Doorlopen met versleten heup

John
17 Min Read

De heupen dragen het hele lichaam – elke dag. Voor veel mensen verslechtert de heupfunctie in de loop van het leven – meestal na hun 50e verjaardag.

Heeft u ’s ochtends beginnende pijn in uw heupgewricht, die na een paar minuten verdwijnt? Voelt u zich stram bij het opstaan na een rustperiode en heeft u aanvankelijk gebrek aan coördinatie? Heeft u soms ernstige, blijvende heuppijn die oplaait en na een paar weken verdwijnt? Dan dient u zich te laten onderzoeken of u artrose van de heup heeft.

De heup is een van de meest behandelde gewrichten.

De heup kan door vele oorzaken ziek worden: aangeboren afwijking (heupdysplasie), stoornissen in de bloedsomloop en botnecrose (afsterven van het bot), fractuur van de dij en osteoporose (botverlies). Er zijn ook verschillende kinderziektes die leiden tot vroegtijdige schade aan het heupgewricht. Dit omvat vooral de ziekte van Perthes. Soms wordt een heup door artrose volledig onbeweeglijk en stijf.

Ook heupartrose kan door de daarmee gepaard gaande bewegingsbeperking de leeftijdsdaling sterk versnellen.

Soms wordt een heup volledig onbeweeglijk. Doorlopen met versleten heup en heupartrose (coxartrose) hoeven tegenwoordig niet meer een actief en zelfbepaald leven te beëindigen.

L’ artrose (OA) van de heup is een veel voorkomende aandoening die de gewrichten aantast en wordt veroorzaakt door verlies van kraakbeen. Kraakbeen is de voering over de uiteinden van de botten die dient om een soepel glijdend oppervlak te bieden. Wanneer dit kraakbeenoppervlak is afgesleten of vernietigd, wordt het onderliggende bot blootgelegd.

Naarmate de ziekte vordert, hoe meer het kraakbeen slijt en hoe meer het bot uiteindelijk bot tot bot in het gewricht zal “krabben”. De ziekte is meestal progressief en resulteert vaak in pijn, misvorming en stijfheid. De meest voorkomende symptomatologie is activiteitsgerelateerde pijn.

Wat is heupartrose?

Als de mobiliteit van de heup steeds pijnlijker wordt beperkt, is de oorzaak meestal heupartrose: Artrose is de toenemende slijtage van het gewrichtskraakbeen, die geleidelijk de botten aantast, evenals de functie van pezen, ligamenten en spieren. De patiënt met artrose in de heup raakt sneller vermoeid, hij heeft startpijn. Later is hij op elk moment minder veerkrachtig.

De heupen beginnen te wrijven en te kraken. Het loopt dan niet meer “soepel” in het gewricht.

Lees ook :- Waar zitten gluten in

Oorzaken van doorlopen met versleten heup

De oorzaak van artrose is onduidelijk, maar verschillende factoren dragen bij aan de progressie, waaronder obesitas, genetica, traumatische gebeurtenissen / verwondingen, instabiliteit en leeftijd.

Wat gebeurt er bij artrose van de heup?

De kraakbeenlaag is meestal waterrijk, wit en elastisch. In een gezonde staat aan het oppervlak maakt kraakbeen een bijna volledig wrijvingsvrije beweging mogelijk.

Beweging in het heupgewricht wordt steeds pijnlijker voor getroffen patiënten. Ook het heupgewricht kan zijn vorm verliezen. Het gewricht verstijfde. Als de artrose van het heupgewricht niet kan worden gestopt door tijdige behandeling, is heupartrose een onverbiddelijk progressief (chronisch) ziekteproces van het heupgewricht dat pas eindigt met de pijnlijke verstijving. Gezien de belangrijke rol van het heupgewricht in het gehele bewegingsverloop in het dagelijks leven, is verstijving niet acceptabel.

Hoe ontstaat heupartrose?

Stadium I van heupartrose: geleidelijk verlies van kraakbeen

Heupartrose is aanvankelijk verraderlijk en volledig symptoomvrij. De afbraak van kraakbeen in het heupgewricht van de patiënt is al versneld. De patiënt merkt er echter niets van. In dit stadium wordt heupartrose vaak pas bij toeval ontdekt, als er om een andere reden een röntgenfoto wordt gemaakt, b.v. onderrug pijn .

Stadium II van heupartrose: beginnende pijn en beperkingen

In stadium II van heupartrose heeft de patiënt al heuppijn als startpijn of als pijnlijke bewegingsblokkade bij bepaalde bewegingen. Zogenaamde botsporen (osteofyten) worden overal gevormd waar botten bij artrose van de heup, hetzij door botsen met de heup of na kraakbeenslijtage, aanraken en botsen.

Bij elke beweging worden deze osteofyten in het heupgewricht over de tegenoverliggende laag kraakbeen in het heupgewricht getrokken. Op een gegeven moment wrijven de botten van de betrokken gewrichtspartners tegen elkaar aan. Ze maken de gewrichtsoppervlakken ruw en versnellen de kraakbeenslijtage in de heup aanzienlijk.

De kraakbeenlaag dient als glijlaag en schokdemper. Kraakbeen houdt alle gewrichten soepel. In het geval van artrose wordt deze glijdende laag in het gewricht eerst ruw en gebarsten, daarna dunner en dunner en eroderen. Als het kraakbeen versleten is en de botten tegen elkaar wrijven (zogenaamde kale botten), worden ook de botten, banden en gewrichtskapsels van het heupgewricht aangetast.

Stadium III van heupartrose: ontsteking, nachtelijke pijn en stijfheid

Bij toenemende kraakbeenslijtage vertoont dit heupgewricht in toenemende mate een acute ontstekingsreactie (“geactiveerde artrose”). Deze ontsteking is zeer schadelijk voor het gewrichtskraakbeen en draagt aanzienlijk bij aan de biochemische afbraak van het bindweefsel dat de kraakbeenlaag opbouwt. Hierdoor wordt artrose in het doorlopend met versleten heupgewricht een zichzelf versterkend proces (vicieuze cirkel). In dit stadium heeft de patiënt al pijn in rust. Het klinische beeld van heupartrose is volledig ontwikkeld in stadium III met alle beperkingen.

Als artrose van de heup gedurende lange tijd leidt tot ontwijkende bewegingen en een pijngerelateerde slechte houding van de patiënt, kunnen ook lage rugpijn en rugpijn het gevolg zijn.

Lees ook :- Niet kunnen plassen

Symptomen van heupartrose

De meeste patiënten worden zich voor het eerst bewust van de mogelijkheid van slijtage van de heup door chronische heuppijn: Deze voortdurende met versleten heup begint meestal als een opstartpijn in de ochtend of in rust, die aanvankelijk verdwijnt na “opwarming”. ” aan het begin van de dagactiviteit. Patiënten met artrose van de heup voelen zich aanvankelijk stijf en pijnlijk na langdurig zitten.

Alleen in het vergevorderde stadium van heupartrose houdt de pijn aan in rust of als nachtpijn: er ontstaat permanente pijn in rust.

Chronische langdurige met oudere heup bij artrose is een teken van vergevorderde heupslijtage: omdat kraakbeen zelf geen pijnsensoren heeft. Pas wanneer de kraakbeenafslijting is gevorderd en de botten erbij betrokken zijn, wordt de artrose pijnlijk. De pijnsensoren in de botten spelen hierbij een rol. Door de toenemende waterretentie door het steeds broze en poreuze oppervlak ontstaat bij heupartrose pijnlijk osteo-oedeem.

Pas in een vergevorderd stadium kan de patiënt ook knarsende en schurende geluiden uit het heupgewricht horen. Bepaalde bewegingsrichtingen worden in toenemende mate beperkt of geblokkeerd door pijn, afhankelijk van bepaalde bewegingsrichtingen.

Hoe eerder u naar een arts gaat als u tekenen van artrose of pijnlijke beperkte mobiliteit heeft, hoe groter uw behandelingsopties.

Soms is het gewricht bij heupartrose gezwollen, oververhit en is de mobiliteit ernstig beperkt: in deze gevallen spreekt men van inflammatoire geactiveerde heupartrose.

Ernstige voortdurende met versleten heup veroorzaakt door osteoartritis is vaak niet te onderscheiden van lage rugpijn in het gebied van het heiligbeen zonder grondig klinisch onderzoek.

Lees ook :- Opeens veel plassen

Diagnose van heupartrose

Röntgenfoto:

Het röntgenonderzoek is het belangrijkste beeldvormende onderzoek voor heupartrose. Kraakbeenslijtage kan onder belasting duidelijk worden aangetoond door de gewrichtsruimte te verkleinen. De röntgenbevindingen tijdens het staan ​​wanneer de heup wordt gestrest door het eigen lichaamsgewicht, is de beslissende bevinding om heupartrose aan te tonen.

De andere diagnostische methoden dienen alleen de differentiële diagnose (uitsluiting van andere oorzaken van pijn) en de diagnose van bijkomende ziekten.

Echografie apparaat (echografie):

Met behulp van het ultrasone apparaat kan de specialist waterretentie en veranderingen in de zachte weefsels (pezen, ligamenten, gewrichtslip, spieren) in het heupgewricht bepalen. Echografie kan worden gebruikt om de functie van gewrichtsbanden en spieren in beweging te analyseren.

Dieet en heupartrose

Het kraakbeen in de doorlopend met versleten heup gaat niet zomaar weg. Als er geen mechanische oorzaken zijn, zoals heupbotsing of schade door ongevallen, is levensstijl meestal de belangrijkste beïnvloedende factor.

In de moderne tijd zijn gewrichten meestal niet meer versleten, maar verdorren ze door gebrek aan beweging en een zittende levensstijl.

Dieet heeft meerdere effecten op de gezondheid van kraakbeen in de doorlopend met versleten heup:

  • Hoe hoger het lichaamsgewicht, hoe eerder artrose ontstaat

Volgens studies van meer dan 10 jaar hebben mensen met overgewicht eerder heupartrose dan mensen met een normaal gewicht met verder vergelijkbare omstandigheden. Overgewicht leidt tot verhoogde kraakbeenslijtage en is een onafhankelijke stressfactor voor de blijvende met versleten heup. Zelfs 5 kilo minder lichaamsgewicht verlengt de levensduur van het heupgewricht met jaren.

  • Stofwisselingsstoornissen zijn niet goed voor het gewrichtskraakbeenAandoeningen van het lipidenmetabolisme, het suikermetabolisme en het ureummetabolisme zijn geassocieerd met doorlopende met versleten heup- en heupartrose. Het optreden van schadelijke ontstekingen van de doorlopend met oudere heup bij artrose en het pijnniveau worden ook sterk verhoogd door deze metabole invloeden. Als conclusie raden we een voedingsrijk dieet aan dat laag is in koolhydraten, hoog in eiwitten en zonder nicotine, alcohol en andere celtoxines.
  • Heup

artrose wordt versneld door een ontstekingsbevorderend dieet. Met behulp van een dieet dat rijk is aan omega-3 vetzuren, kun je ontstekingen verminderen. Dit zal de pijn verlichten en u helpen uw pijnmedicatie te verminderen. Dit vermindert ook de kans op kraakbeenbeschadigende, inflammatoire geactiveerde artrose. Je vindt deze voedingsstoffen in koudwatervis- en plantaardige oliën (koolzaadolie, walnotenolie, lijnzaadolie). Ook kunt u met behulp van visoliecapsules gericht uw inname van omega-3 vetzuren verhogen. Je moet ook het aandeel plantaardige eiwitbronnen verhogen, omdat dierlijke eiwitten altijd het risico op ontstekingsprocessen in het lichaam verhogen.

Lees ook :-Pijn aan de lever

Hip doorlopende met oudere heup en Exercise: The Rol of Exercise

Zo heeft de aanhoudende met versleten heup meer last van verwaarlozing dan van bedrijvigheid. Bij elke stap wordt het weefselvocht uit het waterhoudende kraakbeenweefsel gedrukt. Elke keer dat de belasting wordt losgelaten, zuigt het weefsel weer vers weefselvocht aan, waardoor zuurstof en voedingsstoffen worden geleverd.

Beweging is dus essentieel voor de stofwisseling en de vitaliteit van het kraakbeen. Vooral zachte bewegingen zonder hevige schokken – bijv. fietsen, zwemmen, langlaufen – zijn bijzonder gunstig. Sterke heupspieren bevorderen ook de stofwisseling in het heupgewricht. Het ontlast ook het heupgewricht door de gewrichtsgeleiding te verbeteren. Ook bij het ontstaan van artrose kunnen deze factoren het ontstaan van artrose sterk vertragen als de leefstijl tijdig wordt aangepast.

Cures and Treatments of Doorlopen met versleten heup

Conservatieve behandelingen bij coxartrose:

  • Medicijnen: Pijnstillers zijn de eerste keuze van heupartrosetherapie. Eenvoudige pijnstillers, zoals paracetamol, zijn zonder recept verkrijgbaar en kunnen effectief zijn bij het verminderen van pijn. Vrij verkrijgbare niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen zijn aspirine, ibuprofen of naproxen die pijn en zwelling in de gewrichten helpen verminderen.
  • Intra-articulaire infiltraties: Infiltratie van corticosteroïden kan pijnverlichting bieden en ontstekingen verminderen. Viscosupplementatie is een intra-articulaire infiltratieve behandeling op basis van hyaluronzuur en kan de gewrichten helpen door als smeermiddel te werken. Vanwege de anatomische conformatie van het heupgewricht zijn heupinfiltraties complexer en kunnen ze worden uitgevoerd onder geleide echografie, ampliscope of CT-scan.
  • Gewichtsverlies: Veel mensen met artrose hebben overgewicht. Gewichtsverlies kan de belasting van uw gewrichten verminderen.
  • Fysiotherapie / Oefening: Een trainingsroutine kan helpen om uw bewegingsbereik en flexibiliteit te vergroten en om uw beenspieren te versterken. Oefening is vaak effectief in het verminderen van pijn en het verbeteren van de functie. Helaas kan lichaamsbeweging in de context van gevorderde (bot-op-bot) artrose soms pijn en ontsteking doen toenemen. De fysiotherapeut kan helpen bij het ontwikkelen van een persoonlijk oefenprogramma en het gebruik van ontstekingsremmende apparatuur (Tecarterapia, Hilterapia, CEMP en magneettherapie) die voldoen aan de behoeften van de patiënt en hun levensstijl verbeteren.

Chirurgische behandelingen bij coxartrose:

  • Artroscopie van de heup: Het is een intramurale procedure en heeft tot doel beschadigd kraakbeen te herstellen en / of uitbundig bot (osteofyt) of losse lichamen te verwijderen die zich in de zeer vroege stadia van coxartrose voordoen.
  • Resurfacing-prothese: het is een type heupprothese dat meestal is gereserveerd voor actieve jonge mensen. Het is een apparaat dat bestaat uit twee metalen componenten die de ronding van de femurkopkamer getrouw weergeven. De operatie vereist een ziekenhuisopname van een paar dagen en het herstel duurt meestal zes tot twaalf weken.
  • Totale heupprothese : Het is de gouden standaard voor de behandeling van zieke heuppijn. Artroplastiek kan worden uitgevoerd via verschillende chirurgische benaderingen (anterieur, posterieur, lateraal) en gebruikmaken van verschillende titanium implantaatontwerpen met metalen of keramische koppen. Het is een operatie waarvoor een ziekenhuisopname van drie tot vijf dagen nodig is, en het herstel duurt meestal zes tot twaalf weken.

Lees ook :- Flauwvallen door stress

Zijn heuppijn en artrose te voorkomen?

Voor alle gewrichten is het raadzaam om slijtage te voorkomen. De beste manier om dit te doen is door te bewegen zonder al te veel stress. Begin daarom al vroeg met het regelmatig beoefenen van gewrichtsontziende sport en fitness. Dit is ook aan te raden als u al last heeft van gewrichtspijn of het ontstaan van artrose. Zo voorkom je verspreiding. Volg de instructies van uw arts of fysiotherapeut welke oefeningen u goed kunt doen voor uw heupgewricht.

Algemene tips om heupartrose te voorkomen:

  • Vermijd het tillen van zware lasten
  • Bij zittend werken: regelmatig opstaan, ontspannen, strekken, been laten zwaaien
  • Vermijd absoluut overgewicht
  • Voorkom misvormingen zoals knikknieën, gebogen benen, platvoeten en heupdysplasie met orthopedische behandeling en inlegzolen
  • Gebruik pijnstillers alleen tijdelijk om weer in beweging te komen. Pijnstillers bevorderen de afbraak van het bindweefsel in het gewrichtskraakbeen
  • Gebruik warmtetoepassingen, modderpakkingen en volledige baden voor pijnverlichting
Waar zit de pijn bij artrose van de heup?

De pijn van de heup die verband houdt met artrose bevindt zich meestal in de lies en straalt uit op het voorste deel van de dij of de buitenkant van de heup.

Wat zijn de tekenen van heupartrose?

Een stijfheid van de heup na het ontwaken, gewrichtspijnen die verschijnen en/of toenemen in beweging, zwelling of barsten in het gewricht zijn de tekenen die duidelijk geassocieerd zijn met artrose. Ze rechtvaardigen dus een medische consultatie.

Wat is heupartrose?

Heupartrose: definitie en bijdragende factoren. Artrose van de heup, of coxartrose, is slijtage en vernietiging van het kraakbeen van het gewricht aan de bovenkant van het been, tussen het dijbeen en het bekken (Doorlopen met versleten heup).

Doorlopen met versleten heup video :-

Share This Article
4 Comments