Eczeem op hoofdhuid

John
19 Min Read

Een vergelijkbaar schaalpatroon wordt gezien bij seborrheic dermatitis (seborrheic eczeem). Bij volwassenen manifesteert de huidziekte zich als witgele, vaak vette huidschilfers; de onderliggende huid is ontstoken, rood en vaak jeukend. Vooral de huid op de haarlijn, boven de wenkbrauwen, op de expressielijnen tussen neus en mond en in het baardgebied wordt aangetast.

Verschillende oorzaken komen aan bod: stress, genetische aanleg, klimatologische factoren (winter), verzwakt immuunsysteem, verstoorde talgklierfunctie of kolonisatie van de huid met Malassezia furfur. Seborrheic dermatitis behoort echter niet tot de schimmelinfecties (mycosen) omdat de gistschimmel meestal deel uitmaakt van de normale huidflora en niet-pathogeen is. Zoals bij alle ziekten die hier worden genoemd, is de differentiële diagnose door de dermatoloog belangrijk.

De behandeling bestaat uit milde antiseptische of schimmeldodende shampoos, zoals ciclopirox of ketoconazol, en lokale steroïden (sommige vereisen een recept). Hoofdtincturen die steroïden bevatten, bijvoorbeeld met hydrocortison, prednicarbaat of betamethason, hebben een immunosuppressieve, ontstekingsremmende en jeukwerende werking. Ze mogen slechts korte tijd worden gebruikt en mogen niet in contact komen met het gezicht of de ogen. Seborrheic dermatitis kan vaak niet volledig worden genezen, maar komt in afleveringen terug.

Bij pasgeborenen en baby’s treft seborroïsch eczeem ook voornamelijk de hoofdhuid met vettige aanhangende schubben (craniaal gneis). De ziekte geneest meestal spontaan na een paar maanden van het leven. Het wordt veroorzaakt door residuen van maternale hormonen die de talgproductie van de hoofdhuid stimuleren. Cradle cap is in tegenstelling tot gneis een schilferige huidontsteking die optreedt na de derde levensmaand en die later kan overgaan in neurodermitis.

Eczeem op hoofdhuid : Oorzaken en beïnvloedende factoren

Onderzoekers weten nog niet precies hoe seborroïsch eczeem ontstaat. Maar er zijn bekende factoren die vaak voorkomen in verband met deze huidziekte of deze kunnen bevorderen:

  • Gist: De gist Malassezia furfur (Pityrosporum ovale) koloniseert de huid en is een van de natuurlijk voorkomende huidkiemen. Dit micro-organisme kan zich waarschijnlijk bijzonder sterk vermenigvuldigen bij mensen met een overeenkomstige aanleg. De huid van de getroffenen reageert met een uitgesproken ontstekingsreactie die symptomen kan veroorzaken zoals roodheid, schilfering en mogelijk jeuk.
  • Functie talgklier: Wetenschappers hebben nog niet definitief kunnen vaststellen of er een verband is tussen een verstoorde functie van de talgklieren en het optreden van de huidziekte. Maar de klieren komen vaker voor op bijvoorbeeld de hoofdhuid, het voorhoofd en de rug – precies op de plaatsen waar seborroïsch eczeem ontstaat. Talgklieren produceren een vettige afscheiding genaamd talg. Het voorkomt dat de huid uitdroogt en houdt deze soepel.
  • Hormonen: Experts debatteren over de vraag of mannelijke geslachtshormonen kunnen bijdragen aan roos.
  • Immuunsysteem: Een verzwakt immuunsysteem lijkt geassocieerd te zijn met seborrheic dermatitis.
  • Stress: Mensen die herhaaldelijk roos krijgen vanwege hun genetische aanleg, merken vaak dat de aandoening verergert door stress. Vermoedelijk heeft de psyche een negatief effect op ontstekingsprocessen in de huid.
  • Klimaat : Klimatologische factoren beïnvloeden de ziekte. Getroffen mensen melden keer op keer dat ze in de winter meer last hebben van roos dan in de zomer. Ook het vochtgehalte van de lucht speelt een rol. Zeeklimaat en zonlicht hebben een positief effect op het ziekteverloop.

Seborrheic dermatitis komt vaker voor bij mensen die besmet zijn met HIV, evenals bij mensen met de ziekte van Parkinson.

Eczeem op hoofdhuid : Symptomen

Eczeem op hoofdhuid : Symptomen

Gezien de grote verscheidenheid aan eczeem kunnen de aandoeningen (symptomen) die ze veroorzaken ook heel verschillend zijn. Er zijn echter enkele aandoeningen die altijd aanwezig zijn en die met elkaar kunnen worden gecombineerd door te variëren in intensiteit en snelheid van ontstaan.

De overheersende aandoening bij alle vormen van eczeem is jeuk in combinatie met blaasjes (kleine huidkussentjes die sereuze vloeistof bevatten) die na verloop van tijd, ook door wrijving, de neiging hebben te breken. Het scheuren van de blaasjes zorgt ervoor dat de vloeistof die erin zit, ontsnapt en de vorming van kleine korstjes met een over het algemeen ronde vorm. Bij vormen van eczeem die plotseling en snel (acuut) optreden, zijn de korsten meestal groter.

In de fase voorafgaand aan genezing ontstaan ​​er kleine schubben die geleidelijk afnemen totdat ze verdwijnen (totale genezing). In sommige gevallen kan het genezingsproces worden onderbroken door een terugval (flare-up).

De verschillende fasen van eczeem kunnen elkaar niet alleen afwisselen, maar zijn ook gelijktijdig in verschillende delen van het lichaam aanwezig.

Een ander vaak kenmerkend kenmerk van eczeem is een droge, rode huid.

Samengevat zijn de belangrijkste symptomen (symptomen) veroorzaakt door eczeem:

  • jeuk
  • roodheid
  • uiterlijk van blaasjes
  • uiterlijk van korsten
  • pellen

De jeuk kan van verschillende intensiteit zijn, in sommige gevallen kan het zelfs zo intens en langdurig zijn dat het de kwaliteit van leven verstoort en slapeloosheid, gebrek aan eetlust en nervositeit veroorzaakt.

Lees ook :- Witte mee eters

Eczeem op hoofdhuid : Diagnose

De dermatoloog onderzoekt de aangetaste delen van de huid. Als de typische schubben worden gevonden op een rode huid, leidt dit meestal snel tot de conclusie dat het seborroïsch eczeem is.

Andere huidaandoeningen kunnen echter ook roos veroorzaken. Bijvoorbeeld psoriasis, neurodermitis of zemelenpsoriasis. Om onderscheid te maken tussen de ziekten, onderzoekt de dermatoloog vaak de hele huid van de aangedane persoon op verdere veranderingen.

In geval van twijfel kan een dieper weefselmonster van de huid (biopsie), dat onder plaatselijke verdoving wordt genomen, onthullend zijn. Typische weefselveranderingen worden onder de microscoop gebruikt om te bepalen of het seborrheic dermatitis of een andere huidziekte is.

Schilferend eczeem kan ook veroorzaakt worden door allergieën. Als er een vermoeden is, brengt een allergietest meestal duidelijkheid.

Lees ook :- Allergische reactie insectenbeet

Eczeem op hoofdhuid : Behandeling

Meestal is de behandeling van haareczeem gebaseerd op dezelfde producten die bedoeld zijn om haarlokalisaties van psoriasis en seborrheic dermatitis te behandelen. Dit zijn voornamelijk lotions en shampoos, al dan niet op recept verkrijgbaar.
Hoofdeczeem voorkomen is vooral gezond verstand gebruiken: tussen de behandelingen door milde shampoos gebruiken, altijd goed uitspoelen, voorzichtig drogen (droger niet te dicht, niet te heet, niet te lang), stylen met een zachte borstel.

Hoe hoofdhuideczeem te genezen?

Eczeem is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door een tekort aan oliën en vocht in de huid. Een gezonde huid behoudt de balans van deze componenten en vormt een effectieve barrière tegen milieuschade, irritatie en infectie. Hoofdhuideczeem kan worden veroorzaakt door seborrheic of atopische (erfelijke) dermatitis. Het is ook bekend als roos, seborrheic dermatitis, seborrheic psoriasis en (bij zuigelingen) “cradle cap”. Deze soorten dermatitis kunnen ook eczeem veroorzaken op het gezicht, de borst, de rug, onder de armen en in de liesstreek. Hoewel ze ongemak en schaamte kunnen veroorzaken, zijn deze soorten dermatitis niet besmettelijk en worden ze niet veroorzaakt door slechte hygiëne. Als u de oorzaken en symptomen van hoofdhuideczeem begrijpt, kunt u mogelijk uw hoofdhuid behandelen of genezen.

  • De symptomen en oorzaken herkennen

Zoek naar veelvoorkomende symptomen. Hoofdhuideczeem kan problemen veroorzaken voor uw hoofdhuid of andere aangetaste delen van uw huid. Veel voorkomende symptomen zijn een schilferige huid (roos), jeuk, rode huid, schilfering of korstvorming op de huid, vette plekken en haaruitval.

  • Ontsteking leidt tot rode vlekken en een hoog vetzuurgehalte, waardoor de huid bij sommige mensen vettig en geel kan worden.
  • Bij zuigelingen komt het vaak voor op de hoofdhuid en kan het zich voordoen als rode, droge schilferige plaques, of in meer ernstige gevallen als dikke witte of vettige gele schubben.
  • Andere huidziekten zoals schimmelinfecties, psoriasis, dermatitis en lupus kunnen lijken op hoofdhuideczeem. Deze verschillen echter op basis van de locatie en lagen van de betrokken huid.
  • Raadpleeg uw arts als u niet zeker weet of uw symptomen overeenkomen met die van hoofdhuideczeem. Hij/zij kan u helpen de oorzaak van uw symptomen vast te stellen en of ze ernstig genoeg zijn om behandeling te vereisen.

Ken de oorzaken van eczeem. Naast de verminderde aanwezigheid van oliën en vocht, geloven artsen dat een bepaald soort gist, Malassezia furfur, een rol speelt bij het veroorzaken van seborroïsch eczeem. Malassezia-gist is meestal aanwezig op het buitenoppervlak van de huid. Bij mensen met hoofdhuideczeem dringt deze gist de oppervlakkige huidlagen binnen en scheidt stoffen af die de vetzuurproductie verhogen. Dit leidt tot ontstekingen en bevordert de productie en droogheid van de huid, waardoor de huid gaat schilferen.

  • Als uw eczeem atopisch is, wat betekent dat uw familie de neiging heeft om eczeem te ontwikkelen, is gist mogelijk niet de boosdoener. Artsen zijn van mening dat veel mensen met atopisch eczeem een defecte huidbarrière hebben als gevolg van een veranderd gen in de structurele eiwitten van de huid.

Bepaal uw risicofactoren. Hoewel artsen niet zeker weten waarom sommige mensen seborroïsch eczeem ontwikkelen en anderen niet, lijken er enkele factoren te zijn die uw risico verhogen, waaronder:

  • Overgewicht of obesitas hebben
  • Vermoeidheid
  • Omgevingsfactoren (zoals droog weer)
  • Spanning
  • Andere huidproblemen (zoals acne)
  • Bepaalde medische aandoeningen, waaronder beroerte, HIV, de ziekte van Parkinson of hoofdletsel

Vermijd haar- en huidverzorgingsproducten die alcohol bevatten. Alcohol verwijdert beschermende oliën van het huidoppervlak, waardoor de hoofdhuid uitdroogt. Dit kan de schilfering en jeuk verergeren en kan een oorzaak zijn van seborroïsch eczeem.

  • Wees voorzichtig met het wassen van je huid en hoofdhuid. Niet schrobben! Masseer uw huid zachtjes met uw vingers wanneer u uw haar wast. Het doel is om je haar te reinigen zonder de oliën van je hoofdhuid te verwijderen.

Krab geen jeukende plekken op uw hoofdhuid of de omliggende huid. Hoewel het moeilijk kan zijn om krabben te voorkomen wanneer een deel van uw lichaam droog en jeukend aanvoelt, moet u proberen de aangetaste delen van uw hoofdhuid niet te krabben, omdat de huid geïrriteerd kan raken en kan gaan bloeden.

  • U kunt zelfs een secundaire infectie veroorzaken als u overmatig krabt.

Verwacht dat eczeem terugkeert. Het is onwaarschijnlijk dat u uw ziekte volledig kunt “genezen” met een effectieve behandeling. Hoofdhuideczeem verschijnt en verdwijnt vervolgens wanneer het wordt behandeld. Het komt echter meestal terug en vereist een continue behandeling. Gelukkig kunnen veel van de behandelingen langdurig worden voortgezet.

Lees ook :- Seborroïsch eczeem voeding

Eczeem op hoofdhuid : Preventie

Over het algemeen is de eerste echte preventie proberen de huid zo gezond mogelijk te houden en zich daarom te verdedigen tegen infecties en irritaties. Dit betekent dat je je huid constant moet verzorgen en gehydrateerd en gevoed moet houden.

Specifiek is er geen echte preventie van eczeem, maar er zijn enkele voorzorgsmaatregelen die kunnen worden genomen nadat het is verschenen om de stoornissen te verminderen, terugvallen en ongewenste effecten te voorkomen.
Om uitdroging en irritatie van de huid te voorkomen, is het raadzaam:

  • gebruik dagelijks vochtinbrengende en verzachtende crèmes
  • vermijd agressieve zepen en shampoos, vooral die met natriumlaurylsulfaat (SLS), een schuimmiddel dat de neiging heeft om uitdroging en irritatie te veroorzaken
  • vermijd langdurig douchen of baden met zeer heet water
  • droog de huid zorgvuldig af
  • zorg voor de juiste luchtvochtigheid in de kamers
  • vermijd plotselinge temperatuurschommelingen van warm naar koud
  • geef de voorkeur aan katoenen stoffen bij direct contact met de huid

In het geval van eczeem veroorzaakt door allergieën of door contact met irriterende stoffen, bestaat de preventie, zodra de verantwoordelijke stoffen zijn geïdentificeerd, uit het vermijden van direct contact ermee, het informeren over de namen die gewoonlijk worden gebruikt om ze aan te duiden (inclusief synoniemen) en over de producten die ze het vaakst bevatten.
In het bijzonder moet aandacht worden besteed aan:

  • lichaamsverzorgingsproducten, zoals parfums, zepen, shampoos, lotions
  • metalen die in contact komen met de huid, zoals gespen, scharnieren, oorbellen, armbanden en zelfs mobiele telefoons
  • stoffen die aanwezig zijn in stoffen voor kleding en linnen (kleurstoffen, formaldehyde)
  • ingrediënten gevonden in drugs

Het is nuttig en noodzakelijk om de etiketten en ingrediënten (aangegeven met de naam INCI: International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) van de te gebruiken producten te leren lezen om de aanwezigheid van te vermijden stoffen te controleren.

Natuurlijke remedies voor korstjes op de hoofdhuid

Afhankelijk van de mogelijke oorzaak van de vorming van korsten op het hoofd, kunnen sommige natuurlijke remedies zowel helpen om de symptomen te verzachten als om de “grond” waaruit de aandoening is ontstaan, opnieuw in evenwicht te brengen. Op actueel niveau zijn er enkele oplossingen die kunnen worden aangenomen:

  • Tarwekiemolie: het is een zeer pasteuze olie, die kan worden verdund met sesamolie in verhoudingen 3: 1. Tarwekiemolie is rijk aan vitamine E, met verzachtende, herstellende en herstellende eigenschappen op de beschadigde laag. Om overmatige oliën te voorkomen, is het raadzaam om een ​​druppelaar te gebruiken, voor een gerichte en effectieve behandeling, zonder te veel olie op het haar te verspreiden.
  • Essentiële olie van wortel: deze essentiële olie brengt al zijn eudermische eigenschappen die nuttig zijn voor de regeneratie van de huid. Het heeft zuiverende, genezende, wormafdrijvende, antiseptische eigenschappen. Het kan worden toegevoegd aan shampoo voor een diepe reiniging, aan een dragerolie voor een hoofdhuidmassage of toegevoegd aan een scrubmengsel op basis van fijn keukenzout, neutrale shampoo en sint-janskruidolie, om op de huid aan te brengen voor zuivering. diep actueel.
  • Tea Tree etherische olie: in het geval van seborrheic dermatitis als gevolg van de aanwezigheid van schimmels, werkt tea tree olie als een uitstekende schimmeldodende, genezende en zuiverende remedie voor de hoofdhuid. Tea tree olie kan puur, direct op de huid of gemengd worden met alle functionele producten, zoals shampoo, conditioner, huidcrème, een draagolie. Het is noodzakelijk om de plaatselijke behandeling te ondersteunen met supplementen die de hepatitis en zuiveringsfuncties van de huid van binnenuit kunnen herstellen. De planten die functioneel zijn voor deze activiteit zijn nu bekend:
  • Artisjok: de artisjok heeft hepatoprotectieve, choleretische, cholagogue, hypoglycemische, anti-uric, diuretische, zuiverende eigenschappen. Het is geïndiceerd in geval van leverinsufficiëntie, steatose, hyperlipemie (verhoogd vetgehalte in het bloed), hyperurikemie, waterretentie . Het werkt door de belangrijkste uitscheidingsorganen, zoals de lever, de nieren en de huid, opnieuw in evenwicht te brengen.
  • Mariadistel: Mariadistel heeft hepatoprotectieve, eupeptische, antioxiderende eigenschappen, stimuleert de regeneratie van levercellen. Het is geïndiceerd in geval van leververgiftiging, steatose, hepatitis, cirrose, galstasis. Het vervult een zuiverende functie van de huid door voedselvergiftiging, medicijnen of irriterende stoffen.
  • Klis: klis heeft zuiverende, diuretisch-azide, zweetdrijvend, choleretische en hypoglycemische eigenschappen. Het is geïndiceerd in geval van acne, furunculose, dermatopathieën van verschillende oorsprong, eczeem, seborroe, diabetes bij ouderen. Het voert een eudermische werking uit, door een correctie van leveronevenwichtigheden.
Wat helpt hoofdhuideczeem?

Seborroïsch eczeem op het hoofd is goed te behandelen met speciale shampoos die de roos oplossen en helpen tegen infecties. Selenium, zink, ureum, teer, salicylzuur, chlooramfenicol en ethanol behoren tot de actieve ingrediënten in shampoos voor seborrheic dermatitis.

Welke shampoo voor eczeem op de hoofdhuid?

Op ketoconazol gebaseerde shampoos (1, 2, 3) zijn de eerstelijnsbehandeling wanneer de hoofdhuid wordt aangetast door seborrheic dermatitis. Ze worden twee tot vier weken twee keer per week aangebracht. Hun werkingsmechanisme is gebaseerd op hun antischimmel- en ontstekingsremmende effecten.

Welke shampoo voor een ontstoken hoofdhuid?

Als je een geïrriteerde hoofdhuid hebt, gebruik dan geen sterke chemische verzorgingsproducten en gebruik een milde shampoo. De werkzame stof dexpanthenol verlicht jeuk, is ontstekingsremmend en bevordert de wondgenezing.

Waar komt korst op de hoofdhuid vandaan?

Allergische reactie: De hoofdhuid is gevoelig en kan allergisch reageren op verschillende haarproducten en er kunnen korstjes ontstaan. Oorzaken zijn bijvoorbeeld haarlak of shampoo, maar ook hitte van lang föhnen.

Share This Article
Leave a comment