Abces na wortelkanaalbehandeling

John
13 Min Read

Wanneer de zenuw in uw tand is geïnfecteerd, kunt u met een succesvolle wortelkanaalbehandeling uw tand behouden in plaats van dat deze moet worden verwijderd. Door uw natuurlijke tand te behouden, voorkomt u dat andere tanden uitlijning verliezen en kaakproblemen veroorzaken. Ook voorkom je dat deze wordt vervangen door een kunsttand.

Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Een wortelkanaalbehandeling, ook wel endodontische behandeling genoemd, omvat het verwijderen van geïnfecteerde, beschadigde of dode pulp uit de tand. De ruimte in de harde lagen van de tand wordt het kanaal genoemd. De laatste is gevuld met een zacht weefsel dat tandpulp wordt genoemd. Dit weefsel bevat de zenuwen en bloedvaten die de tand laten groeien. Bacteriën (ziektekiemen) die uw tand binnendringen via diepe holtes, scheuren of beschadigde vullingen, kunnen een abces veroorzaken. Het is de infectie van de tandpulp die aan de oorsprong ligt van dit abces. In dit geval moet de pulp worden verwijderd. Het abces kan pijn of ontsteking veroorzaken. Uw tandarts kan de infectie detecteren aan de hand van een tandheelkundige röntgenfoto of door andere veranderingen in uw tand waar te nemen.

Lees ook :- Galstenen pijn rug

Abces na wortelkanaalbehandeling : Oorzaken

De overgrote meerderheid van wortelkanaalbehandelingen is de eerste keer succesvol, dat wil zeggen dat de pijn die wordt gevoeld door de aanwezigheid van een gaatje of een andere aandoening binnen enkele dagen na de ingreep verdwijnt en de goede resultaten een leven lang kunnen aanhouden.

In zeldzame gevallen kan het voorkomen dat de behandeling faalt en er verschillende problemen ontstaan. De redenen hiervoor zijn divers:

  • Als mondhygiëne na de procedure onvoldoende of onvoldoende is, kunnen complicaties optreden, met name door de mogelijke proliferatie van intraradiculaire bacteriën;
  • De kanalen van de tand konden niet goed genoeg worden schoongemaakt vanwege hun smalheid, hun kromming of de moeilijkheid om ze te bereiken. Als er na de procedure nog steeds zenuwen in de tand aanwezig zijn, kan aanhoudende pijn optreden;
  • De behandelde tand was niet voldoende hersteld. Op dit moment kan het barsten of breken;
  • De kroon die na de wortelkanaalbehandeling wordt geplaatst is gebroken en de vulling is niet meer waterdicht;
  • Er kan een stuk instrument zijn blijven steken in een van de kanalen van de behandelde tand;
  • Een teveel aan composiethars, gebruikt om de kanalen af te dichten, kan de occlusie verstoren en tot pijn bij het kauwen leiden;
  • Ook na een wortelkanaalbehandeling kan wortelinfectie of -scheuring optreden.

Lees ook :- Druk in hoofd en oren

Symptomen van een tandabces na wortelkanaalbehandeling

Tekenen en symptomen van een tandabces zijn onder meer:

  • Ernstige, aanhoudende, kloppende kiespijn die kan uitstralen naar het kaakbot, de keel of het oor
  • Gevoeligheid voor warme en koude temperaturen
  • Gevoeligheid voor de druk van kauwen of bijten
  • Koorts
  • Zwelling van het gezicht of de wang
  • Gevoelige, gezwollen lymfeklieren onder de kaak of in de nek
  • Plotselinge stroom van stinkende en stinkende zoute vloeistof in uw mond en pijnverlichting wanneer het abces scheurt

Mogelijke complicaties van wortelkanaalbehandeling

Apicaal abces

Zelfs nadat het wortelkanaal is gevuld, kan er een ontsteking ontstaan ​​aan de wortelpunt en kan er na verloop van tijd een abces ontstaan. De tand wordt dan steeds gevoeliger voor kloppen en er ontstaat drukpijn in de regio. Het abces kan zich uitbreiden naar de maxillaire kiezen in de maxillaire sinus en anders aanzienlijke zwelling veroorzaken. De belangrijkste oorzaken van een dergelijke ontsteking zijn slecht gevulde wortelkanalen, kleinere wortelkanalen die niet zijn gevuld of een sterke vertakking van de kanalen bij de wortelpunt.

De therapie bestaat uit het reviseren van de oude wortelvulling of een wortelpuntresectie. Het eerste is buitengewoon moeilijk en gaat gepaard met een verhoogd risico op instrumentbreuk of wortelbeschadiging, wat uiteindelijk kan leiden tot tandverlies. Bij wortelpuntresectie wordt de wortelpunt operatief verwijderd en wordt indien nodig een vulling in de wortelpunt aangebracht (retrograde vulling).

Instrumentbreuk

Bij het voorbereiden van de wortelkanalen kunnen de preparatie-instrumenten vast komen te zitten in het kanaal en breken. In dit geval wordt het gebroken uiteinde geëlimineerd. Als dit bij de wortelpunt is, moet deze operatief worden verwijderd door middel van een wortelpuntresectie.

Om de kans op breuk te minimaliseren, houden we ons strikt aan de maximale gebruiksfrequentie die door de fabrikant van het instrument is gespecificeerd, evenals de maximaal toegestane energie (koppel) tijdens het aanbrengen.

Lees ook :- Jeukende huid benen

Hoe pijn verlichten na een wortelkanaalbehandeling?

Uw kaakchirurg heeft de noodzaak van een wortelkanaalbehandeling vastgesteld en u bent bang voor pijn na de ingreep? Wees gerust, want de pijn na een wortelkanaalbehandeling zal aanzienlijk worden verminderd en u een rustig dagelijks leven kunt vinden. Vandaag behandelen we het probleem van pijn na wortelkanaalbehandeling, een steeds terugkerend onderwerp voor patiënten met pijn.

  • Wortelkanaalbehandeling in een notendop

Laten we eerst even kort herhalen waar een wortelkanaalbehandeling uit bestaat.

Een tand bestaat uit twee delen: het binnenste deel, dentine genaamd, en het buitenste deel, of glazuur. In het midden bevinden zich bloedvaten, evenals een zenuw, die zich in een heel klein kanaal bevinden dat het levende deel van de tand is. Als de zenuw dood of te ziek is, veroorzaakt het een abces en dus ondraaglijke pijn. Een wortelkanaalbehandeling is dus noodzakelijk als:

  • Het kanaal is gevuld met bacteriën en pus, dit is de vorming van een abces
  • De zenuw van de tand is dood
  • De zenuw van de tand is ziek en gaat gepaard met hevige pijn zonder tekenen van genezing
  • Het kanaal is bedoeld om te worden gebruikt als anker voor de installatie van een spil of een kroon

De wortelkanaalbehandeling zal daarom de tand van de infectie en bacteriën aan de bron van het probleem ontdoen en de tand behouden.

Wortelkanaalbehandeling is een procedure die bestaat uit het ledigen, reinigen, steriliseren en afsluiten van het kanaal of de kanalen van een tand door een kleine opening in de tand te maken om de pulpakamer en het wortelstelsel te kunnen bereiken om de reiniging uit te voeren. , krassen en obturatie.

Het is daarom gemakkelijk in te zien waarom veel patiënten niet alleen bang zijn voor pijn tijdens een wortelkanaalbehandeling, maar ook voor pijn na een wortelkanaalbehandeling.

  • Pijn na wortelkanaalbehandeling – alles wat u moet weten om gerustgesteld te worden

Dus, wat is pijn tijdens een wortelkanaalbehandeling en pijn na een wortelkanaalbehandeling?

Houd er allereerst rekening mee dat een wortelkanaalbehandeling wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving, en dat het een significante verbetering van het niveau van intense pijn tijdens een infectie van dit type mogelijk zal maken. Het is echter waar dat deze verbetering geleidelijk zal zijn en niet onmiddellijk na de behandeling zal verdwijnen.

Verhoogde tandgevoeligheid is aanwezig in de eerste paar dagen na een wortelkanaalbehandeling. Dit is volkomen normaal en trekt snel weg. Het manifesteert zich met name door een gevoeligheid voor kauwen en kan ongeveer één tot twee weken na de ingreep aanhouden.

Ook pijn na een wortelkanaalbehandeling is mogelijk. Het wordt meestal veroorzaakt door een ontsteking rond de tand als gevolg van de procedure. Dit fenomeen, dat ook volkomen normaal is, kan worden behandeld met het voorschrijven van gewone ontstekingsremmers door uw kaakchirurg.

En bij sommige mensen is er geen pijn na een wortelkanaalbehandeling. Het hangt af van de complexiteit van de behandeling en de aanwezigheid van een eerdere infectie of niet.

In alle gevallen moet de pijn na een wortelkanaalbehandeling aanzienlijk worden verminderd en volledig verdwijnen in de weken na de procedure. Als de pijn na enkele maanden aanhoudt, als deze toeneemt, als u niet kunt kauwen met de behandelde tand of als u zwelling van het tandvlees waarneemt, kan dit betekenen dat uw tand gebroken is of dat verborgen kanalen niet zijn schoongemaakt. Het is daarom raadzaam om voor een diagnose uw tandarts te raadplegen.

Wie voert de behandeling uit?

Uw tandarts kan de wortelkanaalbehandeling zelf uitvoeren of u adviseren een endodontoloog te raadplegen. De endodontist is een tandarts met een universitair diploma gespecialiseerd in endodontie. Endodontie is een specialisatie in de tandheelkunde die de behandeling van de tandpulp of zenuw bestudeert.

Als een melktand (melktand) van uw kind beschadigd is, kan uw tandarts u ook adviseren om een specialist in kindertandheelkunde te raadplegen. De kindertandarts heeft nog minimaal 2 jaar een universitaire opleiding op dit gebied gevolgd.

Wat gebeurt er na een wortelkanaalbehandeling?

De tand is vrij van infectie en bacteriën die het probleem veroorzaakten. Het lichaam kan daardoor genezen. De eerste paar dagen zal de gevoeligheid normaal zijn en snel afnemen. Volledige genezing duurt enkele weken tot enkele maanden.

Abces na wortelkanaalbehandeling : Preventie

  • Om de levensduur van de behandelde tand en het succes van de behandeling te garanderen, is het essentieel om de aanbevelingen van uw tandarts na de procedure te respecteren;
  • Mondhygiënemaatregelen, waaronder 2 tot 3 keer per dag tandenpoetsen, flossen en zo nodig het gebruik van interdentale ragers, moeten strikt worden toegepast om het risico op complicaties te verminderen;
  • Raadpleeg uw tandarts een of twee keer per jaar, of zoals door hem aanbevolen, voor een reiniging (profylaxe) en een routineonderzoek.
Is het normaal om pijn te hebben na een wortelkanaalbehandeling?

Een of twee weken na de wortelkanaalbehandeling kan uw tand nog gevoelig zijn. In zeldzame gevallen kunt u na een wortelkanaalbehandeling enige ontsteking of pijn ervaren die in de loop van de tijd geleidelijk zal verdwijnen. Het is echter niet normaal om dit enkele maanden te voelen.

Kan de tandarts een abces verwijderen?

Eerst zal de tandarts het gezwollen gebied doorboren om er zeker van te zijn dat het een abces is en niet een andere vorm van mondinfectie. Wanneer dit gebeurt, komt er pus uit de bult. Dan opent hij het met een scalpel en laat de pus volledig uitlekken.

Hoe gevaarlijk kan een abces zijn?

Als het abces barst/scheurt, kunnen bacteriën uit de abcesholte ontsnappen en in de systemische circulatie terechtkomen. Dan is er kans op bloedvergiftiging (sepsis). Daarom is het belangrijk om goed op je eigen lichaam te letten.

Hoe een gedevitaliseerde tand behandelen?

Het devitaliseren van een tand gebeurt onder plaatselijke verdoving. De procedure bestaat uit het volledig verwijderen van de zenuw, het desinfecteren van de binnenkant van de wortels en het stevig afsluiten ervan, in drie fasen. De tand wordt dan geconsolideerd.

Wat is de snelste manier om een abces te genezen?

Vooral bij huidabcessen moet de behandeling meestal worden uitgesteld totdat het abces zich met pus heeft gevuld. Dit proces kan echter versneld worden met een abceszalf – ook wel trekzalf genoemd.

Share This Article
Leave a comment