Ontstoken kaak symptomen

John
14 Min Read

Wanneer er pijn in de mond en tandstreek of zwelling is, denken veel mensen er in eerste instantie niet aan. Vaak is het juist pijn of irritatie die na korte tijd weer verdwijnt. In sommige gevallen is er echter sprake van een ontsteking van het kaakbot. Dit is niet alleen pijnlijk, het kan ook gevaarlijk zijn – vooral als het lange tijd onopgemerkt blijft. Het tijdstip van de diagnose is mede bepalend voor de soort therapie, die zowel met antibiotica als met andere middelen kan worden uitgevoerd, zodat de patiënt zo snel mogelijk klachtenvrij wordt.

Ontstoken kaak : Definitie

Ontstoken kaak : Definitie

Pijn in de kaak kan een sporadisch of terugkerend, mild of zeer intens symptoom zijn. Het kan ook slechts een deel van of het gehele onderkaakbeen aantasten; soms kan de pijn uitstralen naar het oor of lokaliseren in overeenstemming met de tandwortels van de onderste boog, de kauwspieren en/of het kaakgewricht.

Mogelijke oorzaken van kaakpijn zijn: overmatige stress, trauma, breuken, infecties of tumoren van het maxillaire bot en kaak, gewrichtsproblemen (bijv. dislocaties, artrose of artritis van het kaakgewricht, etc.) en aangeboren afwijkingen. In sommige gevallen kan de pijn ook gepaard gaan met een klikken of blokkeren van de kaakbeweging tijdens het kauwen. Het symptoom kan ook worden herleid tot verkeerde houdingen of een verkeerde uitlijning van de wervelkolom; in deze gevallen gaat het vaak om nek-, schouder- en/of rugklachten.

Mandibulaire pijn kan ook ontstaan ​​door hoofd-halstumoren, sialolithiasis en de bof.

Otitis en verschillende pathologieën van de mondholte, zoals cariës, ontsteking van het tandvlees, granulomen, neuralgie, uitbarsting van een verstandskies, malocclusie en bruxisme kunnen pijn veroorzaken waarbij het kaakbot betrokken is.

Pijn in de kaak kan ook een van de symptomen zijn van een hartaanval.

Lees ook :- Opgezette buik gewichtstoename

Wat veroorzaakt kaakontsteking?

De meest voorkomende oorzaken zijn dode tanden veroorzaakt door diepe cariës, met wortels behandelde tanden en ontstoken tandvlees (parodontitis). Kaakontsteking kan zich ook ontwikkelen na tandextracties. Uitbarstende verstandskiezen zijn een veelvoorkomende oorzaak bij jonge mensen. Deze oorzaken leiden via verschillende routes tot dezelfde symptomen van een acute purulente ontsteking.

cariës
Wanneer tandbederf optreedt, dringt het na verloop van tijd steeds verder in de tand door en holt het uit. Vooral wanneer de mondhygiëne niet goed is of het laatste bezoek aan de tandarts lang geleden was, kan cariës zich ongehinderd en ongemerkt ontwikkelen. Maar ook de randen van vullingen of kronen zijn klassieke cariësplekken. Hier kan cariës zich verspreiden, wat van buitenaf moeilijk te zien is.

Het buitenste harde glazuur is zeer resistent en bacteriën kunnen zich daar niet zo snel vestigen. Zodra het zachtere tandbeen (dentine) is bereikt, wordt het gaatje al snel groter. In de tand bevindt zich de tandzenuw (pulp). De bacteriën produceren irriterende en giftige stoffen (toxines). Hoe dichter de bacteriën en dus het gat bij de zenuw komen, hoe meer de pulp geïrriteerd raakt door de gifstoffen en ontstoken raakt. Hierdoor kan de tand afsterven. De bacteriën dringen dan door de wortel naar de wortelpunt en bereiken het bot. Hier verspreiden ze de bacteriën en dus de gifstoffen in het omliggende weefsel. Als gevolg hiervan ontwikkelt zich een etterende ontsteking, die kan leiden tot een abces en de klassieke dikke wang.

Als gevolg van ernstig aangetaste tanden kan ook het tandvlees ontstoken raken en de symptomen veroorzaken. Dit is des te waarschijnlijker naarmate de mondhygiëne slechter is.

Met wortel behandelde of dode tanden
Als de tand dood is of de wortel is behandeld, is de weerstand tegen infecties niet langer beschikbaar. Het immuunsysteem kan dan geen ontstekingen of bacteriën in de tand meer bestrijden. Dit maakt de tand een zeer goed toevluchtsoord voor bacteriën van waaruit ze het omliggende weefsel kunnen bereiken.

Het resultaat is een chronische ontsteking aan de wortelpunt. Dit kan lange tijd door het lichaam worden vastgehouden. De situatie kan plotseling omslaan in een sterke acute ontsteking. Dit gebeurt vaak wanneer het immuunsysteem verzwakt is door een infectie of andere redenen. Dan verspreidt de ontsteking zich en kan andere delen van de kaak aantasten.

parodontitis
Als het parodontium verzwakt of ontstoken is door gebrek aan zorg of algemene ziekten, wordt dit parodontitis genoemd. Dit is geen zeldzame ziekte, maar treft de meeste volwassenen in verschillende mate en ernst. Een mechanische verwonding van het tandvlees veroorzaakt door bijten in het tandvlees, bijvoorbeeld botten of broodkorsten, kan zich echter ook ontwikkelen tot ernstige tandvleesontsteking (gingivitis) met vergelijkbare symptomen.

Als de parodontitis ver voortschrijdt of de wortelpunt van een tand bereikt, kan de pijn immens worden. De ontsteking verspreidt zich naar andere tanden of delen van de mond. De symptomen nemen dan overeenkomstig toe en er wordt meer weefsel vernietigd.

verstandskies
De verstandskiezen zijn de laatste tanden die vanuit de kaak in de mond groeien. Vaak staan ​​ze al scheef in de kaak en kunnen ze nauwelijks naar een juiste positie in de kaak groeien. Bovendien hebben ze, ook al staan ​​ze goed, vaak te weinig ruimte.

Wanneer ze door de groei uit het bot worden geduwd, breken ze ook door het slijmvlies. In deze toestand is het slijmvlies ontstoken en niet zo resistent tegen mechanisch letsel of infectie. Daarnaast is het bot niet goed beschermd tegen de mondholte.

Vooral wanneer de tanden niet volledig uit het slijmvlies groeien en in een goede positie komen, is de zone op lange termijn een zwak punt dat vaak gemakkelijk ontstoken raakt. Op dit zwakke punt kan een acute en pijnlijke ontsteking (dennitio difficilis) ontstaan. Dan is het vaak nauwelijks mogelijk om je mond open te doen.

tandextractie
Redenen voor een tandverwijdering zijn meestal een diepe carieuze vernietiging van de tand, een ontstoken of dode tand, gevorderde parodontitis die de tand heeft losgemaakt of verstandskiezen die in een ongunstige positie staan ​​of zijn gegroeid. Maar ook door ongevallen kunnen extracties noodzakelijk worden.

Wanneer een tand wordt getrokken, raken het omliggende weefsel, het tandvlees en het bot dat in de tandholte wordt blootgesteld, gewond en beschadigd. Vooral wanneer de omgeving wordt beïnvloed door ontstekingen en zware bacteriële kolonisatie, verhoogt dit de kans op kaakontsteking. Dit komt omdat bij het trekken van ernstig ontstoken tanden de aanwezige bacteriën het verzwakte weefsel en bot veel gemakkelijker kunnen infecteren.

mondhygiëne
Een complicerende factor voor alle andere oorzaken is een slechte mondhygiëne. De neiging tot ontsteking in de mond is over het algemeen verhoogd en bevordert de ontwikkeling en progressie van cariës en parodontitis. Het tandvlees wordt doorlaatbaarder en vatbaarder voor allerlei bacteriën, schimmels, mechanische verwondingen en dus voor ontstekingen. Daarnaast wordt het immuunsysteem belast, wordt de afweer tegen infecties verzwakt en neemt de kans op ontstekingen toe.

Lees ook :- Middel tegen spierpijn benen

Symptomen van kaakbotontsteking

De symptomen van kaakbotontsteking hoeven niet per se onmiddellijk te worden gevoeld. In sommige gevallen verschijnen ze pas na een lange tijd. Als er sprake is van een acute ontsteking, hebben de getroffenen vaak last van dezelfde symptomen als bij griep of verkoudheid. Deze omvatten koorts of vermoeidheid.

Als er ook sprake is van losraken van de tanden, rood worden van het gezicht, slechte wondgenezing of cardiovasculaire problemen, moet onmiddellijk een arts worden geraadpleegd. In dit geval is er veel dat erop wijst dat de ontsteking al vergevorderd is. De ziekte moet dringend worden behandeld, omdat deze kan leiden tot ernstige verslechtering van de algemene toestand en zelfs tot bloedvergiftiging (sepsis). Belangrijk: Bij kaakbotontsteking hoeven niet alle symptomen tegelijk te verschijnen.

Mogelijke symptomen van kaakbotontsteking in één oogopslag:

  • Pijnen
  • Koorts
  • uitputting
  • cardiovasculaire problemen
  • tand losraken
  • zwelling van het gezicht
  • slechte wondgenezing

Lees ook :- Kreatinine waarde bloed

Waarom kan een kaakinfectie gevaarlijk zijn?

Chronische kaakontsteking kan volledig symptoomvrij zijn. Dit proces kan echter zeer gevaarlijk zijn voor de patiënt. Het kaakbot kan ongemerkt ontleden, de belangrijke botsubstantie gaat verloren en de aangezichtszenuwen raken geïrriteerd. Evenzo kan het verval van de botten ontstekingsboodschappers vrijgeven en zo andere ontstekingsziekten zoals sepsis bevorderen. Regelmatige tandheelkundige controles kunnen ertoe bijdragen dat zelfs symptoomvrije kaakinfecties tijdig worden ontdekt.

Hoe wordt een kaakinfectie behandeld?

Afhankelijk van de oorzaak, de ernst en het vergevorderde stadium van de ontsteking moet eerst dit of een abces worden behandeld. Vervolgens wordt het brandpunt van de ontsteking en daarmee de oorzaak, namelijk de dode tand, verwijderd en wordt de parodontium- of botwond gereinigd.

Eerste stap
Huismiddeltjes zoals verkoelende kompressen of quark wraps zijn niet voldoende. Zelfs als ze enige verlichting bieden en de behandeling wordt uitgesteld, kunnen ze de situatie verergeren.

De oorzaak is van buitenaf vaak moeilijk te achterhalen. Beeldvormende methoden worden daarom gebruikt voor de diagnose. Een röntgenfoto is vaak voldoende. In gecompliceerde gevallen kan echter ook een CT of MRI nodig zijn.

Antibiotica zijn vaak nodig om de ontsteking te bestrijden. Als er een abces is, moet het worden geopend en gedraineerd. Hierdoor kan het weefsel tot rust komen en kan de genezing beginnen.

Een sterke acute ontsteking is nauwelijks te verdoven. Het hoge niveau van bacteriële besmetting en de daaruit voortvloeiende potentiële toename van de focus van ontstekingen maken directe actie te riskant.

Preventie van ontstoken kaak

Zoals altijd zijn voorzorg en preventie de beste oplossingen.

Optimale mondhygiëne samen met regelmatige tandreiniging en controles bij de tandarts kunnen de meest voorkomende oorzaken zoals cariës en parodontitis voorkomen. Op die manier is er in de eerste plaats geen kaakinfectie.

Om ervoor te zorgen dat operaties zo min mogelijk traumatisch zijn, moeten ze zo voorzichtig mogelijk worden uitgevoerd. Grondige reiniging en reiniging van de wond ondersteunen een goede en snelle genezing.

Natuurlijke remedies voor kaakpijn

In het geval van musculoskeletale pijn die door de arts is vastgesteld, kunnen ook natuurlijke remedies worden geprobeerd.

Wij raden aan:

  • Eet zacht voedsel
  • Houd de kaak 10-20 minuten warm
  • Masseer de spieren rond het gewricht

Beet
Beten (plastic apparaten die over je tanden passen) worden gebruikt om te voorkomen dat je tandenknarsen.
Deze bedekken de tanden ’s nachts om mondsluiting en bruxisme te verminderen.
De beet wordt op maat gemaakt door de tandarts.

Hoe herken je een ontsteking in de kaak?

De symptomen van kaakbotontsteking zijn behoorlijk divers. Als u kaakostitis heeft, heeft u hevige pijn in het kaakgebied. Er is ook koorts, een rood worden van het gezicht, een algemeen gevoel van ziekte, vermoeidheid, kloppend in de kaak en zwelling in het kaakgebied.

Hoe herken je een kaakontsteking?

Het meest opvallende en alarmerende is de hevige pijn. Er kan ook een kloppend gevoel in de kaak worden gevoeld. Deze irritaties kunnen ook gezichtspijn of kiespijn en losraken van de tanden veroorzaken. Maar soms is een abces het gevolg.

Wat te doen bij ontstekingen in het kaakgewricht?

De behandelingsmogelijkheden voor ontsteking van het kaakgewricht zijn onder meer behandeling met ontstekingsremmende en pijnstillende medicatie en orthodontische hulpmiddelen (“deprogrammeerspalk”), en in bekende gevallen ook een eventuele gewrichtspunctie.

Kun je ontstekingen in het bloed detecteren?

Bij een ontsteking stijgt de bloedconcentratie sterk. CRP bindt binnendringende vreemde stoffen en activeert verdere stappen in het immuunsysteem. De CRP-concentratie in het bloed geeft informatie over de mate van ontsteking. Het wordt daarom onder meer bepaald bij verdenking en om het beloop van acute ontstekingen te volgen.

Share This Article
Leave a comment