Ontstoken haarzakjes

John
13 Min Read

Folliculitis is een ontsteking van de haarzakjes. Dit kan zowel acuut als chronisch zijn. In de overgrote meerderheid van de gevallen wordt dit veroorzaakt door bacteriële of schimmelinfecties. Andere factoren, zoals bestaande systeemziekten, kunnen echter ook bijdragen aan de ontwikkeling. Dit zorgt meestal niet alleen voor een onaangename jeuk, maar ook voor een vervelend uiterlijk.

Wat is folliculitis?

Ontstoken haarzakjes zien eruit als kleine puistjes. Als je goed kijkt, zie je vaak een klein haartje in het midden van de ontsteking. Dit is een teken dat het haarzakje ontstoken is. Individuele of zelfs meerdere haarzakjes kunnen ontstoken raken, die dan min of meer jeuken.

Ontsteking van de haarzakjes wordt meestal veroorzaakt door gele stafylokokken, die, vooral bij jonge mannen, leiden tot puistjes-achtige bultjes op de hoofdhuid en andere harige delen van het lichaam. Folliculitis komt vrij vaak voor bij zowel mannen als vrouwen.

Het verdwijnt als je het behandelt. Als ze steeds terugkomt, moet worden opgehelderd waar de bron van de infectie is en of, voor B. u of familieleden besmet zijn met stafylokokken in de neus of andere delen van het lichaam.

Welke soorten haarzakjesontsteking zijn er?

Artsen maken onderscheid tussen verschillende vormen van haarzakjesontsteking. De speciale typen omvatten twee verschillende soorten infectie.

  • Folliculitis capitis: is een zeldzame ziekte en komt vooral voor bij mannen. Het treft bijna uitsluitend de hoofdhuid van de getroffen persoon.
  • Folliculitis declavans: Dit type is net zo zeldzaam, maar deze vorm wordt geassocieerd met een chronisch beloop. Deze hoofdhuidziekte wordt gekenmerkt door een zeer intense ontsteking en vernietiging van de haarzakjes, wat leidt tot onomkeerbaar haarverlies.

Lees ook :- Onderhuidse puist

Ontstoken haarzakjes : Oorzaken

De oorzaken achter folliculitis zijn talrijk en niet altijd gemakkelijk te identificeren. Over het algemeen zijn infecties de belangrijkste trigger; meer specifiek wordt infectieuze folliculitis voornamelijk veroorzaakt door:

  • Bacteriën (bijv. Staphylococcus aureus en Pseudomonas aeruginosa)
  • Schimmels (bijv. Candida albicans, schimmels van het geslacht Malassezia en Trichophyton rubrum)
  • Virussen (bijv. Herpes simplex)

De meest voorkomende vorm van infectieuze folliculitis is hoogstwaarschijnlijk degene die wordt veroorzaakt door de kloppende Staphylococcus aureus. Dit micro-organisme is een in de huid en slijmvliezen aanwezige saprofyt die – onder normale omstandigheden – geen schade aanricht. In sommige gevallen kan het zich echter ongecontroleerd vermenigvuldigen, wat aanleiding kan geven tot verschillende soorten infecties, waaronder folliculitis.
Toch blijkt de lijst met mogelijke oorzaken behoorlijk lang te zijn.
Hieronder vindt u enkele mogelijke risico-elementen (of, in sommige gevallen, triggers) voor folliculitis.

  • Overmatig zweten
  • Occlusie van haarzakjes veroorzaakt door veelvuldig gebruik van nauwsluitende kleding;
  • Scheren, vooral als het tegen het haar wordt gedaan;
  • Aanwezigheid van huidlaesies;
  • Dermatose of andere huidaandoeningen;
  • Immunosuppressie (in dit geval wordt wat wordt gedefinieerd als “eosinofiele folliculitis” gegenereerd, vooral wijdverbreid bij AIDS-patiënten, maar dit kan soms ook voorkomen bij gezonde personen);
  • Suikerziekte ;
  • zwaarlijvigheid;
  • Insectensteken of -beten.

Helaas blijft bij veel patiënten de hoofdoorzaak van follikelinfectie – vooral in de terugvallende vorm – nog steeds een onopgeloste vraag (idiopathische aard van de aandoening).
In sommige gevallen zijn de uitlokkende oorzaken van folliculitis echter mogelijk niet van bacteriële, schimmel- of virale oorsprong. Daarom spreken we in dit soort situaties van ” niet-infectieuze folliculitis “. Voorbeelden van niet-infectieuze folliculitis zijn:

  • “Petroleum” of “olie” folliculitis: is een ontsteking van de haarzakjes die wordt veroorzaakt door blootstelling aan minerale oliën uit aardolie. Het komt meestal voor in de onderarmen en treft meestal raffinaderijmedewerkers of wegenonderhoudsmedewerkers.
  • Baardpseudofolliculitis: is een type folliculitis dat optreedt wanneer de haren de huid binnendringen voordat het zelfs uit de haarzakjes komt. Dit veroorzaakt irritatie en ontsteking van een vreemd lichaam, wat resulteert in de vorming van “puistjes” die typisch zijn voor folliculitis, die echter niet worden veroorzaakt door een bacteriële infectie.

Lees ook :- Donkere kringen onder ogen kind

Ontstoken haarzakjes : Symptomen

Een ontsteking van de haarzakjes is te herkennen aan een duidelijke roodheid. Meestal vormt zich ook een kook, die zich gemakkelijk met pus kan vullen. De ontsteking kan niet alleen leiden tot toenemende pijn, maar ook tot een ongemakkelijk gevoel van druk. In de meeste gevallen is een ontsteking van de haarzakjes ongevaarlijk en verdwijnt deze vanzelf na een paar dagen.

Bloedvergiftiging is alleen mogelijk als het ernstig is, maar het moet onmiddellijk worden behandeld. Dit is vooral merkbaar door een acuut gevoel van ziekte. Voor sommige patiënten heeft een sterk gevoel van ziekte of ernstige jeuk ook een impact op hun welzijn. Deze laatste kan steeds sterker worden naarmate de ziekte vordert. Voor veel patiënten is dit zo hinderlijk dat ze de steenpuist openkrabben, wat kan leiden tot een infectie. Door het uiterlijk kan depressie ontstaan, vooral in het geval van een chronische ziekte.

In de meest voorkomende gevallen zijn de benen, het genitale gebied, het gezicht, de billen, de hoofdhuid en bij mannen de snorharen aangetast. Folliculitis breidt zich vaak uit tot meerdere follikels en verspreidt zich dus over een groot gebied.

Op welke delen van het lichaam kan folliculitis optreden?

Folliculitis kan overal op het lichaam en in het gezicht verschijnen waar haar groeit.

  • Hoofdhuid
  • gezicht
  • poten
  • Genitale gebied

Ontstoken haarzakjes : Diagnose

In de overgrote meerderheid van de gevallen is een visuele diagnose voor de arts voldoende om een ​​haarzakjesontsteking te diagnosticeren. De arts kan de ontsteking van het haarzakje herkennen aan de kleine ontstoken delen van de huid en eventuele pus die zichtbaar is.

Als folliculitis herhaaldelijk voorkomt, moeten systemische ziekten zoals diabetes mellitus meestal worden uitgesloten als oorzaak van haarzakjesontsteking. De diagnose is echter niet altijd gemakkelijk, omdat de ontsteking niet noodzakelijkerwijs gepaard gaat met de typische symptomen. In sommige gevallen kan daarom een ​​monsterbiopsie van het getroffen gebied nodig zijn. Dit betekent dat de arts een klein stukje huid verwijdert en dit vervolgens histologisch onderzoekt.

In principe moet een ontsteking van de haarzakjes altijd door een arts worden onderzocht, omdat deze zich naar andere delen van het lichaam kan verspreiden. Een doktersbezoek is noodzakelijk, vooral als zich puisten op het haar hebben gevormd. Indien onbehandeld, kan de infectie zelfs leiden tot haaruitval. Vaak duidt jeuk op de hoofdhuid ook op folliculitis, die zich ook snel in de baard kan verspreiden. Normaal gesproken kan een ontsteking van de haarzakjes altijd worden behandeld door een dermatoloog of uw huisarts, een huisarts.

Lees ook :- Vocht in buik

Ontstoken haarzakjes : Behandeling

De behandeling van deze aandoening hangt duidelijk af van het type folliculitis en de omvang van de laesies. Alvorens tot genezing over te gaan, is het daarom noodzakelijk om de verantwoordelijke veroorzaker vast te stellen. Daarom is de differentiële diagnose met het oog op herstel onmisbaar.

Oppervlakkige folliculitis

Oppervlakkige folliculitis vereist zorgvuldige lichaamshygiëne en het exclusieve gebruik van neutrale en uiterst delicate zepen.

Infectieuze folliculitis

Zoals eerder vermeld, kan infectieuze folliculitis worden veroorzaakt door verschillende soorten micro-organismen, zoals bacteriën, virussen of schimmels. De therapie voor elk van deze infecties varieert daarom afhankelijk van de uitlokkende ziekteverwekker.
De belangrijkste infectieuze folliculitis en de therapieën die nodig zijn om ze te behandelen, zullen hieronder kort worden beschreven.

Diepe of ongevoelige laesies

Refractaire of diepe laesies, vooral in het geval van een vermoedelijke aanhoudende infectie, vereisen een diagnostische beoordeling: in dergelijke omstandigheden is lokale / orale toediening van antibiotica de meest geschikte behandeling.

Door pseudomonas overgedragen folliculitis

Door pseudomonas overgedragen folliculitis is over het algemeen zelfbeperkend en vereist niet altijd farmacologische interventie. Wanneer de patiënt echter een verzwakt immuunsysteem heeft, wordt orale behandeling met ciprofloxacine aanbevolen.

Folliculitis door Gram-negatieve bacteriën

Het is een bepaald type folliculitis dat meestal optreedt in het geval van een antibioticabehandeling tegen acne in de loop van de tijd. De behandeling van dit type folliculitis omvat het gebruik van antibiotica die lokaal of oraal effectief zijn tegen Gram-negatieve micro-organismen, volgens de mening van de arts.
Uiteraard zullen de te gebruiken antibiotica moeten verschillen van de antibiotica die eerder werden gebruikt voor de behandeling van acne, waarvan het langdurige gebruik aanleiding heeft gegeven tot folliculitis.

Herpetische folliculitis

Herpetische folliculitis (dus van virale oorsprong) wordt over het algemeen verwijderd met antivirale middelen zoals valaciclovir, famciclovir of aciclovir.

Schimmel folliculitis

Infecties van de follikels die door schimmels worden veroorzaakt, worden in plaats daarvan uitgeroeid met antischimmelmiddelen zoals fluconazol en econazol: de eigenaardigheid van schimmelfolliculitis is de neiging tot terugval. Om deze reden moeten getroffen patiënten lokale (lokale) therapie met antischimmelmiddelen voortzetten, zelfs nadat de symptomen zijn verdwenen.

Niet-infectieuze folliculitis

Voor niet-infectieuze varianten van folliculitis zijn geen antibiotica, antischimmelmiddelen of antivirale middelen nodig. Afhankelijk van de oorzaak worden patiënten met deze infecties behandeld met lokale of systemische toediening van cortison.
Immuungecompromitteerde patiënten met niet-infectieuze folliculitis kunnen baat hebben bij de toediening van immunostimulerende geneesmiddelen die mogelijk gepaard gaan met een cortisonebehandeling.
De fototherapie is een alternatieve interventie die soms effectief is voor de behandeling van niet-infectieuze folliculitis.

Ontstoken haarzakjes : Preventie

Je kunt haarzakjesontsteking maar in beperkte mate voorkomen. Zorg er echter voor dat er geen ziektekiemen een wond binnendringen. Wanneer bijvoorbeeld haar wordt verwijderd door nat scheren, is er weinig risico op huidbeschadiging.
In principe kan haarwortelontsteking echter worden voorkomen door een paar preventieve maatregelen te nemen.

Inclusief:

  • Gebruik van geschikt keukengerei bij het scheren en consequente hygiëne
  • Overschakelen van scheren naar andere ontharingsmethoden als de haarzakjesinfecties terugkeren
  • een versterking van het immuunsysteem
  • een gezonde levensstijl door een evenwichtige voeding en voldoende beweging
Wat te doen bij ontstoken haarzakjes?

Een kookpunt treedt op wanneer een haarzakje geïnfecteerd raakt. Het begint meestal met een klein, rood “puistje” en ontwikkelt zich dan tot een vaak pijnlijke knobbel met een pusprop. Steenpuisten genezen vaak vanzelf. Maar soms moet een arts ze opensnijden of antibiotica voorschrijven.

Waarom ontstoken haarwortels?

De kleinste verwondingen aan de huid, zoals die optreden bij het scheren of epileren, kunnen ervoor zorgen dat ziekteverwekkers – meestal bacteriën – via de haartjes in de huid dringen en ontstekingen van de haarwortels veroorzaken.

Wat te doen als er een ontsteking van de haarwortels op het hoofd is?

Vooral in de vroege stadia is de ontsteking op de hoofdhuid goed te behandelen met een ontstekingsremmende shampoo. Bovendien moet het haar tijdens de ontsteking altijd volledig worden gedroogd na het wassen om erger te voorkomen.

Share This Article
Leave a comment