6e ziekte baby

John
10 Min Read

De meeste virussen die mensen infecteren, kunnen zowel volwassenen als kinderen infecteren en worden behandeld in andere delen van het HANDBOEK. Virussen die specifieke manifestaties veroorzaken bij pasgeborenen worden besproken in zie Neonatale infecties. Dit hoofdstuk behandelt virale infecties die doorgaans in de kindertijd worden opgelopen (hoewel vele ook volwassenen kunnen treffen).

Roseola infantum is de meest beschreven ziekte als gevolg van het humaan herpesvirus type 6; Er zijn 2 verschillende soorten humaan herpesvirus type 6, A en B, en de meeste (zo niet alle) klinische ziekten zijn gekoppeld aan een infectie met humaan herpesvirus type 6B. Humaan herpesvirus type 6 kan ook CZS-stoornissen veroorzaken bij patiënten met immunosuppressie (bijv. bij mensen die een hematopoëtische stamceltransplantatie ondergaan). De zesde ziekte komt het vaakst voor in de lente en de herfst. Er zijn kleine lokale uitbraken gemeld.

Wat is roseola infantum?

Wat is roseola infantum?

Infantiele roseola moet worden onderscheiden van volwassen roseola (niet-koortsuitbarsting bij volwassenen die met name kan worden gezien in gevallen van syfilis, een seksueel overdraagbare aandoening (SOA)).

Roseola infantum heet nog steeds 6? ziekte of plotseling exantheem. Het is een ziekte van de vroege kinderjaren, meestal mild en genezend in een paar dagen.

Lees ook :- 5e ziekte kind

6e ziekte baby : Oorzaken

Het micro-organisme dat de zesde ziekte veroorzaakt, werd pas in 1986 ontdekt en wordt vertegenwoordigd door drie virusvarianten (HHV-6A, HHV-6B en HHV-7) die behoren tot het geslacht van het herpesvirus.

Risicofactoren

  • Mannen/vrouwen: uit nieuwsgierigheid herinneren we ons dat een onderzoek heeft vastgesteld dat meisjes met oudere broers/zussen een groter risico lopen (een bevolkingsonderzoek naar primaire infectie met herpesvirus 6 bij mensen. N Engl J Med).
  • Leeftijd: Wijdverbreid, vooral tussen 9 (wanneer maternale antistoffen verdwenen zijn) en 21 maanden, maar kan in het algemeen van invloed zijn in de eerste levensjaren. Zelden kan het ook de volwassene beïnvloeden.
  • Aanwezigheid van de kleuterschool en de kleuterschool.
  • Contact met kinderen, bijvoorbeeld om professionele redenen, kan het infectierisico voor volwassenen verhogen.
  • Verzwakt immuunsysteem (ontvangers van transplantaties, behandeld met immunosuppressiva, AIDS, …).

Infectie

De ziekte is besmettelijk en verspreidt zich via de kleine druppeltjes vloeistof die uit de neus en mond van geïnfecteerde patiënten komen wanneer ze

  • spreekt,
  • lacht,
  • niest
  • of hoest.

Besmetting vindt plaats wanneer een gezond kind deze druppels rechtstreeks inademt, of wanneer hij ze onbewust in contact brengt met een slijmvlies (meestal mond of neus) met handen die eerder in contact zijn geweest met besmette oppervlakken; typisch komt deze modaliteit voor bij de uitwisseling van games in kleuterscholen en scholen.

Momenteel wordt aangenomen dat de patiënt vooral in de incubatiefase (dwz vóór het ontwikkelen van symptomen) en tijdens koorts besmettelijk is, niet langer tijdens de manifestatie van de uitslag.

Lees ook :- Herpes in mond

6e ziekte baby : Symptomen

De naam exantheem (wat “uitbarsting” betekent) komt van het verschijnen van een uitbarsting na een koorts van een paar dagen:

Roseola begint met plotselinge, hoge koorts (vaak boven 39°C) die ongeveer 4 dagen aanhoudt. Deze koorts kan gepaard gaan met andere symptomen:

  • keelpijn ;
  • prikkelbaarheid;
  • zwelling van de oogleden;
  • klieren in de nek.

Dan verschijnt meestal de uitslag rond de 4e? dag, terwijl de koorts de neiging heeft te dalen. Het wordt gekenmerkt door kleine, niet-jeukende, roze macules (platte vlekken) op het gezicht en de romp.

Dan kan de uitslag zich uitbreiden naar andere delen van het lichaam. De uitslag duurt ook ongeveer 4 dagen.

Soms is er geen uitslag of kan het heel vluchtig zijn, of omgekeerd kan de uitslag verschijnen met weinig koorts en dit laatste kan dan soms onopgemerkt blijven.

De incubatie schommelt tussen 5 en 15 dagen. Roseola is meestal mild en geneest binnen een paar dagen.

Lees ook :- Diepe veneuze trombose

6e ziekte baby : Diagnose

De diagnose van de zesde ziekte is klinisch en is gebaseerd op het vinden van typische symptomen, mogelijk bevestigd door kweekanalyses, polymerasekettingreactie (PCR) of serologische tests.

Zesde ziekte: hoe wordt het gediagnosticeerd?

De zesde ziekte moet worden onderscheiden van rubella-, mazelen- en enterovirusinfecties door middel van een differentiële analyse: in dit geval evalueert de arts het klinische uiterlijk van het exantheem en de mogelijke betrokkenheid van de retro-auriculaire en cervicale lymfeklieren.

Om de veronderstelde zesde ziekte vast te stellen, is soms isolatie van de ziekteverwekker in bloed of speeksel nodig; aangezien de bovengenoemde ziekte een goedaardige infectie is en virusisolatietests vrij duur zijn, worden deze diagnostische strategieën zelden uitgevoerd.

In de preexanthemische fase van de zesde ziekte treedt meestal leukocytose (een toename van het aantal lymfocyten in het perifere bloed) op, dat vervolgens in de laatste fase evolueert naar leukopenie en lymfocytose. Bij personen die lijden aan de zesde ziekte, vooral bij volwassenen, is er een duidelijke daling van de immuunafweer.

6e ziekte baby : Behandeling

De diagnose van de ziekte is gebaseerd op het verschijnen van de karakteristieke klinische symptomen en op de eliminatie van andere oorzaken van huiduitslag bij kinderen (roodvonk, waterpokken, mazelen, enz.). Het is moeilijk om de ziekte te diagnosticeren voordat de uitslag verschijnt. In de meeste gevallen is geen aanvullend onderzoek nodig om de diagnose te stellen. In geval van twijfel kunnen bepaalde tests de ziekte echter bevestigen:

  • Een toename van witte bloedcellen tijdens de koortsfase, daarna een afname tijdens de eruptieve fase;
  • Aantonen van antistoffen tegen het herpesvirus in het bloed.

De behandeling van roseola is gebaseerd op het behandelen van de koorts van het kind om deze te verlichten en het comfort te verbeteren:

  • Hydrateer het kind goed en dek het niet te veel af.
  • Ventileer de ruimte en houd deze op een temperatuur van rond de 19°C.
  • Controleer regelmatig de temperatuur van het kind.
  • Een geneesmiddel tegen koorts toedienen: paracetamol in een dosering aangepast aan het kind (ibuprofen moet vermeden worden bij een virale infectie).

De uitslag vereist geen speciale zorg. Antibiotica hebben geen zin tegen roseola, een virusziekte.

6e ziekte baby : Complicaties

Bij gezonde proefpersonen is de ziekte volledig goedaardig en kunnen de symptomen ook sterk worden afgezwakt.

Complicaties zijn zeer zeldzaam en hebben voornamelijk betrekking op personen (kinderen of volwassenen) met een verminderde immuunafweer. In deze gevallen kan zelfs ernstige schade aan de longen, lever, hematopoëtische weefsels en het centrale zenuwstelsel optreden; daarom is het raadzaam om contact op te nemen met uw kinderarts of arts (indien van toepassing).

De infectie lijkt tijdens de zwangerschap geen risico’s met zich mee te brengen; bovendien is de kans dat een zwangere vrouw specifieke antistoffen heeft, gezien de verspreiding ervan in de algemene bevolking, zeer hoog.

Hoe de overdracht van roseola te voorkomen?

De ziekte wordt overgedragen via de luchtwegen, neus en keelafscheidingen. Om besmetting bij andere jonge kinderen te voorkomen, kunnen enkele eenvoudige acties worden ondernomen:

  • Was regelmatig je handen, ook die van kinderen;
  • Gebruik wegwerpdoekjes voor secreties;
  • Maak de neus van uw kind regelmatig schoon met zoutoplossing;
  • Reinig het speelgoed en de voorwerpen die het zieke kind gebruikt;
  • Vermijd contact met andere jonge kinderen;
  • Ventileer je huis ongeveer 20 minuten per dag.
Is het mogelijk om roseola twee keer te maken?

Wijdverbreide verspreiding van het virus houdt waarschijnlijk verband met de wijze van overdracht via speekseldruppels. Roseola treft kinderen tussen 6 maanden en 3 jaar oud, soms in epidemische golven. Immuniteit is belangrijk na een eerste infectie, dus kinderen krijgen nooit twee keer roseola.

Wat zijn de symptomen van roseola infantum?

meestal geïsoleerd (het kind is verder gezond), of geassocieerd met spijsverteringsstoornissen (verlies van eetlust, diarree, enz.), grote prikkelbaarheid, discrete zwelling rond de ogen of enkele gezwollen klieren in de nek (adenopathie).

Hoe zijn roseola-puistjes?

De uitslag manifesteert zich door roze vlekken met een diameter van drie tot vijf millimeter, uitgebreid tot het niveau van de borst, buik, heupen en schouders en soms licht reliëf. “De uitslag spaart meestal het gezicht”, zegt dr. Insisienmay, huisarts.

Hoe zich te ontdoen van roseola?

Roseola is een ziekte die vanzelf geneest, in slechts een paar dagen. Er is geen specifieke behandeling. Het is gewoon noodzakelijk om ervoor te zorgen dat het kind goed hydrateert en dat het voldoende rust. Bij hoge koorts kan de arts ibuprofen of paracetamol voorschrijven.

Share This Article
Leave a comment