Pijn in de lies vrouw

John
15 Min Read

De lies is een gebied dat deel uitmaakt van de buikwand. Het heeft de vorm van een driehoek en bevindt zich tussen de dij en de buik. Liespijn is een veel voorkomende aandoening bij vrouwen die wordt veroorzaakt door verschillende oorzaken, sommige pathologisch, andere fysiologisch.

De pijn kan optreden naast andere symptomen van de onderste ledematen en rug en kan acuut of chronisch zijn. Het kan zich aan de rechter- of linkerkant manifesteren. Dientengevolge kunnen patiënten klagen over een branderig gevoel, moeite met bewegen, bukken en zitten, pijn, zwakte en gevoelloosheid van de spieren.

In sommige gevallen verschijnt de pijn ’s nachts of’ s morgens bij het ontwaken en houdt de hele dag aan. In andere gevallen is de pijn echter een reactie op een ander probleem dat niet noodzakelijkerwijs verband houdt met de lies.

De juiste behandelingen en behandelingen zijn afhankelijk van de oorzaken. In sommige gevallen zal het nodig zijn om volledig te rusten, in andere gevallen zal het noodzakelijk zijn om farmacologisch of chirurgisch te handelen.

De meest voorkomende oorzaken pijn in de lies vrouw

De meest voorkomende oorzaken pijn in de lies vrouw

Pijn in de vrouwelijke lies kan het gevolg zijn van talrijke pathologieën, meer of minder ernstig, en kan verschillende kenmerken en locaties hebben. Het is echter belangrijk om te onthouden dat als pijn in de lies optreedt tijdens de zwangerschap, vooral in de laatste weken van de zwangerschap, het kan zijn dat de babybult te zwaar is. In feite kan het gewicht de aangetaste spieren belasten en pijnlijke symptomen veroorzaken.
Onder de mogelijke oorzaken zijn er echter ook ziekten die de heup aantasten, zoals:

  • Reumatoïde artritis
  • Artritis
  • Chronische ontsteking van de heup
  • Fractuur van de heup
  • pubalgie

De pijnlijke symptomen kunnen echter ook het gevolg zijn, moeilijk te negeren, van andere factoren die puur specifiek zijn voor de vrouwelijke structuur. Onder deze zijn:

  • ovariumcysten
  • Premenstrueel syndroom
  • Vergroting van de inguinale lymfeklieren
  • Cystitis
  • Eileiderontsteking
  • Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
  • Ronde ligamentpijn

Ten slotte kan er een hele reeks factoren optreden die voornamelijk betrekking hebben op verschillende soorten ontstekingen, die kunnen uitstralen tot aan de vrouwelijke lies, zoals:

Trauma aan de lies
De eerste oorzaak van liespijn kan worden veroorzaakt door direct trauma, zoals een ongeval of een val. Overmatig gebruik, of overbelasting, op een gebied dat is geblesseerd door overmatige activiteit, kan ook spierspanning of liesscheuren veroorzaken, wat zwelling en pijn veroorzaakt.

Nierstenen
Nierstenen kunnen ernstige pijn veroorzaken, zelfs in de lies tot aan het vaginale gebied van de vrouw. Bovendien vindt hun uitzetting plaats via de urineleider, de buis die de nier met de blaas verbindt, waardoor ernstige steken in de onderbuik en de liesstreek ontstaan.

Appendicitis
Ontsteking van de appendix veroorzaakt pijn in de rechter bovenlies en aanvankelijk ook in de linker. Deze aandoening treft echter vooral kinderen, maar kan in zeldzame gevallen ook bij volwassenen voorkomen.

Pubalgie
Pubalgie is een ontsteking die de schaamstreek en de spieren erboven aantast, vooral bij sporten, met name voetballers, squashspelers en alle sporten waarbij de onderste ledematen betrokken zijn bij plotselinge richtingsveranderingen. Pubalgie presenteert zich in de meest ernstige gevallen als een continue en zeer diepe pijn met ondraaglijke pijnen.

Liesbreuk
Een hernia in de lies duidt op het lekken van de darmen van hun herniale plaats. Het probleem kan meer of minder worden geaccentueerd, afhankelijk van de zwelling die met het blote oog zichtbaar en voelbaar kan zijn. Deze pathologie, die niet erg vaak voorkomt bij vrouwen, kan ernstige pijn in de onderbuik veroorzaken.

Genitale herpes
Genitale herpes is een infectie die de vulva en vagina kan aantasten door onbeschermde geslachtsgemeenschap. In de meeste gevallen is het probleem asymptomatisch, maar de pijn, indien aanwezig, kan de lies, onderrug, billen, dijen en zelfs de knieën aantasten.

Lees ook :- Pijn in arm

Pijn in de lies vrouw : Symptomen

De locatie van de symptomen is gerelateerd aan de oorzaak van liespijn.

Bij overbelasting en het beoefenen van sporten waarbij frequente richtingsveranderingen, plotselinge versnellingen en vertragingen nodig zijn, is het mogelijk dat de oorzaak een pees is, meestal van de adductoren, met:

  • Goed lokaliseerbare pijn
  • Pijnlijke palpatie
  • Uni / bilaterale pijn tijdens of na activiteiten
  • Pijnlijk passief rekken
  • Pijnlijke excentrische of concentrische contractie
  • Blauwe plekken bij acuut letsel

Integendeel, pathologieën die het inguinale ligament aantasten, vertonen over het algemeen een scherpe en stekende pijn, niet gemakkelijk te lokaliseren, die kan uitstralen naar het scrotum en in het binnenste deel van de dij.

Een andere veel voorkomende bron van pijn zijn intra-articulaire pathologieën van de heup (inclusief laesies van het acetabulum labrum en verouderingsprocessen, zoals artrose) waarvoor de presentatie als volgt is:

  • Geleidelijk begin symptomen, voelde als diepgaand
  • Anterolaterale pijn
  • Pijn verergerd door aanhoudende zittende houdingen of handelingen waarbij de dij hoog over de romp wordt gebogen (zoals het aantrekken van sokken)
  • Mogelijke kreupelheid en moeite met traplopen
  • Gewrichtsbeperkingen, vooral bij interne rotatie van de heup

Lees ook :- Pantoprazol afbouwen ervaringen

Pijn in de lies vrouw : Diagnose

Om erachter te komen wat de pijn in de lies veroorzaakt, zal de arts eerst de medische geschiedenis van zijn patiënt te weten komen (anamnese). Hij zal bijvoorbeeld vragen:

  • Hoe lang is de pijn in de lies al aanwezig?
  • Wanneer verschijnt de pijn?
  • Is de pijn erger bij liggen of opstaan?
  • Is de pijn aan beide kanten of slechts één?
  • Heeft u nog andere klachten, zoals zwellingen in de liesstreek?

De arts onderzoekt vervolgens het aangetaste deel van het lichaam. Door te palperen kan hij veranderingen in de liesstreek detecteren, zoals vergrote lymfeklieren. Hij kan ook achterhalen hoe de patiënt reageert op druk. Op deze manier kan de arts meestal een liesbreuk diagnosticeren zonder extra hulpmiddelen.

Indien nodig zal de arts een echo- of röntgenonderzoek voorstellen. Met een echo kan bijvoorbeeld worden vastgesteld of de lymfeklieren in de liesstreek zijn vergroot. Met behulp van een speciale vorm van echografie, duplex-echografie, kan de arts de stromingsomstandigheden in de bloedvaten onderzoeken. Dit is handig als er tekenen zijn van een verstopt bloedvat (trombose).

Soms kan een computertomografie ook nuttig zijn voor liespijn – bijvoorbeeld als de arts een vernauwing van het wervelkanaal vermoedt (spinale stenose). Als een tumor wordt vermoed, is een bloed- en beenmergonderzoek noodzakelijk.

Lees ook :- Bloed in urine ervaringen

Pijn in de lies vrouw : Genezingen en behandelingen

Pijn in de lies kan, zoals verwacht, van verschillende factoren afhangen. Wanneer de pijn ondraaglijk is en enkele dagen aanhoudt, is het belangrijk om contact op te nemen met uw arts voor een consult.

Het eerste dat u moet doen, is rusten, gaan liggen en indien nodig ijs aanbrengen op de pijnlijke plek. Om het ongemak te verzachten, kunt u druk uitoefenen op de liesstreek en de benen optillen.

Verder kan de arts bij ontstekingen het gebruik van ontstekingsremmende medicijnen en pijnstillers voorschrijven. Op deze manier is het mogelijk om pijn te verlichten en tegelijkertijd de ontstane ontsteking te elimineren. Hieraan zijn crèmes en gels toegevoegd die op het pijnlijke gebied moeten worden aangebracht om het gevoel van ongemak te verminderen en massages uit te voeren die eventuele spier- en gewrichtsspanning verlichten.

In het geval van een blessure kan de arts de patiënt naast medicatie adviseren om fysiotherapiesessies te ondergaan die gericht zijn op het versterken van de onderbuik.

Er moet anders worden gesproken als de oorzaak van liespijn wordt toegeschreven aan urineweginfecties en voortplantingsorganen. In deze gevallen is het namelijk de taak van de arts om, na het uitvoeren van een gespecialiseerd gynaecologisch onderzoek, de specifieke farmacologische behandeling voor te schrijven.

Wanneer het symptoom een ​​gevolg is van zwangerschap, kan de gynaecoloog de aanstaande moeder voorstellen om specifieke banden of verbandmiddelen te gebruiken om de buik te ondersteunen. Op deze manier hoeven de spieren en banden niet meer te werken dan nodig is.

Pijn in de lies vrouw : Wanneer naar de dokter?

Hoewel pijn in de lies meestal geen indicatie is van ernstige pathologieën, is het goed om medische hulp in te roepen als plotselinge en intense pijn in de buik wordt gevoeld, of wanneer andere bijkomende factoren aanwezig zijn, zoals:

  • Voorgeschiedenis van kanker (vooral prostaat bij mannen en voortplantingsorganen of borst bij vrouwen)
  • Trauma geschiedenis
  • Koorts
  • Ongemotiveerd gewichtsverlies
  • Pijn verergerd door belasting, vooral bij osteoporose
  • Patiënt jonger dan 15 jaar met kreupelheid
  • Pijnlijk urineren
  • Pijn ’s nachts
  • Langdurig gebruik van corticosteroïden

Pijn in de lies : Oefeningen

Sommige patiënten hebben baat bij oefeningen voor liespijn als ze correct en regelmatig worden uitgevoerd. Dergelijke oefeningen kunnen vaak pijn in de lies helpen voorkomen, bijvoorbeeld door overbelasting van spieren, pezen en gewrichten of door een hernia. Dergelijke oefeningen kunnen bijvoorbeeld:

  • trainen en stabiliseren van de buikspieren (ze kunnen dan een verhoogde inwendige buikdruk tegengaan)
  • train de dij- en bilspieren om de gewrichten (knieën, heupen) te stabiliseren en te ontlasten en te voorkomen dat u de houding ontlast.
  • versterken en opbouwen van de rompspieren (buik- en rugspieren), wat de wervelkolom ontlast.

Met de volgende oefeningen kunt u bijvoorbeeld iets doen om liespijn te voorkomen. Het is echter beter als u een deskundige (bijvoorbeeld een fysiotherapeut) de oefeningen laat zien die bij u passen.

  • Brede hurkzit: plaats de voeten 20 tot 32 inch uit elkaar, de tenen ongeveer 45 graden naar buiten gericht, het onderlichaam tot de dijen bijna horizontaal zijn, de knieën iets naar buiten (over de tenen, niet recht naar voren). De rug blijft de hele tijd recht of licht hol. De squats versterken de binnenkant van de dijen en buikspieren.
  • Side lunge: Sta rechtop, breng je handen samen voor je borst. Verplaats je gewicht naar je linkervoet, stap je rechterbeen opzij en buig je linkerknie iets. Ga rechtop staan ​​en herhaal aan de andere kant. Deze oefening versterkt de voorste dijspieren.
  • Diagonale uitval : Bij de diagonale uitval zet u het “vallende” been niet op de zijkant, maar diagonaal op het steunbeen, de rest van de uitvoering is hetzelfde als bij de zijuitval. Zorg ervoor dat de knie in gebogen stand niet verder dan de tenen uitsteekt, om deze niet onnodig te belasten. Deze oefening traint de hamstrings, bilspieren en spieren aan de binnenkant van de dijen (adductoren).
  • Uitrekken : De zogenaamde prinsenstandaard is hiervoor geschikt. Kniel op de grond en stap een voet naar voren. Verplaats uw gewicht langzaam naar het voorste been en duw uw bekken naar voren en naar beneden. U moet een lichte trek voelen in het heupgebied van het achterste been. Voor een stabielere houding kun je op een krukje of iets dergelijks gaan zitten. steun.
Hoe een ontsteking van de lies te behandelen?

De behandeling is het verminderen van ontstekingen; hetzij door medicatie, fysiotherapie, toepassing van ijs en rust. De gewrichten rond de liesstreek kunnen bij een disfunctie (blokkade, ontsteking, ankylose, artrose) pijn in de lies veroorzaken.

Welke arts voor liespijn bij vrouwen?

Het eerste aanspreekpunt is meestal de huisarts. Hij zal betrokkene onderzoeken en, afhankelijk van de vermoedelijke diagnose, doorverwijzen naar een specialist. In het geval van een hernia is dat bijvoorbeeld een chirurg. De chirurg behandelt ook een abces, d.w.z. een pusdruppel in de liesstreek.

Waar zit de lies precies bij de vrouw?

De lies bevindt zich tussen de buik, heupen en dijen en vormt zo een spier-fasciale driehoek.

Hoe hernia bij een vrouw herkennen?

Een hernia bij zowel mannen als vrouwen is vaak te herkennen aan een zichtbare en goed voelbare bult of zwelling in de liesstreek. Het is flexibel en kan vaak zelfs weer naar binnen worden geduwd.

Welke zenuw loopt door de lies?

Men mag niet vergeten dat er veel grote zenuwen door dit gebied lopen, waaronder de femorale zenuw (of crurale zenuw) en de laterale huidzenuw van de dij. Deze zenuwen ontstaan tussen de lendenwervels en lopen langs de psoasspieren.

Share This Article
Leave a comment