Last van duizeligheid

John
14 Min Read

De term vertigo duidt op een toestand van onbalans, gekenmerkt door het gevoel dat de omgeving rond de getroffen persoon draait, met als gevolg een toestand van overhellen en instabiliteit, die zelfs zittend wordt gevoeld.

De zogenaamde “duizeligheid” duurt vaak maar een paar seconden en gaat spontaan over, maar soms kan het uren of zelfs dagen duren, en wordt het acuter met alleen de beweging van het hoofd of een simpele hoest.

Oorzaken van last van duizeligheid

Oorzaken van last van duizeligheid

Enkele van de mogelijke oorzaken van de verschillende soorten duizeligheid zijn al aangepakt. Daarnaast dienen echter de volgende vier bijzondere aspecten nader te worden behandeld.

Duizeligheid door stress
Duizeligheid kan ook worden veroorzaakt door stress of fobieën. Daarom moeten zowel biologische als psychologische aspecten in aanmerking worden genomen. De lichamelijke klachten, oftewel duizeligheid, staan ​​op de voorgrond. Ze kunnen echter niet definitief worden gerechtvaardigd door fysieke oorzaken.

Duizeligheid na het eten
Twee aspecten kunnen duizeligheid veroorzaken na het eten. Om te beginnen leidt het eten van snoep tot een sterke stijging van de bloedsuikerspiegel. Na korte tijd daalt dit echter weer sterk. De resulterende hypoglykemie kan duizeligheid veroorzaken. Aan de andere kant kan er sprake zijn van een zogenaamde histamine-intolerantie. Het eten van voedsel dat veel histamine bevat, zoals rode wijn of kaas, kan duizeligheid veroorzaken als allergische reactie.

Duizeligheid bij het liggen
Liggen, draaien in bed of opstaan ​​kan zogenaamde positieduizeligheid veroorzaken, de meest voorkomende oorzaak van duizeligheid. De triggers zijn dan kleine steentjes in het oor die zich hebben afgezet in de halfcirkelvormige kanalen van het binnenoor en zo een verstoring van de vloeistof in het orgel veroorzaken. De ongelijkmatige verdeling in het binnenoor veroorzaakt dan duizeligheid.

Duizeligheid bij het opstaan/’s ochtends
Als duizeligheid optreedt kort na het wakker worden of opstaan, is meestal de goedaardige positieduizeligheid de oorzaak. Het binnenoor is door de nachtelijke bewegingen of het liggen een beetje scheef geworden en moet bij het opstaan ​​eerst wennen aan de nieuwe houding.

Duizeligheid bij bukken
Positionele vertigo kan ook optreden bij het bukken. Hier kan niet alleen een verstoring van de oorstenen in het binnenoor de oorzaak zijn, maar ook de zogenaamde bilaterale vestibulopathie. Bij deze ziekte zijn de vestibulaire zenuwen en het vestibulaire systeem onderling verstoord.

Lees ook :- Tintelingen in hoofd

Symptomen van last van duizeligheid

Er wordt onderscheid gemaakt tussen draaiduizeligheid, duizelingwekkende vertigo, hoogteduizeligheid en pseudo-duizeligheid.

  • Duizeligheid: de omgeving lijkt om de patiënt te draaien. Dit gebeurt meestal na overmatig alcoholgebruik. Draaiduizeligheid kan echter vele andere oorzaken hebben (bijvoorbeeld plotseling opstaan vanuit een liggende positie). Het gaat vaak gepaard met misselijkheid, braken, oorsuizen en verminderd gehoor.
  • Duizeligheid: Lijders hebben het gevoel dat de grond onder hen wordt weggetrokken. Dus wankelen veroorzaakt een onvaste gang. De getroffenen voelen zich duizelig, zelfs als ze stil staan. Begeleidende symptomen komen slechts zeer zelden voor.
  • Duizeligheid in de lift: Lijders denken dat ze vallen en hebben het gevoel alsof ze snel omhoog of omlaag gaan in een lift.
  • Pseudo-duizeligheid: hier voelen de getroffenen zich duizelig en wordt hun zicht zwart – zonder dat de omgeving lijkt te bewegen. Daarom spreekt men niet van “echte” maar van pseudo-duizeligheid.

Lees ook :- Abces in mond

Diagnose van duizeligheid

Vertigo-diagnostiek is in eerste instantie gericht op het achterhalen van de exacte oorzaak van de duizeligheid. Omdat duizeligheid meestal voorkomt in het vestibulaire systeem, ligt de nadruk op het onderzoeken van het vestibulaire systeem en het binnenoor. Als onderdeel van het binnenooronderzoek wordt ook het gehoorvermogen van de patiënt gecontroleerd, aangezien het evenwichtsorgaan en het eigenlijke gehoororgaan een zenuwkoord delen dat bij stoornissen een negatief effect heeft op beide functies. Tot de standaarddiagnostiek behoort ook een gedegen patiëntenonderzoek en een lichamelijk onderzoek op eventuele schade aan de wervelkolom. Het meten van bloeddruk en pols kan ook initiële informatie geven over duizeligheid.

Evenwichts- en coördinatietest
Om te achterhalen waar de duizeligheid optreedt, wordt het evenwicht en de coördinatie van de patiënt gecontroleerd. Voor de evenwichtstest moet de betrokkene ofwel in een rechte lijn lopen met de ogen dicht of zijn evenwicht bewaren terwijl hij zwaait op een soort trilplaat. Ter controle van de coördinatie wordt de betrokkene echter gevraagd met gesloten ogen een wijsvinger tegen zijn neus te leggen. Deze onderzoeken geven niet alleen de lokalisatie van de duizeligheid aan, maar ook de werkelijke omvang ervan.

Audiometrie en nystagmus-test
Audiometrie, oftewel de eenvoudige gehoortest, is een belangrijk onderdeel van de duizeligheidsdiagnostiek. Als de gehoortest stoornissen aan het licht brengt, is de kans groot dat de duizeligheid in het binnenoor zelf ontstaat. Voor audiometrie wordt de patiënt op een koptelefoon gezet en worden tonen met verschillende toonhoogtes en volumes gespeeld. Zodra een toon wordt gehoord, drukt de patiënt op een bevestigingsknop.

De nystagmus-test is vergelijkbaar. Naast de koptelefoon, die het binnenoor met geluid stimuleert, krijgt de patiënte een gevoelige proefbril die de oogbewegingen meet tijdens de sonicatie. Als duizeligheid optreedt, maken de ogen bijna onvermijdelijk langzaam rollende of snel trillende bewegingen, de zogenaamde nystagmus. Nystagmus is het oog dat duizeligheid probeert te compenseren.

Verdere diagnostiek alleen bij vermoeden van ziekte
Andere diagnostische maatregelen zijn meestal niet nodig, ze worden alleen voorgeschreven als er een vermoeden is van een onderliggende ziekte. Beeldvormende methoden zoals MRT en CT worden bijvoorbeeld gebruikt wanneer de hersenstructuur moet worden onderzocht op inflammatoire of tumorachtige veranderingen. Een meting van de efferente hersengolven, oftewel een EEG, is alleen nodig als de oorzaak van de duizeligheid niet in het binnenoor of in de psyche te vinden is.

Lees ook :- Auto-immuunziekte door stress

Complicaties van last van duizeligheid

De belangrijkste complicatie van duizeligheid is als volgt: ons evenwicht is aangetast, we bewegen slecht en we lopen het risico te vallen en onszelf pijn te doen. Als de oorzaak van duizeligheid een ontsteking van het binnenoor is en deze niet wordt behandeld, kan doofheid optreden. Houd er ook rekening mee dat, aangezien duizeligheid een symptoom op zich is, het een teken kan zijn van een ernstiger onderliggende ziekte. Daarom moet plotselinge, gewelddadige duizeligheid zeer serieus worden genomen en moet het dringend in het ziekenhuis worden opgenomen. Inderdaad, meningitis, medicijnvergiftiging en een beroerte geven de patiënt een gevoel van duizeligheid.

Behandelingen van last van duizeligheid

Duizeligheid gerelateerd aan reisziekte is de enige vorm van duizeligheid die kan worden genezen door zelfmedicatie. Echte duizeligheid daarentegen vereist een medisch consult, zodat de arts de juiste medicatie kan voorschrijven, zodra de oorzaak van de duizeligheid is vastgesteld. Soms verdwijnt de duizeligheid vanzelf.

Duizeligheid reisziekte – Antivertigine:

Bij draaiduizeligheid gekoppeld aan reisziekte is het raadzaam om preventieve medicatie te nemen om deze ongemakken te voorkomen. Deze medicijnen zijn als volgt:

  • antivertigo: cinnarizine (Stugeron® en generieke geneesmiddelen), in de vorm van druppels of tabletten.
  • De gebruikelijke dosering is 1 tot 2 tabletten van 25 mg 3 maal daags of 25 druppels 1 tot 2 maal daags, na de maaltijd. De maximale dosis is 150 mg (6 tabletten of 50 druppels). Cinnarizine is geïndiceerd voor verschillende vormen van duizeligheid, niet alleen voor reisziekte. Soms wordt cinnarizine gecombineerd met dimenhydrinaat (bijv. Arlevert®).
  • antihistaminica: dimenhydrinaat, in de vorm van dragees, in te nemen 1 dragee, 1 uur voor de reis. Dit geneesmiddel kan u vermoeid maken (wees voorzichtig bij het autorijden).
  • anti-emeticum: meclozine, in de vorm van dragees of zetpillen. Er bestaan verschillende doses, in overeenstemming met de leeftijd van de patiënt. Wees voorzichtig, dit medicijn kan slaperigheid veroorzaken. Bij zwangere vrouwen wordt het alleen op medisch recept gegeven.

Behandelingen voor verschillende soorten duizeligheid:

Betahistine ( Betaserc ® en generieke geneesmiddelen), een H3-receptorantagonist, kan worden gebruikt tegen duizeligheid als gevolg van stoornissen in de bloedsomloop in het oor, tijdens het syndroom van Ménière en het syndroom van menière.

Preventie van last van duizeligheid

Er is geen huismiddeltje tegen duizeligheid op oudere leeftijd. U kunt echter actief iets doen om de duizeligheid in de eerste plaats te voorkomen. Dit houdt in: blijf in beweging. Want als je op oudere leeftijd lichamelijk en geestelijk actief blijft, verbeter je bijvoorbeeld de bloedcirculatie in het binnenoor, waardoor de evenwichtsorganen daar efficiënt blijven en de symptomen van ouderdomsduizeligheid kunnen verminderen. Bovendien versterkt lichaamsbeweging spieren, gewrichten en botten en verbetert het lichaamsbewustzijn, die allemaal vaak worden beïnvloed door duizeligheid op oudere leeftijd of duizeligheid op oudere leeftijd.

Maar je hoeft geen topsporter te worden om duizeligheid op hoge leeftijd te voorkomen. Oefeningen die je gemakkelijk thuis kunt doen – sommige zelfs zittend – helpen al tegen evenwichtsstoornissen op oudere leeftijd. Een paar voorbeelden:

  • Kijk afwisselend omhoog en omlaag zonder uw hoofd te bewegen.
  • Volg een potlood dat je heen en weer beweegt voor je gezicht.
  • Buig voorover terwijl u in een stoel zit om een voorwerp van de vloer op te rapen.
  • Kantel je hoofd één voor één naar je borst, nek, rechterschouder en linkerschouder.

Deze eenvoudige oefeningen kunnen duizeligheid op oudere leeftijd helpen voorkomen of verlichten.

Natuurlijke remedies last van duizeligheid

Er zijn verschillende mogelijke alternatieve behandelingen voor duizeligheid, zoals moedertincturen.

Moedertincturen
De planten waarvan bekend is dat ze duizeligheid behandelen, zijn als volgt:

  • Gingko biloba. Deze plant zorgt voor een betere cerebrale vascularisatie.
  • Het wordt gebruikt met een snelheid van 2 tot 5 druppels (in tinctuur) 1 tot 3 keer per dag voor de volgende indicaties: gebrek aan concentratie, geheugenverlies en duizeligheid. Merk op dat ginkgo ook bestaat in de vorm van tabletten, voor dezelfde indicaties.
  • Moedertinctuur van maretak (Viscum-album), gebruikt bij hypertensie of duizeligheid, moet worden ingenomen met een snelheid van 2 tot 5 druppels 1 tot 3 keer per dag.
  • Meidoorn wordt ook gebruikt tegen duizeligheid. Het wordt aangetroffen in samengestelde preparaten zoals Cardiaforce. Het zal worden gebruikt bij hartaandoeningen van nerveuze oorsprong, hartkloppingen en tachycardie, evenals bij duizeligheid, nerveuze of rusteloze slaap. Het stimuleert de bloedtoevoer naar de kransslagaders en kalmeert het hart. Het wordt ingenomen met een snelheid van 1 maatschep (15 ml) 3 keer per dag na de maaltijd. Let op, dit geneesmiddel dat alcohol bevat, is gecontra-indiceerd voor kinderen.
Wat is de meest voorkomende oorzaak van duizeligheid?

Veelvoorkomende oorzaken van duizeligheid zijn migraine, medicijnen en alcohol. Het kan ook worden veroorzaakt door een probleem in het binnenoor, waar het evenwicht wordt gereguleerd. Duizeligheid is vaak ook het gevolg van duizeligheid. De meest voorkomende oorzaak van vertigo en vertigo-gerelateerde duizeligheid is goedaardige positieduizeligheid (BPV).

Veroorzaakt stress duizeligheid?

Tijdens de stressreactie geven de hersenen hormonen af ​​die de luchtwegen en het cardiovasculaire systeem beïnvloeden. Deze hormonen vernauwen de bloedvaten, verhogen de hartslag en veroorzaken een snelle, oppervlakkige ademhaling. Deze reacties kunnen duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd veroorzaken.

Kan minder slaap duizeligheid veroorzaken?

Hoewel het niet erg vaak voorkomt, kan duizeligheid ook een gevolg zijn van slaapgebrek. Vaak nemen hoofdpijn en spanning toe na slecht slapen; soms kan dit gepaard gaan met gevoelens van duizeligheid en een licht gevoel in het hoofd.

Hoe kom je van duizeligheid bij het liggen af?

Draai je hoofd en lichaam in dezelfde richting, waarbij je lichaam naar de zijkant wijst en je hoofd naar de grond op 45 graden (blijf 30 seconden). Help je voorzichtig weer rechtop te zitten. Herhaal deze positie maximaal zes keer totdat uw symptomen van duizeligheid zijn verdwenen.

Share This Article
Leave a comment