Niet kunnen plassen

John
15 Min Read

Niet kunnen plassen is het onvermogen om te plassen of de blaas helemaal leeg te maken.

  • Mensen met een onvolledige lediging van de blaas kunnen last hebben van vaak urineren of incontinentie.
  • Als de persoon kan plassen, kunnen artsen de hoeveelheid urine meten die na het plassen in de blaas achterblijft.
  • Een katheter wordt gebruikt om urine uit de blaas te halen, waarna de oorzaak wordt behandeld.

Urine kan worden vastgehouden omdat de contractiele capaciteit van de blaasmusculatuur is aangetast, de blaasopening wordt belemmerd (blaashalsobstructie) of er is een gebrek aan coördinatie tussen blaascontracties en ontspanning van de spieren die de opening van de blaas sluiten (urinaire sluitspier). Urineretentie komt vaker voor bij mannen omdat prostaatvergroting, zoals veroorzaakt door goedaardige prostaathyperplasie, ervoor kan zorgen dat het kanaal dat urine uit het lichaam voert (urethra) smaller wordt.

Definitie niet kunnen plassen

Urineretentie wordt gedefinieerd als het onvermogen om de blaas geheel of gedeeltelijk te legen. Urineretentie betekent dat u niet kunt beginnen met plassen, of dat u uw blaas niet volledig kunt legen wanneer u kunt beginnen met plassen.

Wat is Niet kunnen plassen?

Niet kunnen plassen is het onvermogen van het lichaam om de blaas volledig te legen, het kan worden geclassificeerd als acuut of chronisch.

Acute niet kunnen plassen

Met acute niet kunnen plassen kan een persoon helemaal niet meer plassen (zelfs als ze een volle blaas hebben) en dit is een levensbedreigende medische aandoening die onmiddellijke spoedbehandeling vereist. Het gebeurt vrij plotseling en kan veel ongemak of pijn veroorzaken.

Chronisch niet kunnen plassen

Niet kunnen plassen kan iedereen treffen en kan een langdurig medisch probleem zijn. Mensen met chronische niet kunnen plassen kunnen wel plassen, maar ze kunnen niet alle urine volledig uit hun blaas ledigen. Soms is een persoon zich niet bewust van zijn toestand totdat zich andere problemen voordoen, zoals urine-incontinentie of een urineweginfectie (UTI).

Niet kunnen plassen: verschillen naar geslacht

Hoewel niet kunnen plassen zowel mannen als vrouwen treft, zijn er specifieke verschillen per geslacht:

  • Niet kunnen plassen bij mannen

Mannen van in de vijftig en zestig zijn vatbaarder voor deze ziekte, voornamelijk vanwege prostaathypertrofie, een factor die uniek is voor mannen.

  • Niet kunnen plassen bij vrouwen

Een vrouw kan ook last hebben van niet kunnen plassen als ze al een cystocele heeft, waarbij de blaas begint te verzakken of uit zijn normale positie komt. Het kan ook worden verplaatst wanneer het onderste deel van de dikke darm begint te verzakken; een aandoening die rectocele wordt genoemd.

Lees ook :- Waar zitten gluten in

Wat zijn de oorzaken van niet kunnen plassen?

Niet kunnen plassen kan worden toegeschreven aan twee oorzaken: obstructief of niet-obstructief.

Als er een verstopping is (bijvoorbeeld blaas- of nierstenen), is er een verstopping en kan de urine niet vrij in de urinewegen stromen. Dit is de basis van acute niet kunnen plassen die levensbedreigend kan zijn. U moet onmiddellijk een spoedbehandeling krijgen.

Niet-obstructieve oorzaken zijn onder meer verzwakte blaasspier- en zenuwproblemen die de signalen tussen uw hersenen en de blaas verstoren. Als de zenuwen niet goed werken, ontvangen uw hersenen mogelijk niet het bericht dat de blaas vol is.

De oorzaken van obstructieve niet kunnen plassen zijn:

  • Prostaathypertrofie (BPH) bij mannen
  • Bepaalde tumoren en kankers
  • Vernauwing van de urethra
  • Cystocele of rectocele
  • Constipatie
  • Nier- of blaasstenen

Veelvoorkomende oorzaken van niet-obstructieve niet kunnen plassen zijn:

  • Hartinfarct
  • vaginale geboorte
  • Bekkenletsel of trauma
  • Zenuwziekte bij mannen en vrouwen
  • Verminderde spier- of zenuwfunctie door medicatie of anesthesie
  • Ongevallen met letsel aan de hersenen of het ruggenmerg

Wat zijn de symptomen van niet kunnen plassen?

Soms kan de persoon niet volledig plassen. In dergelijke gevallen verwijdt de met urine gevulde blaas, wat een paar uur lang veel pijn veroorzaakt, wat resulteert in zwelling van de onderbuik.

Meestal kunnen deze mensen wel wat plassen, maar kunnen ze hun blaas niet volledig legen. In dergelijke gevallen verwijdt de blaas zich langzaam pijnloos. Het kan echter moeilijk zijn om te beginnen met plassen, er kan een zwakke urinestroom zijn of het gevoel hebben dat de blaas niet volledig is geleegd. Omdat de blaas relatief vol blijft, kan er soms urineverlies zijn (regurgitatie-incontinentie), ’s nachts plassen (nocturie) of frequent urineren. Gezien de potentiële bacteriële belasting die door de vastgehouden urine wordt gevoed, kan een urineweginfectie ontstaan.

Lees ook :-Licht in hoofd

Diagnose niet kunnen plassen?

Acute niet kunnen plassen

Bij Acuut niet kunnen plassen zijn de tekenen vaak duidelijk. U zult zich bijvoorbeeld extreem ongemakkelijk voelen, niet kunnen plassen en uw blaas zal opgezwollen zijn.

Chronisch niet kunnen plassen

Bij chronisch niet kunnen plassen kan de diagnose pas worden gesteld na een reeks onderzoeken door uw arts. Dit komt omdat sommige symptomen vaak voorkomen bij andere aandoeningen die verband houden met de blaas en de urinewegen. Heel vaak, en vooral bij mannen, kan prostaathypertrofie verantwoordelijk zijn en kan de behandeling dienovereenkomstig worden gestart. In deze gevallen zullen artsen de medische geschiedenis en een lichamelijk onderzoek gebruiken om te bepalen of urineretentie een probleem is.

Daarnaast zal de arts op zoek gaan naar ernstiger oorzaken van niet kunnen plassen, zoals cauda equina of compressie van het ruggenmerg. Maar over het algemeen wordt acute of chronische niet kunnen plassen door uw arts vastgesteld met behulp van:

  • Fysiek onderzoek:

Een lichamelijk onderzoek van de onderbuik zal bepalen of uw blaas is opgezwollen door licht te tikken.

  • Residumeting na lediging:

Met behulp van een echografie meet deze test de hoeveelheid urine die na het plassen in de blaas achterblijft. Uw arts kan ook een katheter gebruiken om het residu na het plassen te meten (meestal onder plaatselijke verdoving).
Deze tests kunnen hem ook helpen de oorzaak van Niet kunnen plassen te bepalen:

Met behulp van een instrument dat een cystoscoop wordt genoemd, zal uw arts de binnenkant van de urethra en de blaas onderzoeken op eventuele afwijkingen.

  • Computerondersteunde tomografie (CT-scan):

Een combinatie van röntgenfoto’s en computertechnologie zorgt voor beelden die zaken kunnen tonen als: urinewegstenen, urineweginfecties, tumoren, traumatische verwondingen, littekens en cysten.

  • Urodynamische opwerkingen, waaronder:

Urine
stroommeting – Om de snelheid en het volume van urine te meten Druk- en stroomonderzoek – Om de blaasdruk te meten die nodig is om te urineren en de snelheid die een bepaalde druk genereert
Urodynamische video – Voor het maken van realtime beelden (met behulp van röntgenfoto’s of echografie) van de blaas en urethra tijdens het vullen of plassen van de blaas.
Elektromyografie – Het gebruik van speciale sensoren om de elektrische activiteit van spieren en zenuwen in en rond de blaas en sluitspieren te meten.

Lees ook :- Voedingsschema baby 7 maanden

Hoe wordt niet kunnen plassen behandeld?

Uw arts/specialist kan niet kunnen plassen behandelen met:

  • blaas drainage
  • Urethrale dilatatie
  • urethrale stents
  • Prostaat medicijnen
  • Chirurgie

Het type en de duur van de behandeling is afhankelijk van het type en de oorzaak van niet kunnen plassen.

Blaas drainage

Blaasdrainage is het gebruik van een katheter om urine af te voeren. De behandeling van acuut niet kunnen plassen begint meestal met katheterisatie om het ongemak van een volle blaas te verlichten en verdere schade aan de blaas te voorkomen. Onder plaatselijke verdoving brengt een arts een katheter door de urethra naar de blaas waar de urinestroom kan beginnen. Soms kan een urethra worden geblokkeerd. Als dit gebeurt, zal uw arts anesthesie uitvoeren en vervolgens een katheter door de onderbuik, net boven het schaambeen, rechtstreeks in de blaas inbrengen.

Als andere behandelingen voor chronische niet kunnen plassen niet werken, kan het zijn dat u af en toe of langdurig moet worden gekatheteriseerd en krijgt u van uw arts instructies over hoe u zo nodig kunt katheteriseren om te plassen.

Urethrale dilatatie

Urethrale dilatatie wordt gebruikt om vernauwing van de urethra te behandelen. Dit wordt gedaan door steeds grotere buizen in de urethra te steken of door een kleine ballon aan het uiteinde van een katheter in de urethra op te blazen. Beide methoden zijn bedoeld om de vernauwing te verminderen, zodat de urine gemakkelijker kan stromen. De procedure wordt meestal uitgevoerd onder lokale anesthesie, maar in sommige gevallen kunt u sedatie en regionale anesthesie krijgen.

Urethrale stents

Een andere behandeling voor urethrale strictuur is het inbrengen van een kunstmatige buis, een stent genaamd, door de urethra naar het gebied van de strictuur. Stents kunnen tijdelijk of permanent zijn, en eenmaal op hun plaats zetten ze uit als een veer en duwen het omringende weefsel terug, waardoor de urethra breder wordt.

Prostaat medicijnen

Uw arts kan een geneesmiddel of een combinatie van geneesmiddelen voorschrijven om de groei of krimp van de prostaat te stoppen of om de symptomen van niet kunnen plassen geassocieerd met goedaardige prostaathypertrofie (prostaathypertrofie) te verlichten.

Lees ook :- Bult op achillespees

Wat zijn de complicaties van niet kunnen plassen en de behandelingen?

Hier zijn enkele complicaties van niet kunnen plassen en de behandelingen ervan:

Urineweginfecties (UTI):

Omdat urine normaal steriel is en de normale urinestroom meestal voorkomt dat bacteriën de urinewegen infecteren, betekent het ontwikkelen van urineretentie dat een abnormale urinestroom bacteriën met de opening van de urethra een kans geeft om de urinewegen te infecteren.

Blaasbeschadiging:

Als uw blaas te strak is of voor langere tijd, kunnen spieren permanent beschadigd raken en hun vermogen om goed samen te trekken verliezen.

Nierschade:

Soms kunnen niet kunnen plassen ervoor zorgen dat urine terugstroomt in de nieren. Dit fenomeen wordt reflux genoemd en kan de nieren beschadigen of bang maken.

Urine-incontinentie (na een operatie voor prostaat, tumor of kanker):

Transurethrale chirurgie om een vergrote prostaat te behandelen kan bij sommige mannen urine-incontinentie veroorzaken. Het is vaak tijdelijk, waarbij de meeste mannen een paar weken of maanden na de procedure de controle over hun blaas terugkrijgen. Het verwijderen van tumoren of kankerweefsel in de blaas, prostaat of urethra kan ook leiden tot urine-incontinentie.

Hoe kunnen we niet kunnen plassen voorkomen?

In mensen:

Als u een vergrote prostaat heeft, zorg er dan voor dat u medicijnen gebruikt die door uw arts zijn voorgeschreven en vermijd medicijnen die verband houden met niet kunnen plassen, zoals vrij verkrijgbare medicijnen tegen verkoudheid en allergie die decongestiva bevatten.

Bij vrouwen:

Als u een milde cystocele of rectocele heeft, kunt u mogelijk niet kunnen plassen voorkomen door oefeningen te doen om de bekkenspieren te versterken.

Wat is de vooruitzichten?

Het is meestal gemakkelijk om acute of chronische urineretentie te diagnosticeren, vooral als u snel een arts ziet nadat u veranderingen in uw plassen opmerkt of dat u helemaal niet kunt plassen.

Er kunnen verschillende soorten behandelingen worden gebruikt om u te helpen uw symptomen te beheersen en uw risico op complicaties te verminderen. In sommige gevallen heeft u mogelijk een langdurige behandeling nodig, zoals een katheter, om ervoor te zorgen dat uw blaas de urine volledig kan afgeven.

Wat te doen als je niet kunt plassen?

Bij mannen kunnen de obstructieve oorzaken van urineretentie worden geïdentificeerd in goedaardige prostaathypertrofie, stenen, urethrale strictuur en/of prostaatneoplasmen. Voor de vrouw daarentegen spreken we van verzakking van de bekkenorganen, bekkenmassa’s, omgekeerde baarmoeder.

Wanneer plast een man niet?


L ‘goedaardige prostaathyperplasie (BPH) is een ziekte die wordt gekenmerkt door de toename van het volume van de prostaatklier, een aandoening die het urethrakanaal kan samendrukken, een gedeeltelijke obstructie veroorzaakt en het vermogen om te urineren verstoort.

Hoe lang kun je zonder plassen?

Het is ook goed om te weten dat heel lang urine ophouden slecht is: naast zes of acht uur kan het de functionaliteit van de blaaswand beschadigen en het risico op infecties vergroten.

Share This Article
Leave a comment