedkoop zijn om te eten. Zo hebben fruit, groenten, zeevis, lijnzaadolie en druivenpitolie een ontstekingsremmende werking. Ze bevatten vitamine D, omega-3-vetzuren en heilzame plantaardige stoffen.

Psoriasis : Preventie en levensstijl

Ondanks de multifactoriële pathogenese, ondanks de progressieve trend en het onvermogen om deze ziekte volledig te genezen, zijn er kleine maatregelen die mensen met een aanleg voor psoriasis dagelijks kunnen nemen om de impact van de ziekte op de kwaliteit van leven te verminderen:

  • Vermijd een droge huid en uitdroging: warme baden, verzachtende middelen en een juiste voeding kunnen de schilfering van de plaques verlichten en de jeuk en het ongemak dat ze veroorzaken verminderen.
  • Correcte en matige blootstelling aan de zon.
  • Vermijd mogelijke triggers, zoals infecties of immunosuppressieve toestanden.
  • Vermijd alcohol en roken.
Waar komt psoriasis vandaan?

Psoriasis is een auto-immuunziekte op genetische basis, veroorzaakt door een veranderde activiteit van de T-lymfocyten, die verantwoordelijk zijn voor de afweer van het lichaam, en veroorzaakt een ernstige fout in het immuunsysteem.

Wat is psoriasis en hoe wordt het behandeld?

De mildere vormen van psoriasis worden meestal plaatselijk behandeld met verzachtende en ontstekingsremmende crèmes of, voor de behandeling van gelokaliseerde gebieden, wordt de excimeterlaser aanbevolen, die werkt door de emissie van UVB-stralen en snel, pijnloos is en kan leiden tot een regressie van de laesies al na …

Wat is psoriasis en hoe manifesteert het zich?

Psoriasis is een chronische en terugkerende inflammatoire huidziekte die wordt gekenmerkt door erythemateuze plekken bedekt met een zilverwitte schilferige laag, meestal gelokaliseerd in de ellebogen, knieën, sacrale regio en haarvaten.

Hoe psoriasis op natuurlijke wijze genezen?

Gewoonlijk verbetert blootstelling aan de zon, misschien vergezeld van het zoute water van de zee en de ontspanning van een vakantie, de conditie van de door psoriasis ontstoken huid aanzienlijk. Met de nodige voorzorgsmaatregelen (beschermende crèmes en niet-langdurige blootstelling) is de zon misschien wel het beste natuurlijke middel tegen deze aandoening.

Share This Article
Leave a comment