Allergische reactie huid jeuk

John
12 Min Read

Allergische contactdermatitis is een allergische huidreactie als gevolg van contact met stoffen, allergenen genaamd, die een immunologische reactie kunnen stimuleren. Na huidcontact met allergenen ontwikkelt zich een inflammatoire, jeukende huidreactie die wordt gekenmerkt door het verschijnen van blaren.

Allergische contactdermatitis is een reactie van de huid op chemische of natuurlijke allergenen. Het wordt gekenmerkt door een plotselinge ontsteking van de huid die rood wordt en gaat jeuken.

Met serum gevulde blaren vormen zich later, als de blaren worden verbroken door te krabben, stolt het serum op de huid in de vorm van een plakkerige korst. Krabben als gevolg van intense jeuk kan huidinfectie veroorzaken.

Allergische reactie huid jeuk : Oorzaken

Allergische reactie huid jeuk : Oorzaken

Jeuk (pruritus) veroorzaakt de drang om het getroffen gebied te krabben. Het gebied van de huid dat jeukt kan normaal lijken, of het kan veranderd zijn door een (huid)ziekte. Als de jeuk na zes weken niet verdwijnt, spreekt men van chronische pruritus.

Mogelijke oorzaken van jeuk zijn onder meer:

Huidreacties en huidziekten

Huidreacties (bijvoorbeeld op snelle temperatuurveranderingen) en huidziekten zijn de belangrijkste oorzaken van jeuk. De jeuk kan bijvoorbeeld de volgende triggers hebben:

  • Allergieën: Contact met de allergene stof leidt tot het vrijkomen van histamine – jeukende puisten en zwellingen zijn het gevolg.
  • Neurodermitis (atopisch eczeem): schilferende, jeukende huid vormt zich op typische huidgebieden zoals de kromming van de arm of de achterkant van de knie.
  • Psoriasis: Bij psoriasis ontwikkelen zich schilferige, jeukende delen van de huid, vooral op de haarlijn, ellebogen en knieën.
  • Eczeem en netelroos (urticaria): ze manifesteren zich meestal als puisten, korstvorming en jeuk.
  • Schimmelinfectie: Een besmetting met de huidschimmel Candida veroorzaakt een jeukende roodheid van de huid die onaangenaam kan ruiken, vooral in de huidplooien.
  • Xeroderma: een verminderde talgproductie zorgt ervoor dat de huid droog en broos wordt. Dit veroorzaakt vaak jeuk.
  • Parasieten: Vooral schurft (jeukende mijt) berooft veel mensen van hun slaap door jeuk ’s nachts.
  • Omgevingsfactoren: gifstoffen die vrijkomen door een insectenbeet, planten, chemicaliën of parasieten veroorzaken vaak pijn en ernstige jeuk.
  • Auto-immuunziekten van de huid: Voorbeelden zijn bulleus pemfigoïd (vorming van blaren op de huid, vooral bij oudere mensen), pemphigus vulgaris (grote, snel openbarstende blaren, meestal beginnend op de slijmvliezen), lichen planus (lichen planus, roodachtige papels op de huid verschijnen). , witte strepen op de slijmvliezen) en lichte dermatose (zonallergie, lichte allergie: roodheid en jeukende blaren op de huid). Deze auto-immuunziekte manifesteert zich door verschillende symptomen, maar wat ze allemaal gemeen hebben, is een jeukende huid.
  • Leeftijdsjeuk (pruritus senilis) en winterjeuk (pruritus hiemalis): Vooral op oudere leeftijd ontwikkelt zich een droge huid op de bovenarmen en onderbenen, die adequaat moet worden verzorgd, anders gaat deze jeuken. Een snelle verandering van temperatuur tussen koud en warm in de winter veroorzaakt ook jeuk.
  • Aquagene pruritus: Prikkelende jeuk kan optreden als gevolg van contact met water of temperatuurschommelingen in de lucht.
  • Droge huid : Een schilferende huid bij het loslaten van een zomers kleurtje, gebrek aan vocht, douchen of uitdrogende verzorgingsproducten veroorzaken een jeukende huid.

Ziekten van inwendige organen en orgaansystemen

Veel andere ziekten kunnen ook in verband worden gebracht met jeuk:

  • Nieraandoeningen: Een groot deel van de patiënten met ernstig nierfalen die bloedspoeling (dialyse) ondergaan, heeft kort na de therapie last van ernstige, gegeneraliseerde jeuk. De precieze oorzaken zijn nog onduidelijk.
  • Leverziekten: Aandoeningen van galafvoer (cholestase) en leverschade zoals levercirrose veroorzaken een toename van het galpigment bilirubine. Dit leidt niet alleen tot de typische vergeling (icterus) van de huid en slijmvliezen, maar ook tot ernstige jeuk.
  • Schildklieraandoeningen: Een oververhitte, jeukende huid komt vaak voor bij een overactieve schildklier (hyperthyreoïdie). Pruritus is zeldzaam bij hypothyreoïdie.
  • Diabetes mellitus: Zenuwbeschadiging (neuropathieën) en verhoogde gevoeligheid voor huidschimmelinfecties kunnen bij diabetici een jeukende huid veroorzaken.
  • Ziekte van Hodgkin: Jeuk over het hele lichaam of alleen in het gebied van de lymfeklieren kan jarenlang voorafgaan aan de kwaadaardige tumor van het lymfestelsel. De jeuk is hier een teken – de patiënten moeten meerdere keren per jaar worden onderzocht.
  • HIV-infectie: De immuundeficiëntie bevordert de ontwikkeling van huidziekten veroorzaakt door schimmels of parasieten, die onopvallend zijn maar gepaard kunnen gaan met ernstige jeuk. Jeuk kan echter ook optreden tijdens antivirale therapie.
  • Andere infectieziekten: Waterpokken en mazelen gaan ook vaak gepaard met jeuk.
  • Polycythemia vera: De verdikking van het bloed door overmatige vorming van bloedcellen verschijnt eerst als aquagene pruritus (jeuk na contact met water).
  • Bloedarmoede door ijzertekort: Gebarsten mondhoeken, broos haar, broze nagels en een droge, jeukende huid zijn vroege tekenen van deze vorm van bloedarmoede.
  • Anorexia nervosa, glutenintolerantie of ondervoeding kunnen ook gepaard gaan met jeuk.
  • Neurologische aandoeningen: Schade aan het centrale zenuwstelsel zoals multiple sclerose (ontstekingsziekte van het centrale zenuwstelsel met symptomen van verlamming en een gevoel van stijfheid), polyneuropathieën (beschadiging van de perifere zenuwen, bijv. in de armen of benen) of virale ziekten zoals herpes zoster (gordelroos) kan het jeukende ongemak veroorzaken.
  • Psyche: Bij sommige patiënten zijn depressie, obsessief-compulsieve stoornissen zoals de drang om te wassen of hallucinaties verantwoordelijk voor ernstige jeuk.

Medicatie

Er zijn een aantal medicijnen die jeuk kunnen veroorzaken:

  • antibiotica
  • opiaat
  • ontstekingsremmers
  • antimalariamiddelen
  • Psychotrope geneesmiddelen (gebruikt om geestesziekten te behandelen)
  • hormonen
  • Diuretica (geneesmiddelen tegen uitdroging, plaspillen)
  • Cytostatica (stoffen die celgroei en/of celdeling remmen)
  • Medicijnen tegen hoge bloeddruk
  • Goud (goudverbindingen worden of werden gebruikt bij bijvoorbeeld reumatherapie)
  • anticoagulantia
  • Retinoïden (derivaten van vitamine A gebruikt om psoriasis en acne te behandelen)

Lees ook :- Droge schilferige huid

Allergische reactie huid jeuk : Symptomen

Symptomen verschijnen vaak binnen 48 uur na blootstelling aan het allergeen. De huid wordt rood, gezwollen en bedekt met lekkende blaren op het contactgebied. Er treedt ook scherpe jeuk op: dit is het beroemde allergische contacteczeem, dat vervolgens leidt tot de vorming van kleine korstjes. Wees gerust: ze verdwijnen in een paar dagen zonder littekens… Maar er zijn ook snellere manifestaties. Dus wanneer de allergie leidt tot een echte aanval van urticaria, verschijnen de symptomen meestal binnen 15 tot 30 minuten na blootstelling. Verhoogde roodachtige plaques, papels genaamd, vormen zich eerst in het contactgebied, maar ze kunnen zich in sommige gevallen veel verder uitstrekken. Ze zijn vluchtig, verdwijnen binnen enkele minuten tot enkele uren en kunnen, net als eczeem, gepaard gaan met hevige jeuk.

Hoe herken je een huidallergie?

Contactdermatitis, ook wel contactallergie genoemd, is een allergische huidreactie die wordt veroorzaakt door direct contact met een allergeen. Huiduitslag als gevolg van contactallergieën kan in twee vormen voorkomen:

  • contacteczeem dat zich uit in jeuk, het verschijnen van vesiculaire rode vlekken en een droge huid. Als het contact tussen de huid en het allergeen niet wordt gestopt, kan het eczeem chronisch worden;
  • Urticaria als gevolg van een huidallergie presenteert zich ook als rode vlekken, afgerond met reliëf en goed afgebakend. Ze veroorzaken ook jeuk.

Lees ook :- Zichtbare aders benen

Allergische reactie huid jeuk : Diagnose

De identificatie van de veroorzaker via de contacttest of patchtest is essentieel bij de diagnose van ACD. De mogelijkheid om het te vermijden en daarom dermatitis niet meer terug te zien, is niet altijd haalbaar. Het is daarom noodzakelijk om de mogelijkheden van preventie en behandeling te kennen. Preventie is gebaseerd op verminderde blootstelling aan de meest allergene stoffen, zoals laaggelegeerde metalen, ongecontroleerde parfums maar vooral haarkleurmiddelen en tatoeages die bij kinderen en vooral bij risicogroepen vermeden moeten worden.

Allergische reactie huid jeuk : Behandelingen

Oplossingen voor allergische huidreacties variëren afhankelijk van de oorzaak. Colloïdale havermout is een uitstekende remedie tegen droogheid en jeuk, en verschillende plaatselijke behandelingen zonder recept of op recept zijn ook verkrijgbaar bij apotheken. Als uw huid jeukt of als u zich ergens zorgen over maakt, raadpleeg dan uw apotheker.

Deze informatie vervangt niet het advies van een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg en houdt geen beroepsaansprakelijkheid in van apothekers-eigenaren die zijn aangesloten bij Accès pharma. Op het moment van publicatie was de gepresenteerde informatie waarheidsgetrouw, maar kan nog worden gewijzigd.

Lees ook :- Hoe ziet herpes eruit

Allergische reactie huid jeuk : Preventie

De enige preventie tegen allergische dermatitis is het vermijden van contact met allergenen, indien geïdentificeerd.
Als algemene regels om symptomen te beheersen en genezing te versnellen, wordt aanbevolen om te vaak baden en wassen te vermijden, omdat overmatig reinigen en het gebruik van min of meer agressieve zepen de huid van de buitenste lagen die het beschermen verarmen.

Het is ook goed om een droge huid te vermijden en deze te hydrateren met delicate en ongeparfumeerde crèmes.

Vermijd het gebruik van spray deodorants en parfums. Het is goed om de huid voorzichtig af te drogen en overtollig vocht erin te deppen in plaats van te wrijven.

Welke allergie veroorzaakt jeuk?

Urticaria is een huidallergie. Het wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van gezwollen, rode puistjes, geïsoleerd of gegroepeerd in plaques. Dit veroorzaakt hevige jeuk.

Welke leverziekte veroorzaakt jeuk?

JEUK: de leveroorzaken van geelzucht, of het nu gaat om leverfalen (ernstige acute hepatitis of cirrose), een defect in de afvoer van gal (obstructie van de galwegen, berekening of andere), kan gepaard gaan met jeuk, soms zeer ernstig, zonder zichtbare laesies op …

Hoe lang duurt een allergische uitslag?

Als de uitlokkende stoffen worden vermeden, verdwijnen de symptomen vaak binnen twee tot drie weken vanzelf. Als een contactallergie lang aanhoudt, kunnen de aangetaste huidgebieden worden geïnfecteerd door schimmels of bacteriën.

Wat helpt tegen allergische reactie jeuk?

Een allergische huidreactie manifesteert zich meestal als een rode, jeukende uitslag met striemen. Omdat dit vaak onaangenaam is en jeukt, kan het worden behandeld met crèmes die hydrocortison bevatten, zoals FeniHydrocort.

Share This Article
Leave a comment