Pijn in knie bij buigen en traplopen

John
18 Min Read

Bij het beklimmen van een trap moet de knie van flexie naar extensie worden gebracht. Dit legt druk op de pezen, spieren en botten van het kniegewricht. Pijn bij traplopen kan dus verschillende oorzaken hebben.

Een veelvoorkomende oorzaak van kniepijn bij traplopen is knieartrose achter de patella (knieschijf). Patellaire instabiliteit kan ook pijnlijk worden bij het buigen van de knie of traplopen. Pijn bij traplopen is meestal stressafhankelijk.

Pijn in knie bij buigen en traplopen : Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken van kniepijn bij traplopen. De belangrijkste worden in de volgende paragrafen beschreven.

Patellapees

Overbelasting of onjuiste belasting van de patellapees treft vooral voetballers, omdat deze door de frequente en snelle richtingsveranderingen veel stress en spanning op de pees leggen. Dit leidt tot onaangename pijn in de knie. Andere atleten zoals basketbal- of volleybalspelers kunnen ook last hebben van peesaandoeningen zoals het patella-syndroom, dat wordt veroorzaakt door chronische overbelasting.

Kraakbeenschade

Kraakbeenbeschadiging wordt meestal veroorzaakt door ongevallen zoals een knieval of verkeersongevallen. Bij een ongeval kunnen delen van het kraakbeen worden verpletterd of uitgeslagen. Traplopen wordt daardoor pijnlijk en kan door verkeerde belasting leiden tot artrose.

Blijvende belasting van het kniegewricht

Een permanente belasting van het kniegewricht, zoals constant trappen lopen en afdalen, kan leiden tot pijnlijke bursitis, bacteriële ontsteking of zelfs tendinitis. Daarnaast worden de kniegewrichten overbelast door de overbelasting en neemt de kraakbeenslijtage toe. In ernstige gevallen kan zich ook artrose ontwikkelen.

Vooral jonge sporters, die veel rennen en springen, belasten hun kniegewrichten te zwaar en kunnen tijdens hun groeifase chronische problemen veroorzaken. Zodra de knie pijn begint te doen, moeten de getroffenen stoppen met het belasten van het gewricht.

Leeftijdsgebonden slijtage en artrose

Een veelvoorkomende reden voor kniepijn bij traplopen is artrose, d.w.z. gewrichtsslijtage. Dit is vaak een natuurlijk fenomeen op oudere leeftijd of wordt veroorzaakt door reuma, blessures uit het verleden of overmatige stress. In Duitsland treft artrose ongeveer een op de twee personen ouder dan 65 jaar en kan niet worden teruggedraaid.

In het geval van artrose verslijt het kraakbeen van het kniegewricht geleidelijk en ontstaat er wrijving tussen de botten van het boven- en onderbeen, wat leidt tot hevige pijn en ernstige beperkingen voor de getroffenen in het dagelijks leven.

Met het ouder worden wordt het weefsel steeds minder elastisch en bemoeilijkt het bepaalde bewegingen, zoals hurken. Zelfs bij traplopen is deze pijn merkbaar door kraken en een geblokkeerd gevoel in de gewrichten.

Blessures

Vooral verwondingen aan de kruis- en collaterale banden, de meniscus of de knieschijf veroorzaken pijn bij traplopen. Dit kunnen verwondingen door vallen of ongevallen zijn, die bijvoorbeeld zijn veroorzaakt door een verdraaide knie en pas duidelijk worden bij het traplopen. Ongelukken kunnen ook verwondingen aan de meniscus veroorzaken, zoals kleine scheurtjes en daardoor een blijvende scheur.

Blessures door gebroken botten of geblesseerde spieren zorgen voor een onbalans in het kniegewricht en zorgen ervoor dat de knieschijf pijnlijk heen en weer wordt getrokken.

Verwondingen tijdens traplopen, zoals uitwendige of inwendige ligamentische letsels en knieschijfdislocaties, kunnen ook voorkomen.

Kruisband scheur

Kruisbanden stabiliseren de boven- en onderbenen en verankeren ze in het kniegewricht. Als deze uitgerekt, gescheurd of volledig gescheurd zijn, is traplopen erg pijnlijk voor de getroffenen. Dit komt doordat de ruimte tussen de gewrichten te groot wordt en bij traplopen de dijbeenderen door gebrek aan ondersteuning naar voren schuiven, waardoor het kraakbeen en de meniscus beschadigd raken.

Andere oorzaken

Naast de al genoemde oorzaken zijn er nog een paar die minder vaak voorkomen. Waaronder:

  • Knieschijfdysplasie
  • knieschijf dislocatie
  • Misvormingen
  • Zwakke spieren in uw dijen, kuiten of heupen
  • Blessures elders die door de knie worden gecompenseerd

Lees ook :- Non hodgkin lymfoom

Pijn in knie bij buigen en traplopen : Symptomen

Het gezegde “Je moet altijd naar je lichaam luisteren” geldt ook en vooral voor de knie. Want bij het begin van knie-instabiliteit is er meestal een diffuus gevoel van onveiligheid bij het lopen; Kniepijn komt vaak alleen voor bij verhoogde stress. Dan kan er na verloop van tijd daadwerkelijke instabiliteit en irritatie optreden en kunnen de knieën gaan knikken. Als knie-instabiliteit niet wordt herkend en behandeld, kan dit op de lange termijn zelfs leiden tot chronische slijtage van het gewrichtskraakbeen (artrose) – die dan niet meer omkeerbaar is.

Lees ook :- Syndroom van horner

Pijn in knie bij buigen en traplopen : Diagnose

Artsen diagnosticeren knieproblemen op basis van:

  • medische geschiedenis (medische geschiedenis van de patiënt),
  • bezoek,
  • eventuele beeldvorming en laboratoriumtests.

Anamnese

De arts vraagt de patiënt hoe lang hij symptomen heeft en welke problemen hij voelt bij het gebruik van de knie. Daarnaast vraagt de arts de patiënt of hij een trauma, ziekte of gezondheidsproblemen heeft gehad die het begin van de symptomen kunnen hebben beïnvloed

Bezoek

De arts buigt, strekt zich uit, draait de knie of oefent er lichte druk op uit om te begrijpen

  • waar is het probleem,
  • wat is het punt dat pijn doet?
  • en hoe de patiënt zich kan bewegen.

Uw arts kan u vragen op te staan, te lopen of op uw knieën te buigen om de werking van het gewricht beter te kunnen beoordelen.

Examens

Afhankelijk van de geschiedenis en de resultaten van het bezoek, kan de arts een of meer tests gebruiken om erachter te komen wat het probleem is. Onder de meest gebruikte examens noemen we:

  • Echografie : Op basis van het gebruik van ultrageluid, dus zonder gevaarlijke straling, is het een bijzonder bruikbare methode voor de diagnose van peesaandoeningen, evenals schade aan de menisci en spierscheuren, evenals artritische schade en de mogelijke aanwezigheid van cysten.
  • Röntgenfoto : De knie wordt geröntgend en er wordt een tweedimensionaal beeld van de botten verkregen.
  • CT-scan (computer axiale tomografie) : Het is een pijnloos onderzoek waarbij röntgenstralen vanuit verschillende hoeken door het gewricht gaan: de röntgenstralen worden gedetecteerd door een scanner en geanalyseerd door een computer. Met de CT-scan kunt u zachte weefsels, zoals ligamenten of spieren, duidelijker zien dan een eenvoudige röntgenfoto, omdat de computer de beelden kan combineren om een ​​driedimensionaal beeld van de waargenomen wijk te geven.
  • Botten scan : Deze techniek wordt gebruikt om afbeeldingen van botten te maken op een computerscherm of film. Voorafgaand aan het onderzoek wordt de patiënt geïnjecteerd met een onschadelijke radioactieve stof die in de bloedbaan terechtkomt. De stof verzamelt zich in de botten, en vooral in gebieden met problemen, en wordt gedetecteerd door een scanner.
  • Magnetische resonantie : Dit type onderzoek maakt gebruik van een krachtige magneet die op een computer is aangesloten om afbeeldingen van de interne delen van de knie te maken. Tijdens het onderzoek wordt het been in een cilinder geplaatst: de energie die uitgaat van de magneet (anders dan röntgenstralen, die worden gebruikt in röntgenfoto’s) gaat door de knie. MRI is vooral nuttig voor het identificeren van verwondingen aan zacht weefsel.
  • Artroscopie : Het is een chirurgische techniek waarbij de arts de artroscoop (een heel dun buisje met een lichtbron aan het ene uiteinde) manipuleert en via een kleine incisie in de knie in het gewricht brengt. Interne beelden worden geprojecteerd op een scherm.
  • Articulaire aspiratienaald : Artsen gebruiken een spuit om opgehoopte vloeistoffen te verwijderen, zwelling te verminderen en druk op het gewricht te verlichten. De onttrokken vloeistoffen worden naar het laboratorium gestuurd: uit hun onderzoek is het mogelijk om te begrijpen of er een breuk, een infectie of een ontstekingsreactie is.
  • Biopsie : Er wordt een weefselmonster genomen en onder een microscoop bestudeerd.

Pijn in knie bij buigen en traplopen : Risicofactoren

Chondromalacia ontwikkelt zich vaker in:

  • atleten en anderen die hun knieën belasten door oefeningen en andere activiteiten
  • adolescenten, als gevolg van een tijdelijke spieronbalans naarmate het lichaam groeit, wat normaal gesproken in de loop van de tijd corrigeert
  • vrouwen, omdat ze meestal minder spiermassa rond de knie hebben
  • mensen met een eerdere knieblessure, zoals dislocatie
  • mensen met een strakke hamstring, platte voeten, verschil in beenlengte of gewrichtslaxiteit
  • mensen met patellaire hypermobiliteit, waarbij de knieschijf meer beweegt dan zou moeten

Het kan ook een symptoom zijn van artritis. Het kan verergeren door activiteiten als traplopen, hurken, springen, fietsen, skiën, hardlopen, lang zitten met gebogen knieën of een combinatie hiervan.

Een andere oorzaak zijn spieren die niet in balans zijn. Sterke dijspieren in combinatie met zwakkere kuitspieren kunnen ook de knieschijf op zijn plaats duwen. Evenzo kunnen sterke buitenste dijspieren en zwakke binnenste dijspieren een verkeerde uitlijning veroorzaken.

Pijn in knie bij buigen en traplopen : Behandeling

Behandeling voor kniepijn bij traplopen is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. In veel gevallen helpen fysiotherapiemaatregelen, zoals blijkt uit de volgende voorbeelden:

De artrose van de knie (artrose) is niet te genezen, dus gaat in de behandeling
van inspanningen om de symptomen te verlichten en de vooruitgang van de ziekte te vertragen. Het nemen van pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen zal de symptomen verlichten. Hierdoor kan de patiënt zijn mobiliteit herstellen, behouden of verbeteren door middel van passend gedrag. Dit is waar niet-medicamenteuze behandelingen zoals orthopedische ingrepen, acupunctuur, elektrotherapie, warmte- en koudebehandelingen en fysiotherapie helpen. Fysiotherapeutische maatregelen kunnen – vooral in de vroege stadia van de ziekte – al voor

zorgen voor een significante verbetering van de symptomen. Ze hebben niet alleen een pijnstillende werking, maar versterken ook de spieren en verbeteren de mobiliteit van het kniegewricht.

Bij een kruisbandruptuur kan manuele therapie in combinatie met medicatie helpen om de spieren te versterken en pijn te verlichten. Pas als deze maatregelen onvoldoende zijn, adviseren artsen een operatie, die meestal wordt gevolgd door een vervolgbehandeling in de vorm van fysiotherapie.

Fysiotherapeutische maatregelen zijn ook nuttig voor andere ziekten die kniepijn bij traplopen hebben veroorzaakt. Dit geldt ook voor pathologische veranderingen in het kraakbeen van
de knieschijf (chondropathia patellae) en slijtage van de patellapees
(patellaire tip syndroom).

Andere ziekten, die ook gepaard kunnen gaan met pijnlijke knieën, vereisen een speciale behandeling. In het geval van bursitis is het bijvoorbeeld belangrijk
om de ontsteking te laten genezen en irritatie van het ontstoken gebied te voorkomen. Hiervoor worden medicamenteuze, fysieke of chirurgische behandelmethoden gebruikt. Naarmate de ontsteking geneest, verdwijnen de symptomen meestal.

Mocht u nog vragen hebben over dit onderwerp, bel ons dan gerust of bezoek ons ​​in onze privé praktijk voor fysiotherapie in Schmargendorf.

Hoe pijn veroorzaakt door knieproblemen te verlichten?

Voorkomen is beter dan genezen. Als u vermoedt dat u een knieafwijking heeft, is het raadzaam om op tijd te overleggen. Als u echter lijdt, volgen hier enkele tips die u kunnen helpen:

  • Draag geschikte schoenen: Kies schoenen met een lichte hak die redelijk stevige ondersteuning bieden. Vermijd hoge hakken of volledig platte, flexibele schoenen die de voeten niet ondersteunen. Ten slotte zorgt een veterschoen voor een betere aanpassing aan de voet en dus een betere ondersteuning.
  • Drogisterij-inlegzolen dragen: voor tijdelijke verlichting kunnen drogisterij-inlegzolen helpen. Het kussen dat ze bieden helpt schokken beter te absorberen, maar blijft onvoldoende om de uitlijning van de voeten en dus van de knieën echt te veranderen, ze moeten vooral niet worden beschouwd als een langetermijnoplossing.
  • Doe voetstabiliteits- en versterkingsoefeningen: Het is gunstig om spieren te versterken die verzwakt zijn door een probleem met de voethouding.

Lees ook :- Syndroom van marfan

Pijn in knie bij buigen en traplopen : Preventie

Sommige knieproblemen, zoals die veroorzaakt door ongelukken, gebeuren onverwacht en zijn niet te voorkomen. Vele andere kunnen echter worden voorkomen door deze eenvoudige tips te volgen.

  • Voor het beoefenen van sport of lichaamsbeweging, is het noodzakelijk om te benaderen met een nauwgezette warming-up: wandelen of een hometrainer doen en dan eenvoudige rekoefeningen doen. Het strekken van de quadriceps (spieren aan de voorkant van de dij) en hamstrings worden gebruikt om de pezen los te maken en de druk op de knie te verlichten tijdens het sporten.
  • Versterk de beenspieren met specifieke oefeningen (zoals traplopen of bergop lopen of fietsen). Het werken met gewichten, volgens de instructies van een trainer, is ook nuttig voor het versterken van de beenspieren die de knie ondersteunen.
  • Vermijd plotselinge veranderingen in de trainingsintensiteit. Verhoog geleidelijk de kracht of duur van de activiteit.
  • Draag schoenen die in goede staat zijn en passen bij uw voet. Op deze manier kunt u tijdens het lopen of hardlopen het evenwicht en de beenuitlijning behouden. Flatfoot valgus (voet die scheef naar binnen leunt) veroorzaakt knieproblemen. In veel gevallen kunnen sommige van deze problemen worden verminderd door het dragen van op maat gemaakte orthopedische inlegzolen.
  • Zorg voor een gezond gewicht om stress op de knie te verminderen. Obesitas verhoogt het risico op artrose van de knie.

Wat zijn de beste oefeningen voor mensen met knieproblemen?

In theorie zouden we allemaal regelmatig drie soorten oefeningen moeten doen:

  • Gewrichtsmobiliteitsoefeningen die helpen de normale gewrichtsmobiliteit te behouden en stijfheid te verminderen.
  • Krachtoefeningen, die helpen om de spierkracht te behouden of te vergroten. Het behouden van spierkracht door middel van oefeningen, zoals traplopen, gewichtheffen of push-ups met de benen, of fietsen, helpt de knie te ondersteunen en te beschermen.
  • Aërobe of uithoudingsoefeningen worden gebruikt om de hart- en bloedsomloopfunctie te verbeteren en het gewicht onder controle te houden. Gewichtsbeheersing kan belangrijk zijn voor mensen met artritis, omdat overgewicht de druk op veel gewrichten verhoogt. Sommige onderzoeken tonen aan dat aërobe oefening de ontsteking in sommige gewrichten kan verminderen.

Als u al knieproblemen heeft, kan uw arts of fysiotherapeut u ondersteunen met een oefenprogramma dat het gewricht zal helpen zonder het risico op letsel of verdere schade te vergroten.

Als algemene regel geldt dat u de voorkeur geeft aan oefeningen met een lage impact, zoals zwemmen, aqua-aerobics of gewoon wandelen, in plaats van oefeningen die het gewricht overbelasten, zoals joggen of aerobics met hoge impact.

Als ik de trap op ga, doet mijn knie pijn?

Volgens een team van Britse onderzoekers kan pijn in de knie tijdens traplopen een waarschuwingssignaal zijn voor artritis.

Waarom doet mijn knie pijn als ik loop?

Kniepijn kan van mechanische, inflammatoire of infectieuze oorsprong zijn: Gonalgie van mechanische oorsprong. Ze manifesteren zich door mechanische pijn bij het lopen of staan en verdwijnen in rust. De knie is pijnlijk bij onderzoek.

Hoe kniepijn behandelen?

De behandeling van kniepijn houdt rechtstreeks verband met de etiologie ervan, dat wil zeggen de oorzaak ervan: noodbehandeling van traumatische pijn wordt gedaan door koude, immobilisatie, toediening van pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen.

Share This Article
Leave a comment