Abces in mond

John
15 Min Read

Een abces is een ingekapselde verzameling pus in het weefsel. Ze zijn het gevolg van een ontsteking in de mond en moeten zo snel mogelijk door een tandarts worden behandeld.

Wat is een abces in de mond?

Een abces wordt ook wel een puszak of kook genoemd. Er ontstaat een met pus gevulde holte in het tandvlees of in het kaakbot, die, in tegenstelling tot een cyste, niet omgeven is door een membraan. Het abces wordt alleen omgeven door wat nieuw gevormd granulatieweefsel en gaat verder naadloos over in het weefsel.

Een abces in de mond ontwikkelt zich vaak aan de wortel van een ontstoken tand, meer zelden in diepe tandvleeszakken. Afhankelijk van de locatie wordt onderscheid gemaakt tussen:

  • wangabcessen
  • palatale abcessen boven het gehemelte
  • sublinguale abcessen onder de tong
  • parodontale abcessen in ontstoken parodontale pockets
  • apicale abcessen op een ontstoken tandwortelpunt
  • Abcessen van de fossa van de hond op de hoektanden
  • perimandibulaire of submandibulaire abcessen in of onder de onderkaak

Hoe ontstaat een abces in de mond?

Hoe ontstaat een abces in de mond?

Een abces in de mond ontstaat als gevolg van een ontsteking veroorzaakt door een infectie met bacteriën. De meest voorkomende is de variant Staphylococcus aureus of een vorm van streptokokken.

Als gevolg van de bacteriële infectie breekt het weefsel af en vormt zich pus – dwz de cellen en de leukocyten die door het immuunsysteem worden geproduceerd, worden gesmolten om pus te vormen. De pus verzamelt zich in een holte die een abces wordt genoemd en die in de loop van de tijd groter wordt.

Er zijn verschillende triggers voor een dergelijke infectie:

  • Ontsteking van het tandvlees (pulpitis)
  • Ontsteking van het parodontium (parodontitis)
  • moeilijke uitbarsting van verstandskiezen
  • Chirurgische verwondingen tijdens een tandheelkundige implantatie (zeer zeldzaam)
  • Soms is het abces ook een symptoom van een slechte algemene toestand.

Odontogene infecties als triggers van abcessen

Abcessen vormen zich vaak aan de wortel van een geïnfecteerde tand. De trigger is meestal een ontsteking van de pulpa (pulpitis), die meestal optreedt wanneer cariës de tandkroon zodanig vernietigt dat ziekteverwekkers uit de mondholte kunnen doordringen tot de zachte pulp in de tand. Via de ontstoken wortelpunt bereiken de ziekteverwekkers het omliggende weefsel, waar een abces kan ontstaan.

Parodontitis, waarbij het ontstoken tandvlees zich terugtrekt en diepe tandvleespockets vormt, kan ook leiden tot zogenaamde pocketabcessen in het aangrenzende weefsel.

Mondletsel als oorzaak van abcessen

Oppervlakkige abcessen kunnen ook het gevolg zijn van kleine verwondingen aan het mondslijmvlies, waardoor ziekteverwekkers het lichaam kunnen binnendringen. Deze omvatten vooral:

  • brandwonden
  • bijtwonden
  • Verwondingen aan het slijmvlies veroorzaakt door scherpe randen van beugels of kunstgebitten
  • tandheelkundige behandelingen, b.v. injecties of chirurgie
  • Impact of impact tegen de tanden, b.v. bij een ongeval

Abcessen als symptoom van een slechte algemene gezondheid

Bij gezonde mensen is het immuunsysteem altijd actief en bestrijdt het ontstekingspathogenen, zodat veel infecties in een vroeg stadium met succes kunnen worden ingedamd.

Als het immuunsysteem verzwakt is, neemt het risico op infectie toe en daarmee ook het risico op het ontstaan van abcessen. Dit geldt in het bijzonder voor:

  • Patiënten met ziektegerelateerde immunodeficiëntie (hiv/aids)
  • Patiënten met geneesmiddelgerelateerde immunodeficiëntie (gebruik van immunosuppressiva)
  • Diabetici met een slechte controle van de bloedsuikerspiegel
  • zwangere vrouwen, omdat de oestrogeenstoot het immuunsysteem afremt

Lees ook :- Auto-immuunziekte door stress

Oorzaken van het abces in de mond

Vooral mensen met een verzwakt afweersysteem lopen het risico mondabcessen te ontwikkelen. Kleine verwondingen in de mond creëren toegangspunten voor bacteriën. Deze kunnen ontstekingen veroorzaken en een abces veroorzaken. Theoretisch kan dit overal in de mond gebeuren.

Daarnaast kunnen kaakabcessen in de mond ontstaan. Deze worden meestal veroorzaakt door een ontstoken parodontium, een parodontale pocket, een verstandskies die nog niet is doorgebroken, een tandcyste of een dode tand. Wanneer een tand sterft, komen toxines vrij van de bacteriën die het weefsel metaboliseren. Als er ook tandcariës is, kunnen de bacteriën steeds gemakkelijker binnendringen. Hierdoor kunnen er ontstekingen ontstaan en kan de pulpa afsterven.

Als dit gebied niet goed van bloed wordt voorzien, worden cellen afgebroken en afgebroken. Uiteindelijk kan als gevolg hiervan een abces in de mond ontstaan – een abces van de kaak. Een ontstoken tandwortelpunt kan ook leiden tot abcessen in de kaak.

Dit kan worden verklaard door de verhoogde activiteit van de lichaamseigen afweercellen en de afbraak van het kaakbot. Bovendien kunnen onderliggende ziekten zoals diabetes mellitus of kanker de ontwikkeling van orale abcessen bevorderen.

Lees ook :- Ijzertekort symptomen ogen

Symptomen van abces in mond

Hoe manifesteert tandabces zich?

Het belangrijkste symptoom van tandabces is pijn – vaak omschreven als “kiespijn” – altijd acuut, ondraaglijk en niet te stoppen, waardoor kauwen moeilijk wordt. De pijn wordt ook vaak geaccentueerd door de mond op elkaar te klemmen of door te kauwen op voedsel dat te koud of te heet is. Soms neemt de kiespijn die door een tandabces wordt veroorzaakt toe door simpelweg de tand aan te raken met de punt van de tong.

Naast de kloppende en acute pijn, completeren andere symptomen het klinische beeld dat wordt veroorzaakt door het tandabces:

  • Gezwollen, rood, soms bloederig tandvlees
  • Zwelling van het gezicht: de huid boven het abces is bijzonder pijnlijk, rood en gezwollen en de intensiteit van de pijn neemt toe bij palpatie;
  • Dentinale overgevoeligheid: kiespijn wordt geaccentueerd door thermische (koud/warm eten of drinken) en mechanische (kauw)prikkels;
  • Slechte adem ;
  • Neiging om uit de tand te vallen;
  • Gezwollen lymfeklieren in de nek
  • Koorts _
  • Algemene malaise;
  • Spierspasmen van de kaak (in ernstige gevallen).

Hoe lang duurt een tandabces en hoe lang houden de symptomen aan?

De duur van een tandabces en gerelateerde symptomen zijn sterk afhankelijk van de snelheid van ingrijpen en het type therapie dat wordt uitgevoerd. Het is daarom duidelijk dat het essentieel is om direct naar de tandarts te gaan zodra de eerste verdachte symptomen optreden. Als de infectie voortschrijdt, kunnen de genezingstijden zelfs langer worden, om nog maar te zwijgen van het feit dat er zich min of meer ernstige complicaties kunnen voordoen.

Lees ook :- Open blaren behandelen

Diagnose van abces in mond

Afhankelijk van de locatie van het mondabces en de oorzaak ervan, wordt de diagnose en behandeling uitgevoerd door een tandarts, orthodontist of KNO-arts. Eerst wordt er een anamnese gemaakt. Hier wordt gevraagd wat de patiënt zelf weet over zijn ziekte – d.w.z. hoe lang het abces al bestaat, wanneer het werd opgemerkt, of eerdere behandelingen hebben plaatsgevonden, enz. De arts kijkt dan naar het abces. Als pus ontsnapt, wordt in bijzonder uitgebreide gevallen een uitstrijkje gemaakt om de ziekteverwekker te bepalen. Bij bijwerkingen en vermoeden van een bestaande onderliggende ziekte Er worden nadere onderzoeken gedaan, zoals een bloedafname om diverse parameters in het bloed te meten.

Hoe lang duurt een abces?

De tijd die een mondabces nodig heeft om volledig te genezen, hangt af van veel verschillende factoren. Kortom, hoe eerder een abces in de mond wordt behandeld, hoe sneller het genezingsproces. Ook het immuunsysteem speelt een grote rol. Hoe sterker dit is, hoe sneller en complicatievrij een mondabces kan genezen.

Wat kan helpen tegen een abces in de mond?

De zwelling is meer specifiek een holte waarin weefselresten en pus zich hebben opgehoopt als reactie op de ontsteking in de mond. Voor de behandeling is het daarom belangrijk dat de pus van de kook kan wegvloeien en de resterende wond wordt gedesinfecteerd. In de beginfase van de vorming van een dergelijke ontsteking is het gebruik van de zogenaamde tractiezalf bijzonder effectief gebleken. Deze zalf trekt de pus uit de abcesholte, waardoor deze soepel kan wegvloeien. Reinheid en hygiëne moeten erg belangrijk zijn bij het behandelen van de wond, zodat er geen nieuwe ophoping van pus is. Zugsalbe wordt zowel op puur plantaardige basis als met olieschalie geproduceerd.

Dit is een zalf waarvan wordt gezegd dat het onder andere pijnstillende en ontstekingsremmende effecten heeft. Afgezien daarvan is de ongecompliceerde behandeling van een zalf overtuigend. Omdat zoals elke zalf, Zugsalbe kan worden aangebracht op de aangetaste gebieden.

Hoe een tandvleesabces behandelen?

Kan het abces vanzelf verdwijnen?

Helaas niet ! We kunnen denken dat omdat een abces wordt “gefistuliseerd”, dat wil zeggen geleegd door een opening die zich spontaan vormt, of wordt geresorbeerd na zelfmedicatie, het wordt genezen. Maar een abces geneest nooit vanzelf. In het beste geval lost het op, maar de ziektekiemen blijven op de site in een latente staat, klaar om wakker te worden en het abces weer op te flakkeren.

Dus waarom slagen we er soms in om een abces alleen te behandelen?

Je zou kunnen denken dat je je abces alleen hebt behandeld, omdat je zelfmedicatie hebt gehad met bijvoorbeeld een antibioticum. Maar we hebben het abces gewoon “afgekoeld”. Sterker nog, door een abces af te koelen door zelfmedicatie, vergroten we de gevaarlijkheid ervan dramatisch, wat ofwel sluw zal worden uitgedrukt door een afgelegen pathologie te creëren, of luidruchtig tijdens de volgende uitbraak van het abces (wat dan veel moeilijker te behandelen zal zijn ).

Is er een bepaald profiel van patiënten die vatbaar zijn voor abcessen?

Over het algemeen komt het abces voor bij mensen die bang zijn voor de tandarts en de reguliere follow-up verwaarlozen, of overwerkt zijn en niet de tijd nemen om hun tandheelkundige zorg uit te oefenen, of die een reeks tandheelkundige zorg hebben onderbroken. Abcessen kunnen worden gevonden bij gestresste, vermoeide, kwetsbare en immuungecompromitteerde mensen, of met een bijzonder gecompliceerde medische of tandheelkundige achtergrond. Maar iedereen kan zich op een dag zorgen maken over dit probleem, man of vrouw, volwassene of kind.

Om meer te weten te komen over het verschil tussen een tandabces en een aften: onze tips voor het verlichten van de pijn van een aften.

Hoe tandabces voorkomen?

De beste preventie van tandheelkundige abcessen is preventie, die erin bestaat om periodiek (minstens één keer per jaar) naar de tandarts te gaan voor een reiniging van het gebit en een controle, met routinematige radiografische onderzoeken zoals OPT en intraorale röntgenfoto’s.

Andere handige tips zijn om direct na het eten je tanden te poetsen met flosdraad. Er moet ook voor voeding worden gezorgd, waarbij suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken tot een minimum worden beperkt en de voorkeur wordt gegeven aan vers fruit en groenten.

Behandel tandvleesabces met huismiddeltjes

Op internet of in oma’s handige huishoudelijke artikelen zijn veel kleine remedies te vinden die zouden moeten helpen tegen een abces. Het probleem is echter dat deze vaak niet of slechts in beperkte mate helpen.

Zo worden bijvoorbeeld behandelingen met knoflook aanbevolen, die meerdere keren per dag op het aangetaste gebied moeten worden aangebracht. Knoflook als huismiddeltje tegen abcessen heeft ontegensprekelijk een antibacteriële werking, maar dit helpt niet veel als het, zoals een farmaceutisch antibioticum, niet in de binnenkant van de steenpuist op het tandvlees kan doordringen.

Kruidnagelolie, een vochtig en koel theezakje, ijspakken, grapefruitzaadextract en pepermuntextract worden ook aanbevolen om pijn en het onderliggende abces op de tand te bestrijden. Ze kunnen echter allemaal hoogstens de pijn een beetje verlichten, maar vervangen op geen enkele manier een bezoek aan de tandarts.

Hoe krijg je een abces?

Het abces is het resultaat van de werking van ziekteverwekkers zoals bacteriën van het type stafylokokken, pneumokokken of streptokokken die door directe inoculatie in het weefsel worden overgedragen, bijvoorbeeld door een besmet voorwerp.

Kan een abces vanzelf verdwijnen?

Het klassieke tandabces kan zichzelf niet genezen. Het kan na een paar weken minder pijn doen omdat de pus zijn weg naar je mond zal vinden. Totdat uw abces is behandeld, zal uw lichaam uw energie moeten gebruiken om deze infectie te bestrijden.

Wanneer barst een tandabces?

Hoewel het boren van de abcestand aanvankelijk pijn kan verlichten, verhoogt het ook het risico op infectie elders in de mond aanzienlijk, vooral door de pus die wegvloeit. Om nog maar te zwijgen over de hygiëneproblemen die piercings kunnen veroorzaken! Te vermijden dus.

Hoe zich te ontdoen van een tandabces?

Klei therapie. Met deze zeer effectieve techniek is het volgens veel sites die gespecialiseerd zijn in holistische tandheelkunde, mogelijk om het tandabces te genezen. Om dit te doen, maakt u eenvoudig een kompres van koude klei op de wang, aan de kant waar het tandabces zich bevindt.

Share This Article
Leave a comment