Onderhuidse puist

John
19 Min Read

Meestal kunnen we ze goed voelen voordat ze eruit komen… Ze doen pijn en jeuken. We beseffen dat er een mooie bult is. Een puistje onder de huid verpest ons leven veel te vaak. In zekere zin moet het koste wat kost en zo snel mogelijk verdwijnen.

Waar komen ze vandaan ?

Dit soort puistjes komt voort uit een principe: onderhuidse puistjes zijn veel dieper. Als gevolg hiervan verschijnt het puistje alleen als een rode bult. Pas na een paar dagen verschijnt het puistje aan de oppervlakte van de huid.

Wat voel je als je een puistje onder je huid hebt?

Een onderhuids puistje is een puistje dat nog onder de huid zit. Het resulteert in een kleine (of grote) bult op de huid. De huid kan rood en pijnlijk zijn.

Een onderhuids puistje kan verward worden met een puistje dat nog in ontwikkeling is. Maar die laatste zou dan – in tegenstelling tot een puistje onder de huid – naar de oppervlakte van de huid komen en zou kunnen barsten.

Verstopte talgklieren kunnen ook onder de huid barsten, dit wordt een onderhuids puistje genoemd. Dit ziet eruit als een kleine, harde bult onder de huid.

Als een onderhuids puistje onder de huid barst, kan dit een infectie veroorzaken en kan je een klein litteken krijgen. Met betrekking tot deze kleine harde balletjes die we onder de huid kunnen hebben, spreken we ook van talgcysten. Het is een vergrote en verstopte talgklier die in sommige gevallen geïnfecteerd kan raken en een abces kan vormen.

Puistjes onder de huid kunnen overal op het gezicht en lichaam verschijnen: op het voorhoofd, neus, kin, wangen, nek, oren, armen en borst, op de rug, enz. Gewone puistjes zijn irritant, maar je kunt ze vaak hoeft niet) en verwijder ze.

Maar het is nog frustrerender om een ​​puistje onder je huid te voelen dat je niet eens kunt verwijderen. Zelfs als je het probeert – en dit wordt sterk afgeraden, omdat je het risico loopt je huid te beschadigen – lijkt het erop dat dit puistje nooit de oppervlakte van de huid zal bereiken, alsof de huid er te dik voor is.

Lees ook :- Donkere kringen onder ogen kind

Onderhuidse puistjes: De verschillende soorten

Microcysten

Discrete maar aanhoudende microcysten zijn gesloten comedonen. Ze kunnen in reliëf onder de huid worden gezien, meestal glad, ze vormen een kleine bult. Omdat de evolutie van microcysten variabel is, kunnen ze:

  • veranderen in een wit puistje, d.w.z. rijpen en dan uitkomen na een ontstekingsfase (het puistje is rood, warm en pijnlijk).
  • vanzelf verdwijnen en verdwijnen.
  • volharden in cystische vorm en een lichte “koude” opluchting markeren, dat wil zeggen niet-inflammatoir.

Deze laesies veroorzaken meestal klassieke acne, ook wel retentieacne genoemd. Vanwege hun onderhuidse aard wordt het sterk afgeraden microcysten te manipuleren of te doorboren. Dit zou inderdaad onvermijdelijk leiden tot een aanzienlijke laesie van de huid en dus tot een litteken. Bovendien is er een verhoogd risico op superinfectie.

Er bestaan specifieke behandelingen om microcysten te verwijderen. Uw dermatoloog zal u in het bijzonder begeleiden over de waarde van het uitvoeren van een specifieke peeling. Tot slot bestaan er specifieke producten in apotheken.

Cysten

Pijnlijk en inflammatoir, cysten zijn grote onderhuidse puistjes met een hoog reliëf. Ze kunnen zacht of hard zijn, dus we spreken meer van knobbeltjes. Ze kunnen ontstoken zijn en daarom rood, warm en pijnlijk zijn. Warme kompressen kunnen soms de plaatselijke spanning tijdelijk verlichten, maar zijn geen langdurige behandeling.

Meestal zijn de cysten in clusters of in meerdere aanwezig. We kunnen dan spreken van cystische acne. Dit zijn ernstige vormen van acne die een specifieke behandeling door een dermatoloog en passende behandelingen vereisen, met name via de mond in te nemen geneesmiddelen. Deze vormen zijn meestal zeer invaliderend en hebben grote morele en sociale gevolgen vanwege het belang van de zichtbare laesies. Aarzel niet om met een zorgverlener te praten.

Kenmerken en uiterlijk van puistjes onder de huid

Puistjes onder de huid verschijnen als onderhuidse bultjes van verschillende grootte. In sommige gevallen kunnen ze zo klein zijn dat ze alleen door aanraking kunnen worden gevoeld, terwijl ze in andere gevallen groot en merkbaar kunnen zijn. In nog andere gevallen zijn ze echter niet herkenbaar bij aanraking, maar hun aanwezigheid wordt ontdekt omdat de huid de neiging heeft om rood te worden en pijnlijk te zijn als gevolg van de druk van het getroffen gebied.
Puistjes onder de huid zijn vaak rood en ontstoken en door de pus die erin zit, lijken ze harde massa’s, soms zelfs erg pijnlijk.
In tegenstelling tot de “klassieke” puistjes die we gewend zijn, hebben puistjes onder de huid niet de typische witte kop en de bijbehorende ontsteking blijft op het onderhuidse niveau gevangen.
In sommige gevallen kunnen puistjes onder de huid echter evolueren naar de eerder genoemde witkoppuistjes (beter bekend als gesloten mee-eters of comedonen), of ze kunnen aanleiding geven tot papels of cysten.

Lees ook :- Tips voor donkere kringen onder ogen

Wat zijn de oorzaken en risicofactoren voor het verschijnen van puistjes onder de huid?

Puistjes onder de huid worden gevormd als gevolg van ontstekingsprocessen die de haarzakjes aantasten, waarbinnen pus, bacteriën, celresten en ander materiaal zich kunnen ophopen.
De oorzaken die dit ontstekingsproces veroorzaken zijn talrijk en zijn afhankelijk van verschillende factoren, die aan elkaar kunnen bijdragen om de aandoening te veroorzaken. Onder deze herinneren we ons:

  • Hormonale veranderingen (typisch voor de adolescentie of voor bepaalde perioden van het leven, zoals die bijvoorbeeld voorkomen bij vrouwen tijdens de premenstruele/menstruele periode of tijdens de zwangerschap);
  • Overmatige productie van talg door de talgklieren;
  • Slechte, onvoldoende of onvoldoende huidreiniging met daaruit voortvloeiende ophoping van onzuiverheden en celresten die de follikel kunnen verstoppen en ontstekingen kunnen veroorzaken;
  • Gebruik van producten cosmetica en producten voor het reinigen te ontvetters, irriterend, van slechte kwaliteit en/of geef jezelf niet aan je huidtype;
  • Allergische reacties, zowel op cosmetica als op voedingsmiddelen, medicijnen of andere stoffen;
  • Leverproblemen (patiënten die lijden aan leverproblemen en -disfuncties, kunnen in feite ook symptomen in de huid vertonen).

Bovendien herinneren we u eraan dat stress, een ongereguleerde levensstijl vol gevaarlijke ondeugden (zoals roken, overmatig alcoholgebruik, enz.), een onevenwichtige voeding en een ongecontroleerde en overmatige blootstelling aan de zon het verschijnen van puistjes onder de huid kunnen bevorderen.
Ten slotte kan het verschijnen van dergelijke onvolkomenheden ook worden gekoppeld aan een genetische component.

Symptomen van onderhuidse puist

De puistjes onder de ontstoken huid vallen op door het verschijnen van roodheid van het getroffen gebied, met de mogelijkheid van:

  • Pijn
  • gelokaliseerde jeuk
  • Droge en gebarsten huid
  • Zwelling rond het puistje

Het puistje onder de huid is niet altijd moeilijk aan te raken, maar wanneer het begint te groeien, is het gemakkelijk te identificeren door een heel eenvoudige druk uit te oefenen (lees ook onze diepgaande analyse over vlekken veroorzaakt door puistjes).

Behandeling van onderhuidse puist

In sommige gevallen, vooral wanneer ze zich in een geïsoleerde en acute vorm voordoen, hebben puistjes onder de huid geen enkele behandeling nodig, omdat ze de neiging hebben om spontaan te verdwijnen en daarom vanzelf op te lossen.
Wanneer dit echter niet gebeurt, kan het nodig zijn om door middel van gerichte en specifieke behandelingen in te grijpen. Om deze reden, wanneer puistjes onder de huid een ernstige en “invaliderende” aandoening voor de patiënt worden (bijvoorbeeld omdat ze erg pijnlijk zijn of omdat ze lange tijd op de huid blijven), is het noodzakelijk om contact op te nemen met uw arts, of nog beter een bezoek brengen aan een dermatoloog. De specialist zal in feite – zodra de uitlokkende oorzaak is geïdentificeerd – de patiënt kunnen doorverwijzen naar de meest geschikte therapeutische strategie.
In deze gevallen hangt het soort behandeling natuurlijk nauw samen met de oorzaak van de aandoening.
Bij volwassen vrouwelijke patiënten kan de arts bijvoorbeeld – in het geval dat puistjes onder de huid een probleem van medisch belang zijn en worden veroorzaakt door hormonale veranderingen – besluiten om in te grijpen door de toediening van orale anticonceptiva voor te schrijven (uiteraard alleen als de patiënt niet zwanger is).
In geval van allergieën zal het echter allereerst nodig zijn om contact of inname van het middel dat verantwoordelijk is voor de overgevoeligheidsreactie te vermijden; terwijl in het geval van leverdisfunctie de behandeling gericht zal zijn op het herstellen van de normale leverfunctie.
In het geval dat de ontsteking bijzonder hevig is en niet reageert op andere behandelingen, kan de arts besluiten corticosteroïden voor te schrijven voor lokaal gebruik of, in bijzonder ernstige gevallen, voor systemisch gebruik. Bovendien kan in geval van complicaties door bacteriële infecties het gebruik van antibiotica noodzakelijk zijn.
In andere gevallen kan het gebruik van chemische peelings of producten op basis van exfoliërende middelen echter nuttig (en voldoende) zijn.
In elk geval is het noodzakelijk om contact op te nemen met uw arts voordat u uw toevlucht neemt tot enige vorm van behandeling en / of het gebruik van een medicijn.

Lees ook :- Binge eating disorder

Complicaties van onderhuidse puist

De meeste problemen zijn van esthetische aard die verband houden met pijn, omdat het geen ernstige medische aandoening is; vooral bij de meest immuungecompromitteerde mensen, kan het echter niet worden uitgesloten

  • een cystische evolutie,
  • bloedvergiftiging, als de bacterie zich in grote hoeveelheden kan vermenigvuldigen en de bloedbaan kan bereiken (dit komt echter zeer zelden voor).

Preventie : Je hebt niet eens diepe puistjes

Een van de beste strategieën om geen onderhuidse puistjes te krijgen: onze handen weghouden van ons gezicht. We wrijven onbewust ongeveer 400 keer per dag over ons gezicht. En elke keer gaan de bacteriën van onze hand naar onze huid. Zelfs als we onze handen regelmatig wassen, zullen onze handen nooit 100% van bacteriën worden gewassen. Minder ziektekiemen op de huid, minder puistjes. Een andere strategie: regelmatige scrubs. Ze reinigen de huid en verwijderen dode huidcellen die de poriën kunnen verstoppen.

Bijzonder geval : Onderhuidse puistjes onder de oksel

We hadden het alleen over de onderhuidse puistjes in het gezicht. Dit soort puistje kan echter ook onder de oksel verschijnen. In dit geval ligt het niet aan verstopte poriën maar aan ingegroeide haartjes of ontstoken zweetklieren. Om de ontsteking en het puistje snel te laten verdwijnen, mag u zich niet meer scheren. Zelfs enkele milde deodorants, speciaal ontworpen voor de gevoelige huid.

Natuurlijke remedies voor puistjes onder de huid

  • Verwijder het puistje onder de huid met warm water. Plaats een warm kompres of een wattenschijfje gedrenkt in warm water op het gewraakte gebied en houd het op zijn plaats door lichte druk uit te oefenen met uw vingers. Warm water zorgt ervoor dat het puistje van een oppervlak komt en de genezing versnelt. Herhaal de applicatie drie keer per dag totdat het puistje tevoorschijn komt!
  • Puistjes onder de huid? Probeer de kou. Een andere trefzekere remedie is om ijs te gebruiken. Het ijs zal helpen de pijn en roodheid, veroorzaakt door de ontsteking van de huid, weg te nemen. Ga zo te werk: neem een ​​ijsblokje, wikkel het in een zachte doek om direct contact met de huid te vermijden en leg het ongeveer 10 minuten op het puistje. Laat het inwerken en je zult zien dat je je na deze tijd meteen beter voelt.
  • Verwijder het puistje onder de huid met thee. Een hete theezakje kan erg handig zijn voor de behandeling van puistjes onder de huid. Zowel groene thee als zwarte thee zijn prima: dankzij de ontstekingseigenschap kun je door de thee op een gezwollen en rode huid aan te brengen pijn en zwelling verminderen en omdat het ook een samentrekkende werking veroorzaakt, zal het de pus sneller terug naar de oppervlakte brengen .
  • De kracht van honing tegen puistjes onder de huid. Dit is een remedie die erg geliefd is bij grootmoeders die altijd alle antibacteriële eigenschappen van honing hebben uitgebuit. Honing is goed voor de huid en helpt zelfs bij puistjes onder de huid te genezen. Het moet rechtstreeks op het puistje worden aangebracht, in kleine hoeveelheden en een paar minuten laten inwerken. Wanneer deze tijd is verstreken, spoelt u af met warm water en dep u het gebied zachtjes.
  • Melk als schoonheidsbondgenoot tegen puistjes. Een ander effectief en natuurlijk huismiddeltje dat je een geldige hulp zal geven tegen de meest hardnekkige puistjes onder de huid, is melk. De alfahydroxyzuren in melk exfoliëren zachtjes de huid en verwijderen poriën en onzuiverheden. Je kunt het met een watje aanbrengen en 20 minuten laten intrekken. Na deze tijd afspoelen met warm water! Deze behandeling is eenvoudig maar zeer zinvol, maar vergeet niet om constant te zijn en de melk meerdere keren per dag aan te brengen totdat het puistje de buitenkant bereikt.
  • De ontstekingsremmende eigenschappen van aloë vera. Als je aloë vera in huis hebt, is het van onschatbare waarde voor het elimineren van gesloten mee-eters en het verlichten van de irritatie van de behandeling. Breng de verse gel direct op het puistje aan en laat het een half uur intrekken. Herhaal de behandeling minstens 3 keer per dag totdat de behandeling volledig is verdwenen.
  • Malaleuca-olie: het super effectieve natuurlijke middel. Een natuurlijke behandeling die u goede resultaten zal geven maar met zorg moet worden gebruikt, is theeboomolie, die schimmelwerende en ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Meng een druppel van deze olie met negen druppels water, dompel een wattenschijfje of wattenstaafje in het mengsel en breng het aan op het gebied dat is aangetast door het puistje onder de huid. Breng minstens drie applicaties per dag aan totdat het puistje op het oppervlak verschijnt. Maar onthoud dat u, voordat u tea tree olie gebruikt, een huidtest moet doen om er zeker van te zijn dat u geen reactie krijgt. Breng een druppel pure olie aan op je pols: als je na 15 minuten geen reactie hebt, ga dan verder met het aanbrengen, verdund in water, op het puistje.
Hoe kom je van onderhuidse puistjes af?

Week een schoon washandje in heet water, maar het is niet te heet om aan te raken. Breng het warme kompres aan. Houd het warme kompres 10 tot 15 minuten op het blinde puistje. Herhaal de applicatie drie tot vier keer per dag totdat het blinde puistje te groot wordt en de pus vrijgeeft.

Gaan blinde puistjes weg?

Hoewel het lijkt alsof er gewoon meer tijd is om ergernis met rust te laten, gaan blinde puistjes die onaangeroerd blijven vaak vanzelf weg. Het wordt met rust gelaten, maar er is een zeer sterke wil voor nodig om er niet aan te sleutelen! “

Kun je een talgcyste uitknijpen?

Als u een talgcyste heeft, probeer deze dan niet zelf of met hulp van iemand anders te verwijderen. Dit kan leiden tot een infectie, of u verwijdert mogelijk niet de hele cyste en heeft later een uitgebreidere dermatologische behandeling nodig.

Zal een blind puistje verscherpen?

Een blind puistje, ook wel cystic acne genoemd, is een puistje dat onder het huidoppervlak leeft en niet uitgroeit. Het is vaak in de vorm van een rode, pijnlijke bult onder de huid. Blinde puistjes worden veroorzaakt door olie die onder de huid zit.

Share This Article
Leave a comment