Opgezette buik gewichtstoename

John
17 Min Read

Veel mensen zullen minstens één keer in hun leven een gespannen en gezwollen maag hebben en last hebben van pijn in de buik door de ophoping van gas in de darm.

In veel gevallen kan de oorzaak van een opgeblazen buik worden toegeschreven aan overmatige consumptie van voedsel (vaak van slechte kwaliteit), wat leidt tot een toename van het lichaamsgewicht.

Om deze reden moet bijzondere aandacht worden besteed aan voeding, na een afslankdieet met weinig vet maar rijk aan fruit en groenten.

De aanwezigheid van vloeistof of gas in de maag kan aanleiding geven tot de zogenaamde opgezette buik (hetzelfde gebeurt als het gas zich in de buikholte of darm bevindt). De symptomen die de identificatie vergemakkelijken zijn talrijk: niet alleen de toename van de buikomtrek als gevolg van zwelling, maar ook constipatie – of juist diarree – misselijkheid, braken, boeren, asthenie, een gegeneraliseerde malaise en buikkrampen, vaak vergezeld van winderigheid.

Opgezette buik gewichtstoename : Definitie

Opgezette buik gewichtstoename : Definitie

Abdominale distensie is een symptoom dat wordt veroorzaakt door de ophoping van vloeistoffen of gassen in het lumen van de darm of in de buikholte. Dit fenomeen wordt bepaald door de drukverhoging die wordt gecreëerd in de buik (gebied tussen de borst en het bekken), die de buikwand naar buiten duwt. Het gevolg is een toename van de buikomtrek.

Abdominale distensie kan een eenvoudige zwelling vertegenwoordigen die gepaard gaat met functionele stoornissen (zoals meteorisme, prikkelbare darm en PMS), maar het kan ook optreden in de aanwezigheid van darmobstructie, ascites-effusie of tumormassa’s.
Aandoeningen die deze manifestatie kunnen veroorzaken, zijn ook congestief hartfalen en levercirrose.

Zwangerschap gaat gepaard met fysiologische opgezette buik.

Lees ook :- Kreatinine waarde bloed

Opgezette buik gewichtstoename : Oorzaken

Abdominale distensie kan verschillende oorzaken hebben, maar een van de meest voorkomende en normaal goedaardige is mogelijk te onthouden:

  • Normale gasophoping: het is gebruikelijk om lucht in te slikken tijdens een maaltijd (zelfs meer in het geval van consumptie van koolzuurhoudende dranken), evenals een bescheiden darmproductie als gevolg van normale spijsverteringsprocessen. Deze gassen hebben de neiging zich op te hopen en bepalen de “buiten normale” uitzetting van de ingewanden. Normaal gesproken wordt het overtollige gas geëlimineerd door de mechanismen van boeren en winderigheid, dus als dit niet gebeurt, hoopt alle lucht die niet wordt geëlimineerd zich op.
  • Onevenwichtige voeding en obesitas, vaak gekenmerkt door de inname van te grote maaltijden, slecht verteerbaar voedsel en misbruik van darmirriterende stoffen zoals koffie en alcohol.
  • Aerofagie: tijdens maaltijden, vooral als ze snel worden geconsumeerd, heeft het onderwerp de neiging om overtollige lucht in te slikken. Dit laatste hoopt zich op in het spijsverteringskanaal, waardoor het overmatig uitzet.
  • Constipatie: de vertraging van de darmmotiliteit zorgt ervoor dat materiaal zich ophoopt in het darmlumen, wat leidt tot een natuurlijke uitzetting.
  • Voedselintoleranties: hoewel ze minder vaak voorkomen dan gedacht, bestaan ​​ze uit het onvermogen van de darm om bepaalde voedingsmiddelen te verteren, bijvoorbeeld door het ontbreken van bepaalde spijsverteringsenzymen. Mensen die lijden aan lactose-intolerantie hebben bijvoorbeeld vaak een opgezette buik met bijbehorende symptomen zoals krampen, diarree of constipatie.
  • Prikkelbare darmsyndroom: een idiopathische aandoening die symptomen van darmirritatie veroorzaakt, zoals een opgeblazen gevoel, buikpijn, obstipatie of diarree.
  • Gastro-intestinale infecties en intoxicaties, zoals darmgriep (virale gastro-enteritis) of toxines zoals listeriose.
  • Verandering van de bacteriële darmflora: een vezelarm dieet, evenals de inname van antibiotica gedurende lange tijd, kan een verandering van de darmmicrobiële flora veroorzaken, waarbij darmsymptomen zoals een opgeblazen gevoel, krampen en diarree kunnen optreden.
  • Intestinale bacteriële overgroei (SIBO – Small Intestinal Bacterial Overgrowth): als de microbiële flora van de dikke darm ook de dunne darm koloniseert, kan deze grote hoeveelheden gas produceren die een opgezette buik veroorzaken.
  • Menstruatiecyclus of menopauze: vooral in de premenstruele fase en na de menopauze ondergaat het lichaam van een vrouw belangrijke hormonale veranderingen en dit leidt tot een herverdeling van buikvet tijdens de menopauze; in beide gevallen leidt een grotere retentie van vloeistoffen en ook een verslechtering van de normale darmmotiliteit tot problemen met de spijsvertering en bijgevolg tot een ophoping van gas in de darm.
  • Zwangerschap: naast de fysiologische geleidelijke toename van het volume van de baarmoeder in de verschillende stadia van de zwangerschap, kan de uitzetting ook te wijten zijn aan hormonale veranderingen die de ophoping van vocht in de buikstreek inhouden.

Er zijn gevallen waarin een opgezette buik wordt ondersteund door nogal ernstige gezondheidspathologieën, zoals in het geval van:

  • Chronische inflammatoire darmziekten (IBD): Ziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn kunnen zich presenteren met een symptoombeeld dat wordt gekenmerkt door aandoeningen van de netelroos, een opgeblazen gevoel en buikpijn. De complicaties van deze pathologieën kunnen behoorlijk ernstig zijn, waardoor in sommige gevallen een spoedoperatie nodig is in het geval van darmocclusie of perforatie.
  • Coeliakie: auto-immuunziekte die wordt gekenmerkt door een ernstige ontstekingsreactie van de darm bij consumptie van glutenbevattende voedingsmiddelen.
  • Ascites: pathologie die wordt gekenmerkt door de ophoping van vocht in de buikholte, voornamelijk als gevolg van ziekten van de lever, de nieren of het hart. Net als bij ascites kan een opgezette buik door vocht in de buikholte optreden, zelfs in het geval van portale hypertensie, ondervoeding, hartfalen en levercirrose.
  • Blindedarmontsteking: ontsteking van de wormvormige appendix kan een peritoneale reactie veroorzaken met verandering van de alvo, misselijkheid en braken en een gevoel van wijdverbreide zwelling van de buik; ter hoogte van de rechterflank en de rechter iliacale fossa daarentegen zal een beeld van gelokaliseerde peritonitis verschijnen met een nogal gespannen buik, hard en pijnlijk voor zowel oppervlakkige als diepe palpatie. Twee karakteristieke semeiologische tekens zullen positief zijn, zoals het teken van McBurney en het teken van Blumberg.
  • Peritonitis: ontsteking van het buikvlies als gevolg van pathologieën van de buikorganen, meestal blindedarmontsteking, maar niet alleen. Het presenteert zich met opgezette buik en scherpe pijn, meestal zeer intens, geassocieerd met de defensieve contractuur van de buikwand die nogal gespannen wordt (positief Blumberg-teken). Elk geval van peritonitis vertegenwoordigt een noodgeval dat bijna altijd een operatie kan vereisen om het te verhelpen.
  • Intestinale obstructie: vertragen totdat de doorgang van ontlasting en gas in de darm wordt geblokkeerd. Het vereist een tijdige diagnose en in het geval van volledige afsluiting van ontlasting en gas, kan een spoedoperatie nodig zijn.
  • Blaasbol: dit verwijst naar de toename van het volume van de blaas als gevolg van het blokkeren van de urinestroom naar de urethra, wat een opgezette buik veroorzaakt.
  • Ziekten die de eierstok aantasten: in het geval van eierstokkanker veroorzaakt het massale effect van het neoplasma geleidelijk een opgezette buik en zwelling.
  • Primaire of secundaire tumoren (metastasen) die de verschillende buikorganen aantasten
  • Hepatomegalie of splenomegalie: volumevergroting van respectievelijk de lever en de milt.
  • Stofwisselingsziekten: schildklierdisfunctie, zoals in het geval van uitgesproken hypothyreoïdie, kan een vertraging van de gastro-intestinale activiteit veroorzaken en daardoor het optreden van een opgezette buik.

Lees ook :- Vermoeidheid na botbreuk

Opgezette buik gewichtstoename : Symptomen

De toestand van een opgezette buik kan, afhankelijk van de oorzaak, gepaard gaan met symptomen zoals:

  • Winderigheid (overmatige gasvorming in het maagdarmkanaal met natuurlijke emissie)
  • Een vol gevoel na de maaltijden en na andere hoofdmaaltijden
  • Frequent boeren
  • Buikpijn, in de meeste gevallen krampachtig (typisch voor holle organen zoals het spijsverteringskanaal)
  • Diarree of constipatie
  • meteorisme
  • Misselijkheid en braken
  • Gewichtsverlies (onverklaarbaar gewichtsverlies)
  • Melena of rectorragie, of bloedverlies met ontlasting (bloed dat verteerd en dus donker van kleur is in het geval van melena), zoals in het geval van tumoren die afkomstig zijn uit het maag-darmkanaal
  • Dyspnoe: ademhalingsmoeilijkheden met een gevoel van honger naar lucht, wanneer de uitzetting zodanig wordt dat de normale ademhalingsdynamiek wordt aangetast

Lees ook :- Ritalin en alcohol

Opgezette buik gewichtstoename : Diagnose

Diagnose in de geneeskunde volgt het typische anamneseproces, lichamelijk onderzoek, instrumentele/laboratoriumtests. En opgezette buik is geen uitzondering

Vervolgens beginnen we bij de anamnese door de patiënt enkele vragen te stellen over de symptomen, rekening houdend met enkele notoir problematischere indicatoren zoals: gewichtsverlies, zweten tijdens de slaap, bloed in de ontlasting, plotselinge veranderingen van de alve (bijv. langdurige constipatie), chronische ziekten zoals alcoholisme en geelzucht (die we bijvoorbeeld kunnen vinden in de bovengenoemde hepatomegalie), levercirrose, hart- en nierfalen (die we vinden in de aanwezigheid van de bovengenoemde ascites).

Het lichamelijk onderzoek maakt het mogelijk grote stappen voorwaarts te zetten in de diagnose: het onderzoek laat toe om asymmetrieën in distensie en de aanwezigheid van massa’s op te merken, auscultatie kan ons abnormale geluiden doen opvangen (bijvoorbeeld die van occlusie), percussie stelt ons in staat om de matrix te onderscheiden ( gasvormig, vloeibaar of vast: het geluid is des te leger naarmate de matrix duidelijk gasvormig is), palpatie zal het mogelijk maken om een ​​mogelijke pijngrens van de patiënt te kennen en om buikmassa’s te beginnen te begrijpen, d.w.z. om b.v. abnormale vergrotingen van de lever (hepatomegalie) en milt (splenomegalie) of de aanwezigheid van lymfeklieren (in het geval van tumormetastasen).

Op basis van de klinische verdenking anamnestisch en op basis van de indicaties van het lichamelijk onderzoek, zullen de onderzoeken worden gepland die nuttig zijn om de diagnose te bevestigen.

Hoe mensen met abdominaal meteorisme behandelen?

Behandelingen voor abdominaal meteorisme zijn gevarieerd.

Spijsverteringsverbanden
Spijsverteringsverbanden, zoals Pepsane, Polysilane Upsa en Siligaz, bevatten kaolien, d.w.z. klei, of siliconenderivaten (simeticon, dimeticon) voor een antischuimeffect. Hun doel is om de gasvorming te verminderen. Wanneer abdominaal meteorisme in verband wordt gebracht met brandend maagzuur, zijn met name geneesmiddelen die een antacidum en een spijsverteringsverband combineren, zoals neutroses of polysilaan Delalande, geïndiceerd.

Actieve kool
Houtskool (Acticarbine, Arkocaps Plantaardige houtskool, Carbactive, Belloc Charcoal, Formocarbine, Splenocarbine) heeft de eigenschappen van het absorberen van darmgas. Het zou het dus mogelijk maken om tegen hun productie te vechten. Het bestaat in verschillende vormen, waarvan de oudste de gegranuleerde vorm is. Het wordt soms geassocieerd met een digestief verband (Acticarbine, Carbolevure, Carbosylane, Carbosymag).

Spijsverteringskrampstillers
Spijsverteringskrampstillers bestrijden pijn als gevolg van abdominaal meteorisme. Sommige worden geassocieerd met een spijsverteringsverband of houtskool (Acticarbine, Dolospasmyl, Meteospasmyl, Metoxane) om de productie van gas te beperken dat pijn kan veroorzaken.

Homeopathie / Fytotherapie
Homeopathie (Gastrocynesine) of kruidengeneeskunde (Arkocaps citroenmelisse) kan ook worden gebruikt bij de symptomatische behandeling van spijsverteringsstoornissen zoals abdominale meteorisme, boeren en winderigheid.

Buikmassage
Een zachte massage van de buik met de klok mee kan het buikmeteorisme verlichten. Een massageolie tegen een opgeblazen gevoel, bereid door een paar druppels etherische olie van pepermunt, oregano en basilicum te verdunnen in een neutrale plantaardige olie, kan worden gebruikt.

Als viscerale overgevoeligheid wordt vermoed
Behandeling met antidepressiva (tricyclische middelen of serotonineheropnameremmers), bij lage niet-antidepressiva, gedurende ten minste 2 maanden kan worden toegepast. In geval van falen kunnen anti-epileptica (gabapentine, pregabaline) in lage doses een alternatief vormen.

Bij constipatie
Het wordt aangeraden :

  • verminder uw dagelijkse inname van lipiden en vezels die de gasdoorvoer vertragen;
  • lichaamsbeweging oefenen: door bijvoorbeeld 75 minuten op een indoorfiets te trappen met perioden van 5 minuten inspanning, afgewisseld met rustperiodes van 3 minuten, kan het volume van de vastgehouden gassen met twee worden verminderd;
  • neem krampstillers (trimebutine, floroglucinol, enz.).

Bij onbalans van de darmflora
Het nemen van probiotica (levende bacteriële organismen die gunstige effecten uitoefenen op de persoon die ze inneemt), zoals stammen van Lactobacilli of Bifidobacteria, is geïndiceerd.

Hoe een opgezette buik wordt voorkomen

Als het een functiestoornis is die een opgezette buik veroorzaakt, die dus te wijten is aan een normale kortstondige episode, kan het probleem worden voorkomen dankzij een reeks eenvoudige voorzorgsmaatregelen: bijvoorbeeld elke dag minstens een paar liter water drinken, maar ook vermijden om direct na het eten naar bed te gaan.

Natuurlijk moeten mensen met een lactose- of glutenintolerantie wegblijven van verboden voedingsmiddelen, terwijl een uitgebalanceerd dieet nuttig kan zijn om af te vallen als je de gewoonte hebt om te sporten. Aan tafel is het essentieel om zonder haast te eten om het risico op aerofagie te vermijden: dit laatste kan ook worden voorkomen door de consumptie van alcohol of koolzuurhoudende dranken zoveel mogelijk te beperken. Junkfood zou een zeldzame uitzondering moeten zijn, terwijl groenten en fruit de voorkeur moeten krijgen, die een adequate inname van vezels garanderen.

Waar komt plotselinge gewichtstoename vandaan?

Veel mensen eten net zo veel of weinig als vroeger, sporten net zo veel of weinig, en toch blijft het gewicht op de weegschaal stijgen. Slechte voeding en gebrek aan lichaamsbeweging zijn vaak de schuld. Ook leeftijd kan een rol spelen. Bij vrouwen zijn hormoonschommelingen vaak de reden voor gewichtstoename.

Wat is Abdominaal Meteorisme?

Meteorisme of opgeblazen gevoel in de buik is een toename van het volume van de buik die verband houdt met inname (in de maag) of overmatige productie (in de dikke darm) van gas.

Wat wordt bedoeld met opgezette buik?

Over opgezette buik gesproken, we verwijzen naar een aandoening die wordt gekenmerkt door een toename van het volume van de buik , die in populaire termen eenvoudiger wordt samengevat als een gevoel van “opgezwollen buik”, veroorzaakt door de ophoping van gas of vloeistof in de buikorganen .

Hoe zich te ontdoen van lucht in de maag?

Verminder vezelrijke voedingsmiddelen en supplementen. Eet minder vet voedsel: ze verlengen de tijd die nodig is om je maag te legen, waardoor je een opgeblazen gevoel krijgt. Vermijd koolzuurhoudende dranken. Eet kleinere porties en eet langzaam.

Wat betekent het om een harde maag te hebben?

Een van de manifestaties van indigestie is het gevoel van een opgeblazen gevoel in de buik, wat een gevoel van verhoogde spanning in de buik is (harde en gezwollen buik), veroorzaakt door overmatige ophoping van gas in de maag en / of darmen, inname van lucht of darmfermentatie processen.

Share This Article
Leave a comment