Is eczeem besmettelijk

John
14 Min Read

Eczeem is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door rode, jeukende uitslag op de huid. Het wordt ook dermatitis genoemd. Verschillende dingen kunnen eczeem veroorzaken, van allergieën tot contact met een irriterend materiaal. Bovendien kunnen deze triggers sterk verschillen van persoon tot persoon.

Tenzij u uw triggers kent, kan eczeem moeilijk met succes te behandelen zijn. U kunt maanden zonder symptomen gaan om plotseling een opflakkering te krijgen.

Eczeem is niet besmettelijk. Zelfs als u een actieve uitslag heeft, kunt u de aandoening niet doorgeven aan iemand anders. Als je denkt dat je eczeem van iemand anders hebt gekregen, heb je waarschijnlijk een andere huidaandoening.

Eczeem veroorzaakt echter vaak scheuren in de huid, waardoor deze kwetsbaar is voor infecties. Deze secundaire infectie kan besmettelijk zijn.

Is eczeem besmettelijk?

Eczeem is een dermatologische aandoening die zich uit in roodheid en jeuk. De ziekte komt vaak voor bij kinderen, maar kan op elke leeftijd voorkomen. Atopische dermatitis is een chronische aandoening die de neiging heeft om periodiek op te flakkeren. Het kan soms gepaard gaan met astma of hooikoorts. Er is geen remedie voor eczeem, maar sommige behandelingen en zelfzorgmaatregelen kunnen jeuk verlichten en verdere opflakkeringen voorkomen. Er blijft echter één vraag over: is eczeem besmettelijk? Om deze netelige vraag te beantwoorden, gaan we kijken naar de oorzaken, risicofactoren en de verschijnselen die deze ziekte veroorzaken.

Lees ook :- Eczeem op hoofdhuid

Oorzaken van eczeem

Oorzaken van eczeem

Artsen weten niet precies wat de oorzaak is van deze niet-besmettelijke ziekte. De meest voorkomende vorm van eczeem, atopische dermatitis, lijkt verdacht veel op een allergie, maar de huidirritatie, die vaker bij kinderen dan bij volwassenen wordt gezien, is geen allergische reactie. De huidige gedachte is dat eczeem wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder genetica, een abnormaal functioneren van het immuunsysteem, de omgeving en defecten in de huidbarrière.

Genetisch

Veel van de getroffenen hebben een familiegeschiedenis. Ongeveer 30% van de mensen met deze niet-besmettelijke ziekte heeft mutaties in het gen dat verantwoordelijk is voor de productie van filaggrine, wat het risico op vroege aanvang van atopische dermatitis en de ontwikkeling van astma verhoogt. Filaggrine speelt een belangrijke rol bij het handhaven van een licht zure omgeving aan het oppervlak van de huid, waardoor het antimicrobiële effecten heeft.

Hygiëne

Volgens de hygiënische hypothese, wanneer kinderen op jonge leeftijd worden blootgesteld aan allergenen, is de kans groter dat hun immuunsysteem deze tolereert, terwijl kinderen die in een aseptische omgeving zijn opgegroeid, meer kans hebben om allergieën te ontwikkelen. Er is veel bewijs dat deze hypothese lijkt te ondersteunen als het gaat om eczeem. Mensen die tijdens de groei aan honden worden blootgesteld, hebben een lager risico op atopische dermatitis. Er zijn ook een aantal epidemiologische onderzoeken die de beschermende rol van helminthiasis tegen deze niet-besmettelijke aandoening aantonen. Evenzo lopen kinderen met een slechte hygiëne een lager risico om deze aandoening te ontwikkelen, net als kinderen die ongepasteuriseerde melk drinken.

Allergenen

In een klein percentage van de gevallen wordt atopische dermatitis veroorzaakt door overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen. Blootstelling aan allergenen, of het nu voedsel of het milieu is, kan ook bestaande atopische dermatitis verergeren. Zo wordt aangenomen dat blootstelling aan huisstofmijt bijdraagt aan het risico op het ontwikkelen van deze niet-besmettelijke ziekte. Een dieet met veel fruit lijkt een beschermend effect te hebben. Atopische dermatitis lijkt soms geassocieerd te zijn met coeliakie en niet-coeliakie glutenintolerantie. De verbeteringen die zijn waargenomen bij een glutenvrij dieet wijzen erop dat gluten in deze gevallen een veroorzaker is.

Waterkwaliteit

Atopische dermatitis bij kinderen kan in verband worden gebracht met zeer hoge calciumcarbonaatgehaltes in huishoudelijk water. Tot nu toe worden deze bevindingen ondersteund door studies van kinderen uit het VK, Spanje en Japan.

Lees ook :- Witte mee eters

Wat zijn de tekenen en symptomen van eczeem?

Symptomen van eczeem (atopische dermatitis) zijn onder meer:

  • Droge huid.
  • Jeukende huid.
  • Rode uitslag.
  • Bulten op de huid.
  • Geschubde, leerachtige plekken op de huid.
  • Korstende huid.
  • Zwelling.

Als u eczeem heeft, kunt u ook een andere aandoening hebben die dit niet veroorzaakt, maar die er vaak naast wordt aangetroffen:

  • allergieën.
  • Astma.
  • Depressie.
  • Slaapverlies.
  • Spanning.

Merk op dat diabetes niet in deze lijst is opgenomen.

Diagnose van eczeem

Om een nauwkeurige diagnose van eczeem te kunnen stellen, is het belangrijk dat uw arts een volledige anamnese aflegt en alle aangetaste delen van de huid onderzoekt. Af en toe kunnen bepaalde laboratoriumtests nuttig zijn bij het onderscheiden van verschillende soorten eczeem. Een patholoog moet mogelijk huidafkrabsels en zelfs een klein stukje biopsie van de huid onderzoeken.

Lees ook :- Allergische reactie insectenbeet

Hoe wordt eczeem behandeld?

Het behandelen van eczeem (atopische dermatitis) kan moeilijk zijn als de oorzaak iets is waar je geen controle over hebt, zoals erfelijkheid. Gelukkig heb je enige invloed op je omgeving en stressniveaus. Doe je best om erachter te komen wat je eczeem veroorzaakt of verergert, en vermijd het dan. Het doel is om jeuk en ongemak te verminderen en infectie en bijkomende opflakkeringen te voorkomen.

Overweeg deze behandeltips:

  • Gebruik een luchtbevochtiger als droge lucht je huid droog maakt.
  • Raadpleeg een psychiater voor medicatie en een therapeut voor begeleiding als u symptomen van een slechte mentale/emotionele gezondheid ervaart.
  • Hydrateer je huid met een crème of zalf. Lotions werken niet zo goed. Meerdere keren per dag aanbrengen, ook na het baden of douchen. Gebruik lauw water in bad of douche in plaats van heet water.
  • Gebruik milde zepen en andere producten die vrij zijn van parfums, kleurstoffen en alcohol. Zoek naar producten met het label ‘geurvrij’, ‘hypoallergeen’ en ‘voor de gevoelige huid’.
  • Gebruik huidproducten die ceramide bevatten. Deze vochtinbrengende crèmes vervangen een deel van de “lijm” (de barrière) die op uw huid ontbreekt.
  • Breng cortisonecrèmes en -zalven aan. Cortison is een vrij verkrijgbare steroïde die wordt aangetroffen in hydrocortison (Cortison 10®) en hydrocortisonacetaat (Cort-Aid®). Ze kunnen helpen de jeuk en roodheid onder controle te houden.
  • Neem vrij verkrijgbare antihistaminica voor ernstige jeuk.
  • Neem voorgeschreven medicijnen. Uw zorgverlener kan steroïde crèmes, pillen en/of injecties voorschrijven. Risico’s op de lange termijn omvatten bijwerkingen zoals hoge bloeddruk, gewichtstoename en dunner worden van de huid. Er zijn nieuwere medicijnen, lokale immunomodulatoren (TIM’s) genaamd, die vooruitgang laten zien bij de behandeling van patiënten die niet reageren op andere behandelingen. Ze veranderen de immuunrespons van het lichaam op allergenen en hebben minder bijwerkingen.
  • Fototherapie: Van de ultraviolette lichtgolven die in zonlicht worden aangetroffen, is aangetoond dat ze bepaalde huidaandoeningen, waaronder eczeem, helpen. Fototherapie maakt gebruik van ultraviolet licht, meestal ultraviolet B (UVB), van speciale lampen.

Als uw kind huidproblemen heeft, zoals eczeem, kunt u:

  • Vermijd lange, hete baden, die de huid kunnen uitdrogen. Gebruik in plaats daarvan lauw water en geef uw kind een sponsbad.
  • Breng de lotion direct na het baden aan terwijl de huid nog vochtig is. Dit zal helpen om vocht in de huid vast te houden.
  • Houd de kamertemperatuur zo regelmatig mogelijk. Veranderingen in kamertemperatuur en vochtigheid kunnen de huid uitdrogen.
  • Houd uw kind gekleed in katoen. Wol, zijde en kunstmatige stoffen zoals polyester kunnen de huid irriteren.
  • Gebruik milde waszeep en zorg ervoor dat de kleding goed wordt uitgespoeld.
  • Let op huidinfecties. Neem contact op met uw zorgverlener als u een infectie opmerkt.
  • Help hen te voorkomen dat ze over de uitslag wrijven of krabben.
  • Gebruik meerdere keren per dag moisturizers. Bij zuigelingen met eczeem is regelmatig hydrateren (bijvoorbeeld bij elke luierwissel) zeer nuttig.

Hoe is eczeem besmettelijk?

Eczeem is een inflammatoire huiduitslag die bijna overal op het lichaam kan voorkomen. Eczeem (ook wel dermatitis genoemd) wordt veroorzaakt door externe prikkels of interne triggers zoals neurodermitis of allergieën. In het geval van dermatitis is er geen risico op infectie. Er zijn echter huiduitslag die het gevolg is van besmettelijke ziekten die andere mensen kunnen infecteren. Over het algemeen kan alleen een arts na een grondig onderzoek met zekerheid zeggen of de uitslag besmettelijk is. Toch zijn er enkele signalen die aangeven of er een besmettingsgevaar bestaat.

Hoe herken je een ontstoken eczeem?

Een ontstoken eczeem ziet er in principe niet anders uit dan een normaal eczeem. Iemand die last heeft van eczeem heeft vaak ook een droge huid en de eczeemplekken zijn roodachtig, schilferig en jeuken. Er kunnen zich ook kleine bultjes en vochtblaasjes ontwikkelen op de getroffen gebieden. De vloeistof in de blisters is licht gekleurd. Bij chronisch eczeem wordt ook de huidstructuur grover.

Als het eczeem eenmaal is geïnfecteerd, zijn de plekken pijnlijk en zijn de blaren gevuld met (geel/groen/bloederige) pus. Daarnaast kunnen zich gele korsten vormen op het eczeem. Er kunnen ook koorts en zwelling van de lymfeklieren in de lies of nek zijn.

Is geïnfecteerd eczeem te voorkomen?

Geïnfecteerd eczeem is niet altijd te voorkomen, maar er zijn verschillende dingen die u kunt doen om uw risico sterk te verminderen.

Probeer eerst te voorkomen dat er scheuren in uw huid of open wonden ontstaan. Probeer de drang om je huid te krabben te weerstaan. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan, vooral in het midden van een opflakkering.

Als je dat nog niet hebt gedaan, breng dan regelmatig lotion aan op de aangetaste huid om deze gehydrateerd te houden, wat jeuk kan helpen verminderen. U kunt online lotions vinden die zijn ontworpen voor de huid die gevoelig is voor eczeem.

Een andere oplossing is ervoor te zorgen dat uw eczeem goed wordt behandeld en behandeld. Hoewel eczeem vaak een levenslange aandoening is, betekent dit niet dat je de hele tijd huiduitslag zult hebben. Je ervaart ze alleen tijdens opflakkeringen. Dit is wanneer uw lichaam triggers tegenkomt en als reactie huiduitslag produceert.

Overweeg om naar een dermatoloog te gaan als je dat nog niet hebt gedaan. Ze kunnen helpen bij het identificeren van het type eczeem dat u heeft en wat uw triggers zijn. Dit zal u helpen de meest effectieve behandelingsopties voor u te verfijnen.

Waarom is eczeem niet besmettelijk?

Een inflammatoire aandoening zoals atopische dermatitis is niet besmettelijk. Het wordt niet veroorzaakt door een infectie door een virus, bacterie of andere ziekteverwekker die u van iemand anders kunt ‘vangen’. Je kunt het niet krijgen door direct aan te raken, of door iets aan te raken dat iemand met eczeem heeft gebruikt.

Kan eczeem zich uitbreiden naar het gezicht?

Eczeem verspreidt zich niet van persoon tot persoon. Het kan zich echter verspreiden naar verschillende delen van het lichaam (bijvoorbeeld het gezicht, de wangen en de kin [van zuigelingen] en de nek, pols, knieën en ellebogen [van volwassenen]). Krabben op de huid kan eczeem verergeren.

Waarom jeukt eczeem ’s nachts zo?

Door de slaap- en waakcycli van het lichaam daalt de lichaamstemperatuur ’s nachts, waardoor de huid kan gaan jeuken. Als iemand overdag gehydrateerd is geweest, kunnen de effecten ’s nachts zijn uitgewerkt. Mensen krabben sneller in hun slaap, wat de jeuk kan verergeren.

Hoe zich te ontdoen van eczeem?

Het meest gebruikte geneesmiddel om eczeem te verlichten is cortisonecrème. Het vermindert ontstekingen (roodheid), of het eczeem nu atopisch of allergisch is. Er bestaan andere behandelingen voor ernstigere gevallen van atopisch eczeem.

Share This Article
Leave a comment