Keelpijn door stress

John
10 Min Read

Stress wordt vaak gebruikt om alles te beschrijven wat belast, verstoort, bedreigt of schaadt. Het bereik is dan ook vrij groot. Verder wordt onderscheid gemaakt tussen eustress, kortdurende stress met een positief effect, en distress, dat wordt ervaren als onaangename (chronische) stress of stress veroorzaakt door trauma.

Naast de effecten op de psyche, het gedrag en het sociale leven, heeft stress ook een fysiek effect. Door verschillende werkingsmechanismen merken de getroffenen vaak een verhoogde vatbaarheid voor infecties, die gepaard kan gaan met klassieke symptomen zoals hoofdpijn, keelpijn en pijn in het lichaam.

Wanneer is keelpijn psychosomatisch?

Wanneer is keelpijn psychosomatisch?

De keel, en in het bijzonder de keelholte, geeft de doorgang aan die lucht van buiten naar de longen voert, maar ook voedsel en vloeistoffen naar de maag. De pijn in dit gebied, met mogelijke vergroting van de amandelen, kan betekenen de moeilijkheid om een passage of een transformatie te accepteren, geaccentueerd door een sterk plichtsbesef dat in contrast staat met een diepe onzekerheid.

Keelpijn kan ook worden veroorzaakt door stress, hoewel dit probleem zich vaker manifesteert met constant gewicht aan de keel. We hebben het over de hysterische bolus, of het gevoel een vreemd lichaam te hebben dat het slikken moeilijk (en soms pijnlijk) maakt. In dit geval geeft ons organisme ons het onvermogen om iets te accepteren dat we ons verplicht voelen om ons goed te laten gaan, zelfs als we het niet willen.

Lees ook :- Steken rechts onderbuik

Wat zijn de oorzaken van ongemak in de keel?

De eerste oorzaak van ongemak in de keel is van infectieuze oorsprong. Een bacteriële of virale infectie (faryngitis, laryngitis, tonsillitis of mononucleosis bijvoorbeeld), leidt tot keelpijn en vervolgens aanhoudend ongemak. Overmatig gebruik van de stembanden kan ook verschillende vocale pathologieën veroorzaken die zich kunnen manifesteren in dit gevoel van ongemak. Mensen met gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) kunnen ook vatbaar zijn voor dit symptoom.

Irriterende omgevingsfactoren (vervuiling, tabak) of de aanwezigheid van allergenen (pollen, huisstofmijt, enz.) kunnen ook de oorzaak zijn van dit onaangename gevoel, evenals de aanwezigheid van een vreemd lichaam van voedseloorsprong of medicinale (pil of capsule ). Als het ongemak te wijten is aan zwelling van de nek veroorzaakt door angio-oedeem, is dit een medisch noodgeval (risico op verstikking). De verlegenheid kan ook van emotionele oorsprong zijn: een angstaanval, sterke emotie of grote stress kan een gevoel van “brok in de keel” veroorzaken. Het gevoel van onbehagen kan soms de ontwikkeling van kanker van de keelholte, de stembanden of de slokdarm aan het licht brengen, vooral als er een voorgeschiedenis is van roken en/of overmatig alcoholgebruik.

Wanneer moet je je zorgen maken?

De volgende symptomen moeten onmiddellijk aan de arts worden gemeld:

  • zere nek of keelpijn,
  • onverklaarbaar gewichtsverlies,
  • plotseling optreden van een brok in de keel na de leeftijd van vijftig,
  • pijn, verstikking of moeite met slikken,
  • oprispingen,
  • spier zwakte,
  • voelbare of zichtbare massa,
  • progressieve verergering van de symptomen.

Lees ook :- Abces na wortelkanaalbehandeling

Hoe het brok in de keel-effect te kalmeren?

Dit aanspannen van de keel belemmert je ademhaling, het kan de indruk hebben dat je geen lucht meer hebt… De juiste reactie is niet in paniek raken, dat maakt het alleen maar erger. Ga zitten of liggen en adem dan zo langzaam mogelijk. Hoe langzamer je ademt, hoe meer je angst zal afnemen. Adem heel langzaam in met je mond dicht en blaas je maag op zonder te forceren.

Leg een handpalm plat op je buik om de bewegingen te voelen. Houd de inademing ongeveer 10 tot 15 seconden vast. Adem dan langzaam uit met je mond open totdat je maag helemaal leeg is. Probeer deze oefening niet te herhalend te doen, want dan heb je de neiging om te veel te ademen. Doe gewoon 2 tot 3 ademhalingen, adem dan een tijdje normaal, voordat u indien nodig dezelfde cyclus opnieuw begint. Geef je keel de tijd om in zijn eigen tempo te ontspannen.

De brok in de keel is een fysiologische reactie. Het is de indicator van je angstniveau. Voor deze paar minuten van ontspanning kunt u zich, indien mogelijk, het beste isoleren. Zoek een rustige plek waar je rustig kunt ademen. Soms wordt aangeraden om te wandelen, om je hoofd leeg te maken, om bijvoorbeeld belangstelling te hebben voor de natuur om ons heen, voor het gezang van vogels, of om je te concentreren op een vrijetijdsbesteding of op het werk. Maar in feite zijn deze tips heel moeilijk te volgen, terwijl we moeilijk ademen en ons slecht voelen. Het is beter om je te concentreren op het delicate punt, zonder te proberen aan de moeilijkheid te ontsnappen: het is een kwestie van beter ademen door je ademhaling te vertragen. Cognitieve gedragstherapie of mindfulness-meditatie kan je helpen om te gaan met je overdreven reactie op stressvolle situaties.

Ons TheraSerena-programma stelt u in staat om de vicieuze cirkels die een te hoog stressniveau in stand houden beter te begrijpen, en biedt u een reeks methoden waarmee u de zaken kunt kalmeren. Dankzij de opvolging en de hulp van onze coaches leer je je emoties te laten bekoelen, je verontrustende gedachten door je heen te laten gaan zonder allerlei doemscenario’s op te bouwen, en zo rationeel mogelijk te handelen.

Lees ook :- Galstenen pijn rug

Keelpijn door stress : Behandeling

Chronische keelpijn kan vele oorzaken hebben. In elk geval moeten ze grondig worden opgehelderd, omdat de behandeling altijd afhangt van de diagnose.

Over het algemeen is het echter raadzaam om de slijmvliezen van de keel vochtig en warm te houden. Huismiddeltjes zoals inhalaties en wraps zijn net zo nuttig als gorgelen met oplossingen en het drinken van warme thee. Homeopathische bolletjes kunnen ook worden ingenomen. Ze ondersteunen het immuunsysteem en werken specifiek tegen pijn.

Pijnstillers worden niet aanbevolen voor chronische keelpijn, omdat het risico van constant gebruik groter is.

Hoe ongemak in de keel te verwijderen?

Als het ongemak te wijten is aan een infectieuze pathologie (virus of bacterie), zorgen lokale antiseptica en/of anesthetica, in de vorm van een spray of zuigtabletten, over het algemeen voor snelle verlichting. Als u last heeft van allergieën, vermijd dan contact met de veroorzakende allergenen. Als de lucht in je huis te droog is, kun je kiezen voor een luchtbevochtiger, die het gevoel van een droge keel bij het wakker worden vermindert.

Wanneer moet je je zorgen maken over een zere keel?

Keelongemakken verdwijnen vaak vanzelf, binnen 8 tot 10 dagen. Na deze tijd kunt u het beste een arts raadplegen. Evenzo, als dit ongemak gepaard gaat met consumptie van tabak en/of alcohol, huidig of verleden, is het raadzaam om uw keel snel te laten onderzoeken om elk risico op kanker uit te sluiten: ” als het ongemak van het strottenhoofd gepaard gaat met andere symptomen zoals een verandering in de stem (dysfonie), moeite met eten, moeite met ademhalen, lymfeklieren in de nek of pijn in het oor (reflexotalgie), de medische consultatie zal opleggen”.

Wat zijn huismiddeltjes voor keelpijn?

Milde huismiddeltjes zoals nekpakkingen of kruidenthee kunnen ook verlichting bieden. Je kunt gorgelen met zout water of saliethee en zuigen op kruidensnoepjes met salie of eucalyptus. Een portie ijs is niet alleen handig voor kinderen: de kou heeft een licht decongestivum en verdovend effect.

Heb je altijd keelpijn?

Als het keelslijmvlies zeer vaak of blijvend ontstoken is, wordt dit chronische faryngitis genoemd. De getroffenen hebben meestal last van hoesten, aandrang om hun keel te schrapen, een vreemd lichaamsgevoel in hun keel en moeite met slikken, zonder zich ziek te voelen.

Welke vrucht helpt bij keelpijn?

Vers fruit is echter zeer waardevol, vooral bij infecties. Het bevat veel vitamines en mineralen en kan daardoor het werk van ons immuunsysteem ondersteunen en leiden tot een snellere genezing. Probeer iets milder fruit voor een zere keel, zoals bananen in plaats van sinaasappels.

Wat kun je het beste eten als je keelpijn hebt?

Kippensoep is een klassiek huismiddeltje tegen keelpijn. Het consumeren van deze slok na slok helpt niet alleen je energieniveau te verhogen, maar kan ook een zere keel verzachten.

Share This Article
Leave a comment