Steken rechts onderbuik

John
12 Min Read

“Bekkenpijn” is een algemene uitdrukking die bij vrouwen wordt gebruikt om een gevoel van pijn in het deel van de buik onder de navel te beschrijven, een anatomisch gebied dat het onderste deel van de maag en rug, de billen en de genitaliën omvat.

Bekkenpijn wordt als chronisch gedefinieerd als deze langer dan 6 maanden aanhoudt en de kwaliteit van leven van de patiënt verstoort.

Het is een veel voorkomende reden om naar de dokter te verwijzen voor vrouwen, terwijl het veel zeldzamer is voor mannen en om deze reden zal het niet in dit artikel worden behandeld (raadpleeg in plaats daarvan het artikel gewijd aan bekkenpijn bij mannen).

Oorzaken van pijn in de rechter onderbuik

Oorzaken van pijn in de rechter onderbuik

Niet alleen de darm kan voor problemen zorgen. Er zijn andere organen en ziekten die verantwoordelijk kunnen zijn voor de pijn.

  • Endometriose: Endometriose beschrijft een goedaardige groei van het baarmoederslijmvlies, meestal in de buik. Endometriose manifesteert zich vooral voor en tijdens de menstruatie door hevige buikpijn. Deze kunnen beperkt zijn tot één regio of de hele buik beïnvloeden.
  • Eierstokken en eileiders: Bij vrouwen met pijn in de rechter onderbuik moet altijd gedacht worden aan een cyste in de eierstokken en een ontsteking van de eileiders, maar ook aan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
  • Prostaat: Ontsteking van de prostaat kan zich uiten als pijn in de rechter onderbuik of in de onderbuik in het algemeen.
  • Hernia: De oorzaak van de tijdige buikpijn kan ook een hernia aan deze kant zijn.
  • Galkoliek: de gal bevindt zich rechtsboven in de buik, onder de lever. Galkoliek kan zich ook laten voelen door pijn in de tijdige onderbuik.

Lees ook :- Abces na wortelkanaalbehandeling

Symptomen van steken rechts onderbuik

De symptomen die mogelijk met pijn gepaard gaan, variëren van vrouw tot vrouw en vooral afhankelijk van de oorzaak die de pijn veroorzaakt; het gevoel van pijn kan soms zo intens zijn dat het interfereert met normale activiteiten, zoals werk, lichamelijke activiteit of geslachtsgemeenschap.

Een vrouw kan de sensatie op vele manieren beschrijven.

  • Het kan constant zijn of komen en gaan.
  • Het kan een scherpe, stekende pijn zijn die op een specifieke plaats wordt gevoeld, of een doffe pijn die wijd verspreid is.
  • Sommige vrouwen ervaren alleen pijn tijdens de menstruatie.
  • Anderen voelen pijn als ze naar het toilet moeten of als ze iets zwaars moeten tillen.
  • Sommige vrouwen melden pijn in de vulva (uitwendige genitaliën), een aandoening die bekend staat als vulvodynie, tijdens geslachtsgemeenschap of het inbrengen van een tampon.

Lees ook :- Galstenen pijn rug

Diagnose van steken rechts onderbuik

Bij het zoeken naar de oorzaak van buikpijn aan de rechterkant is vooral de periode sinds de symptomen aanwezig zijn van belang. Symptomen die al weken of maanden bestaan, duiden meestal niet op een acute gebeurtenis, terwijl pijn die al dagen of enkele uren aanwezig is en gestaag toeneemt, meestal wijst op een acuut ontstekingsproces.
Bij het observeren van de patiënt moet de buik beslist nauwkeuriger worden onderzocht om te zien of het gebied opgezwollen en te hard is opgeblazen of zich in een onopvallende toestand bevindt. Tijdens het lichamelijk onderzoek moet eerst met een stethoscoop naar de buik worden geluisterd en de darmgeluiden worden gekarakteriseerd. Luid, metaalachtig geluid Darmgeluiden (zogenaamde superscripted darmgeluiden) duiden eerder op een darmobstructie.
Ontstekingsprocessen in het gebied van de darm zijn meestal niet merkbaar door veranderingen in het darmgeluid.
Na onderzoek van de darmgeluiden met de stethoscoop, moet de buik worden gepalpeerd en moet de buikconsistentie worden gecontroleerd. Het is belangrijk op te merken of de maag zacht is, wat spreekt voor een onschadelijk verloop van de ziekte, of keihard, wat kan wijzen op een noodsituatie. De pijngevoeligheid van de buik moet ook worden gecontroleerd. Als de patiënt alleen klaagt over lichte pijn bij diepe aanraking, is het waarschijnlijk slechts een kleine ziekte. Bij een acute ontsteking laat de patiënt vanwege de pijn vaak geen diepe aanraking van de buik toe.
Pijn aan de rechterkant bij het aanraken van de linkerkant en het beperkte vermogen van de patiënt om het rechterbeen op te heffen of op te heffen zijn kenmerkend voor een ontsteking van de appendix. Bij appendicitis gaat springen of hoesten soms gepaard met ernstige symptomen of is het helemaal niet mogelijk. Zoek naast het lichamelijk onderzoek naar algemene symptomen zoals koorts en vraag wanneer de laatste stoelgang was. Verder moet er een bloedonderzoek worden gedaan om te kijken of er ontstekingsreacties in het lichaam zijn. Een echografisch onderzoek kan ook worden gebruikt. Dit kan ertoe leiden dat de galblaas op zoek gaat naar galstenen of dat de urineleiders worden onderzocht op urinestenen. In sommige gevallen kan de appendix met echografie worden onderzocht op mogelijke wandverdikking.

Lees ook :- Druk in hoofd en oren

Behandeling van steken rechts onderbuik

De behandeling hangt af van de oorzaak van de bekkenpijn en de intensiteit en frequentie ervan. Geen enkele therapeutische benadering is absoluut superieur gebleken. Onder de behandelingsalternatieven zijn er:

  • Medicijnen: Bij bekkenpijn worden verschillende soorten medicijnen gebruikt. Pijnstillers via de mond of injectie, spierverslappers en antidepressiva kunnen worden gebruikt.
  • Hormoonbehandeling: Hormonen kunnen pijn verlichten als gevolg van endometriose en menstruatie. Hormonen kunnen via de mond worden ingenomen, worden geïnjecteerd of in de baarmoeder worden ingebracht (anticonceptiepillen, gonadotrofine-afgevende hormooninjecties of progestageen-afgevende spiralen). Hormoonbehandeling voor bekkenpijn is niet hetzelfde als hormoontherapie die soms wordt gebruikt om de symptomen van de menopauze (HST) onder controle te houden.
  • Veranderingen in levensstijl: Sommige gevallen van bekkenpijn verbeteren met veranderingen in het dieet, houdingsverbeteringen en regelmatige lichaamsbeweging.
  • Fysiotherapie: bepaalde soorten pijn, zoals die door spier- of bindweefselproblemen, reageren goed op fysiotherapie. Dit type therapie kan massage, rek- en weerstandsoefeningen of ontspanning van de bekkenspieren omvatten.
  • Chirurgie: Chirurgie kan nodig zijn voor verklevingen, vleesbomen en/of endometriose. In sommige gevallen kan een operatie ook bekkenpijn verminderen of verlichten. Chirurgie kan worden gebruikt om zenuwen door te snijden of te vernietigen en zo pijnlijke signalen te stoppen; chirurgische correctie van pijn is echter vaak niet effectief. Afhankelijk van de oorzaak kan uw arts hysterectomie aanbevelen, wat de chirurgische verwijdering van de baarmoeder is, om bekkenpijn te elimineren of te verminderen.
  • Psychotherapie: Psychotherapie kan helpen pijn te behandelen. In feite lijkt psychotherapie geassocieerd met medische behandeling effectiever te zijn bij het beheersen van sommige symptomen dan medische therapie alleen.

Het vinden van de juiste behandeling kan lang duren. Sommige vrouwen besluiten om hun toevlucht te nemen tot alternatieve therapieën om pijn te verlichten. Op een gezonde manier leren omgaan met pijn is een fundamenteel onderdeel van elke therapeutische benadering.

Pijn in de onderbuik: Belangrijkste remedies

Er moet nogmaals op worden gewezen dat voor de juiste behandeling van pijn in de onderbuik een medische diagnose die teruggaat op de precieze oorzaak essentieel is. Of het nu gaat om ongemakken, zwellingen, krampen of een branderig gevoel, als ze aanhouden en geen verband houden met constipatieproblemen, is het raadzaam om goed te onderzoeken. Zodra de oorzaak van de pijn in de onderbuik is vastgesteld, kunnen (eventueel farmacologische of natuurlijk) kunnen worden gebruikt ter ondersteuning van de behandeling. Enkele specifieke remedies voor pijn in de onderbuik zijn:

  • Voor blindedarmontsteking en liesbreuk: als de ontsteking acuut is, is een operatie vereist, waarna rust en het gebruik van een insluithuls wordt aanbevolen, die de weefsels helpt te ondersteunen en te beschermen tegen mogelijke inspanningen, soms kan zelfs een simpele niezen schadelijk zijn. Het geopereerde deel masseren met sint-janskruidolie is nuttig om het litteken te absorberen, verklevingen te voorkomen, de huid zacht en ontstekingsremmend te houden.
  • Voor menstruatiepijn: een hete kruidenthee met kaasjeskruid of citroenmelisse, en tegelijkertijd langdurige remedies met suppletie van magnesium, teunisbloem of bernagieolie en kuisboom.
  • Voor urineweginfecties: antibiotica in extreme gevallen, of “ondersteunende” remedies zoals cranberry, of cranberry, D-mannose die ook werkt als een preventieve en berendruif, met desinfecterende en antibacteriële eigenschappen.
  • Bij darmproblemen: therapie op basis van gerichte en specifieke melkzuurfermenten, prebiotica zoals inuline en fructo-oligosachariden en probiotica, die de bacteriële darmflora verrijken, kunnen nodig zijn. Een adequate voeding, rijk aan vezels en water, helpt de darmperistaltiek te bevorderen. In de meest verraderlijke gevallen, met vrij ernstige constipatie, kunnen in overleg met de arts remedies zoals senna, aloë, frangula een tijdelijke oplossing zijn om de ontlasting te verzachten en de evacuatie te vergemakkelijken.
Wanneer heeft een vrouw pijn in de onderbuik?

Pijn in de onderbuik komt zeer vaak voor. Meestal worden ze veroorzaakt door een probleem in de darm. Bij vrouwen kunnen ze ook voortkomen uit een aandoening van de interne geslachtsorganen (vagina, baarmoeder, eierstokken).

Hoe pijn in de onderbuik te behandelen?

Bij maagpijn kunt u een pijnstiller nemen zoals paracetamol (Doliprane°, Dafalgan°). Het kan u ook verlichten bij koorts. Als u maagkrampen heeft, kunt u het beste een krampstillend middel zoals Spasfon° nemen.

Hoe pijn in de onderbuik op natuurlijke wijze te genezen?

De warmwaterkruik tegen de buik kan helpen. Een douche of een bad kan verlichten als je geen opgeblazen gevoel hebt. Voor brandend maagzuur: anijs- of kardemom- of kaneelthee kan het risico verminderen. Citroenmelisse en kamille kruidenthee kunnen ook worden gebruikt.

Hoe weet je of je een maagontsteking hebt?

Gastro-intestinale infecties zijn virale, bacteriële of parasitaire infecties die gastro-enteritis veroorzaken, een ontsteking van het spijsverteringskanaal die de maag, dunne darm en dikke darm aantast. De meest voorkomende symptomen zijn diarree, braken en buikpijn.

Share This Article
Leave a comment