Hiv symptomen huiduitslag

John
16 Min Read

Veel mensen krijgen symptomen, vooral kort na infectie of als ze lange tijd met hiv zijn geïnfecteerd en niet zijn behandeld. De enige manier om vast te stellen of u met hiv besmet bent, is door een hiv-test te doen. Dankzij hiv-medicatie is het nu mogelijk om goed en lang met hiv te leven.

Het humaan immunodeficiëntievirus, bekend als HIV, veroorzaakt aids door een deel van de afweer van het lichaam te infecteren en te beschadigen tegen externe agressies, met name lymfocyten, een bepaald type witte bloedcellen die in het immuunsysteem de taak hebben om binnendringende aanvallen te verdrijven. bacteriën en virussen.

HIV kan worden overgedragen door direct contact met het bloed of lichaamsvloeistoffen van iemand die besmet is met HIV, contact vindt meestal plaats door naalden te wisselen of onbeschermde seks te hebben met een besmet persoon. Een pasgeborene kan hiv krijgen van een moeder die besmet is.

De eerste tekenen en symptomen van een HIV-infectie zijn:

  • koorts,
  • keelpijn,
  • uitslag,
  • vermoeidheid,
  • gewrichts- en spierpijn,
  • gezwollen lymfeklieren.

Opgemerkt moet worden dat het griepachtige symptomen zijn, dus vaag en niet-specifiek, maar ze komen vooral indicatief voor bij 4 van de 5 patiënten en met een extreem variabele entiteit, waardoor een diagnose op basis van de waarneming van eventuele manifestaties niet mogelijk is; de diagnose wordt in plaats daarvan geformuleerd door middel van bloedonderzoek, dat vaak al 30 dagen na het risicogedrag een definitief antwoord kan geven.

Hoewel er behandelingen zijn voor hiv en aids, zijn er geen vaccins of remedies; er zijn gedragingen die, indien aangenomen, besmetting voorkomen.

Het HIV-virus valt specifieke lymfocyten aan, de zogenaamde T-helpercellen (ook wel T-cellen genoemd), neemt ze over en vermenigvuldigt zich. Dit voortdurende proces vernietigt andere T-cellen, waardoor het vermogen van het lichaam om te reageren op externe beledigingen via het immuunsysteem wordt aangetast.

Wanneer het aantal T-cellen aanzienlijk afneemt, zijn mensen met hiv vatbaarder voor andere infecties en kunnen ze bepaalde vormen van kanker krijgen die een gezond lichaam normaal gesproken zou kunnen bestrijden. Deze verminderde immuniteit (immunodeficiëntie) staat bekend als AIDS en kan zich ontwikkelen tot ernstige levensbedreigende infecties, sommige vormen van kanker en verslechtering van het zenuwstelsel. Hoewel aids altijd het gevolg is van een hiv-infectie, heeft niet iedereen die hiv heeft opgelopen aids. Volwassenen die hiv hebben opgelopen, kunnen er zelfs jaren gezond uitzien voordat ze aids krijgen.

Veroorzaakt een hiv-infectie altijd uitslag?

Veroorzaakt een hiv-infectie altijd uitslag?

Een infectie met het HI-virus, dat indien onbehandeld tot aids kan leiden, leidt niet noodzakelijk tot huiduitslag. Slechts ongeveer de helft van alle gevallen van nieuwe infecties resulteert in een zichtbare uitslag. Ook andere klachten komen met wisselende frequentie voor. Dit betekent dat een infectie met hiv niet altijd merkbaar is door symptomen. Alleen een test kan duidelijkheid brengen. Als u bang bent dat u mogelijk met hiv bent besmet, moet u een hiv-test laten doen. Dit is bijvoorbeeld handig als u:

  • hebben vaak verschillende seksuele partners
  • onbeschermde seks gehad
  • kan de mogelijkheid van blootstelling aan een risico niet uitsluiten
  • een injectie gedeeld met andere mensen

Lees ook :- Is eczeem besmettelijk

Oorzaken van de hiv-infectie huiduitslag

De HIV-huiduitslag wordt bepaald door de aanwezigheid in het lichaam van het virus dat het menselijke immuunsysteem aanvalt, waardoor de afweerreacties van het lichaam niet effectief zijn.

De rode vlekken worden bepaald door het typische hiv met huiduitslag, hoewel het in werkelijkheid niet alleen de huiduitslag is die ons zou moeten doen vermoeden dat we besmet zijn met het virus.

Er zijn meestal veel uitgebreidere symptomen, waaronder misselijkheid en braken, koorts, spierpijn, krampen, wazig zien, gewrichtspijn, gebrek aan eetlust, diarree en gezwollen klieren.

De hiv-uitslag met duidelijke symptomen komt voort uit een opvallend laag aantal witte bloedcellen in het lichaam.

Het kan op elk moment optreden, maar het is meer typerend voor de eerste twee of drie weken na de infectie.

Het is het stadium van seroconversie en is nog steeds het punt waarop hiv via een bloedtest kan worden opgespoord.

Huiduitslag kan echter ook optreden in andere stadia van de ziekte. De huiduitslag kan het gevolg zijn van een allergische reactie op de medicijnen die worden gebruikt om de ziekte onder controle te houden.

Bovendien kan huiduitslag ook in andere gevallen voorkomen, als u last krijgt van dermatitisproblemen.

Symptomen van een hiv-infectie

Sommige mensen hebben mogelijk geen symptomen nadat ze hiv hebben opgelopen, dus de infectie wordt pas gediagnosticeerd als de symptomen van aids verschijnen. Het kan tot 10 jaar duren.

50% of meer van de mensen met hiv kunnen echter milde griepachtige symptomen ervaren 2 tot 4 weken na besmetting. Vroege symptomen kunnen zijn:

  • koorts
  • vermoeidheid
  • rillingen
  • een zere keel
  • hoofdpijn
  • gewrichtspijn
  • spierpijn
  • gezwollen klieren (lymfeklieren)

Symptomen van een hiv-infectie kunnen enkele dagen of weken aanhouden. Ze kunnen zelf weggaan.

Het komt vaak voor dat een hiv-infectie eerst verkeerd wordt gediagnosticeerd als een andere ziekte. Als u denkt dat u hiv heeft, ga dan naar uw zorgverzekeraar om u te laten testen.

Lees ook :- Eczeem op hoofdhuid

Hiv symptomen huiduitslag : Diagnose

De vraag of de afwijkingen een door hiv veroorzaakte huiduitslag zijn, kan uiteindelijk alleen beantwoord worden met een virusdetectietest. Dit feit is te wijten aan het feit dat zowel de huiduitslag als de andere eerste symptomen vrij onspecifiek zijn en kunnen voorkomen bij een groot aantal verschillende infectieziekten. De grootste aanwijzing voor het bestaan van een hiv-infectie is het optreden van de symptoomcombinatie koorts en huiduitslag binnen een maand na een risicocontact. Bij het minste vermoeden van besmetting is het raadzaam om zo snel mogelijk een hiv-test te laten doen.

Tot 50 procent van alle nieuwe infecties is het gevolg van de uitwisseling van lichaamsvloeistoffen met iemand die ook net is geïnfecteerd. Een groot probleem bij de hiv-diagnostiek is het feit dat er in de eerste fase geen specifieke antistoffen kunnen worden gedetecteerd, maar het vermoeden van infectie wel kan worden gecontroleerd door te testen op hiv-RNA.

Hoe wordt hiv-huiduitslag behandeld?

Als de uitslag wordt veroorzaakt door HIV, is er meestal geen speciale behandeling nodig. Net als bij koorts en vermoeidheid, zal huiduitslag na een paar dagen of weken vanzelf verdwijnen. Dit komt doordat het lichaam een immunologische afweer opbouwt na de eerste infectiefase, waarin het virus zich sterk vermenigvuldigt. Het virus wordt een beetje teruggeduwd, het aantal virussen per milliliter bloed neemt weer af. Dit maakt meestal een einde aan de symptomen van de acute hiv-infectie. Eenmaal gediagnosticeerd met hiv, richt de behandeling zich op antiretrovirale therapie, die een lang leven in goede gezondheid met het virus mogelijk maakt.

Lees ook :- Witte mee eters

Hiv symptomen huiduitslag : Voorkomen

Profylaxe na blootstelling (PEP)

Als u bang bent dat u het HI-virus heeft opgelopen, raadpleeg dan onmiddellijk een arts en bespreek de mogelijkheid of noodzaak van PEP en de mogelijke bijwerkingen ervan. Ook medisch personeel dat zich heeft geprikt of in contact is geweest met bloed tijdens de zorg voor hiv- en aidspatiënten kan een PEP waarnemen.

U krijgt dan gedurende vier weken hiv-medicatie, waardoor de kans op infectie kleiner wordt. Vaak wordt een drievoudige combinatie van de werkzame stoffen raltegravir, tenofovir en emtricitabine voorgeschreven. Er kunnen echter ook andere combinaties worden gebruikt.

Smalle tijdsperiode: PEP moet binnen 24 uur na de mogelijke infectie worden gestart, bij voorkeur binnen twee uur. U wordt getest op hiv wanneer u voor het eerst met de medicatie begint en na zes weken, drie maanden en zes maanden.

Pre-expositie profylaxe (PrEP)

Hiv-negatieve mensen die een hoog risico lopen om besmet te raken, kunnen preventieve maatregelen nemen die bekend staan als pre-exposure profylaxe. De patiënten nemen een geneesmiddel dat ook wordt gebruikt voor de behandeling van hiv en dat de werkzame stoffen emtricitabine en tenofovirdisoproxilfumaraat bevat.

De effectiviteit is bewezen bij homoseksuele mannen met een riskant seksleven en is vergelijkbaar met condoomgebruik. Het medicijn beschermt echter niet tegen andere soa’s.

Profylaxe wordt meestal goed verdragen, maar kan de nieren beschadigen. Gebruikers moeten regelmatig hun nierfunctie laten controleren en elke drie maanden een hiv-test ondergaan om infectie uit te sluiten.

Hiv-huiduitslag: Huidremedies om toe te passen

Huidremedies moeten altijd aan uw arts worden gevraagd, die kan beter uitleggen waar de hiv-uitslag vandaan komt.

Sommige remedies kunnen echter het ongemak en de jeuk die u kunt ervaren als u huiduitslag heeft, verbeteren.

Uw arts kan u bijvoorbeeld voorschrijven om thuis anti-allergische medicijnen of crèmes te gebruiken om jeuk te verminderen.

U kunt ook antihistaminische zalven gebruiken die u ook zonder recept kunt kopen.

Een hiv-uitslag herkennen

Huiduitslag is een veel voorkomend symptoom van een hiv-infectie. In de meeste gevallen is het een vroege indicator en treedt het binnen twee tot drie weken na het oplopen van het virus op. Huiduitslag kan echter ook worden veroorzaakt door andere, minder gevaarlijke factoren, zoals een allergische reactie of een huidprobleem. Raadpleeg bij twijfel uw arts en laat u op hiv testen. Zo bent u zeker dat u de juiste behandeling krijgt voor uw ziekte.

  • De symptomen van een hiv-uitslag herkennen

Controleer of de uitslag rood, licht verhoogd en jeukend is. Hiv-uitslag veroorzaakt meestal vlekken en vlekken op de huid die rood zijn bij mensen met een lichte huid en donkerpaars zijn bij mensen met een donkere huid.

  • De ernst van de uitslag varieert van patiënt tot patiënt. Sommigen krijgen zeer ernstige huiduitslag die grote gebieden bedekken, terwijl anderen slechts een kleine uitslag hebben.
  • Als de hiv-uitslag het gevolg is van antivirale medicatie, zal de uitslag verschijnen als verheven roodachtige laesies die uw hele lichaam bedekken. Deze uitslag wordt ook wel ‘drugsuitbarstingen’ genoemd.

Merk op of de uitslag op uw schouders, borst, gezicht, romp of handen verschijnt. Dit zijn meestal de plaatsen waar zich een hiv-uitslag op het lichaam vormt. De uitslag heeft echter de neiging om binnen een paar weken vanzelf weg te gaan. Sommige mensen verwarren het met een allergische reactie of eczeem.

  • Hiv-uitslag is niet overdraagbaar en er is geen risico op verspreiding van hiv via de uitslag.

Let op andere symptomen die kunnen optreden als u hiv-uitslag heeft. Dit zijn:

  • misselijkheid en overgeven
  • pijn in de mond
  • koorts
  • diarree
  • spierpijn
  • spasmen en pijnen van het lichaam
  • vergrote klieren
  • Wazig of troebel zicht
  • verlies van eetlust
  • gewrichtspijn

Wees je bewust van de oorzaken van een hiv-uitslag. Deze uitslag treedt op als gevolg van een daling van het aantal witte bloedcellen in uw lichaam. Hiv-uitslag kan in elk stadium van de infectie voorkomen, maar meestal merk je ze twee tot drie weken nadat je het virus hebt opgelopen. Deze fase wordt ook wel seroconversie genoemd en de infectie kan worden opgespoord door een bloedonderzoek. Sommige mensen slaan deze fase over en ontwikkelen de uitslag in latere stadia van infectie met het virus.

  • Een hiv-uitslag kan ook worden veroorzaakt door een bijwerking op anti-hiv-medicatie. Medicijnen zoals amprenavir, abacavir en neviapine kunnen hiv-uitslag veroorzaken.
  • Tijdens de derde fase van de HIV-infectie kunt u huiduitslag krijgen als gevolg van dermatitis. Dit type hiv-uitslag lijkt roze of roodachtig en jeukt. Het kan één tot drie jaar duren en verschijnt meestal op de lies, onderarmen, borst, gezicht en rug.
  • U kunt ook hiv-uitslag krijgen als u herpes heeft en hiv-positief bent.
Welke huidveranderingen bij HIV?

De volgende huidziekten komen vaker voor bij hiv-positieve mensen dan bij gezonde mensen en zijn een uiting van een verzwakt immuunsysteem: Folliculitis (ontsteking van de haarwortels) Dermatitis (inflammatoire huidveranderingen) Herpes zoster (gordelroos)

Hoe ben je erachter gekomen dat je hiv-positief bent?

In de eerste weken na een infectie merken de meeste nieuw geïnfecteerde mensen lichte koorts, zwakte en keelpijn. Deze acute fase wordt meestal gevolgd door de chronische fase, die aanvankelijk asymptomatisch is. Het is daarom belangrijk dat vrouwen de 9 typische symptomen van een nieuwe hiv-infectie kennen.

Hoe manifesteert hiv zich in het lichaam?

De meest voorkomende symptomen zijn: koorts, hoofdpijn en andere neurologische symptomen, lymfadenopathie (opgezwollen lymfeklieren). Deze symptomen verdwijnen spontaan binnen enkele dagen tot enkele weken. Deze symptomen zijn echter helemaal niet specifiek voor hiv-besmetting.

Hoe weet je of je hiv hebt zonder de test te doen?

Er zijn geen specifieke symptomen die vertellen of je hiv hebt of niet. Er zijn geen andere middelen dan de verschillende hiv-screeningstests om te weten of je besmet bent. Evenzo kunt u niet vertrouwen op de test van iemand anders om te weten of u het virus heeft.

Share This Article
Leave a comment