Hoe ziet gordelroos eruit

John
10 Min Read

Gordelroos manifesteert zich als pijnlijke huiduitslag langs een zenuw of zenuwganglion. Deze huiduitslag treedt op als gevolg van de reactivering van het virus dat waterpokken veroorzaakt, het varicella zoster-virus (VZV).

Gordelroos treft meestal de borst of het gezicht, maar elk deel van het lichaam kan worden aangetast.

Soms houdt de pijn veroorzaakt door gordelroos maanden of zelfs jaren aan nadat de uitslag is genezen: deze pijn wordt neuralgie of postherpetische pijn genoemd.

Definitie: wat is gordelroos?

Gordelroos is een infectieziekte die verband houdt met een nieuw contact met het virus dat verantwoordelijk is voor waterpokken, algemeen bekend als VZV. ” Jaren na waterpokken kan hetzelfde virus het verzwakte lichaam opnieuw infecteren en een zenuwgebied van de huid koloniseren “, legt Dr. Jean-Luc Rigon, dermatoloog-veneroloog in Nancy (Meurthe-et-Moselle) uit. Het virus kan zich via de zenuwen naar de huid en slijmvliezen verspreiden, waar het blaasjes creëert die lijken op die van waterpokken. “De gordelroos komt voor op een zeer beperkt zenuwgebied; de manifestaties bevinden zich meestal aan één kant van het lichaam”, specificeert de specialist. De reactivering van het virus kan vooral optreden bij ouderen of tijdens een vermindering van de afweer van het lichaam.

Lees ook :- Huiduitslag rode vlekjes

Hoe ziet gordelroos eruit : Oorzaken

Hoe ziet gordelroos eruit : Oorzaken

Als gevolg van waterpokken worden bijna alle virussen vernietigd, op enkele na. Ze blijven gedurende meerdere jaren in de zenuwganglia slapen. Met de leeftijd of als gevolg van ziekte kan het immuunsysteem zijn vermogen om het virus onder controle te houden verliezen, dat opnieuw kan worden geactiveerd. Er treedt dan een ontstekingsreactie op in de ganglia en zenuwen, waardoor blaasjes verschijnen die in clusters op de huid zijn gerangschikt.

Volwassenen die al besmet zijn en in contact zijn geweest met kinderen met waterpokken, hebben mogelijk een verhoogde bescherming tegen gordelroos. Wetenschappers zijn van mening dat een tweede blootstelling aan het virus het immuunsysteem stimuleert en zo helpt het virus inactief te houden.

Gordelroos : Symptomen en hoe het te herkennen

De eerste symptomen, voorafgaand aan de uitslag, zijn zeer gevarieerd en moeilijk te interpreteren. Ze omvatten hoofdpijn, koorts, malaise, overgevoeligheid, branderig gevoel, jeuk, koude rillingen, maagpijn en vermoeidheid. Het gaat vaak gepaard met hevige pijn, hoe zeldzamer het is bij kinderen. De kenmerkende huiduitslag kan 1 dag tot 3 weken na het verschijnen van de eerste symptomen optreden.

Deze verscheidenheid aan niet-specifieke symptomen zorgt voor grote problemen bij een vroege diagnose. Meestal gaan we bij een eventuele aankomst over tot een bloedonderzoek dat de aanwezigheid van de Zoster IGM en IGG-antilichamen verifieert. De aanwezigheid van deze antilichamen duidt op een actieve immuunrespons tegen het virus.
Als de uitslag verschijnt, is de vorm zo kenmerkend en typisch dat een eenvoudige visuele controle meestal voldoende is voor de diagnose.

Lees ook :- Hoe ziet schurft eruit

Gordelroos : Hoe wordt het gediagnosticeerd?

Herpes zoster (ook wel gordelroos genoemd) is een heropflakkering van waterpokken die als kind werd ervaren. Infectie op volwassen leeftijd wordt in feite veroorzaakt door de reactivering van het varicella-zoster-virus vanuit zijn latente toestand in een ganglion van de dorsale wortel. Het meest kenmerkende teken van de ziekte is een pijnlijke uitslag, waarvan het begin wordt voorafgegaan door een tintelend gevoel of plaatselijke gevoelloosheid. Er verschijnt dan een strook rode stippen, die vervolgens evolueert tot clusters van blaasjes op een erythemateuze, met vocht gevulde basis, vergelijkbaar met waterpokkenlaesies. De pijn is zeer intens en continu, geassocieerd met jeuk en oppervlakkige verbranding. De gordelroos is gelokaliseerd in een zeer specifiek gebied: het komt vaker voor aan één kant van de borst of rug ter hoogte van de taille; de verdeling van de vesiculaire uitslag komt altijd overeen met die van de door het virus aangetaste sensorische zenuwen. Meer zelden verschijnen laesies aan één kant van het gezicht, rond het oog en voorhoofd, in de mond, op een arm of been. Soms presenteert herpes zoster zich ook met koorts, koude rillingen, hoofdpijn en algemene malaise.

De symptomen die kenmerkend zijn voor herpes zoster lenen zich voor een vrij eenduidige interpretatie en de visuele inspectie van het getroffen gebied door de arts is over het algemeen voldoende. Als er verdachte tekens aanwezig zijn, is het nog steeds mogelijk om een ​​beroep te doen op enkele laboratoriumanalyses. De meest voorkomende test is een bloedtest voor IgM specifiek gerelateerd aan de aanwezigheid van het varicella-zoster-virus (VZV). In andere gevallen is het echter mogelijk om de virusdeeltjes te bepalen door middel van PCR (polymerasekettingreactie voor het onderzoek van het DNA van het virus).

Lees ook :- Wat is psoriasis

Gordelroos : Behandeling

De behandeling van gordelroos wordt voornamelijk gebruikt om de symptomen te kalmeren. U kunt paracetamol nemen om de pijn te kalmeren, maar nooit ibuprofen, wat in dit geval gevaarlijk is. Als paracetamol niet voldoende is, kan de arts een effectievere pijnstiller voorschrijven. Om superinfectie van puistjes te voorkomen, kunt u er een antiseptische oplossing op aanbrengen, zoals chloorhexidine.

Er is een antivirale behandeling in tabletten die de symptomen vermindert en de pijnlijke gevolgen van gordelroos beperkt. De arts kan het voorschrijven als hij denkt dat het in uw geval nuttig is, maar het moet bij de eerste symptomen worden gestart om effect te hebben.

Ten slotte is gordelroos enigszins besmettelijk zolang de symptomen zichtbaar zijn bij direct contact met de blaren. U kunt dus waterpokken overbrengen, wat potentieel gevaarlijk is voor zwangere vrouwen of kleine baby’s. Was uw handen vaak als u gordelroos heeft en vermijd contact met mensen die risico lopen. Maar wees gerust: gordelroos is nooit dodelijk.

Gordelroos : Complicaties

Gordelroos is niet dodelijk en verdwijnt na ongeveer 3-5 weken. Het kan echter complicaties hebben die zeer ernstig kunnen zijn, waaronder encefalitis (ontsteking van de hersenen), ontsteking van de longen, lever, hersenvliezen en de beschermende membranen rond het ruggenmerg (transversale myelitis). De ogen

moeten ook worden gecontroleerd. Als Zoster de nervus trigeminus aanvalt en het gezicht rond de ogen aantast, kan dit het hoornvlies ernstig beschadigen. We spreken van oogheelkundige herpes zoster. Getroffen personen kunnen blijvende zweren en littekens op het oogoppervlak (hoornvlies), ontsteking van de oogzenuw, maar ook glaucoom, hoge druk in het oog ontwikkelen. Als de infectie niet snel wordt behandeld, kan het gezichtsvermogen verloren gaan.

Complicaties kunnen ook betrekking hebben op het oor, hoewel zelden. Ramsay Hunt-syndroom (Herpes Zoster oticus) treedt op wanneer reactivering van het virus de aangezichtszenuw nabij het oor aantast. Als dit syndroom niet snel wordt behandeld, kan het gezichtsverlamming en gehoorverlies veroorzaken.

Op andere momenten kan gordelroos postherpetische neuralgie veroorzaken, een verandering van de zenuwen bij het vertalen van externe stimuli. Het geneest meestal na ongeveer 3-6 maanden, maar in sommige gevallen kan het jaren aanhouden of kan het permanent worden. Geschat wordt dat ten minste één op de vijf 50-plussers postherpetische neuralgie kan ontwikkelen als gevolg van herpes zoster.

Ten slotte zijn er secundaire bacteriële infecties en motorische problemen.

Hoe gordelroos voorkomen?

Er zijn geen preventieve maatregelen tegen herpes zoster-infectie en gordelroos, die na meerdere jaren meerdere keren kunnen verschijnen. Aangezien dit echter een virale infectie is, is het een goed idee om geen direct contact te hebben met patiënten die door de infectie zijn getroffen of met hun kleding.

Is het ernstig om gordelroos te hebben?

Oog- en aangezichtszenuwbeschadiging (7e paar) zijn mogelijk, ze zijn ernstig, soms met een slechte prognose en vereisen antivirale behandeling. Hoewel gordelroos slopend kan zijn en aanhoudende pijn (postherpetische neuritis) of gevolgen kan veroorzaken, is het een goedaardige ziekte.

Wat zijn de gevolgen van gordelroos?

De meest voorkomende complicaties van gordelroos zijn chronische pijn (die langer dan een maand aanhoudt nadat de blaren zijn genezen). Dit wordt “postherpetische pijn” of “restpijn” genoemd. Deze pijnen kunnen intens en slopend zijn.

Hoe te herstellen na gordelroos?

Als uw gordelroos een groot deel van het lichaam bedekt, of erg pijnlijk is, kan de arts een antiviraal medicijn voorschrijven. De duur van de behandeling van gordelroos met dit type geneesmiddel, valaciclovir of een ander, zal 7-10 dagen zijn.

Kun je twee keer gordelroos krijgen?

, dat meerdere keren kan verschijnen , kan gordelroos meestal maar een keer in je leven voorkomen . In minder dan 4% van de gevallen kunnen andere episodes optreden. Gordelroos kan op elke leeftijd voorkomen, maar komt het meest voor na de leeftijd van 50 jaar.

Share This Article
Leave a comment