Krampen in buik

John
8 Min Read

Krampen in buik : Definitie

Maagkrampen manifesteren zich als een klemachtige pijn die de bovenbuik aangrijpt. Dit symptoom verschijnt plotseling gedurende een paar minuten, verdwijnt dan en verschijnt uiteindelijk na enkele ogenblikken weer.
De meest voorkomende oorzaken zijn nerveuze spanning, stress en angst. Deze situaties veroorzaken in feite een onwillekeurige samentrekking van de gladde spieren van de maag, die zich manifesteert met gebrek aan eetlust en spijsverteringsproblemen .

Bij andere gelegenheden zijn maagkrampen het gevolg van te veel koffie of alcoholische dranken. De inname van bepaalde medicijnen (NSAID’s, zoals aspirine of ibuprofen) maakt ook vatbaar voor deze manifestatie.

Als maagkrampen vaak voorkomen, kunnen ze wijzen op de aanwezigheid van pathologie van het spijsverteringsstelsel, zoals gastritis, maagzweren en gastro-oesofageale reflux.

Kramppijn kan ook worden veroorzaakt door dyspepsie en congestie. Andere oorzaken zijn voedselvergiftiging en andere infectieziekten, zoals gastro-enteritis.

Lees ook :-Trochanter major pijnsyndroom

Krampen in buik : Oorzaken

De oorzaken van maagkrampen en pijn kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën:

  • Organische oorzaken. Dit zijn de aandoeningen waarbij een anatomische schade wordt vastgesteld door instrumentele onderzoeken (abdominale echografie, endoscopie, radiografie, abdominale CT en MRI).
  • Functionele oorzaken. In deze gevallen zijn de organen niet beschadigd in hun anatomische component, maar in elk geval is hun functie “defect” bij afwezigheid van zichtbare laesies bij instrumentele onderzoeken. Hun innervatie en het vermogen om adequaat en consistent samen te trekken met de eisen van het organisme (bijvoorbeeld na de maaltijd om voedsel door het hele spijsverteringskanaal te transporteren) is beschadigd, wat kan leiden tot bijbehorende aandoeningen.

Het is daarom gemakkelijk voor te stellen hoe functionele stoornissen moeilijker te diagnosticeren zijn dan organische, juist vanwege het ontbreken van herkenbare laesies.

Onder deze twee brede categorieën groeperen we de mogelijke oorzaken van pijn in de bovenbuik:

  • Indigestie, voedselvergiftiging en gastro-enteritis.
  • Voedselallergieën of -intoleranties:

lactose intolerantie ,
gluten (coeliakie of coeliakie).

  • Gastro-oesofageale reflux .
  • Hiatale hernia.
  • Helicobacter Pylori bacteriële infectie.
  • Maag- en darmzweren. Een maagzweer is een echte wond die aanwezig is op het slijmvlies (slijmvlies) van de maag of twaalfvingerige darm (het eerste deel van de darm direct na de maag). Ze kunnen pijn en een branderig gevoel veroorzaken, soms vergelijkbaar met hongerkrampen (in het geval van zweren in de twaalfvingerige darm). Bij maagzweren wordt de pijn direct na het eten gevoeld of verergert, terwijl bij zweren in de twaalfvingerige darm het tijdens het eten verbetert. Naast pijn kunnen misselijkheid, braken of verlies van eetlust (slechte eetlust) in verband worden gebracht.
  • Galstenen en galblaasontsteking.
  • Pancreatitis. In geval van ontsteking van de alvleesklier is er een scherpe pijn in het boven- en midden van de buik die soms naar achteren kan uitstralen (de zogenaamde “bar”-pijn). Het kan gepaard gaan met misselijkheid, braken of koorts.
  • Obstipatie, diarree en een opgeblazen gevoel. Bij verandering van de alvo (dwz veranderingen in de beweeglijkheid van de darm en dus in de frequentie en hoeveelheid evacuatie) kan de aanwezigheid van zwelling en gas geproduceerd door de darmbacteriën ook veel pijn veroorzaken. In sommige gevallen kan gas in de dikke darm (onder- en linkerkant van de buik) worden aangezien voor pijn op de borst of in de bovenbuik.
  • Ziekte van Crohn, colitis en diverticulitis. Ontsteking van de dikke darm en divertikels (de kleine uitsteeksels van de dikke darmwand) kan leiden tot pijn en kan gepaard gaan met koorts, misselijkheid, braken of veranderingen in de darm.
  • Prikkelbare darm syndroom. Pijn treedt meestal op onder stressvolle omstandigheden en na het eten. Volgens de diagnostische criteria van Rome kunnen samen met de pijn, zwelling, diarree, constipatie of beide afwisselend aanwezig zijn.

Krampen in buik : Symptomen

Afhankelijk van de oorzaak kan Krampen bij buikkrampen gepaard gaan met de volgende symptomen:

Als de pijn optreedt na een trauma of een val, of als u druk of pijn op de borst voelt, moet u zo snel mogelijk een arts raadplegen, aangezien de situatie levensbedreigend kan zijn.

Lees ook :- Pijn in knie bij buigen en traplopen

Krampen in buik : Diagnose

We hebben gezien hoeveel oorzaken buikpijn kunnen verklaren, daarom kan de arts, door middel van gerichte vragen en lichamelijk onderzoek, laboratorium- en instrumentele tests vragen om de exacte oorzaak te begrijpen.

De diagnose is dan ook:

  • Kliniek: maakt gebruik van vragen en het lichamelijk onderzoek in de kliniek.
  • Laboratorium: bloed-, urine- en fecale tests om de functie van de buikorganen te analyseren.
  • Instrumentaal: abdominale echografie, endoscopieën, röntgenfoto’s, MRI, CT-scan.

Lees ook :-Pijn in bovenbeen

Krampen in buik : Behandeling

De behandeling is relatief eenvoudig:

  • u moet een gezond en uitgebalanceerd dieet volgen (het aannemen van een mediterraan dieet is perfect geschikt):
  • zorg ervoor dat u alle soorten stress vermijdt (u kunt een kuur van meerdere weken volgen met moedertinctuur van heilige basilicum – tweemaal daags 45 druppels zonder maaltijden – wat helpt om stress te bestrijden en dat ook windafdrijvend, krampstillend en maagzweer is ).

Het is ook mogelijk om tweemaal per dag een hartcoherentiesessie te oefenen om stress te verminderen.

U moet vermijden om te consumeren:

  • pittige gerechten;
  • vet;
  • chocolade ;
  • stimulerende middelen zoals cafeïnehoudende frisdranken, koffie, alcohol en tabak.

Bij een lichte voedselvergiftiging lossen de krampen vanzelf op.

Als het ernstig is, is een ziekenhuisopname natuurlijk noodzakelijk.

Krampen in buik : Preventie

Niet alle vormen van buikpijn zijn te voorkomen. U kunt het risico op het ontwikkelen van buikpijn echter tot een minimum beperken door het volgende te doen:

  • Eet een gezond dieet.
  • Drink regelmatig water.
  • Oefen regelmatig.
  • Eet kleinere maaltijden.

Als u een darmaandoening heeft, zoals de ziekte van Crohn, volg dan het dieet dat uw arts u heeft gegeven om ongemak te minimaliseren. Als u GERD heeft, eet dan niet binnen 2 uur voor het slapengaan.

Te snel gaan liggen na het eten kan brandend maagzuur en buikpijn veroorzaken. Probeer ten minste 2 uur na het eten te wachten voordat u gaat liggen.

Waar komen sterke maagkrampen vandaan?

Oorzaken: vaak ongevaarlijk (bijv. te grote maaltijd), soms ook ziekten zoals maag-darmgriep, maagslijmvliesontsteking, maagzweer, brandend maagzuur, refluxziekte, blindedarmontsteking, diverticulitis, darmobstructie, galstenen, hernia, hartinfarct, longontsteking, etc.

Wat te doen bij maagkrampen en winderigheid?

Karwijzaad: helpt bij maagkrampen en winderigheid. Pepermunt: verlicht maagkrampen. Melissa: helpt bij stressgerelateerde buikpijn. Venkel: verlicht spijsverteringsproblemen zoals maagpijn, opgeblazen gevoel, gas.

Wat te doen met buikkrampen huismiddeltjes?

Warmte: Ga een half uur in de badkuip liggen of leg een warmwaterkruik of een kersenpitkussen op je buik. Thee: Drink warme thee. Kamille, venkel en pepermunt kalmeren maag en darmen. Eten: Vermijd zwaar voedsel als u maagkrampen heeft.

Share This Article
Leave a comment