Bloed in urine ervaringen

John
17 Min Read

Hematurie is een symptoom dat verwijst naar de aanwezigheid van bloed in de urine, al dan niet zichtbaar voor het blote oog. “Daarom onderscheiden we twee soorten hematurie: macroscopische hematurie, dat wil zeggen zichtbaar als we naar het toilet gaan, en microscopische hematurie, wanneer het niet zichtbaar is en we het bij toeval detecteren tijdens een routineonderzoek”, legt dokter Romain uit. Troalen, huisarts in Parijs. Wanneer een patiënt bloed in de urine vermoedt, doet de arts een urinepeilstoktest om de aanwezigheid van bloed te bevestigen.

Wat is bloed in de urine?

Wat is bloed in de urine?

De aanwezigheid van bloed in de urine, ook bekend onder de wetenschappelijke naam hematurie, is een situatie die kan optreden bij problemen van verschillende oorsprong met betrekking tot de urinewegen of de nieren.

De aanwezigheid van bloed in de urine is soms met het blote oog zichtbaar; andere keren is het in plaats daarvan nodig om een microscoop te gebruiken om het te visualiseren.

Bloed in de urine bij mannen

Sommige aandoeningen die tot hematurie kunnen leiden, komen uitsluitend voor bij mannen. Veelvoorkomende oorzaken van bloed in de urine bij mannen zijn:

  • Prostatitis (ontsteking van de prostaat): De prostaatklier (prostaat) kan chronisch of acuut ontstoken raken. De triggers zijn vaak bacteriën (vooral in het geval van een acute ziekte), die meestal via de urinewegen naar de prostaat dringen. Als er naast de klassieke symptomen bloed in de urine zit, spreekt dit van een gelijktijdige urethritis.
  • Ontsteking van het zaadblaasje: Tijdens een ontsteking van de prostaat kan het zaadblaasje ook ontstoken raken. Naast pijn tijdens seks en plassen, kunnen symptomen ook buikpijn en bloed in de urine en sperma zijn.
  • Bloeden van prostaatvarices: Hier verwijden de prostaataders, vergelijkbaar met spataderen. De getroffenen hebben geen pijn of problemen met de urinewegen. De bloeding uit de “spataderen” verschijnt echter in de urine.
  • Prostaatkanker: de kwaadaardige tumor blijft lange tijd onopgemerkt – zonder een vroeg opsporingsonderzoek. De getroffenen hebben alleen symptomen als problemen met plassen, bloed in de urine en/of in het sperma, pijn in het bekkengebied en erectiestoornissen.

Bloed in de urine bij vrouwen

Sommige aandoeningen die tot hematurie kunnen leiden, komen uitsluitend voor bij vrouwen. Onder de oorzaken van bloed in de urine bij vrouwen zijn:

  • Endometriose: Als endometriumweefsel zich op de verkeerde plaats heeft gevestigd, bijvoorbeeld in de blaas of in de darmen, kan dit – afhankelijk van de cyclus – ook leiden tot bloed in de urine of ontlasting. Endometriose is een veel voorkomende, goedaardige en chronische aandoening die gepaard gaat met veel pijn. Het treft vrouwen vóór het begin van de menopauze.
  • Pijn in de flank hematuriesyndroom (Loin Pain Hematuria Syndrome): Deze zeer zeldzame ziekte treft vooral jonge vrouwen, vooral tussen de 20 en 30 jaar. Symptomen zijn pijn in één of beide flanken, die meerdere keren per jaar optreedt. Dan zit er ook bloed in de urine, ofwel zichtbaar met het blote oog ofwel alleen aantoonbaar in het laboratorium.

Lees ook :-Last van duizeligheid

Oorzaken bloed in urine ervaringen

Bij hematurie laten de nieren – of andere delen van de urinewegen – om de een of andere reden bloedcellen vrij die in de urine terechtkomen. Verschillende problemen kunnen dit verlies veroorzaken, waaronder:

  • Urineweginfecties. Ze komen voor wanneer bacteriën het lichaam binnenkomen via de urethra en zich vermenigvuldigen in de blaas. Symptomen kunnen zijn: een aanhoudende drang om te urineren, pijn en een branderig gevoel bij het plassen, en stinkende urine. In de meeste gevallen gaat het echter om microscopische hematurie.
  • Nierinfecties (pyelonefritis). Ze kunnen optreden wanneer bacteriën de nieren binnenkomen vanuit de bloedbaan of van de urineleider naar de nieren reizen. Tekenen en symptomen zijn vaak vergelijkbaar met blaasontstekingen, hoewel nierinfecties eerder koorts en flankpijn veroorzaken.
  • Nier- of blaassteen. Mineralen in de urine, wanneer geconcentreerd en onder bepaalde omstandigheden, vormen soms kristallen op de wanden van de nieren of de blaas. Na verloop van tijd kunnen de kristallen kleine, harde stenen worden die calculi worden genoemd. Stenen zijn over het algemeen pijnloos, dus u zult waarschijnlijk niet weten dat u ze heeft, tenzij ze een verstopping veroorzaken of worden verdreven. Symptomen zijn soms duidelijk: met name nierstenen kunnen ondraaglijke pijn veroorzaken. Blaas- of nierstenen kunnen ook zowel grove als microscopisch kleine bloedingen veroorzaken.
  • Hypertrofie van de prostaat. De prostaatklier – die zich net onder de blaas bevindt en het bovenste deel van de urethra omringt – wordt vaak groter naarmate mannen de middelbare leeftijd naderen. Het comprimeert vervolgens de urethra, waardoor de urinestroom gedeeltelijk wordt geblokkeerd. Tekenen en symptomen van een vergrote prostaat (goedaardige prostaathyperplasie of BPH) zijn onder meer moeite met urineren, een dringende of aanhoudende behoefte om te plassen en grove of microscopische hematurie. Prostaatinfectie (prostatitis) kan dezelfde tekenen en symptomen veroorzaken.
  • Nierziekte. Microscopische urinaire bloedingen zijn een veel voorkomend symptoom van glomerulonefritis, een ontsteking van het filtersysteem van de nieren. Glomerulonefritis kan deel uitmaken van een systemische ziekte, zoals diabetes, of het kan op zichzelf voorkomen. Virale of streptokokkeninfecties, aandoeningen van de bloedvaten (vasculitis) en immuunproblemen zoals IgA-nefropathie, die de kleine haarvaten aantast die het bloed in de nieren filteren (glomeruli), kunnen glomerulonefritis veroorzaken.
  • Kanker. Zichtbare urinaire bloedingen kunnen een teken zijn van nierkanker, blaas- of prostaatkanker. Helaas, in de vroege stadia, wanneer deze kankers beter te behandelen zijn, treden er soms geen tekenen of symptomen op.
  • Erfelijke ziekten Sikkelcelanemie – een erfelijke misvorming van hemoglobine in rode bloedcellen – veroorzaakt bloed in de urine, zowel zichtbare als microscopisch kleine hematurie. Evenzo kan het Alport-syndroom, dat de filtermembranen in de glomeruli van de nieren aantast, dit ook veroorzaken.
  • Nierbeschadiging Een klap of ander nierletsel door een ongeval of contactsporten kan zichtbaar bloed in de urine veroorzaken.
  • Geneesmiddelen. Het antikankergeneesmiddel cyclofosfamide en penicilline kunnen urinewegbloedingen veroorzaken. Zichtbare hematurie treedt soms op als een anticoagulans, zoals aspirine en heparine, wordt ingenomen.
  • Vermoeiende oefening. Intense lichamelijke activiteit leidt zelden tot grove hematurie. Het kan worden gekoppeld aan trauma aan de blaas, uitdroging of de afbraak van rode bloedcellen die optreedt bij langdurige aerobe inspanning. Hardlopers worden het vaakst getroffen, hoewel iedereen zichtbare urinewegbloedingen kan krijgen na een intensieve training. Als u na het sporten bloed in uw urine opmerkt, ga er dan niet vanuit dat het door inspanning komt en neem contact op met uw arts.

Lees ook :- Tintelingen in hoofd

Symptomen van bloed in urine

Mensen met grove hematurie hebben roze, rode of bruine urine. Zelfs een kleine hoeveelheid bloed in de urine kan van kleur veranderen. In de meeste gevallen hebben mensen met grove hematurie geen andere symptomen. Mensen met grove hematurie die ook stolsels in de urine hebben, kunnen blaas- of rugpijn hebben.

Bloed in de urine kan ervoor zorgen dat uw urine er anders uitziet, maar u kunt het verschil misschien niet zien. Het is veel beter om onmiddellijk uw arts te raadplegen als u roodachtig gekleurde urine ziet.

Een paar medicijnen, zoals Ex-Lax-laxeermiddelen en bepaalde voedingsmiddelen zoals bieten, rabarber en bessen, kunnen uw urine rood maken. Een verandering in de kleur van de urine die wordt veroorzaakt door medicijnen, voedsel of lichaamsbeweging, stopt binnen een paar dagen en uw urine keert terug naar zijn normale kleur.

Vertel het uw arts meteen als u bloed in uw urine opmerkt, vooral als u:

  • Frequent, pijnlijk of dringend urineren
  • Misselijkheid, braken, koorts of buikpijn

Lees ook :- Abces in mond

Diagnostisch van bloed in urine

Afgezien van een UWI kunnen er twee dingen bloeden: het urologische kanaal (de buis waardoor de urine gaat) of de nier. “In ons lichaam begint de urine inderdaad in de nier, gaat via de urineleider naar de blaas en wordt afgevoerd door de urinebuis. Als het de urologische tractus bloedt, is het de uroloog die s Als het de nier is, dan is het de nefroloog”, legt de huisarts uit. Om de oorzaak te achterhalen, moeten verschillende onderzoeken worden uitgevoerd: een echografie en vervolgens een analyse van de urinekorrel. “Deze test kan uitwijzen of de rode bloedcellen heel of gebroken zijn, of er stolsels zijn, als beschrijft de dokter. “Dit zijn tekenen die u naar een oorzaak zullen leiden. Ten slotte is er ook de dosering van creatinine, een eiwit dat in het bloed zit”, voegt hij eraan toe. Als er stolsels worden gedetecteerd, worden symptomen toegevoegd zoals irritatie, zeer vaak urineren, pijn bij het palperen van de rug of zelfs verwijding van de aderen rond de testikels: dit zijn urologische verschijnselen Als er symptomen zijn zoals hypertensie, oedeem, nierfalen, proteïnurie, bloeduitstortingen in de urinekorrel: dit zijn nefrologische verschijnselen.

Geïsoleerde hematurie: alleen bloed in de urine

“In dit stadium is normaal gesproken de oorzaak van de hematurie vastgesteld. Maar er is ook geïsoleerde hematurie: dat wil zeggen, er is bloed in de urine, maar geen bijbehorende symptomen: geen moeite met plassen, geen bloedstolsels of afzettingen in de urine”, legt de huisarts uit. urologisch (initiële hematurie), er wordt een echo gemaakt of een uroscanner De scanner zoekt naar wat er bloedt: het is vaak een tumor De eenvoudige oorzaak is lithiasis (nierkoliek), door een steen in een van de pijpen , waardoor ze geïrriteerd raken en gaan bloeden. Maar het kan ook een urotheeltumor zijn. Als de tekenen nefrologisch zijn, moet de nefroloog een nierpunctiebiopsie uitvoeren, dat wil zeggen een naald in de nier plaatsen om een stukje nier en analyseer het. Er zijn dan verschillende mogelijkheden: acute glomerulonefritis, die in drie hoofdtypen bestaat: post-infectieus (door een infectie), mesangiale afzetting van IgA (herdersziekte) en snel progressief. Er is ook het syndroom van Alport , acute door drugs geïnduceerde interstit iale nefritis, papillaire necrose en nierinfarct.

Bloed in de urine: Wanneer naar de dokter?

Raadpleeg altijd een arts als u merkt dat uw urine rood wordt. Het kan verschillende tinten rood hebben en er helder of troebel uitzien.

Laat u in ieder geval onderzoeken, ook als u geen pijn of andere klachten heeft.

Een snelle teststriptest geeft de eerste informatie. Afhankelijk van de uitslag laat de arts bepaalde urine- en/of bloedonderzoeken of nader beeldvormend onderzoek doen (zie ook verder onder “Diagnose”).

Het is belangrijk dat hij tijdens een vermoedelijke bloedingsfase alsnog kan beginnen met het ophelderen van het ziektebeeld.

Soms zijn de bloedsporen in de urine de enige eerste indicatie van een ziekte. Dit is bijvoorbeeld soms het geval bij blaaskanker.

Bij veel oorzakelijke klinische beelden zijn er echter andere symptomen. Dit kunnen bijvoorbeeld pijn in de onderbuik zijn, branderig gevoel bij het plassen, een verhoogde of verminderde drang om te plassen, een kleinere of grotere hoeveelheid urine, urineretentie, buikkrampen of koliek, hevige rugpijn en koorts.

Bloed in de urine: Behandeling

Zodra de oorzaak van het bloed in de urine is vastgesteld, kan deze gericht worden behandeld. Een paar voorbeelden:

  • Als u een bacteriële urineweginfectie heeft, zal uw arts antibiotica voorschrijven. Hetzelfde geldt voor een ontsteking van het nierbekken.
  • Bij nierontsteking (glomerulonefritis) worden meestal geneesmiddelen gebruikt die het immuunsysteem onderdrukken (zoals glucocorticoïden of ciclosporine). Dergelijke immunosuppressiva helpen ook wanneer een auto-immuunziekte (zoals lupus erythematosus) bloed in de urine veroorzaakt.
  • Urinestenen (nier-, blaas-, ureter- en urethrastenen) kunnen soms met medicijnen worden opgelost. In andere gevallen worden ze verwijderd als onderdeel van een procedure (zoals een cystoscopie). Grotere stenen worden vaak gebroken met lasers of schokgolven voordat ze worden opgehaald of op natuurlijke wijze (in de urine) worden doorgegeven.
  • Bij blaasschistosomiasis geeft de arts een middel tegen de veroorzakende wormen (anthelminticum).
  • Diverticula en poliepen in de blaas of urethra worden operatief verwijderd.
  • Afhankelijk van het type en stadium van een kwaadaardige tumor kunnen verschillende behandelmethoden worden overwogen, waaronder chirurgie, chemotherapie en radiotherapie.
  • Als bepaalde medicijnen de oorzaak zijn van het bloed in de urine, moeten ze indien mogelijk worden stopgezet en/of vervangen door alternatieven die milder zijn voor de nieren.

Kan het worden voorkomen?

In veel gevallen is het niet mogelijk om hematurie te voorkomen, hoewel er enkele voorzorgsmaatregelen zijn die het risico op het lijden aan bepaalde ziekten waarvan het kan ontstaan, helpen verminderen.
De betrokken pathologieën zijn de volgende:

  • Urineweginfecties: probeer om het risico te verminderen voldoende vocht op te nemen, urineer indien nodig en reinig de urinewegen die van voren naar achteren gaan (voor vrouwen).
  • Nierstenen: neem voldoende vocht op en beperk de consumptie van zout en eiwitten.
  • Blaaskanker: neem voldoende vocht, stop met roken en vermijd blootstelling aan chemicaliën.
  • Nierkanker: stoppen met roken, op een gezond gewicht blijven en gezond eten.
Welke ziekte veroorzaakt bloed in de urine?

De meest voorkomende oorzaken van hematurie zijn: urineweginfectie (acute cystitis) nierinfectie (pyelonefritis) urine-/nierlithiasis (“stenen”).

Is het ernstig om bloed in de urine te hebben?

Als de bloedsporen zichtbaar zijn, raak dan niet in paniek. Meestal is het een teken van een infectie van de nieren (pyelonefritis), de prostaat of de urinewegen (cystitis). Om dit te verifiëren wordt een cytobacteriologisch onderzoek van de urine (ECBU) voorgesteld.

Hoe krijg je een urineweginfectie bij vrouwen?

Het is over het algemeen te wijten aan zelfbesmetting, waarbij kiemen van spijsverteringsoorsprong van de anus naar de urinaire gehoorgang worden getransporteerd, waar ze vervolgens door het urinecircuit kunnen gaan om de urethra en de blaas in het bijzonder binnen te dringen.

Hoe ontstaan bloedstolsels in de urine?

Hemorragische cystitis is een inflammatoir, infectieus of ander proces dat het slijmvlies van de urineblaas aantast, waardoor een opvallende uitscheiding van bloed via de urine en soms ook van bloedstolsels wordt veroorzaakt.

Share This Article
Leave a comment